marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 12 ur
V pripravljenosti:
do 380 ur
Tip baterije:
Li-Ion (950 mAh)
Dimenzije:
106 x 49 x 13 mm
Teža:
99 gramov

Tip zaslona:
TFT, 256K barv, 240 x 320 pik (QVGA)

Notranji pomnilnik:
do 160 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,47 W/Kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Wi-Fi (WLAN), touchscreen, velik nabor funkcij, velikost, dobra baterija, ugodna cena, Symbian

Proti

nerodno odpiranje pokrova baterije, razširitveno mesto za M2 kartice se nahaja pod pokrovom baterije, ni GPS, ni HSDPA, počasnost menijev, M2 kartica ni dodana

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sony Ericsson

Pametni telefon za vsakogar

Sony Ericsson G900


Sony Ericsson G900

15.01.2009
Objavil: Igor Prešeren

Model G900 je telefon, ki združuje lastnosti dveh serij telefonov, ki prihajajo od švedskega proizvajalca, to sta seriji Cybershot in Walkman. V presenetljivo majhno ohišje so namreč spravili večino funkcij obeh serij in to vse skupaj postavili na UIQ platformo pametnih telefonov te družbe, to seveda pomeni, da imamo opraviti z OS Symbian 9.1.ne podpira datum Memory Stick Micro (M2™)
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 16x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Povrh vsega pa so zraven dodali še na dotik občutljiv zaslon in pa Wi-Fi povezavo. Po vsem tem sodeče bi lahko brez slabe vesti rekli, da je aparat tako eden izmed najmanjših v razredu takoimenovanih pametnih telefonov. Povrhu vsega pa še navdušuje z za ta razred dokaj ugodno ceno in bo tako primeren za vse, ki ne želijo za telefon zapravljati preveč denarja, kljub temu pa za svoj denar dobiti kar največ.

Prodajni paket in baterija

V nenavadno veliki in elegantni črni škatli dobimo poleg samega telefonskega aparata še baterijo, stereo slušalke, omrežni polnilec, dodatno pisalo, žameten etui v katerega lahko spravimo telefon, da se ne poškoduje ali opraska po žepih, programsko opremo, kabel za povezovanje z računalnikom in navodila za uporabo. Spominska kartica ni dodana.

Prav baterija je ena izmed boljših stvari tega mobilnika, saj ima kapaciteto 950 mAh oziroma po podatkih proizvajalca kar 380 ur v stanju pripravljenosti, v kombinaciji z nekaterimi energijsko varčevalnimi ukrepi, kot je naprimer hitro ugašanje zaslona pa omogoča, da nam telefon dejansko brez polnjenja zdrži približno 4 dni in to ob uporabljanju številnih funkcij, aplikacij, snemanju fotografij in poslušanju radia. Vsekakor pohvalno.

Izgled

Ko sem telefon prvič prijel v roke, sem bil kar malce razočaran, saj ne izgleda nič posebnega in je podoben nekaterim drugim hišnim modelom srednjega razreda, ohišje je večinoma narejeno iz trde plastike, ki je videti solidne izdelave, ob stranicah pa telefon krasi tanjši pas kovine, ki naredi telefon prestižnejši. Same mere telefona so 106 x 49 x 13 mm, tehta pa točno 99 gramov. Testni telefon je bil vinsko rdeče barve, lahko pa ga dobimo tudi v temno rjavi barvi.

Na desni stranici imamo 4 tipke, najvišja dva sta za uravnavanje glasnosti, pod njima je tipka za hitro odklepanje in zaklepanje telefona (kombinacija tipk na tipkovnici je še vedno prisotna za isto nalogo), čisto spodaj pa je sprožilec fotoaparata. Vse te tipke so ravno dovolj trde in ne preveč izstopajoče, tako da se ne bodo pritiskale, medtem ko telefon nosimo po žepih. Na levi strani zgoraj imamo vložišče pisalnika, pod njim pa je konektor za slušalke in adapter. In zdaj še zadnja stran. Tu na tem mestu bi se rad kar takoj pritožil čez neroden sistem odpiranja pokrova za baterijo, saj je potrebno pokrov potisniti malce navzgor in nato dol, sam sem se ves čas bal da ne bom preveč na silo odpiral pokrova in kaj poškodoval. Kar sicer ne bi bilo nič napačno, če se ne bi ravno pod pokrovom baterije skrivalo razširitveno mesto M2 kartice. V zgornjem levem kotu je še leča fotoaparata, ki ni posebej zaščitena in je na istem nivoju, kot ostala površina, zato bo potrebno paziti, da se ne poškoduje prehitro.

Zaslon in tipkovnica

Sama tipkovnica je klasična Ericssonova, tipke so dovolj trde, pregledne, dobro odzivne ter ne povzročajo škripajočih zvokov ob pritisku. Sicer pa lahko namesto navadnih tipk uporabljamo tudi navidezne na zaslonu občutljivem na dotik. Najbolj razveseljivo pa je, da za to skorajda ne potrebujemo pisala. Nad numerično tipkovnico sta še tipki za dostop do sporočil in vstop v beležko. Ko smo že pri beležki, pri Sony Ericssonu so velik poudarek dali tej aplikaciji, ki nam zdaj omogoča, da si razne opomnike in podobne stvari v beležki shranimo v obliki barvnih lističev (sticky notes), ki jih lahko opremimo tudi z alarmi.
Zaslon je TFT velik 2,4 inče in zmore prikazovati 256 tisoč barv (QVGA), malce manjši torej kot pri drugih na toutchreen telefonih, vendar pa svojemu namenu služi več kot zadovoljivo. Posebej dobra je vidljivost zaslona pod močno svetlobo.

Uporabniški vmesnik

Operacijski sistem Symbian je dobro poznan in tu imamo opravka z verzijo 9.1, omogoča nam nalaganje številnih aplikacij in personalizacijo telefona.
Sama struktura menijev je tudi že poznana iz ostalih novejših Sony Ericssonov, je pa še dodatno vizualno izboljšana. Meniji so razdeljeni v več enot, najbolj osnovno je namizje, ki nam prikazuje uro in datum, v sredini lahko vstopimo v glavni meni v obliki mreže, levo in desno pa imamo 9 prostih mest za razne bližnjice ali pogosto uporabljane aplikacije (SMS, zadnji klici,…). Vse skupaj logično, pregledno in hitro bi si mislil. Logično in pregledno že, hitro pa nikakor ne, saj precej moti počasnost menijev, ki zna marsikoga spravljati v slabo voljo.


Kamera in večpredstavnost

Kamera na telefonu, ki se ponaša s 5 MP, stabilizatorjem slike in z možnostjo avtomatskega ostrenja je popolnoma enaka kot pri ostalih telefonih iz družine Cybershot, kar pomeni, da ob dobri svetlobi dobimo dobre slike. Malce drugačna je situacija ob pomanjkanju svetlobe, ko se pozna manjša zmogljivost optike aparata. Morda bi se lahko pritožili tudi nad izostankom ksenonske bliskavice, ki jo nadomešča LED. Sicer pa telefon omogoča slikanje v večih ločljivostih (od 640 x 480 pa do 2592 x 1944) in z različnimi naprednimi fotografskimi elementi (način snemanja, samodejni sprožilec, osvetlitev in stanje beline).
Zanimiva je tudi možnost ostrenja na dotik, ki nam omogoča, da kar s pritiskom na zaslon izostrimo željeno mesto na sliki.

Ena izmed bolj motečih stvari, ki sem jih zaznal med uporabo fotoaparata je relativna počasnost softwara, saj traja okoli 6 sekund preden se po pritisku na sprožilec kamera dejansko sproži. Nekaj časa gre razumljivo na račun avtomatskega ostrenja, vendar pa se mi vseeno zdi, da traja vse skupaj malce predolgo.
Kamera nam ponuja tudi možnost snemanja video posnetkov v ločljivosti QVGA, sami posnetki pa so srednje kvalitete.

Predvajalnik multimedijskih vsebin je podoben tistim iz serije walkman in je torej preizkušeno dober. Omogoča pa nam pregledovanje posnetih slik, videa, izdelovanje svojih albumov in playlist. Tu nam v pomoč prideta še aplikaciji TrackID in Music DJ. Telefon pa ima tudi vgrajen FM sprejemnik (radio). Za poslušanje glasbe so telefonu pridodane stereo slušalke, ki sicer niso ravno najboljše kvalitete, zato pa je toliko boljši zunanji zvočnik.

Povezljivost

Sony Ericsson G900 podpira UMTS (GPRS), na žalost pa ne tudi HSDPA. Pač pa imamo na voljo še povezovanje v brezžična (WLAN) omrežja, Bluetooth in pa kabelsko povezavo z računalnikom.

Posodil na test:
Svema Co. d.o.o.
Cena na dan testa:
349,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sony Ericsson
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki