marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 10 ur
V pripravljenosti:
do 400 ur
Tip baterije:
Li-Po (950 mAh)
Dimenzije:
106 x 48 x 17 mm
Teža:
103 g

Tip zaslona:
TFT, 262.144 barv, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
64 MB
Stopnja sevanja SAR:
1.31 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Spremembe so več kot očitne. Vsaj na prvi pogled, kjer je oblika mobilnika močno spremenjena. Numerične tipke (ki marsikoga skrbijo) niso napačne, napačne so navigacijske tipke in pa paličica za upravljanje. Pokrovček baterije tudi ni za prehvaliti, vendar kaj se odločiti, menjati K800i, za K810i? Dobili bomo novo obliko in pa nekaj novih malenkosti v uporabniškem vmesniku. Če bo K810i stal enako, kot K800i je zamenjava seveda smiselna, če bo dražji velja pa premisliti.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Kozmetični popravki..

Sony Ericsson K810i


Sony Ericsson K810i

02.07.2007
Objavil: Mitja Zupančič

Da začnem štorijo, pardon test z malo zgodovine. Nekoč je prišel Sony Ericsson K750i s fantastično kamero in bil nasploh zelo dober mobilnik. Pozimi 2006 je bil predstavljen njegov naslednik – K800i, ki je v tujini nizal 1. mesta na prodajnih lestvicah mesec za mesecem.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 16x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Sedaj po kakšnem letu, pa so se pri švedsko-japonskem koncernu odločili, da bi železo, dokler je še vroče (tako, kot v avto industriji) malo prekovali in dokovali mogoče še kaj nakovali ali prikovali...

Kaj je novega?

Prvi vtisi me nekako niso navdušili. Mislil sem si, kdaj hudiča so šli spreminjat popolnoma solidno tipkovnico v nekaj čudnega okroglega. Drugih razlik na prvi pogled niti nisem opazil. Nekdo je pač mnenja, da je K800i dolgočasen in ga je treba malo spremenit, ter mu dodati novo oznako. No, stvar okusa, dejstvo pa je, da so nove kovinske okrogle tipke simpatične. Po nekaj urnem privajanju se človek lepo navadi in mu ne predstavljajo nobenih težav. Ljudje z bolj »elegantno izpopolnjenimi« prsti jih bodo verjetno še bolj veseli.

Težava pa nastane pri navigacijskih tipkah in komandni paličici (joystick). Tipke izgledajo v primerjavi z modelom K800i cenene. To pa še ni vse, poleg cenenega izgleda so tudi nerodno trde, paličica pa premalo izbočena. Precej zoprno upravljati po menijih s takimi hibami.

Na desnem boku je sedaj sprožilec kamere enake oblike, kot numerične tipke – okrogel. Pri fotografiranju pa nudi manj povratnih informacij, kot K800i. Nekako se izgubi občutek, kdaj si stisnil avtomatsko ostrenje slike in kdaj si do konca pritisnil tipko za sprožitev kamere.

Če smo že pri kritiziranju naj še omenim pokrov baterije, ki prav grdo škriplje. Upam sicer, da je to samo na testnem primerku, vendar bojim se, da se bo škripanje pojavilo tudi na prodajnih primerkih.

Imajo pa sedaj tipke 1, 4, 7, in * dodatne funkcije, če primerjamo z modelom K800i. In sicer med snemanjem posnetkov so na njih pripete modro obarvane (tako kot navigacijske tipke) bližnjice. Tako lahko na bližnjicah uravnavamo ločljivost slike, način avtomatskega ostrenja slike, časovnik za avtoportret in pa nastavitve bliskavice, ki je tudi tukaj xenonska.

Tipki nad zaslonom so prav tako doživeli spremembe. Nad njima so tako sedaj ikonice, ki ponazarjajo funkcijo tipk. Funkcija je seveda enaka, kot pri K800i, se pravi pregledovanje slik, vendar med slikanjem s fotoaparatom sedaj lahko uravnavamo način slikanja in pa izbiro prednastavljene scene.

Kamera v novincu je popolnoma enaka, kot v predhodniku. Leča je sedaj pokrita s tanjšim aktivnim pokrivalom, tako da mobilnik lepo sede v žep. Sede pa tudi drugače veliko lepše v žep saj je 5 mm tanjši in bolj zaobljen na vogalih.

Same zmogljivosti kamere za moje oko niso bistveno drugačne. No, saj naj ne bi bile, edino makro posnetki so se mi mogoče za malenkost zdeli boljši, to je pa počasi to. Video posnetki so še vedno pravi muzejski dosežek. Še vedno so v 176 × 144 QCIF ločljivosti.

Uporabniški vmesnik napram K800i ni doživel nekih bistvenih sprememb. Praktično je ena in isti uporabniški vmesnik že 2 leti enak, ko so ga pri K700i predstavili. Pošteno povedano sem ga kljub preprostosti in odlični intuiciji že kar malo najedel. Nekaj minimalnih razlik med K800i in K810i naj bi bilo, vsaj tako zagotavlja proizvajalec, vendar sam jih roko na srce nisem opazil. Razen, nekaj iger je manj in pa sedaj skrajna desna tipka za bližnjice pri navigacijskih tipkah omogoča večpredstavnost.

Baterija ni ostala enaka, sedaj je priložena 950 mAh, ki naj bi v pripravljenosti zdržala za 50 ur več, pogovarjali pa naj bi se 3 ure več, kot pri predhodniku. Teža mobilnika se je s 103 grami kljub zmogljivejši bateriji zmanjšala.

Zaslon prav tako ni doživel nobenih sprememb, še vedno je prisoten TFT zaslon z ločljivostjo 240 × 320 točk in ponuja 262.144 barvno globino. Mere so tudi ostale enake in sicer 30 × 40 mm.

Za spremembo od K800i, pa je sedaj priložena 128 MB pomnilniška kartica.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki