marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur (2,30 ure v UMTS omrežju)
V pripravljenosti:
do 350 ur
Tip baterije:
Li-Po (900 mAh)
Dimenzije:
102 x 45 x 17 mm
Teža:
89 g

Tip zaslona:
TFT, 262,144, 176 × 220 pik

Notranji pomnilnik:
16 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,00 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

S klasično obliko, veliko funkcijami in dobrim zaslonom je mobilnik za svoj denar verjetno eden izmed boljših nakupov. Ponuja praktično vse. Je dovolj kvalitetno izdelan, ima dobro tipkovnico in je tretje generacije. Mogoče me je malce motilo ne ravno visoko kvalitetna plastika ohišja, vendar v tem razredu je to popolnoma pričakovano.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Polno mobilno življenje

Sony Ericsson K610i


Sony Ericsson K610i

05.11.2006
Objavil: Mitja Zupančič

Telefon je s prihodom v nam vsem zelo znano akcijo enega izmed slovenskih mobilnih operaterjev postal zelo priljubljen. Seveda, kako ne. Ima 2 MP kamero, dober zaslon, odlično tipkovnico in je klasično oblikovan.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
dve kameri
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Da pa bo malha polna, premore tudi režo za pomnilniško kartico, modri zob in podpira 3G. Bo to dovolj razlogov za menjavo vašega odsluženega mobilnika?

Rokovanje, tipkovnica

Kot že omenjeno, je mobilnik klasično, predvsem umirjeno oblikovan. Marsikomu to pomeni veliko in jih žive barve in zanimive oblike mobilnikov odbijajo. V tem primeru jim je omenjeni mobilnik pisan na kožo. Lepo bo tudi sedel v roko in z dobro tipkovnico omogočal udobno pisanje SMS sporočil. Da pa mobilnik vseeno ni (pre)dolgočasen, sta tu tudi srebrni tipki za na splet in za upravljanje med bližnjicami. Srebrna pa je tudi petsmerna navigacijska paličica. No, videz vara, na prvi pogled deluje kot paličica, vendar ni. Kvadratna tipka okoli paličice se namreč pritiska v štiri smeri, sredinska "paličica" pa je zgolj potrditvena tipka, obkrožena z modro svetlobo, tako kot cela tipkovnica. In še eno srebrno tipko bomo našli. Na desnem boku prebiva in ima nalogo služiti kot sprožilec za kamero.

Zaslon

Zaslon je za ta cenovni razred zelo dober. Prikazati premore 262.144 barv in se ponaša z ločljivostjo 176 x 220 točk. V fizičnih merah to pomeni 30 × 37 mm. Slika je dovolj ostra tudi pri uporabi kakšnih java programov ali igric z majhnimi črkami.

Uporabniški vmesnik

Tipičen Sony Ericssonov vmesnik, ki smo ga vajeni že od K700i naprej. Levo zgoraj indikator signala, desno zgoraj indikator baterije, desno spodaj ura in datum, ter najnižje klici ter tipka za meni. Klasika. Je dovolj hiter tudi za napredne uporabnike, ponuja veliko možnosti razširitve in je nasploh zelo prijazen tudi neukemu uporabniku.

Imenik, klici in sporočila

Imenik bo dovolj zmogljiv tudi za napredne uporabnike, saj ponuja kar 1000 vpisov in 2500 številk. K vsakemu vpisu posebej pa bomo lahko pripeli tudi razno razne podrobnosti, kot je to dandanes že klasika pri mobilnih telefonih, zato tukaj ne bom odkrival tople vode in našteval, kaj se vse da dodati. Omenil pa bom, da si telefon zapomni do 30 neodgovorjenih, prejetih in klicanih številk, ter jih opremi z uro in datumom.

Mobilnik, tako kot K800i, podpira SMS, MMS, EMS, elektronsko pošto, potisno e-pošto, RSS bralnik. Slednji, kot nam je že znano, omogoča prebiranje dnevnih novičk preko vgrajenega Netfront HTML brskalnika.

Bonbončki ...

V tem cenovnem razredu pa mobilnik preseneča tudi s prednaloženimi aplikacijami. Tako je od "velikih bratov" povzel zelo dober predvajalnik glasbe. Če si omislimo še kaksno zmogljivejšo pomnilniško kartico, ga lahko preko zelo glasnega vgrajenega zvočnika uporabljamo kot pravo malo glasbeno postajo.
Mobilnik pa ima nameščene tudi razne DJ aplikacije za ustvarjanje video, glasbenih ali foto posnetkov. Prav tako bomo zasledili tudi daljinski upravljalnik, ki deluje preko modrozobega standarda. Kar pomeni, da bomo lahko nadzirali svoj osebni računalnik z vgrajenim modrim zobom kar preko mobilnika. Nadzirali pa bomo lahko tudi glasbeni predvajalnik na računalu, tako bomo lahko mirno ležali na postelji in s telefonom pretikali med skladbami.

Seveda tudi K610i, tako kot večina sony ericssonov, omgoča nalaganje tem. S spleta si lahko pretočimo tudi namenski program prav za te potrebe. Ali pa pretočima s spletnih strani že narejene teme.

Vgrajena je 2 MP kamera. Da ne bo pomote, ni enaka kot v K750i ali W800i. V K610i žal nima avtomatskega ostrenja slike. Je pa kljub temu dovolj zmogljiva za povprečnega uporabnika in ponuja več različnih načinov slikanja, nočni način slikanja za prostore s slabo svetlobo, samosprožilec, ko bomo na vsak način hoteli biti prisotni na sliki, razne efekte za našo kreativnost pri slikanju, nastavljanje beline, kvaliteto slike, zvok sprožilca in tako naprej.

Največja ločljivost kamere je 1600 x 1200 pik in omogoča 2,5-kratno digitalno povečavo. Ker pa je mobilnik UMTS, pa se pri sprednjem zvočniku baha še ena kamera. Služi za namene videotelefonije in je klasična VGA kamera, ki pa je žal ne moremo uporabljati za nič drugega, kot za videotelefonijo.

Povezljivost

V tem cenovnem razredu me je mobilnik presenetil s povezovalnimi načini. Ima vgrajen modri zob verzije 2.0, HSCSD, GPRS razreda 10, in pa USB 2.0. Mogoče se bo kdo spotaknil ob infrardečo povezavo, vendar roko na srce, kdo pa jo dan danes še vedno uporablja? Vse več je v uporabi modri zob, ki več kot odlično deluje in za preproste prenose raznih tem, glasbe in ostalih dodatkov ne potrebuje programske opreme za osebni računalnik. Prav tako pa bomo lahko zelo hitro surfali. Telefon, kot ste že opazili, je namreč UMTS. V tem primeru bo branje RSS novic blagodejno in ne bo mučno s počasnimi internet prenosi.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
(69.960,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki