marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 9 ur
V pripravljenosti:
do 395 ur
Tip baterije:
Li-Poly BST-33 (950 mAh)
Dimenzije:
102 x 46 x 14 mm
Teža:
92 g

Tip zaslona:
176 × 220 točk, 256.000 barv, TFT

Notranji pomnilnik:
16 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,17 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Sony Ericsson K530i je eleganten, dobro izdelan mobilnik z zanimivo in dobro odzivno tipkovnico. Omogoča tudi hiter prenos podatkov UMTS, kljub temu pa se lahko pohvali z dobro baterijo, ki je na testu telefon ohranjala pri življenju polne 3 dni.

Proti

Največ graj gre predvsem na račun slabega zaslona, ki bi se podal kvečjemu v mobilnike vstopnega razreda ter na račun kamere, ki ne premore niti LED diode za nočno slikanje. Poleg tega K530i ne ponuja skoraj nič novega v primerjavi s starejšimi brati, recimo Sony Ericssonom K610 ali celo K750i.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Zlata sredina

Sony Ericsson K530i


Sony Ericsson K530i

23.10.2007
Objavil: Sašo Mlakar

Sony Ericsson K530i je na zunaj všečen mobilni telefon, ki spada v srednji razred mobilnih telefonov in je oblikovan klasično, a hkrati elegantno. Zdi se mi, da Sony Ericsson s tem mobilnikom cilja na kupce, ki ne želijo izstopati, hkrati pa želijo eleganten in resen mobilnik, ki ponuja kar nekaj funkcij, od katerih pa nobena ne izstopa.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
efekti
okvirji
nastavljanje beline
dve kameri
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Prodajni paket in baterija

Sony Ericsson K530i smo prejeli na test v majhni škatli, ki je pravzaprav postala že zaščitni znak znamke Sony Ericsson. Poleg mobilnika, ki je na voljo v Warm Silver in Thunder Black barvni različici, se v škatli nahajajo še kabel za povezavo z računalnikom, polnilec mobilnika, stereo slušalke, navodila za uporabo, zgoščenka s programsko opremo ter baterija mobilnika, ki nosi oznako BST-33. Baterija ima kapaciteto 950 mAh in je litij-polimerna, mobilnik pa ob normalni uporabi ohranja pri življenju 3 polne dni, kar je dober rezultat. Žal v paketu, katerega smo dobili na test, ni bilo priložene spominske kartice, kar se je še toliko bolj poznalo ob majhnem pomnilniku telefona, saj ga telefon namreč premore zgolj 16 MB.

Izgled in zaslon

Sony Ericsson K530i je tablični mobilnik, katerega mere znašajo 102 × 46 × 14 mm, tehta pa 92 gramov. Celotno ohišje je narejeno iz plastike, le tipke so kovinske, a plastika je dobro izdelana in ne povzroča nikakršnih neprijetnih zvokov in se ne maje, tam kjer se ne sme.
Na sprednji strani K530i se nahaja tipkovnica, ki je dobro izdelana, tipke pa so precej skupaj, a kljub temu jih ne bomo pritisnili več hkrati, zahvaljujoč stopničasti obliki. Poleg standardnih številčnih tipk se na tipkovnici nahajajo še pet smerna navigacijska tipka, dve funkcijski tipki, tipka za nazaj ter tipka za brisanje (C). Poleg teh tipk pa najdemo še tipko za vstop v aktivni meni in tipko za dostop do interneta. Vse tipke so dobro in enakomerno osvetljene z belo svetlobo. Nad tipkovnico se nahaja zaslon mobilnika, kateri zmore prikazati 176 × 220 pikslov, kar je dandanes dokaj malo. Zaslon meri 31 × 39 mm in bi kot tak lahko imel boljšo ločljivost, saj se pozna, da so piksli dokaj veliki in je zato slika bolj zrnata. Prikazati zmore 262 tisoč barv, svetlost zaslona pa lahko uravnavamo sami. Nad zaslonom se nahaja še sekundarna kamera za video klice.
Na desni strani se na spodnjem delu Sony Ericssona K530i se nahaja tipka za priklic fotoaparata, s katero tudi zajemamo slike. Na zgornjem delu desne strani pa se nahaja dvosmerna tipka za uravnavanje glasnosti.
Na levi strani najdemo zgolj režo za spominske kartice tipa M2, kartica pa žal ni bila priložena.
Na zgornji strani telefona se nahaja tipka za vklop ter izklop mobilnika, služi pa tudi za menjavanje profilov.
Na spodnji strani najdemo vhod za polnilec telefona, USB kabel in slušalke.
Na zadnji strani Sony Ericssona K530i se nahaja črn pokrov baterije, ki je rahlo gumiran in zato mobilnik ne drsi po podlagi, na katero ga postavimo. Nad pokrovom baterije najdemo še zunanji zvočnik telefona, vhod za priključitev zunanje antene na mobilnik in kamero z ločljivostjo 2 milijonov pik. Žal se poleg kamere ne nahaja nikakršna lučka za osvetlitev posnetkov, tako da slikanje v temi žal odpade.

Imenik, sporočila, zadnji klici

Telefonski imenik ima prostora za 1000 kontaktov in do 2500 telefonskih številk. Vsakemu kontaktu lahko dodelimo do 5 številk, 3 e-poštne naslove, naslov spletne strani, poštni naslov, beležko, datum rojstnega dne in značilno zvonjenje. Namesto zvonjenja mu lahko dodelimo tudi video posnetek, ki se bo predvajal, ko nas bo ta oseba poklicala. Vsem kontaktom lahko določimo ime in priimek, telefonu pa lahko določimo kako naj kontakte razporedi. Kontakte telefon izbira med vpisovanjem črk, žal pa ne moremo iskati kontaktov iz SIM kartice in telefonskega imenika hkrati, saj sta imenika ločena.
Mobilnik beleži zadnjih 30 prejetih, klicanih in zgrešenih klicev, ob vsakem pa lahko vidimo tudi čas klica in ostale podrobnosti.
Sony Ericsson K530i podpira vse vrste sporočil. Tako lahko pošiljamo in prejemamo SMS sporočila, MMS sporočila, e-pošto, na voljo pa nam je tudi RSS, tako lahko hitro in enostavno preberemo novičke na spletnih straneh, kjer smo naročeni na RSS. Med pisanjem SMS sporočila imamo na voljo tudi slovar T9 za enostavnejše in hitrejše pisanje sporočil. Pri pošiljanju MMS sporočil smo omejeni na velikost sporočila, ki ne sme presegati 300 KB. Na tem mestu bi pohvalil tudi zelo dober urejevalnik sporočil MMS, ki je tipičen za mobilne telefone znamke Sony Ericsson. Odjemalec e-pošte nam dovoljuje nastaviti več e-poštnih predalov in deluje z vsemi znanimi protokoli.

Funkcije in pripomočki

K530i ima poznan vmesnik že iz prejšnjih modelov mobilnih telefonov izpod rok Sony Ericssona in deluje hitro, brez vsakršnih zakasnitev. Za ozadje lahko določimo tudi animirano sliko, vendar pa to rahlo vpliva na baterijo. Ikone znotraj glavnega menija so animirane in razporejene v mrežo (3 × 4). Všečna je tudi rešitev, da telefon prikazuje uro v meniju in v vseh podmenijih. K530i zmore predvajati glasbene datoteke tipa MP3, AAC, AAC+, WMA ter AMR, na voljo pa imamo tudi izenačevalnik zvoka (equalizer), naključno zaporedje skladb in ponavljanje le-teh. Premore pa tudi video predvajalnik, ki podpira MPEG4 in 3GP datoteke, katere zmore predvajati tudi v celozaslonskem načinu. Mobilnik ima vgrajen tudi FM radijski sprejemnik z RDS-om. ki je zmožen shraniti 20 radijskih postaj, žal pa moramo za njegovo delovanje imeti priključene slušalke, saj le-te služijo kot antena. Če kakšne pesmi ne poznate, lahko njenega izvajalca in naslov najdete s pomočjo funkcije TrackID. Poleg omenjenega v mobilniku najdemo tudi koledar, ki lahko prikaže dnevni, tedenski ali mesečni prikaz, vsakemu vpisu pa lahko določimo začetni in končni čas, lokacijo, opis, čas alarma, ponovitev in podobno. Poleg vpisov v koledar imamo na voljo tudi vpis opravil in beležk, katere lahko telefon prikaže tudi na osnovnem zaslonu mobilnika. Za jutranje bujenje si lahko določimo do 5 alarmov, vsakemu posebej pa določimo kako in kdaj naj se ponavlja ter uro bujenja. K530i premore tudi osnovni kalkulator, štoparico, odštevalnik časa, snemalnik zvoka in daljinsko upravljanje računalnika (namizje, Media Player in Presenter). V zunanji svet se povezuje preko bluetooth tehnologije, preko katere lahko tudi natisnemo slike na tiskalniku, ki to omogoča. Podpira tudi AD2P profil za prenos stereo zvoka na brezžične bluetooth slušalke. Sony Ericsson K530i ima vgrajen tudi zvočnik za prostoročno klicanje ter režo za spominske kartice tipa Memory Stick Micro (M2). V mobilnik sta prednaloženi tudi aplikacija za pregled vremenske napovedi in aplikacija, s pomočjo katere lahko iz interneta na mobilnik pretočimo zvočne knjige.

Fotoaparat

K530i ima fotoaparat z ločljivostjo 2 MP, ki po kvaliteti slike spada nekam v povprečje med podobnimi fotoaparati v mobilnikih. Žal fotoaparat ne ponuja samodejnega ostrenja slike, zato ni na voljo niti makro načina fotografiranja, manjka pa tudi LED dioda za slikanje v temnejših pogojih, tako da je takrat fotoaparat povsem neuporaben. Kvaliteta posnete slike bi lahko bila boljša, barve pa leča fotoaparata dobro izrazi. Dostop do funkcij kamere je enostaven, saj se vrstica z nastavitvami nahaja na zaslonu, medtem ko slikamo. Uravnavamo lahko velikost slike, belino le-te, nastavimo samosprožilec, nočni način, zvok ob slikanju, barvne nastavitve, okvire slik in način, ko mobilnik zajame več zaporednih slik. Mobilnik omogoča tudi panoramsko slikanje in združi 3 slike v eno. Sony Ericsson omogoča tudi 2,2 kratno digitalno povečavo, ki pa je na voljo zgolj med slikanjem z ločljivostjo VGA. Slike lahko vsebujejo tudi datum in čas slikanja, nastavimo pa lahko tudi, kam naj nam mobilnik slike shranjuje (notranji ali zunanji pomnilnik). Naj tu še enkrat omenim, da mobilniku ni bila priložena nikakršna spominska kartica, tako da sem imel na voljo zgolj 16 MB prostora, kolikor ga premore mobilnik sam.
Video posnetke lahko Sony Ericsson K530i zajema v 3GP formatu in z ločljivostjo zgolj 176 × 144 pikslov, tako da bodo video posnetki uporabni zgolj v skrajnem primeru. Dolžina video posnetkov je omejena zgolj s prostim pomnilnikom, ki je na voljo. Med samim snemanjem je na voljo tudi digitalna povečava, čeprav bo z uporabo le-te video posnetek še dodatno izgubil kvaliteto.

Povezljivost

Sony Ericsson K530i se lahko poveže v GSM ali UMTS omrežje. Sposoben je delovati na 900, 1800 in 1900 MHz frekvenčnih pasovih ter na 2100 MHz UMTS frekvenci. Z računalnikom se lahko poveže preko priloženega USB kabla ali pa preko bluetooth tehnologije, katera podpira tudi AD2P profil, ki omogoča stereo prenos zvoka na brezžične slušalke. Za prenos podatkov poleg UMTS-a podpira tudi GPRS, žal pa ne podpira EDGE protokola. K530i ima vgrajen spletni brskalnik NetFront, ki je zmožen odpreti WAP, xHTML in HTML spletne strani.

Za konec

Sony Ericsson K530i je všečen mobilnik, ki ponuja kar nekaj funkcij, a ničesar, kar ne bi pri tem izdelovalcu mobilnih telefonov že videli. Tako niti ne odpira novega segmenta trga, težko pa bo prepričal v nakup uporabnike starejših mobilnikov družbe Sony Ericsson, saj ponuja precej malo novitet v primerjavi s starejšimi bratci. Vseeno pa je dober nakup za uporabnike, ki si želijo povsem spodoben mobilnik za dokaj nizko ceno.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
224,90
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki