marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
16 ur
V pripravljenosti:
480 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (1260 mAh)
Dimenzije:
115 x 57 x 24 mm
Teža:
150 g

Zunanji zaslon:
barvni, 208x320 pik, 65.536 barv

Notranji pomnilnik:
16 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,91 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Za pozitivne stvari lahko štejemo praktično vse, kar najdemo in zagledamo na tem telefonu. Če pa se malce osredotočimo na primerjavo z modelom P800, pa lahko rečemo, da je pozitivna sprememba oblika in izdelava, možnost snemanja video posnetkov (predvsem dolžina le-teh), boljši zaslon in možnost izbire *.mp3 datotek za zvonjenje. Pa še bi lahko naštevali stvari, a to so nekatere glavne značilnosti.

Proti

Kljub temu, da gre za t.i. high-tech napravo, ni brez pomanjkljivosti, ki se vlečejo že od predhodnika. Še vedno pogrešamo profile, alarm ne zvoni ob ugasnjenem telefonu. Za marsikoga je proti argument tudi cena.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Mini računalnik

Sony Ericsson P900


Sony Ericsson P900

25.11.2003
Objavil: Aleš Tomšič

Lep čas se je šušljalo in namigovalo, na koncu pa se je večina govoric, slik ipd. izkazalih za resnične. Težko pričakovani naslednik Sony Ericssona P800 je uzrl luč sveta. Ker je P900 v bistvu le izboljšani P800, je potrebno napisati, da bo tale test bolj primerjalne narave.ne podpira datum Memory Stick Duo
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 2x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Sony Ericsson nas je zelo prijetno presenetil s samo obliko in izgledom telefona, ki sedaj deluje resnejše in mnogo bolj poslovno ali pa ''fancy'', kakor hočete. Ohišje je kvalitetnejše od tiste pri predhodniku, telefon pa v rokah deluje bolj kompaktno. Po merah se oba telefona ne razlikujeta bistveno, a je P900 vseeno kar precej tanjši in lepše ''sede'' v roko.

Tudi precej spremenjena tipkovnica takoj pade v oči. Zasluži si pohvale, saj so pri Sony Ericssonu naredili viden korak naprej. Tipkovnica je tako postala v celoti digitalna, kar pomeni, da na zadnji strani ni igel, ki bi pritiskale na zaslon, ampak je zadeva zaprta in deluje kot vsaka druga tipkovnica. Še vedno jo je mogoče odstraniti in čez praznino namestiti plastičen pokrovček.

Na levi strani telefona še vedno najdemo infrardeči vmesnik (IR) ter gumb za vklop/izklop telefona, navigacijski kolešček (jog-dial) prav tako ostaja na istem mestu, enako pa velja tudi za vhod za slušalke, ki pa je tokrat zaščiten z gumijastim čepkom. Na desni strani se nahaja razširitveno mesto za Memory Stick Duo, pisalo (stylus) pa se je preselilo na zgornjo stran telefona. Podobno rešitev danes poznamo pri dlančnikih.

Kaj je še bistveno prenovljenega? Zaslon ostaja enako velik kot pri P800, a za razliko od predhodnika zna prikazati 65.000 barv (P800 ''le'' 4096) in je tudi veliko bolj kontrasten. Nova tipkovnica pokriva manjši del zaslona v primerjavi s P800, kar bo nekaterim všeč, drugim spet ne, saj je ''zaščitenega'' manj zaslona.

Nova je tudi različica Symbian operacijskega sistema, ki je še vedno7.0. Notranjega pomnilnika je na voljo za 4 MB več, in sicer ga ima P900 sedaj 16 MB, v kompletu pa je priložena tudi pomnilniška kartica Memory Stick Duo kapacitete 32 MB, telefon pa podpira dodatne kartice do velikosti 128 MB. Novost je tudi to, da ima P900 priloženo močnejšo baterijo, in sicer 1260 mAh.

V prodajnem paketu še vedno dobimo dodatno pisalo, slušalke za poslušanje glasbe in prostoročno telefoniranje, vsa potrebna navodila, zibko za priklop telefona na domači računalnik preko USB, polnilec, programsko opremo na zgoščenki ter kvalitetno torbico za pas in vrvico.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Sam telefonski imenik se ni veliko spremenil. Tudi videz le-tega ostaja enak tistemu na P800. Število zapisov je omejeno samo glede na prost pomnilnik v telefonu. Vsaki osebi lahko dodamo kopico podrobnosti, od naslovov, telefonskih in faks številk, itd. Določimo lahko tudi devet številk za hitro klicanje. Vsaki osebi lahko prilepimo sliko, ki se pojavi na zaslonu ob klicu. Osebam iz imenika lahko določimo tudi glasovno klicanje, ki deluje precej zanesljivo. No, da ne bo vse popolnoma enako. Nekaj manjših razlik se vseeno najde v imeniku. Prva je ta, da nam denimo pri izbiri številke za naslovnika sporočila dovoli tudi vpogled kontaktov na SIM kartici.

Druga novost pa je t.i. Contact Manager, ki smo ga pri P800 pogrešali. Zadeva je precej koristna, saj nam omogoča urejanje skupin v telefonskem imeniku in izbiro kontaktov, ki jih bomo dodali neki skupini, kar precej poenostavi urejanje imenika.

Seveda pa ne smemo pozabiti na sinhronizacijo imenika s MS Outlookom, Lotus Organizerjem ali odjemalcem Lotus Notes. Celoten imenik (s slikami vred) pa je možno prenašati tudi z drugega telefona preko IR ali bluetootha.

Sporočila

Glede sporočanja skoradja ni nobenih sprememb v primerjavi s predhodnikom. A konec koncev, zakaj bi bilo, če je bilo to zgledno rešena že pri P800. Edina pomanjkljivost, ki še vedno ostaja in za katero bi si želeli, da jo odstranijo, je ta, da ne moremo ustvarjati dodatnih map za sporočila in elektronsko pošto. Tako smo še vedno ''obsojeni'' na mape Inbox, Outboox, Draft ter Sent. Odjemalec za elektronsko pošto je odličen in dobro služi namenu. Še vedno lahko s pomočjo vgrajenega ''Viewerja'' pregledujemo nekatere najbolj razširjene vrste datotek. Preverjanje za novo elektronsko pošto je še vedno mogoče nastavljati v intervalih ali pa ob poljubnih časih. Pisanje SMS in EMS sporočil ostaja enako kot na P800, isto velja za MMS sporočila.

Seznami klicev in števci

Seznami klicev ostajajo identični tistim na P800. Tako ima tudi P900 precej zmogljiv dnevnik klicev. Za vsak klic si zapomni vse pomembne podatke (datum, ura, čas trajanja) in pa seveda status klica (ali je bil morda klic zavrnjen ipd.). Dnevnik lahko vidimo v celoti, vrste klicev (sprejeti, neodgovorjeni, klicane številke) pa ločimo po ikonah, lahko pa si ogledamo samo eno vrsto klicev. Posebej pa zna telefon zabeležiti še skupne čase klicev, ne manjkajo pa niti podatki o količini prenesenih podatkih preko GPRS povezave. Slednje zna telefon, podobno kot na P800, beležiti za vsak račun posebej.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Morda smo malce utopično pričakovali, da se bodo pri Sony Ericssonu odločili, da v P900 vgradijo profile. Pa smo se ''opekli''. Od telefona tega cenovnega razreda in s toliko uporabnih funkcij in dodatkov bi to vsekakor pričakovali in želeli. To funkcijo danes vgrajujejo v praktično vse vrste telefonov, v telefon visokega poslovnega razreda pa ne, in to ravno za ciljne potrošnike, ki bi to najbolj potrebovali.

Vse druge nastavitve ostajajo večinoma enake, morda se v primerjavi s P800 kakšna zadeva ne najde na istem mestu, kar gre verjetno na račun nekoliko spremenjenega uporabniškega vmesnika, ki pa na prvi pogled ne daje vtisov o drugačnosti. Novost so teme, ki jih lahko namestimo na telefon in ga tako prilagodimo svojemu okusu in razpoloženju. Prijetna novost je tudi ta, da končno lahko za zvonjenje izberemo tudi mp3 glasbo. Slik za ozadja, ohranjevalnike zaslona, melodije in ostalo ''zabavo'' verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Vse prej omenjeno lahko na telefon spravimo na vse načine komunikacij (e-pošta, IR, bluetooth, kabel), ki jih P900 omogoča.

Telefon se zna odzvati tudi na glasovni ukaz, govorno klicanje smo omenili že prej, ostaja pa tudi snemalnik govora, ki pa ni omejen samo na snemanje krajših posnetkov, kar je v primerjavi z nekaterimi podobnimi izdelki vredno pohvale. Kot novost se v telefonu najde tudi File Manager (raziskovalec), ki ga na P800 ni. Programček precej poenostavi pošiljanje datotek med napravami in raziskovanje po telefonu samem.

Pripomočki

Koledar ostaja popolnoma identičen tistemu na P800, in pošteno rečeno, niti ne vidimo potrebe po spreminjanju. Še vedno je pregleden in uporaben, verjetno tudi zaradi velikega zaslona. Med pripomočki je tudi Jotter, ki nam omogoča shranjevanje beležk, ki jih natipkamo ali pa skiciramo.

Žal smo ugotovili, da alarm še vedno ostaja nem, če je telefon ugasnjen.

Za zabavo poskrbi predvajalnik glasbenih datotek, ki zna predvajati nekatere najbolj znane vrste datotek. S priloženimi slušalkami se telefon spremeni v pravo malo glasbeno skrinjico. Če pa komu glasba ni preveč po godu, pa si lahko čas krajša z igranjem dveh iger, šaha in igre s kartami. Seveda je operacijski sistem Symbian razširljiv, kar pomeni, da nalaganje novih iger ni noben problem. V ta sklop spada tudi podpora java aplikacijam in igram.

Fotografiranje in video

Telefon ima vgrajen fotoaparat, ki ponuja možnost slikanja v treh kakovostih in treh velikosti (640x480, 320x240 ter 160x120 pik), kar je enako kot pri P800. Enake ostajajo tudi nastavitve za slikanje (kontrast, svetloba ipd.). Prijetna novost, ki je hvale vredna, je video snemalnik. In ta je točno tak, kot mora biti. Sliko zajema dovolj kvalitetno in to z zvokom, pri tem pa nismo omejeni časovno omejeni. Preprosto izberemo, kam naj se video shranjuje (pomnilnik telefona ali Memory Stick Duo kartico) in to je edina omejitev. Za lažjo predstavo povejmo, da minuta video posnetka zavzame približno 1 MB pomnilnika, kar glede na razpoložljiv pomnilnik pomeni, da se da posneti kar nekaj minut videa. S koleščkom (jog-dial) se enostavno premikamo med različnimi možnostmi slikanja (nočno, v prostoru, video, slikanje za sporočila v velikosti 160x120 pik, ipd.).

Prenos podatkov

Sony Ericsson P900 pozna praktično vse možnosti komuniciranja z ostalimi napravami, kar ga uvršča v sam vrh. Pozna tako povezovanje preko CSD, HSCSD in GPRS povezave. Slednja je razreda 4+1. Za preostalo komunikacijo se tudi ni potrebno bati, saj ga lahko z lahkoto povežemo preko USB kabla oz. t.i. zibke, infrardečega vmesnika ali bluetootha.

Nobenih težav mu ne predstavlja povezovanje z osebnim računalnikom v funkciji modema. Predvsem pride do izraza vse udobje, ki ga premore ta telefon, za kar pa je "kriv" tudi bluetooth. Vgrajen WAP brskalnik je različice 2.0. Vgrajena je tudi podpora za pregledovanje navadnih HTML strani, kar pomeni, da smo lahko praktično na vsakem koraku v stiku s svetovnim spletom.

Telefon je za test posodilo podjetje Svema d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki