marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (750 mAh)
Dimenzije:
108 x 46 x 18 mm
Teža:
90 g

Tip zaslona:
TFT, 132x176 pik, 65.536 barv

Notranji pomnilnik:
10 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,67 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

CX70 je v večini ohranil vse dobre funkcije predhodnika, omeniti pa velja predvsem velik in kontrasten barvni zaslon, vgrajeni infrardeči sprejemnik, dobro delovanje odjemalca elektronske pošte, ki omogoča tudi dodajanje priponk, posebnost pa predstavlja tudi funkcionalnost diod nad zaslonom, ki nas opozarjata o zgrešenih klicih, prispelih sporočilih, ipd.

Proti

Mobilnik se po izgledu in funkcijah praktično ne razlikuje od predhodnika CX65 in s tem ne ponuja pomembnejših novosti, marsikdo se bo spotaknil ob izgled navigacijske paličice, ki zaradi pomaknjenosti v levo stran pokvari splošen vtis o mobilniku. Zaradi možnosti menjave ohišja se zadnji del ploščice hitro obrabi in povzroča majavost in škripanje ohišja. Opozarjanje o izpraznjenosti baterije nima pravega pomena, saj se mobilnik že po nekajkratnih kratkih opozorilih zelo hitro izklopi. Pri fotografiranju postane zelo moteč prednaloženi zvočni efekt, ki ga ni mogoče izklopiti.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Siemens

Tretja dimenzija večpredstavnosti

Siemens CX70


Siemens CX70

18.12.2004
Objavil: Gregor Grošelj

Siemens pri tokratnem modelu telefona ni odkrival tople vode - že znanemu CX65 je dodal nekoliko močnejši procesor, ki se lahko spopade s 3D grafiko, vgradil nekaj dodatnih funkcij in mobilniku spremenil oznako na CX70. Vsak, ki se je imel priložnost rokovati s Siemensom CX65, bo hitro ugotovil, da CX70 ne prinaša bistvenih sprememb, saj sta telefona tako po zunanjosti kot tudi delovanju skoraj popolnoma enaka.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 5x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Kar bo marsikomu že ob prvem pogledu pokvarilo splošen vtis o telefonu, je njegova tipkovnica, če sem bolj natančen – petsmerna navigacijska tipka (paličica). Ta je zamaknjena nekoliko v levo in s tem poraja nekaj dvomov o sami kvaliteti izdelave in njeni odzivnosti. Kljub izgledu je navigacijska tipka dobro odzivna, enako pa velja tudi za tipke celotne tipkovnice, ki ob pisanju sporočil ne povzročajo težav. Za prikazovanje vsebin skrbi velik, enakomerno osvetljen barvni zaslon z ločljivostjo 132 x 176 pik in zmožnostjo prikaza 65.536 barvnih odtenkov.

Za lažjo menjavo prednjega dela izmenljivega ohišja je kompletu priložen plastičen ključ, originalno ohišje pa lahko nadomestimo (tako kot pri CX65) s Premium CLIPit ohišji, pri katerih tipkovnica vsebuje še dve dodatni funkcijski tipki. Zadnji del ohišja je pri novem mobilniku dokaj čvrsto pritrjen, po nekajkratni menjavi pa postane nekoliko ohlapen, kar povzroči premikanje in škripanje ohišja.

Tudi CX70 nad zaslonom vsebuje dve diodi, ki obstoječim funkcijam telefona dodajata še različne prednastavljene svetlobne učinke (svetilnik, stroboskop, vzletna steza, itd.).
Shranjevanju aplikacij, iger, fotografij in videoposnetkov je namenjen vgrajeni pomnilnik s kapaciteto 10,32 MB, ki sicer nima možnosti nadgradnje, vendar bo povprečnemu uporabniku povsem zadostoval.

Vgrajeni zvočnik je dovolj glasen, da v prostoročnem načinu sogovornika slišimo in razumemo v hrupnejšem okolju, pohvaliti pa velja tudi kvaliteto zvoka med pogovorom.
Priložena Li-Ionska 750 mAh baterija ob povprečni uporabi zdrži cca. 3 dni, omeniti pa velja, da se mobilnik že po nekajkratnem opozorilu o prazni bateriji zelo hitro izklopi.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V imenik lahko vpišemo do 1000 zapisov, od katerega vsak vsebuje večje število polj, v katera lahko vpišemo dodatne telefonske številke, naslov e-pošte, rojstnodnevni datum, naslov spletne strani in dodamo želeno fotografijo. Kontaktom lahko dodeljujemo tudi izbrano skupino (VIP, služba, družina, lastna, prosti čas, osebno, posel in sprejeto), pri kateri je možno izbrati logotip in melodijo zvonjenja za posamezno skupino.
Tipke številčnice od 2 do 9 lahko izberemo za hitro izbiranje (izbrani kontakt iz imenika) ali pa posamezno tipko uporabimo za dostop do ene izmed mnogih izbirnih funkcij (zagon aplikacije, pisanje sporočila, pregled dnevnika, nastavitev budilke, nastavitev osvetlitve, ipd.).

Sporočila

S Siemensom CX70 lahko prejemamo, pošiljamo in urejamo kratka (SMS), obogatena (EMS) in večpredstavna sporočila (MMS). Posamezno SMS sporočilo je lahko sestavljeno iz največ 760 znakov, nastavitve omogočajo dodajanje podpisa, poslana sporočila pa lahko po izbiri tudi shranimo. Večpredstavnim sporočilom lahko prilagamo lastne fotografije, animacije, logotipe, videoposnetke in melodije, pomagamo pa si lahko tudi z obsežnim prednaloženim arhivom vsebin.

Poleg omenjenih funkcij CX70 podpira tudi upravljanje z elektronsko pošto preko protokolov POP3, IMAP4 in SMTP. Vsakemu sporočilu lahko kot priponko priložimo tudi poljubno izbrano datoteko, kar omogoča pošiljanje melodij, videoposnetkov in fotografij.

Mobilnik vsebuje slovar T9, ki je namenjen enostavnemu vnosu besedila, vendar ta ne podpira slovenskega jezika. Prav tako pri pisanju besedila ne bomo našli slovenskih znakov, čeprav meni v osnovi podpira naš jezik. Nastavitve za pisanje besedila vsebujejo tudi funkcijo "zoom", ki omogoča izbiro velikosti prikazanega besedila.

Seznami klicev, števci...

Preko seznama klicev si lahko ogledamo vse neodgovorjene, dohodne in klicane številke. Vsak klic se beleži kot ločen zapis v seznamu, kar nam omogoča tudi pregled zaporednih zgrešenih klicev iste osebe. Meni "Dohodni" predstavlja skupni dnevnik zapisov in nam omogoča pregled nad celotnim spiskom vseh prihodnih komunikacij, ikona pred zapisom pa ponazarja vrsto komunikacije (prejeto sporočilo, zgrešeni klic, prejete datoteke, itd.). V meniju "nastavitve" in "GPRS info" se nahaja tudi števec GPRS podatkov, ki pa meri in prikazuje izključno količino vseh prenesenih podatkov v KB.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Izbiramo lahko med šestimi prednastavljenimi profili (normalno, mirno in hrupno okolje, avto oprema, naglavne slušalke in varno delovanje) in dvema lastnima profiloma, kjer lahko nastavljamo glasnost zvonjenja, nadziramo svetlobni signal, vibracijo, osvetlitev zaslona in velikost prikazanih črk.

CX70 vsebuje 30 že prednaloženih melodij, omogoča pa tudi nalaganje dodatnih MIDI melodij (40-kanalna polifonija) in zvokov v formatu .wav.

Za prikaz različnih barvnih shem ozadja in menijev lahko izbiramo med štirimi prednastavljenimi temami (Standardna, Blue Abstract, Light in Liquid). Za ozadje lahko nastavimo fotografije v formatu jpg, bmp in png, delujejo pa tudi gif animacije.

Za predvajanje videoposnetkov in kratkih filmov v 3gp formatu lahko uporabimo vgrajeni video predvajalnik.

Fotografiranje

Vgrajeni fotoaparat omogoča zajemanje slik štirih različnih ločljivosti: najboljša (VGA 640 x 480 pik), visoka (QVGA 320 x 240 pik), srednja (QQVGA 160 x 120 pik) in ozadje (132 x 176 pik). Pri zajemanju lahko omogočimo tudi do 5-kratno digitalno povečavo, vendar se s povečevanjem zmanjšuje ločljivost fotografije. Za slikanje avtoportretov lahko uporabimo samosprožilec s petnajstsekundnim odštevalnikom. Nastavitve omogočajo tudi šest stopenj predosvetlitve motiva, izbiramo pa lahko tudi izenačevanje beline, kjer so na voljo tri možnosti - samodejna nastavitev, v prostoru in razvedrilo. Zajemanje fotografij spremlja zvočni efekt, ki ga ni mogoče izklopiti in sčasoma postane zelo moteč.

Na izbiro je tudi zajemanje videoposnetkov z zvokom (format 3gp), omejeno pa je na največ 30 sekund.

Mobilnik omogoča tudi montažo bliskavice, ki pa je na voljo kot dodatna oprema.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Tako za zabavo, kot tudi resno delo pri Siemensu CX70 poskrbi obsežna paleta pripomočkov. Med njimi najdemo koledar (na voljo imamo cca. 5 MB skupnega pomnilnika za vnose) , budilko (omogoča izbiro želene melodije za bujenje), snemalnik zvoka, kalkulator, pretvornik merskih enot in valut, štoparico, odštevalnik, ter daljinsko sinhronizacijo (sinhronizacija koledarja, zapiskov, nalog in naslovov). Za lažje brskanje po vsebinah pomnilnika lahko uporabimo aplikacijo Raziskovalec, za nalaganje dodatnih aplikacij preko spleta pa bo poskrbel Pomočnik oziroma MAX (Mobile Assistant eXtensions). Gre za animirani lik, ki nam z nasveti pomaga pri prenosu dodatnih vsebin preko Siemensove spletne strani.

Koledar podpira vpisovanje beležk, klicev, sestankov, glasovnih beležk, rojstnih dni in dopustov, za vse pa lahko nastavimo alarm, ki nas obvesti na prihajajoči dogodek. Vse dogodke, ki jih nismo potrdili si lahko ogledamo v meniju zamujeni sestanki. S snemalnikom zvoka lahko mobilnik uporabimo kot diktafon, omogoča pa zajemanje posnetkov, katerih dolžina je omejena s prostim pomnilnikom telefona.

Za preganjanje dolgočasnih trenutkov lahko izbiramo med dvema prednaloženima igrama: AMF Xtreme Bowling in Siemens 3D Rally. Obe igri sta grafično za tovrstni mobilnik kar dovršeni, saj uporabljata 3D grafični model, vendar se takšna obsežnost pokaže tudi pri dolgotrajnem nalaganju ob zagonu igre.

Posebnost mobilnika CX70 naj bi predstavljali tudi dodatni funkciji, ki sta sicer navedeni v navodilih, vendar tovrstnih funkcij v menijih testnega mobilnika nisem zasledil. Prva je storitev Push To Talk (Siemensov meni Walky-talky), ki še ni masovno podprta s strani ponudnikov mobilnih storitev. Storitev deluje preko GPRS omrežja, omogoča pa neposredno komunikacijo med dvema ali več uporabniki na način, kot ga poznajo službe, ki so vezane na uporabo neposredne radijske komunikacije - policisti, gasilci, reševalci, kurirske službe ipd. Druga, aplikacija Phone Pilot, pa naj bi predstavljala 3D animiranega pomočnika, ki nam nudi pomoč pri uporabi funkcij telefona in nas opominja o različnih dogodkih, kot so sestanki ali rojstni dnevi.

V primeru, da nam nameščene aplikacije in igre ne zadostujejo, lahko naložimo dodatne vsebine preko infrardečega vmesnika, podatkovnega kabla ali WAP-a, saj CX70 v celoti podpira nalaganje Java aplikacij.

Mobilnik podpira tudi funkcijo samodejnega zaklepanja tipkovnice.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Za brskanje po WAP-u lahko uporabimo CSD ali pa GPRS povezavo. CX70 uporablja WAP različico 2.0 in GPRS razreda 10 (4+1/3+2). Mobilnik lahko s pomočjo infrardečega vmesnika ali podatkovnega kabla (na voljo kot dodatna oprema) uporabimo kot modem za komunikacijo z ostalimi napravami (dlančnik, osebni računalnik) in tudi za prenos podatkov. Povezovanje z osebnim računalnikom je delovalo brez nameščanja dodatne programske opreme, za izbrane funkcije, kot so arhiviranje podatkov, sinhronizacija in urejanje imenika pa je na voljo program Mobile Phone Manager, ki ga je možno prenesti s Siemensove spletne strani.

Telefon je na test posodilo podjetje Mobitel d.d.

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki