marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (700 mAh)
Dimenzije:
110 x 47 x 23 mm
Teža:
85 g

Tip zaslona:
5-vrstični, 4096 barv

Stopnja sevanja SAR:
0,67 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Kot pozitivno mu lahko štejemo preprosto uporabo, hiter GPRS ter barvni zaslon.

Proti

Pogrešali smo koledar, večji telefonski imenik ter mogoče možnost infrardeče povezave.

mobilniki
arhiv test
Siemens

Siemens C60


Siemens C60

05.10.2003
Objavil: Aleš Tomšič

Siemens je na trg poslal naslednika C55. Siemens C60 spada v nižji srednji razred mobilnih telefonov. Pričakovali smo, da bo nekoliko manjši, kot pa je v resnici, a to nas ni odvrnilo od nadaljnjega raziskovanja.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
ne podpira koledar  
podpira budilka
ne podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Precej nas je razočaralo ohišje telefona, ki deluje ceneno. Samo ohišje oz. dejstvo, kako je sestavljeno skupaj, ni na zavidljivi ravni, posledično zaradi tega je iz sebe dajalo precej neprijetnega škripanja. Ohišja je seveda možno menjavati. Tu bi se lahko Nemci mnogo bolj potrudili. Res pa je, da smo imeli priložnosti testirati enega izmed prvih telefonov in zna se zgoditi, da bodo v naslednjih serijah to napako odpravili.

Tipke so plitve, a dobro odzivne ter dovolj narazen, da brez težav ugotovimo, katero izmed njih bomo pritisnili. Malce nas je zmotila majavost tipk, ki se malenkost premikajo sem ter tja in to pušča čuden občutek ter nekaj škripanja, dokler se seveda ne navadimo. Morda je le navigacijska tipka nekoliko premajhna in nas včasih 'zavede' k napačnemu pritisku. Tipkovnica je osvetljena v oranžni barvi.

Zaslon je praktično enak tistemu, ki ga najdemo pri M55. Prikaže lahko 4096 barv, sistem menijev ostaja enak, razlikujejo se le v kakšnem prevodu, postavitvi ali kakšni drugi malenkosti.

Siemens C60 premore 1,87 MB pomnilnika, ki se porazdeli med igre, slike ter melodije.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

Telefonski imenik je zelo osnoven in ne ponuja dosti možnosti s poigravanjem okoli podrobnosti samih vnosov. Če se odločimo, da bomo kontakt shranili v pomnilnik telefona, mu bomo lahko dodali le ime ter naslov elektronske pošte, razvrstili ga bomo lahko v eno izmed skupin in to je več ali manj vse. V telefonski imenik lahko shranimo do 100 vnosov ter do 50 naslovov elektronske pošte. Skupinam lahko določimo tip zvonjenja, posameznikom pa lahko prilepimo tudi sliko, ki se ob klicu pokaže na zaslonu.

Siemens C60 ima vgrajen zvočnik za prostoročno telefoniranje, ki svoje delo opravlja dobro, nima pa glasovnega klicanja niti ukazovanja, kar pa je njegov predhodnik,C55, imel.

Sporočila

S telefonom bomo lahko pošiljali kratka, obogatena in večpredstavna sporočila. Kratka sporočila so lahko dolga do 760 znakov, dodamo pa jim lahko še zvok in slikico. Pri večpredstavnih sporočilih ni nobenih novosti oz. posebnosti. V tako sporočilo lahko vstavimo besedilo, sliko ter zvok, izberemo pa lahko tudi čase predvajanja za posamezen element.

Seznami klicev, števci...

Seznami klicev so "klasični" Siemensovi. Še vedno najdemo klice, ki so razdeljeni po enakih ključih. Vsi so opremljeni z datumom in uro, še vedno pa ne moremo razumeti, kako se Siemens ne odloči, da bi tudi odhodne klice opremil enako.

Podobno kot pri modelu M55 se tudi pri tem telefonu števec GPRS podatkov nahaja čisto drugje. Lepo bi bilo (in tudi logično) da bi to funkcijo uvrstili med čase in stroške klicev. Zadeva je moteča samo na začetku, ko pa se privadimo menijev, ni nobenih težav več. Na srečo pa se s pritiskom v levo na navigacijski tipki znajdemo direktno v GPRS števcih, kar je pohvalno in vso zadevo zelo olajša.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Za prilagajanje različnim okoljem je na voljo kar osem različnih profilov, ki jih lahko nastavimo po lastnih željah. Poleg vseh nastavitev, ki danes ne manjkajo v nobenem izmed mobilnih telefonov, velja omeniti še izbiranje med dvema barvnima shemama, nastavljanje slik za ozadje, logotipa operaterja ter ohranjevalnika zaslona.

Nalaganje melodij, slike ter aplikacij in iger je možno kar preko WAP-a ali pa preko podatkovnega kabla, ki ga je potrebno dokupiti. Tudi C60 pozna raziskovalca, kjer so po mapah lepo razvrščene vse slike, animacije in melodije, mape za java aplikacije pa ne bomo uzrli.

Kot vsi ostali Siemensi pa tudi C60 pozna t.i. izločanje klicev. Za izbrano skupino nas bo zvočno opozarjal, za ostale pa samo vizuelno.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Pri C60 boste zaman iskali koledar. Kljub temu, da gre za telefon nižjega srednjega razreda, bi ga mogoče lahko pri Siemensu vgradili, saj gre za dodatek, ki ga danes pozna večina mobilnih telefonov. Tako pa ne najdemo niti opomnikov. Od ostalih pripomočkov pa boste v telefonu našli kalkulator, budilko in pa štoparico. Pri budilki žal ne moremo izbirati dnevov, ko naj bo le-ta aktivna. Tako bo zvonila vsak dan, v kolikor jo, denimo za vikend, ne izklopimo.

V telefon sta naloženi že dve igri, dodatne pa lahko naložimo sami, saj podpira Javo. Na telefon pa lahko kot dodatek priklopimo Siemensov digitalni fotoaparat QuickPic IQP-530, ki smo ga testirali skupaj z M55.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Prenos podatkov je možen preko CSD ali GPRS povezave, ki je razreda 8 in je, kar je za Siemense že značilno, zelo hiter. Ker ni nobene izmed možnosti brezžičnega prenosa podatkov, si je za povezavo z računalnikom potrebno pomagati s podatkovnim kablom. Telefon ima vgrajen tudi WAP brskalnik različice 1.2.1.

Prodajalec/Uvoznik:
Siemens d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki