marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
16 ur
V pripravljenosti:
480 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1260 mAh)
Dimenzije:
115 x 58 x 26 mm
Teža:
155 g

Tip zaslona:
262K barvni zaslon, občutljiv na dotik

Notranji pomnilnik:
60 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,91 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Prednosti ima P910i zagotovo veliko, naj omenim le velik barvni zaslon z zmožnostjo prikaza do 262 tisoč barv, ki je občutljiv na dotik, QWERTY tipkovnica, ki olajša in pohitri pisanje, podpora Memory Stick PRO Duo pomnilniškim karticam.

Proti

Napak ima P910i zelo malo, predvsem mu manjkajo profili. Dandanes bi lahko imel tudi že zmogljivejšo kamero in prenos podatkov preko UMTS povezave.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Mali računalnik

Sony Ericsson P910i


Sony Ericsson P910i

20.11.2004
Objavil: Andrej Bergant

Sony Ericsson P910i ni ravno nek revolucionaren telefon, saj je le nadgradnja predhodnika, P900. Je pa zagotovo več kot dobrodošel, saj prinaša ker nekaj izboljšav. Večina pridobitev je strojnih oz. fizičnih, nadgrajen pa je tudi programsko. Ena najbolj očitnih sprememb je zagotovo QWERTY tipkovnica, izboljšan je zaslon, ki lahko prikaže 262 K barv, poleg navadnih Memory Stick Duo kartic pa podpira sedaj tudi hitrejše Memory Stick PRO Duo pomnilniške kartice.ne podpira datum Memory Stick Duo
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
samosprožilec
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Sony Ericsson P910i zagotovo ni telefon, ki bi lahko uporabnika razočaral; to sta kazala že njegova predhodna modela, ki sta bila zelo uspešna. Vprašal sem se le, ali je P910i toliko boljši od modela P900, da se bodo lastniki slednjega odločali za menjavo, ali bodo model P910i kupovali večinoma novi uporabniki. Ker je P910i tako zelo podoben svojemu predhodniku, bo tudi test nekoliko bolj primerjalne narave, osredotočil pa se bom samo na funkcije in aplikacije, ki jih ima telefon že nameščene ob nakupu, saj bi bilo nesmiselno opisovati dodatno programsko opremo.

P910i ima zakrpanih še tistih nekaj "lukenj", ki jih je imel P900, seveda pa tudi ta ni povsem popoln. Oblikovno ga niso skoraj nič spremenili, saj je oblika precejšen zadetek v polno, ker izgleda resno in elegantno. Na zadnji strani se nahajata VGA kamera in kvaliteten zvočnik. Na levi strani je nad navigacijskim koleščkom (Jog Dial) vtič za slušalke, nekje na sredini pa sta infrardeči vmesnik (IR) in tipka za vklop in izklop telefona. Na isti lokaciji, na desni strani je pokrita odprtina za Memory Stick PRO Duo pomnilniško kartico, zgoraj pa sta hitri tipki za dostop do internetnega brskalnika in kamere, na desni strani je tudi pisalo. Prek petsmernega navigacijskega koleščka se da telefon uporabljati skoraj brez pisala, saj lahko z njim pridemo v vse menije, za pisanje pa lahko uporabimo QWERTY tipkovnico.

Tipkovnica se sprva zdi nekoliko majhna, vendar sem se hitro navadil tipkanja nanjo, kljub temu pa je potrebno biti malo bolj natančen pri tipkanju. Na srečo nimam ravno velikih ali debelih prstov, taki ljudje pa bi znali imeti sprva nekaj težav. Tipke dajo dobro povratno informacijo, le preslednica je nekoliko drugačna, saj sploh nismo prepričani, ali smo jo pritisnili ali ne. Tipkam manjka le lastna osvetlitev, saj včasih ni dovolj samo svetloba, ki jo oddaja ekran. Zunanje tipke so dobro odzivne, enakomerno osvetljene in ravno prav velike, osebno se mi zdijo še boljše kot pri P900. Kljub tipkovnici pa pisati še vedno ne bomo mogli z eno roko, tako da ni prav velike razlike, če pišemo s tipkovnico ali pisalom. Kdor je navajen pisanja s pisalom (in grafitov), bo morda celo hitrejši. Tipkovnico je možno tudi sneti in jo zamenjati s praznim pokrovčkom. Če nimamo tipkovnice, je zelo uporabna funkcija, ki zaklene zaslon, uporabna pa je tudi, ko zaslon čistimo. Zaslon je velik, s svojimi 262 K barvami pa prikaže zelo čisto sliko.

Večje programske izboljšave so prostoročni bluetooth profil, izboljšan brskalnik in možnost oblikovanja ter pošiljanja HTML elektronske pošte. Operacijski sistem je ostal isti, Symbian serije 7, tako kot v prejšnjih modelih tudi v tem ne najdemo med jeziki slovenščine. Tudi s povezovanjem z drugimi napravami ali s povezovanjem v svetovni splet ne bomo imel težav, do popolnosti ga loči le UMTS tehnologija. Telefon podpira kartice Memory Stick PRO Duo, do velikosti 1 GB. Na tako kartico pa lahko shranimo kar nekaj programov, videov, slik ali navsezadnje mp3 datotek in nato telefon uporabljamo kot mp3 predvajalnik. Pomnilnik telefona je velik dobrih 60 MB, kar tudi ni zanemarljiva številka. Ker tak telefon porabi tudi veliko energije, ga poganja 1260 mAh baterija. Baterija mi je na testu vzdržala dva dni, pa se še ni popolnoma izpraznila. Pri bolj aktivni uporabi telefona pa ga je treba polniti vsakodnevno.

Poleg telefona dobimo v škatli še kar nekaj dodatnih pripomočkov za uporabo. Seveda so v škatli telefon, 1260 mAh baterija, 220 V polnilec in navodila. Poleg teh osnovnih stvari najdemo še dodatno oz. rezervno pisalo, majhen izvijač in dva vijaka, dve zgoščenki s programsko opremo, 32 MB Memory Stick PRO Duo kartico ter vmesnik, ki kartico "poveča" na velikost navadne Memory Stick kartice. Kot dodatno opremo pa dobimo še slušalke, stojalo za telefon, ki služi tudi polnjenju in povezovanju telefona z računalnikom preko USB kabla, torbico, ki se zapne za pas in čistilno krpico za čiščenje zaslona.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Imenik telefona je omejen zgolj s prostim pomnilnikom telefona. Imena so razvrščena po abecednem redu, preko "zavihkov" na dnu ekrana pa se lahko pomaknemo na vsako tretjo črko abecede. Pri velikih količinah zapisov to ni dovolj, iskanje pa ni dostopno takoj, ko vstopimo v imenik, ampak ga moramo v orodni vrstici izbrati vsakokrat posebej. Pri dodajanju osebe lahko določimo ogromno podrobnosti, od telefonskih in faks številk, do elektronskih, domačih in službenih naslovov. Vsaki osebi posebej lahko določimo značilen ton za zvonjenje, ji določimo sliko ali zvočni zaznamek za govorno klicanje. Devetim zapisom pa lahko določimo tudi tipko za hitro klicanje.

S Contacts Managerjem lahko zapise razvrstimo v eno od treh skupin, tako je tudi iskanje nekoliko lažje, saj lahko določimo, da telefon pokaže sam eno izmed skupin. Izberemo lahko tudi samo pogled zapisov, ki so shranjeni na SIM kartici. Določimo lahko tri velikosti pisave, od velikosti je tudi odvisno, koliko zapisov lahko vidimo na eni strani.

Če telefon povežemo z računalnikom, lahko sinhroniziramo celoten imenik z Microsoftovim Outlookom, Lotus Organizerjem ali odjemalcem Lotus Notes. Preko bluetooth ali IR povezave lahko celoten imenik prenesemo tudi na drug telefon.

Sporočila

Pošiljanje sporočil ne predstavlja problemov, saj lahko pošilja vse vrste sporočil, ki jih podpirajo naši mobilni operaterji, kratka (SMS), obogatena (EMS) in večpredstavna (MMS) sporočila. Sedaj lahko ustvarjamo tudi svoje mape in sporočila razvrstimo v njih, kar je dobrodošla novost. Za pošiljanje večpredstavnih sporočil imamo narejene štiri predloge - prazno, razglednica, razglednica z zvočnim posnetkom in risba oz. čečkarija. Prazno sporočilo ustvarimo povsem sami, če izberemo razglednico, se najprej vklopi kamera, da zajamemo sliko, pri razglednici z zvokom nato posnamemo še nek zvok, nato pa šele dodajamo lasten tekst. Risbo pa narišemo v programu, ki se lahko primerja z microsoftovim Slikarjem. Za večpredstavna sporočila lahko določimo tudi omejitev velikosti. Binarne slike, ki jih lahko dodamo obogatenim sporočilom, lahko prav tako narišemo sami.

Odjemalec elektronske pošte deluje odlično, nastavimo lahko poljubno število elektronskih naslovov, omejitev je velikost pomnilnika telefona. Podpira protokola SMTP in POP3. Naloženi so tudi programi za pregledovanje pogostih tipov datotek (*.doc, *.xls, *.pdf…).

Seznami klicev, števci...

Telefon si lahko zapomni veliko število klicev. Naenkrat lahko gledamo vse klice, lahko pa si ogledamo tudi samo neodgovorjene, prejete klice ali samo klicane številke. Vsak klic je opremljen tudi z uro in trajanjem klica, vidimo tudi podatek ali je bil klic zavrnjen oz. se oseba, ki smo jo klicali, ni oglasila. Telefon hrani tudi podatek o trajanju veh klicev skupaj, posebej pa še trajanje vseh klicanih in vseh prejetih klicev. Če smo števec kdaj resetirali, si telefon zapomni tudi datum resetiranja. Seveda ne manjka števec količine prenesenih GRPS podatkov.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Profili so še en velik minus tega telefona, tiho smo upali, da bo držal pregovor "v tretje gre rado", vendar smo razočarani ugotovili, da tako kot predhodnika tudi P910i nima profilov, pa četudi ima profile že skoraj vsak mobilni telefon nižjega razreda.

Skoraj vse nastavitve so enake kot pri modelu P900, tu lahko nastavimo še katero izmed šestih vrst tipkovnice želimo uporabljati, glede na prvih šest znakov v levem zgornjem kotu tipkovnice. Iz nastavitev lahko vklopimo t.i. Flight mode, ki izklopi telefonski del, da lahko uporabljamo telefon tudi na letalu oz. v prostorih, kjer je uporaba le-tega prepovedana. Nalagamo lahko svoje teme, na telefonu je že naloženih šest raznobarvnih tem, ki vsebujejo način zvonjenja in ozadja. Za melodijo zvonjenja lahko izberemo različne vrste datotek, midi, waw, mp3, amr… Tako slike za ozadja, kot melodije lahko nalagamo preko USB kabla, IR in bluetooth povezave ali preko elektronske pošte.

Fotografiranje

Vgrajena je VGA kamera, ki je enaka kot pri sony ericssonu P900. Do kamere najhitreje pridemo s pritiskom na hitro tipko na desni strani telefona. Slike so lahko v različnih kvalitetah in velikostih (640 x 480, 320 x 240 in 160 x 120 pik). Imamo še kar nekaj dodatnih nastavitev slikanja, določamo lahko svetlobo, kontrast, lokacijo slikanja (zunaj, noter), samosprožilec…

Telefon zna zajemati tudi video posnetke. Pri videu imamo enake nastavitve, le da ne moremo določiti velikosti videa, lahko določimo samo kvaliteto videa in zvoka. Velikost videoposnetkov je 176 x 144 pik. Dolžina videoposnetka ni programsko omejena, odvisna je od prostega prostora v pomnilniku, videi so v formatu mp4.

Določimo lahko ali se bodo slike shranjevale v pomnilnik telefona ali na pomnilniško kartico. Slike in videoposnetke lahko pošiljamo preko večpredstavnih sporočil, elektronske pošte, neposredno na računalnik pa jih lahko prenesemo z USB kablom, IR ali bluetooth povezavo.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Koledar je narejen zelo pregledno. Izbiramo lahko med dnevnim, tedenskim in mesečnim pregledom dogodkov. Tudi dogodki so označeni dovolj jasno, nanje pa nas lahko telefon tudi opozori. Zapise v koledarju lahko razvrstimo tudi v mape, narejeni sta že mapi Business in Presonal, dodajamo pa lahko tudi svoje mape.

Ne manjkajo tudi pripomočki kot je kalkulator, ura in predvajalnik glasbe, ki lahko spremeni telefon v mp3 predvajalnik. Med pripomočki je tudi Jotter, v katerega lahko kaj napišemo ali narišemo, Soundrecorder pa je pravi mali diktafon, saj so posnetki omejeni samo z nezasedenim prostorom. Za razvedrilo sta naloženi dve igri, šah in ena izmed variacij pasjanse.

Naloženi so tudi že programi, kot je File Manager, s katerim preprosto brskamo po pomnilniku telefona ali pomnilniške kartice, od tam lahko tudi zelo hitro pošljemo kašno datoteko. Progami za pregledovanje datotek, Quicksheet, Quickword, Pdf+ omogočajo odpiranje najpogostejših vrst priponk. Program Storage Wizard nam pomaga ohraniti več prostora v pomnilniku, Remote Sync pa se uporablja za sinhronizacijo telefona.

Zaradi operacijskega sistema Symbian lahko ogromno dodatnih aplikacij namestimo tudi sami.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

SonyEricsson P910i spada med zmogljivejše telefone, kar se povezovanja tiče, manjka mu samo UMTS tehnilogija. Za prenos podatkov lahko uporabimo CSD, HSCSD ali GPRS povezavo, ki je razreda 8 (4+1). Zaradi zmogljivega internetnega brskalnika lahko dokaj normalno pregledujemo skoraj vse internetne strani.

Tudi povezovanje z drugimi napravami mi ne dela težav. Z drugimi napravami se lahko poveže preko IR ali bluetooth povezave, v prodajnem paketu pa je tudi stojalo, ki se priključi na USB vhod osebnega računalnika, za povezavo z računalnikom. Ko naložimo PC suit, je sinhronizacija, prenos datotek ali nameščanje nove programske opreme zelo preprosto.

Telefon je za testiranje posodila Svema d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki