marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 10 ur
V pripravljenosti:
do 400 ur
Tip baterije:
Li-Po (930 mAh)
Dimenzije:
105 x 47 x 14,5 mm
Teža:
95 g

Tip zaslona:
TFT, 256.144 mio barv, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
16 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,69 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Mobilnik je klasičen Sony Ericsson. Ne ponuja nič kaj ekstra novega (razen oblike) in je bolj ali manj standarden predstavnik iz te hiše. Ima dobro kamero, klasičen uporabniški vmesnik, ki smo ga vajeni že vsi, solidno baterijo ter več ali manj vse potrebne standarde za povezovanje. Dober mobilniik za pametno ceno.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Tudi mobilni digitalci hujšajo

Sony Ericsson K770i


Sony Ericsson K770i

29.01.2008
Objavil: Mitja Zupančič

Zadnje čase so v mobilni telefoniji novi trendi. IN so drsni mobilniki (kakšnega pametnega preklopnika že dolgo nisem videl), mobilniki minimalističnih oblik in pa čim tanjši mobilniki. Sem pa tja se pojavi tudi kakšen telefon v recimo nenavadno rjavi barvi, ki se seveda drži vseh trendov.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 3x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Torej je tanek, je minimalističnih linij, edino nima drsnega mehanizma - je kar v klasični »candybar« obliki.

Prvi vtis, ko sem vzel K770i v roko je bil: »Hm, še ena izmed oživitev K800i le, v drugem ohišju«. Pa temu ni ravno tako, čeprav po tehničnih podatkih človek misli, da si lastita enako kamero. K770i ima enak modul kamere, kot T650 ali P1i, ki smo jih tudi že testirali. Prav tako ni tukaj več xenonskega fleša, ampak je le LED dioda. Le-ta pa lahko služi tudi kot lučka. Lepo in nemoteče so vdelali tudi pokrovček leče kamere - precej uporabno pri takem tankem mobilniku. Odsotna je navigacijska paličica, nadomestila jo je klasična petsmerna navi tipka s potrditvijo v sredini. Tudi zaslon je manjši. Kakšnih drugih bistvenih sprememb niti nisem opazil, sicer pa testiram K770i in ne delam primerjalnega testa s K800i.

Tipkovnica je kljub svojim tankim tipkam dovolj odzivna in izbuljena. Mogoče je malenkostno moteče, da so tipke popolnoma gladke in močno dvomim, da bodo damam z dolgimi nohti odgovarjale. No, naj to dame same preizkusijo in mi sporočijo, če jim tipke odgovarjajo.

Telefon na splošno lepo sede v roko in v žep, predvsem po zaslugi svojih mer. 105 × 47 × 14,5 so njegove linije, skoraj že take, kot pri ploščici čokolade. Sama uporaba mobilnika je po zaslugi klasičnega uporabniškega vmesnika preprosta in učinkovita. Mogoče kar preveč, vsaj jaz bi si že počasi želel kaj drugega, kot pa slabe 4 leta star uporabniški vmesnik, kljub temu, da je doživel kar nekaj popravkov.

Tako, kot večina Sony Ericssonov, tudi K770i omogoča personalizacijo praktično vsega. Tako si je možno nastaviti razno razne bližnjice popolnoma poljubno. Prav tako si z menjavo teme zamenjamo vse, razen ikon. Malo nas bo omejeval le vgrajeni pomnilnik. Le-tega je samo 16 MB, vendar mobilnik ima režo za pomnilniške kartice tipa memory stick micro M2, povrhu pa še omogoča hotswap. To pomeni, da mobilnik ni treba izklopiti ob menjavi pomnilniške kartice. Tako imamo lahko na eni kartici igre, java programčke.. na drugi pa mp3je.. na tretji slike...

Zaslon me je iskreno rečeno malo razočaral. Nikakor ne po kvaliteti, ampak po fizičnih merah. Ob prižganem mobilniku vidimo par milimetrov črnega robu na vsaki strani. Torej zaslon na prvi pogled deluje večji, kot dejansko je. Glede na to, da se mi že na K800i zdi majhen zaslon, sem bil tu sploh razočaran. Z ločljivostjo 240 × 320 pik je fantastično ostra slika, vendar majhna. Kot kaže je že tako, da je K770i v nižjem razredu, kot K8xxi serije.

Mobilnik ima vgrajen tudi FM radio. Za zagon, ga bo potrebno povezati s slušalkami, ki služijo kot antena. O radiu ne gre izgubljati besed, ponuja klasičnih 20 mest za shranjevanje postaj, podpira RDS in počasi je to to.

O kameri sem že nekaj v grobem pisal. Na njej piše 3.2 MP, vendar to ne bo popolnoma držalo. Vgrajena kamera lahko zajame slike le do ločljivosti 3.15 MP. Na voljo imamo nočni način, samosprožilec, panoramo, učinke, ravnovesje beline in tako naprej. Sam slike niso slabe. Govorim o kvaliteti, niso na ravni K800i, a niso veliko slabše. Pozna se odsotnost xenon fleša. Kriza pa nastane pri tipični Sony Ericssonovi hibi – filmčki. Še vedno in še vedno in še vedno se snemajo v prehistorični ločljivosti QCIF z 176 × 144 točkami. Kdaj bodo to popravili mi ni jasno, upam pa, da čimprej. Odsotna je tudi funkcija BestPic. Če ste pozabili kaj stori, naj vam povem preprosto. Posname določeno število slik zaporedoma in potem izberemo najboljšo.

UMTS ni danes več nikakršna redkost in tudi K770i ni izjema. Izjema je le pri EDGE-u, ker ga preprosto ne podpira. Prav tako ni infrardečega očesca, je pa zato tukaj že klasičen modrizob z A2DP standardom. Prav tako, se K770 lahko poveže še z kablom.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
324,90
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki