marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 420 minut
V pripravljenosti:
do 350 ur
Tip baterije:
Li-Poli (1120 mAh)
Dimenzije:
114 × 57 × 25 mm
Teža:
150 g

Zunanji zaslon:
262.144 barvni zaslon TFT, 240x320 slikovnih pik

Notranji pomnilnik:
60 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,78 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Sony Ericsson P990i je tehnološki biser sodobnega časa. Prav posebni atributi, ki ga uvrščajo v sam vrh mobilnih telefonov in ga delajo bolj posebnega od drugih, pa so možnost povezave v internet preko Wi-Fi, na dotik občutljiv zaslon, potisna e-pošta ...

Proti

Telefonu, kot je P990i, je težko kaj očitati. Če pa sem zelo kritičen, lahko najdem nekaj več ali manj motečih lastnosti. V osnovi je na telefon naložen zgolj angleški jezik. Tudi programje, ki se je znašlo na prvih prodajnih primerkih telefonov, je zelo nestabilno. Budilka ne zvoni, ko je telefon nastavljen zgolj na opozarjanje z vibriranjem in to me je precej motilo. Ko pa sem ravno kritičen, naj omenim še nekaj stvari, katere bi telefon lahko imel: močnejšo baterijo, manjše mere ter vgrajen GPS. A kaj bi potem sploh še ostalo drugim mobilnikom?

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Paradni konj

Sony Ericsson P990i


Sony Ericsson P990i

23.11.2006
Objavil: Sašo Mlakar

Če vam oznake, kot so WLAN, potisna e-pošta, na dotik občutljiv zaslon, UIQ operacijski sistem in podobne, ne pomenijo prav dosti, potem vam nakup tega pametnega telefona odsvetujem. Komur pa to pomeni lajšanje vsakodnevnega dela, pa naj test telefona prebere do konca in si nato ustvari mnenje, ali tak mobilnik zares potrebuje.ne podpira datum Memory Stick Duo
Memory Stick Duo Pro
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 3x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

V osnovnem paketu, ki sem ga prejel na test, je priložen polnilnik, ki telefon ohranja buden dan do dva aktivne uporabe, odvisno od uporabe telefona. Poleg tega v kompletu najdemo še dva peresa (stylusa), stereo slušalke, hitri polnilec, USB-kabel za povezavo z računalnikom, spominsko kartico ter adapter zanjo, izvijač in rezervne vijake ter dodatek za ohišje, če snamemo preklopno tipkovnico, zgoščenko z gonilniki in programi za računalnik ter navodila za uporabo. Tako je paket bogato založen z vsemi potrebni dodatki, marsikdo pa si bo kupil še večjo spominsko kartico in torbico za nošenje telefona. Sony Ericssona sem hotel hitro prižgati in malo pregledati, ob tem pa sem naletel na težavico. Telefona se namreč ne da uporabljati brez SIM kartice, niti netelefonskega dela ne.

Zunanjost in izgled

Ohišje telefona je izdelano iz kvalitetne plastike, tako da iz njega nisem izvabil nikakršnih neželenih šumov, okoli zaslona pa je ohišje narejeno iz kovine. Za kovinski del naj bi se pri Sony Ericssonu odločili zaradi preklopne tipkovnice, saj so se lastniki prejšnjega modela, P910, pritoževali nad obrabo ohišja ob bolj grobem zapiranju tipkovnice. Sony Ericsson P990i meri 114 x 57 x 25 mm in je težak 150 gramov. Telefon sicer lahko pospravite v hlačni žep, a je zaradi vašega udobja in izgleda primerneje, da ga nosite v torbici okoli pasu ali pa v žepu jakne. Preklopna tipkovnica je tanka in tipke na njej dajejo dovolj povratnih informacij, v temi so belo osvetljene in lepo vidne. Preklopna tipkovnica meni osebno ni bila všeč in je kvarila izgled celotnega telefona, tako da sem telefon hitro začel uporabljati brez nje. Tako sem izgubil nekaj funkcionalnosti, a me to ni toliko motilo kot stalno odpiranje tipkovnice. Pri Sony Ericssonu so namreč mnenja, da če želimo uporabljati popolno zalogo funkcij, potem naj bi tipkovnico odprli, vzeli v roke stylus in delali večino stvari kar preko zaslona. Tako dostop do funkcij, kot so na primer pregledovalniki dokumentov, pri zaprti preklopni tipkovnici ni mogoč.

Izgled samega telefona je dokaj všečen, na nekaterih mestih pa je P990i vseeno malo preveč monoton in pušča občutek nedovršenosti. Moje mnenje je, da bi lahko bil lepše oblikovan.

Na levi strani ohišja najdemo JogDial, kolešček za pomikanje po menijih in možnostih, ki sedaj deluje zgolj v treh smereh in ne več v petih, kot je bilo to pri predhodnikih serije P. Zato sedaj najdemo pod koleščkom tudi tipko "nazaj", kar je prej opravljal kolešček sam. Zakaj so se pri Sony Ericssonu odločili za takšno potezo, mi ni znano, prav gotovo pa imajo svoje razloge za to. Nad koleščkom se nahaja tipka za predvajanje in ustavitev multimedijskih vsebin, s katero iz osnovnega menija pridemo do radijskega sprejemnika in MP3 glasbenih datotek. Spodaj na isti strani pa najdemo tudi drsno tipko, s katero zaklenemo zaslon in tipkovnico telefona. Ta tipka se je izkazala za zelo uporabno, predvsem ko sem snel preklopno tipkovnico, saj sem le tako lahko zaklenil mobilnik.

Na desni strani ohišja se nahaja tipka za fotoaparat, s katero prikličemo aplikacijo za fotoaparat in z njo tudi slikamo. Nadalje se na tej strani nahaja tudi tipka z znakom @, s katero dostopamo do interneta. Na tej strani mobilnika najdemo tudi režo za spominske kartice. Telefon sprejema kartice tipa Memory Stick Pro Duo.

Na spodnji strani mobilnika so konektorji, preko katerih P990i povežemo preko kabla z računalnikom, ga napajamo z energijo ali pa priklopimo slušalke. In prav na račun priklopa slušalk preko tega vmesnika gre graja, saj imamo tako omejen izbor slušalk, katere lahko priklopimo na telefon, pa tudi mobilnik "zraste" še za kakšna dva cm v dolžino ob uporabi le-teh.

Zgornji del telefona je namenjen tipki za vklop/izklop aparata in infra rdečemu vmesniku. Najdemo pa tudi režo, kjer počiva stylus, ko le-tega ne uporabljamo.

Na zadnji strani ohišja je kamera mobilnika, ki ima podobno zasnovo, kot jo najdemo tudi pri modelu K600i in še nekaterih drugih mobilnikih znamke Sony Ericsson. Poleg je tudi vhod za zunanjo anteno, zvočnik in LED dioda, ki služi namesto bliskavice.

Sony Ericsson P990i je pametni mobilnik z novo verzijo operacijskega sistema Symbian UIQ 3.0. UIQ operacijski sistem najdemo v mobilnikih, ki so opremljeni z zaslonom, občutljivim na dotik. Zaslon v P990i je vrste QVGA, zmožen prikaza 262 tisoč barv in ločljivosti 320 x 240 pik, ob zaprti preklopni tipkovnici pa ima ločljivost 240 x 256 pik. Zaslon je eden boljših in je tudi na sončni svetlobi lepo berljiv, tako da uporaba poteka brez težav. Prikaz "zgolj" 262 tisoč barv lahko mobilniku štejemo v minus, saj se pri konkurenci že pojavljajo zasloni s 16 milijoni barv. Zaslon je v ohišje telefona pomaknjen dokaj globoko, kar nekatere moti, sam pa sem mnenja, da je bolje tako, saj bi bil sicer zaslon precej bolj izpostavljen udarcem. Poleg zaslona se na prednji strani nahaja tudi sprednja kamera za videoklice, svetlobni indikator, zvočnik in pa QWERTY tipkovnica, ki jo prekriva preklopna tipkovnica, če je ne odstranimo. QWERTY tipkovnica sveti v modri barvi in je lepo vidna. Njeni majhnosti navkljub pa je pisanje dokaj enostavno, seveda z obema rokama. Smiselnost QWERTY tipkovnice je predmet diskusij, saj telefon ponuja vpis znakov preko virtualne tipkovnice, prepoznavanja ročne pisave in tudi preko preklopne tipkovnice. Tako se poraja vprašanje ali ne bi bilo bolje, če te tipkovnice ne bi bilo in bi bil tako mobilnik lahko manjši za centimeter ali dva.

Notranjost telefona, funkcije in večpredstavnost ...

Splošno ...
Sony Ericsson P990i je pameten mobilnik, ki je že v osnovi zelo bogat s funkcijami, katere pa se da, kar je pri Symbian telefonih samoumevno, še dodatno razširiti z različnimi aplikacijami. Žal pa je P990i v osnovi naučen zgolj angleškega jezika in bo tako potrebno kak drug jezik nanj še naložiti. P990i tudi nima možnosti izbire profilov in tako tudi budilka v tihem načinu ne zvoni. Res je, da ima mobilnik na voljo Flight mode, a takrat je telefonski del mobilnika ugasnjen.

Notranjega pomnilnika ima telefon 60 MB, kar je kar precej. Poleg tega pa lahko spomin razširimo tudi s spominskimi karticami tipa Memory Stick Duo. Žal je telefonu priložena zgolj 64 MB spominska kartica, tako da je nakup večje kartice neizbežen.

Imenik in koledar sta zelo dovršena in imamo možnost vnosa vseh podatkov, ki nam padejo na pamet. Zanimiva funkcija, ki jo ponuja P990i, je optični bralnik vizitk, kar v praksi pomeni, da lahko vizitko slikamo in nam telefon sam razporedi imena in številke pod kontakt. Uporaba te funkcije se rahlo zalomi, če se na vizitki nahajajo šumniki.

Omrežja in baterija
Mobilnik deluje na vseh kontinentih in sicer v 900/1800/1900 MHz GSM omrežjih in v 2100 MHz UMTS (WCDMA) omrežjih. Za dosegljivost in delovanje telefona skrbi 1120 mAh Li-Poli baterija, ki telefon ohranja pri življenju od enega do dveh dni, odvisno od uporabe funkcij, kot so WiFi, Bluetooth, UMTS, kamera, predvajalnik glasbe ...

Sporočila
Sony Ericsson P990i zna upravljati prav z vsemi vrstami sporočil. Tako se odlično znajde s kratkimi sporočili, večpredstavnostnimi in tudi z e-pošto ter njenimi priponkami. Omogoča RSS-odjemalec novic in potisno e-pošto, tako da boste svojo e-pošto prejeli na mobilnik v realnem času. Za pregled e-pošte si lahko uredite intervalno preverjanje (recimo na vsakih 15 minut) ali pa preverjanje ob določenem času (recimo ob 14ih vsak dan). Odjemalec e-pošte zna upravljati tudi z več e-poštnimi predali hkrati.

Fotografiranje
Kamera v Sony Ericssonu P990i se mi je zdela enaka, kot tista, ki jo najdemo v Sony Ericssonu K750i. Torej ima 2 MP kamero z avtomatskim ostrenjem slike, odličnim makro načinom, saj sem imel občutek, da kamera zajema sliko v razmerju 1:1 in lahko posnetek slikamo od blizu ... in tako se vidi tudi na sliki in LED diodo namesto bliskavice. S kamero lahko slikamo več zaporednih posnetkov ali zgolj enega, imamo več nastavitev velikosti (od 1600 × 1200 pik navzdol) in kvalitete slike. Nadalje v nastavitvah kamere najdemo še možnosti prilagajanja glede na svetlobo (nočni način, pod lučjo …), samosprožilec in izbiro, ali naj posnetke shrani na telefon ali spominsko kartico.

Videoposnetke lahko kamera telefona zajema z zvokom in v ločljivosti QVGA (320 × 240) ter s hitrostjo 30 sličic na sekundo, kar je dokaj dobra kvaliteta.

Res pa je, da obstajajo že več MP kamere v mobilnih telefonih in tudi kakovost posnetkov je že v VGA (640 × 480) kvaliteti. Tako pri fotografiranju kakor tudi pri snemanju videoposnetkov lahko uporabljamo digitalno povečavo slike in uravnavanje svetlobe. Funkcije lahko upravljamo tudi preko na dotik občutljivega zaslona, tako da je upravljanje svetlobe in digitalno približevanje slike zelo hitro in učinkovito. Bliskavico lahko vključimo z drsno tipko za zaklepanje telefona, saj se njena namembnost med slikanjem spremeni.

Multimedija
Sony Ericsson P990i ima z multimedijo precej skupnega. Tako lahko z njim poslušamo FM radio s funkcijo RDS, seveda le z vključenimi slušalkami, ki služijo kot antena. Priložene slušalke prenašajo soliden zvok, so se mi pa zdele rahlo prevelike in niso lepo sedle v uho. Mobilnik omogoča Bluetooth stereo profil, kar pomeni predvajanje glasbe preko Bluetooth stereo slušalk. Telefon ima naložen tudi predvajalnik glasbe in na njem lahko poslušamo MP3 in AAC datoteke. Prav ob uporabi predvajalnika glasbe se še kako pozna premajhna velikost spominske kartice, saj je večini ljudi zgolj 10 različnih pesmi premalo. P990i premore tudi videopredvajalnik, če vam priloženi program ni všeč, pa si lahko naložite kakšnega drugega, saj Symbian operacijski sistem to omogoča. Poleg vseh naštetih aplikacij pa telefon premore tudi odličen pregledovalnik dokumentov Quick Office za vse Office datoteke ter PDF+ aplikacijo za pregled datotek v obliki pdf. Za povezavo preko interneta skrbi Operin internetni brskalnik, ki je na testu odlično služil svojemu namenu.

Povezovanje in prenos podatkov

Možnosti povezovanja in prenašanja podatkov Sony Ericssonu P990i ne zmanjka. Tako ima vse možnosti povezave, tudi najnovejšo prisotno v mobilni telefoniji, ki je tudi ena izmed najbolj uporabnih novosti v telefonu, to je WiFi. Možnost povezave v brezžično internetno omrežje in brskanje po internetu preko mobilnega telefona deluje odlično in brez težav. Nad uporabo sem bil zelo navdušen, veliko pa k občutku brskanja po internetu pripomore na dotik občuljiv, velik zaslon. Če slučajno v bližini ni dostopne točke za povezavo na internet preko Wi-Fi, pa nam še vedno ostane možnost povezave preko UMTS omrežja. Najvišja hitrost, ki jo lahko UMTS doseže, je (teoretično) 384 kbps v smeri proti nam in 128 kbps v smeri od nas. Če v okolju, kjer se nahajamo, tudi UMTS omrežja ni na voljo, pa se lahko na internet povežemo preko GPRS povezave, EDGE povezave pa P990i ne podpira. V Connection Managerju lahko upravljamo s povezavami tako, da lahko izkoristimo več povezav naenkrat. Tako lahko na primer preko WLAN-a brskamo po internetu, preko UMTS-a pa prenašamo e-pošto.

Za povezovanje z ostalimi napravami lahko uporabimo Bluetooth 2.0 ali pa infrardečo povezavo. Z računalnikom pa se lahko povežemo tudi preko hitre USB povezave preko priključka USB 2.0.

Zaključek ali dodatek ...

Verjetno sem v testu pozabil omeniti kakšno malenkost in podrobnost o telefonu samem. Telefon ima namreč ogromno funkcij in ker ima Symbian vmesnik, lahko nanj naložite še nešteto več ali manj uporabnih aplikacij. Prav zaradi razširljive notranjosti pa sem vam v testu poizkušal bolj podrobno predstaviti izgled samega mobilnika in njegove tehnične lastnosti, katerih sami ne morete spremeniti.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
(179.880,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki