marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 7 ur
V pripravljenosti:
do 360 ur
Tip baterije:
Li-Polymer (750 mAh)
Dimenzije:
101 x 44 x 17 mm
Teža:
82 g

Zunanji zaslon:
UBC (Ultra Bright Color) 65.536 barv, 128 x 160 pik

Notranji pomnilnik:
15 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,64 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

K310i ohranja vse dobre lastnosti predhodnika, med katerimi lahko naštejemo dobro avtonomijo baterije, zvočnik za prostoročno telefoniranje, odjemalec elektronske pošte, kvalitetno in dobro odzivno tipkovnico, podporo predvajanju MP3 datotek, ter IR vmesnik. Marsikdo bo verjetno razočaran nad manj kvalitetnim zaslonom, predvsem zaradi slabše vidljivosti in zelo ozkega vidnega kota, sčasoma pa zna postati moteče tudi premikanje snemljivega dela ohišja, ki deluje nekoliko ohlapno.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Žepni album

Sony Ericsson K310i


Sony Ericsson K310i

03.10.2006
Objavil: Gregor Grošelj

Lani je Sony Ericsson svojo serijo mobilnikov nižjega cenovnega razreda obogatil s preprostim, a funkcionalnim modelom K300i. Nekoliko več kot leto dni kasneje je tu njegov vizuelno posodobljen naslednik K310i, ki pa ne prinaša revolucionarnih novosti.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Že majhen preskok v številki modela mobilnika nam nakazuje, da velikih sprememb ne gre pričakovati, zato bo tokrat v ospredju primerjalni test. Za vse, ki želite osvežiti spomin na predhodnika, pa vabim da si najprej ogledate test SE K300i.

Razlike v zunanjosti

Mere ostajajo praktično nespremenjene, razlika je le v kakšnem milimetru ali dveh. Po teži je K310i lažji za cela 2 grama, kar bodo verjetno opazili le tisti, ki se ukvarjajo s tehtanjem pisemskih ovojnic. Nekoliko bolj opazno spremembo nakazuje oblika ohišja, ki ima za razliko od predhodnika nekoliko odsekane robove in tanjši, snemljiv zadnji del ohišja (po daljši uporabi zna omenjeni plastični del zaradi ohlapnosti povzročati manjše težave). Tipke so po obliki rahlo spremenjene, vendar ohranjajo dobro odzivnost, ostala pa je tudi klasična večsmerna krmilna palčka (joystick). Tipka za dostop do bližnjic je pri novejšem modelu prestavljena na desni bok mobilnika (pri predhodniku se je ta nahajala v levem spodnjem kotu numerične tipkovnice), tipka za dostop do fotoaparata pa ostaja na levem boku mobilnika, le da je sedaj nekoliko bolj podolgovate oblike. Opaznejše razlike se pojavijo pri merah zaslona (SE K310i - 128 x 160 pik, SE K300i – 128 x 128 pik), kljub temu pa zaslon ne kaže kakšnega navdušujočega napredka, saj ima ta precej ozek vidni kot in slabo vidljivost na neposredni sončni svetlobi.

Razlike v notranjosti

Te lahko iščemo skorajda z mikroskopom, ker jih praktično ni. K310i vsebuje malenkost večji skupni pomnilnik, ki znaša 15 MB in ga ni možno razširiti. Na mobilnik sicer lahko priklopimo slušalke SE serije in ga uporabimo kot MP3 predvajalnik, vendar nas bo pomanjkanje pomnilnika prikrajšalo za marsikateri užitek pri poslušanju. Meniji so ostali nespremenjeni. Telefon še vedno vsebuje znane aplikacije, med katerimi najdemo: upravitelj datotek, koledar, opravila, beležke, kalkulator, sinhronizacijo, odštevalnik časa, štoparico, seznam kod, predvajalnik glasbenih in video datotek, Photo DJ, MusicDJ, snemalnik zvoka (diktafon ohranja dobro lastnost – dolžina snemanja je omejena le na velikost notranjega pomnilnika).

Imenik tokrat ponuja malo več svobode, saj omogoča shranjevanje do 1000 vpisoc z raznimi dodatki, ki lahko vsebujejo več številk, naslov elektronske pošte, spletni naslov, sliko za prikaz, način zvonjenja, glasovni ukaz, poštni naslov, ulico, kraj, beležko in rojstni dan.

Glede na opisane malo manj pozitivne lastnosti zaslona pa se mobilnik zelo dobro izkaže pri prikazovanju 3D JAVA iger. Tako je za kratkočasenje dobro poskrbljeno, v mobilniku pa nas že čakajo igre DeepAbyss (3D arkadna pustolovščina), Erix (platformska igra z označevanjem teritorija) in Treasure Tow (3D arkada).

Tako notranji kot zunanji zvočnik po kvaliteti ne odstopata od predhodnika in ponujata povsem zadovoljivo jakost tudi v glasnejši okolici.

Avtonomija baterije je podobna tisti pri predhodniku, ob racionalnem izkoriščanju mobilnika pa zna dati iz sebe še kakšen dan več, kar pomeni dobrih 5 dni uporabe.

Za povezovanje lahko uporabimo IR vmesnik, pri uporabi USB-kabla (ni priložen) pa mobilnik ponudi programski dodatek, ki ga predhodnik ni vseboval – možnost izbire povezovanja preko programske opreme Pc-suite ali neposredno, kot USB-ključ.

Fotoaparat in videoposnetki

Ostajamo pri ločljivosti 640 x 480 pik in res škoda je, da v mobilnik niso vtaknili vsaj malenkost zmogljivejšega tipala, saj nam ta ponuja res veliko izbiro dodatnih, pre in post efektov za obdelovanje fotografije. Dodatne nastavitve sicer ponujajo izbiro ločljivosti 1280 x 480 pik, vendar se kvaliteta posnetkov zakrije z interpolacijo (digitalni približek), ki se ne more izkazati ne z ostrino, ne z barvami. Vseeno se lahko tolažimo z izbiro slikanja panoramskih posnetkov, nočnega načina, rafalnega slikanja (4 zaporedni posnetki), samosprožilca, učinkov (črno-belo, negativ, sepija, osonči), štirimi zvoki zaklopa (testni model je omogočal izklop zvoka pri izbiri tihega profila) in 4-kratnega digitalnega približevanja motiva.

Snemanje videoposnetkov omogoča dva načina snemanja z zvokom - za sporočila MMS in video "visoke" kakovosti (velikost 176 x 144 ali 128 x 96 pik), snemanje pa je omejeno izključno na notranji pomnilnik.

Komu je namenjen?

Lastnikom starejšega modela K300i po vsej verjetnosti ne, ker ta poseduje že vse uporabne funkcije, novinec pa se lahko pohvali le z nekoliko lepšo obliko. Drugače je K310i idealen za resne in tudi malo manj resne uporabnike, saj ponuja zadovoljivo kombinacijo nevpadljive zunanjosti in funkcionalnosti (zunanji zvočnik za prostoročno telefoniranje, obsežnejši imenik, sporočilnost s podporo elektronski pošti, povezovanje preko IR vmesnika ali USB-kabla, fotoaparat in možnost uporabe MP3 melodij.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
(35.000,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki