marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
200 ur
Tip baterije:
Li-Ion (500 mAh)
Dimenzije:
81,6 x 44,5 x 21,9 mm
Teža:
79 g

Tip zaslona:
barvni, 4096 barv, 101x80 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,62 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Siemens je s tem modelom dal na tržišče trenutno enega izmed oblikovno najlepših in najelegantnejših telefonov, ki hkrati spada še v poslovni razred telefonov. Organizator, možnost sinhronizacije sestankov, odjemalec e-pošte in hiter prenos podatkov se glavni aduti tega telefona.

Proti

Pri tako visoki ceni telefona, kjer plačamo največ za obliko, bi vsekakor pričakovali kvalitetnejšo izdelavo zunanjih tipk in morda še podporo tehnologiji bluetooth.

mobilniki
arhiv test
Siemens

Siemens SL55


Siemens SL55

31.07.2003
Objavil: Mojca Giacomelli

Siemensov malček SL55 je s svojim prihodom na trg zbudil precej pozornosti, saj je bil predstavljen kot eden izmed manjših in lažjih telefonov, za katerega bi zagotovo lahko uporabili Renaultov reklamni slogan - Ima vse, kar imajo veliki. Na pogled vsekakor izstopa s svojo obliko, kjer je Siemens ponovno dokazal, da zna narediti oblikovno lep telefonov. Prvi tak je bil že S55.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

SL55 je s svojimi merami tako majhen, da nikakor ne bomo imeli problemov, kam ga spraviti, še posebej v tem letnem času, ko nam primanjkuje žepov ali pa so le-ti polni. Telefon je zaobljenih oblik, na prednji strani pa ne manjka značilna Siemensova ovalna obroba, v kateri so "spravljeni" zvočnik, zaslon in tipke - štirismerna, dve t.i. Soft tipki ter tipki za prevzem in zavrnitev klica. Na desni strani telefona se nahaja še infrardeče oko, na levi pa sta še dve tipki, ki opravljata različne funkcije, v odvisnosti od menija, kjer se nahajamo. Tipkovnico so skrili pod zaslon - v raztegnjenem stanju se tako telefon poveča za dobra dva centimetra.

Težko smo pričakovali ta telefon, saj ga je Siemens predstavljal kot prvi svoj telefon, ki bo na zaslonu znal prikazati 4096 barv. Razočaranje ob pogledu na zaslon je bilo tako zelo veliko, saj je bilo očitno, da to, kar gledamo, vsekakor ni 4096 barv, ampak le 256. Kasneje se je izkazalo, da zaslon sicer je tak, kot so ga obljubljali, vendar slike menijev še niso prilagojene temu. Razlika je tako opazna, ko na telefonu pogledamo kakšno sliko. V tem primeru pa vsekakor pride do izraza 4096 barv.

Telefon lahko uporabljamo brez tega, da bi ga odprli. To bomo morali storiti le za pisanje kratkih sporočil ali za vpisovanje drugih podatkov. Pet tipk je popolnoma dovolj. Vendar zna biti taka uporaba telefona kmalu precej naporna za roko, saj je le-ta precej majhen. Pri sami kvaliteti izdelave smerne in Soft tipke pa je Siemens zopet "padel". Že pri modelu S55 je bila štirismerna navigacijska tipka precej trda in z ostrimi robovi. Tudi tokrat je ta tipka slabe kakovosti, saj precej hitro prične škripati (kar je precej znana napaka tega telefona). Prevečkrat pa sta odpovedali poslušnost še dve tipki, ki ju največ uporabljamo - desna Soft tipka in tipka za prekinitev klica (ki jo uporabljamo tudi za vračanje nazaj). Tipkovnica, ki jo potegnemo izpod telefona (oz. telefon porinemo navzgor), je velikosti telefona primerna - majhna, tipke pa so postavljene čisto skupaj in so rahlo koničasto izbočene, kar zagotavlja, da vedno pritisnemo pravo tipko. Če bi oblikovalci tipkovnici dali še nekaj milimetrov več na zgornjem robu, vsekakor ne bi bilo slabo. Zgornje tri tipke (1, 2 in 3) so namreč čisto pod robom, kar pomeni, da jih zelo težko pritisnemo, saj nam zmanjka prostora za prst. Predvsem pa so vse tipke precej glasne, kar zna pri uporabi kje v družbi hitro postati moteče.

V paketu dobimo poleg telefona in polnilnika še navodila za uporabo in zgoščenko s programsko opremo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Imenik telefon in organizator si skupaj delita prostor. Tako lahko v telefon shranimo do 500 zapisov. Vsakemu zapisu v imeniku lahko dodamo do 14 podrobnosti, prilepimo sliko, ga damo v skupino ali dodamo govorno oznako. Niso pozabili na take podrobnosti, kot je klasičen poštni naslov in rojstni datum. Govorna izbira deluje dobro tudi v malo glasnejšem okolju. Že znana in dobrodošla možnost je prenos celotnega imenika preko infrardečega vmesnika, vendar nam na testu kljub vsemu trudu in vztrajnosti to ni uspelo. Poskušali smo prenesti imenik iz Sony Ericssona T610 in iz Siemensa S45. Prenos iz T610 na SL55 je pri prvem povzročil resetiranje telefona, iz S45 na SL55 pa se je sicer preneslo nekaj zapisov (največ 72 od 99), vendar nikoli v celoti, saj je SL55 sam od sebe nehal sprejemati podatke. V tem času je Siemens izdal novo različico programske opreme (09) in jo objavil na spletu z namenom brezplačne nadgradnje, zato smo telefon v času testa tudi nagdradili, vendar se celoten imenik še vedno ni hotel prenesti na telefon.

Urejanje in upravljanje z imenikom (in seveda tudi z organizatorjem) pa je preprosto, če smo navajeni uporabe Outlooka ali Notesa, saj Siemens ponuja programsko opremo za sinhronizacijo kontaktov, koledarja in nalog.

Sporočila

Telefon je opremljen s trenutno vsemi možnimi načini sporočanja - kratka (SMS), obogatena (EMS) in večpredstavna (MMS) sporočila ter elektronska pošta. SMS je lahko dolg do 760 znakov, v pomnilnik telefona pa jih lahko shranimo do 100. Pri sprejemanju e-pošte lahko nastavimo omejitev glede nalaganja sporočil (velikost v KB).

V seriji 55 je Siemens končno svoji programski opremi priložil tudi programček za pisanje kratkih sporočil (najdemo ga v okviru Data Suita).

Seznami klicev, števci...

Seznami klicev so še vedno v stilu, kot ga poznamo pri Siemensih - neodgovorjeni in sprejeti klici so opremljeni z datumom in uro ter s številom klicev z določene številke, za odhodne klice pa se Siemens očitno še vedno ne more odločiti, da bi jih opremil z datumom in uro. Kar zna biti komu mogoče že malo moteče. Seveda lahko pregledujemo čas, porabljen za klepet, posebej pa količino prenesenih podatkov v KB.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Ker je SL55 orpemljen z barvnim zaslonom, to seveda pomeni, da imamo zagotovo precej možnosti za prilagoditev telefona svojim trenutnim željam. Tako lahko izbiramo med različnimi barvnimi shemami, uporabimo svoje ozadje, logotip operaterja ali ohranjevalnik zaslona. Vse to lahko na telefon naložimo preko WAP-a ali s pomočjo infrardečega vmesnika ali kabla. V primeru, da nalagamo preko infrardečega vmesnika, lahko to storimo na več načinov - direktno z računalnika na telefon ali pa s pomočjo priložene programske opreme, s katero lahko tudi uredimo slike. Po telefonu namreč lahko brskamo enako, kot to delamo na računalniku, saj Siemensovi uporabniki že nekaj časa poznajo Siemensovega raziskovalca.

Možno je nalaganje lastnih melodij, in sicer na enak način kot slike.

Za čim hitrejšo prilagoditev telefona okolju, v katerem se nahajamo, bomo uporabili profile, kjer lahko določimo tudi izločanje klicev oz. t.i. Call sreening. Žal pa lahko razen imenika izberemo samo eno skupino, za katero smo dosegljivi oz. nas na njihov klic opozori zvok. Za ostale pa bo telefon vseeno zvonil, vendar brez zvoka.

Za slike, melodije in java igre je v telefonu namenjenih 1,6 MB pomnilnika.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Organizacija časa je pri SL55 precej dobro dodelana funkcija. Koledar nam je na voljo v več pogledih - mesečni, tedenski in dnevni, vanj pa lahko zapisujemo različne naloge in sestanke. Kakšno malenkost lahko zapišemo v beležke, ki pa jih lahko tudi posnamemo, saj telefon omogoča tudi snemanje z vgrajenim "narekofonom". Vsakemu sestanku ali nalogi lahko poleg časa določimo tudi alarme in/ali ponavljanje, za klasično bujenje vsako jutro pa je na voljo budilka. Med pripomočki najdemo še kalkulator, menjalni tečaj, štoparico in odštevalnik časa, za ogromno funkcij pa si lahko posnamemo govorne ukaze. Možen je tudi priklop digitalnega fotoaparata.

Kot smo že omenili pri sporočilih, si 500 zapisov delita skupaj imenik in koledar. Koledar in sestanke je možno sinhronizirati s priloženo programsko opremo.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Poleg klasičnega načina (CSD) povezave na WAP in v splet je uporabnikom SL55 na voljo tudi hiter GPRS razreda 8 (4 +1), očitno pa Siemens še vedno ne misli v svoje telefone vgrajevati podpore za HSCSD. Različica WAP brskalnika je 1.2, z drugimi napravami (osebni računalnik, dlančnik, drugi telefoni) pa se SL55 brezžično lahko poveže preko infrardečega vmesnika, možna pa je seveda tudi povezava preko kabla. Siemensi so znani po hitreh prenosu podatkov z uporabo GPRS povezave, in tako tudi SL55 ni izjema. Nastavitve povezave na osebnem računalnik v navezi z SL55 je nezahtevno opravilo, če smo prej namestili vse potrebne gonilnike in poznamo (ali pa vemo, kam pogledati) osnovne parametre za nastavitev povezave.

Telefon je za testiranje posodil Siemens d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Siemens d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki