marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 180 minut
V pripravljenosti:
do 220 ur
Tip baterije:
Li-ion (750 mAh)
Dimenzije:
87 x 44 x 23 mm
Teža:
90 gramov

Tip zaslona:
128 x 160 pik TFT, 262.144 barv, ogledalo
Zunanji zaslon:
64 x 96 pik CSTN, 65.536 barv

Notranji pomnilnik:
12 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,66 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Že v prvih urah uporabe me je CL75 prijetno presenetil, saj je glede na prejšnje modele Siemensovih mobilnikov kar nekako "izvenserijski". Dodali so mu "zavihek style" pri določenih funkcijah, podpira pa tudi slovenski T9 za hitro pisanje sporočil. Dizajn je simpatičen, notranji zaslon in tipkovnica pa sta odlična.

Vse skupaj pa malce pokvari nezmožnosti popolnega povezovanja z osebnim računalnikom ter odsotnost vgrajenega modema.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Siemens

Samo za ženske ...?

Siemens CL75


Siemens CL75

02.10.2005
Objavil: Mojca Giacomelli

CL75 je imel čast biti predstavljen kar dvakrat – prvič na CeBIT-u, drugič pa konec aprila v Parizu. Skupaj z vsem bliščem, ki mu pritiče. Kako tudi ne bi, saj ima celo "svoj" parfum, kar je nedvomno dober pokazatelj, komu je namenjen.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Na splošno gledano pa je CL75 kar malce "izvenserijski" Siemens, saj ima nekaj dobrot, ki jih do sedaj pri Siemensovih mobilnikov nismo poznali, najde pa se tudi kakšna pomanjkljivost (ki je v prejšnji seriji ni bilo). Več o tem pa seveda v nadaljevanju.

Že po njegovi "obleki" je moč sklepati, da so ciljna skupina uporabnikov dekleta in ženske, saj so na ohišju narisane rožice. Na voljo je v dveh barvah v kombinaciji s kromiranim ohišjem, in sicer v bordo-rdeči ter črni. Kar mu daje oznako mobilnika za ženske, je še posebna tipka za preklop zaslona v ogledalo. Ki je sicer pogojno uporabno, pa vendarle je tam!

Ker je CL75 preklopni mobilnik, se seveda ponaša z dvema zaslonoma. Manjši na zunanji strani prikazuje osnovne informacije o stanju telefona, torej stanje signala in baterije, operaterja, datum, uro in dan v tednu, seveda pa ne manjkajo tudi podatki o zgrešenih dogodkih (SMS, klic). Zunanji zaslon je v barvah, ne moremo pa nastaviti ozadja. Pod zaslonom je leča vgrajene kamere. Ob straneh najdemo tipke z različnimi funkcijami. Na levi tipki za vklop kamere in za dostop do zadnji klicev, da desni pa tipki +/- za zmanjševanje jakosti, ter infrardeči vmesnik. Spodaj najdemo še obvezno vtičnico za priklop polnilca in dodatne opreme.

Odpiranje mobilnika je zaradi gladkih robov ohišja majčkeno nerodno. Na srečo so na levi in desni strani malce izbočili del roba, pa vendar to še vedno ne olajša težavice z nespretnim odpiranjem. Ko je mobilnik odprt, pred nami zažari zaslon ločljivosti 128 x 160 v 260 tisoč barvah. Postavitev informacij na njem je klasična siemensova. Preseneti pa osnovni meni, saj na njem najdemo kar 12 ikonic (štiri vrste po tri ikone).

Spodnji del je namenjen tipkovnici. Prvi del so navigacijske tipke za upravljanje telefona, in sicer dve podzaslonski, petsmerna navigacijska, klasični zelena in rdeča tipka za prevzem/zavrnitev klica ter še dve tipki – ena za hitri dostop do interneta, druga pa je namenjena temu, da zaslon preklopimo v ogledalo. Klasični del telefonske tipkovnice je brez posebnosti, osvetlitev pa je v modri barvi. Le-to pa lahko seveda mirne duše izklopimo, in s tem prihranimo precej energije. O tipkovnici lahko zapišem samo hvalo – tipke so presenetljivo odlične in dobro odzivne ter ravno prav velike.

V prodajnem paketu so poleg polnilca še navodila, če ga boste pa kupili pri Si.mobilu, pa vam bodo v paketu dodali še obesek v obliki metuljčka.

Imenik in sporočanje

Ko dobimo nov telefon, nas čaka najprej urejanje imenika ali pa prenos le-tega z drugega telefona. CL75 nam bo tukaj prvič pokazal zobe, kajti direktno urejanje imenika preko osebnega računalnika ni mogoče. Lahko uporabimo program Mobile Phone Manager (snamete ga s spletne strani www.my-siemens.com/cl75), omogoča pa klasično sinhronizacijo z Outlookom ali Lotus Notes. Contact Manager, kot ga omogočajo drugi siemensovi modeli, tukaj ni omogočen. Pa vendarle je sinhronizacija vseeno boljše, kot nič. Druga možnost pa je seveda prenos imenika z drugega telefona preko IR, ki poteka precej gladko.

Še druga, popolnoma netipična lastnost za Siemense, in sicer ta, da ne moremo izbirati vrste prikazanega imenika (SIM ali telefon). Enostavno sta prikazana oba skupaj. Precej nerodno!

So pa posodobili prikaz kontaktov, in sicer so sedaj prikazani z zavihki, kar poznamo že iz drugih blagovnih znamk. Poleg množice podrobnosti lahko sedaj posameznemu kontaktu dodamo tudi svojo melodijo zvonjenja (kar v prejšnjih modelih ni šlo).

CL75 spada vsekakor v nižji rang mobilnikov, saj poleg SMS-ov in MMS-ov ne podpira drugih načinov sporočanja. No, podprt je tudi Push To Talk, vendar pri nas (še) ne pride v poštev. MMS-i so omejeni z velikostjo – večjih slik (tam nekje od 80 KB navzgor) preko MMS-a ni bilo možno poslati.

Pozna pa (mislim, da prvi mobilnik znamke Siemens v SLO) predvidevanje vnosa T9 v slovenskem jeziku!

Nastavitve po meri uporabnice

Personalizacija je ena izmed boljših strani siemensovih mobilnikov. Tudi CL75 ni izjema. Na voljo so nam teme, nastavljanje ozadja, umaknemo lahko celo napis operaterja (pohvalno!). Po meri si lahko prilagodimo kar 14 tipk, kar pomeni, da nam je lahko večina funkcij, ki jih najpogosteje uporabljamo, na dosegu ene tipke. Najprej sta nam na voljo dve podzaslonski tipki, nato še petsmerna navigacijska, kjer lahko posebej nastavimo bližnjice za levo/desno in gor/dol. Osem bližnjic pa lahko nastavimo na tipkah od 2 do 9, kar je znano že iz "prastarih" serij siemensov (od serije 35 dalje). Med temi osmimi bližnjicami so lahko telefonske številke ali pa karkoli drugega iz seznama.

Melodije za zvonjenja in slikice za ozadja je potrebno najprej spraviti na telefon. Možnosti ni kaj dosti – uporabimo lahko le WAP ali pa povezavo z drugo napravo (osebni računalnik, drugi mobilnik), kajti z uporabo programa nalaganje melodij in sličic ne bo šlo. Žal. Enako velja tudi za "dolsnemanje" sličic, ki smo jih posneli z vgrajeno kamero – preko MMS-ov ali pa IR. Pohvalno je, da za melodije zvonjenja lahko uporabimo tudi format mp3.

Varčevanje z energijo je dobro izvedeno, svetujem pa izklop osvetlitve tipkovnice, saj je niti ne potrebujemo.

Ker pa je mobilnik preklopni, lahko izbiramo tudi prevzem klica z odpiranjem pokrovčka.

Pripomočki in igre

Ogledalce je edini pripomoček, po katerem lahko določimo ciljne uporabnike tega modela. Do njega pridemo s pritiskom na določeno tipko. Poleg tega pa ima CL75 še vse potrebne pripomočke za organizacijo časa – koledar, opomnike, ipd. Seveda je sinhronizacija nujna, če ne želimo vsega tipkati "na roke". Presenetljivo imamo na voljo kar štiri vpise za budilko, kar pomeni, da si lahko nastavimo štiri časovno različne vrste bujenja.

Med dodatki so še kalkulator, pretvornik enot, štoparica, snemalnik zvoka, ki pa ima v meniju Koledar še vedno naziv "narekofon".

Tudi seznami klicev so lično razporejeni po zavihkih, opremljeni seveda z datumom in časom klica, hkrati pa imamo tudi zavihek s stroški in trajanji klicev. Žal pa bomo GPRS števec še vedno našli med opcijo Povezovanje.

Na telefonček so naložili dve igri, in sicer Angels and clouds ter Cest la Vie, ki sta javanski. Nove bomo našli preko spleta.

Fotografiranje in snemanje

Vgrajena kamera sicer ni najboljša, je pa med povprečnimi, kar pomeni, da bo zadovoljila namenu hitrega priložnostnega slikanja. Izbiramo lahko tremi ločljivostmi slike in tremi kakovostmi. Na voljo so še posebni efekti (brezbarvno, sepia, modrikasto), samosprožilec, pri slikanju pa lahko nastavljamo osvetlitev in povečavo.

Snemanje je lahko omejeno na dolžino za pošiljanje preko MMS-sporočil ali pa je omejeno s koli, snema pa v formatu 3gp v dveh ločljivostih – SQCIF in QCIF. Imamo tudi možnost vklopa ali izklopa mikrofona pri snemanju.

Posnetki (in vsa ostala "šara") se shranjujejo v pomnilnik telefona, ki ga je na voljo 12,6 MB, od tega proizvajalec navaja, da ga imamo v uporabi 11 MB. Slikce in video posnetke bomo lahko, kot sem že napisala, prenesli s telefona le preko MMS-sporočil ali pa IR povezave z drugo napravo.

Povezovanje

Mobilnik, namenjen ženskam, je pri povezovanju precej oskubljen. Sicer omogoča prikaz WAP in xHTML strani s precej hitrim GPRS (kar je značilno za siemense), od povezav pa je na voljo kabel ali infrardeči vmesnik. Presenetljivo je, da vanj niso vgradili modema, kar pomeni, da je v navezi z recimo dlančnikom ali osebnim računalnikom skorajda neuporaben.

Telefon je na test posodil Si.mobil d.d..

Prodajalec/Uvoznik:
Siemens d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki