marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
147,5 x 71,5 x 7,9 mm / 160,7 x 77,6 x 7,9 mm (Max)
Teža:
206 g / 240 g (Max)

Tip zaslona:
LTPO Super Retina XDR OLED, 120Hz, HDR10, Dolby Vision, velikost 6,1'' (Max: 6,7''), 1179 x 2556 pik (Max: 1290 x 2796 pik), 460 ppi

Procesor:
šestjedrni (2 x 3,46 GHz Avalanche in 4 x Blizzard) - Apple A16 Bionic (4 nm)
Notranji pomnilnik:
128 GB, 6 GB RAM ali 256 GB, 6 GB RAM ali 512 GB, 6 GB RAM ali 1 TB, 6 GB RAM
Operacijski sistem:
iPhone OS
Zadnji testi mobilnikov
mobilniki
arhiv predstavitev
Apple

Apple iPhone 14 Pro / 14 Pro Max


Apple iPhone 14 Pro / 14 Pro Max

07.09.2022
Objavil: Dare Gliha

Apple je uradno predstavil naslednjo generacijo pametnih telefonov iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max z novim izrezom Dynamic Island in zaslonom Always-On.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 48 Mpix
Povečava: 3x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

iPhone 14 Pro, ki ga poganja A16 Bionic, najhitrejši čip v pametnem telefonu doslej, uvaja nov razred profesionalnega sistema kamer, saj ima glavna kamera s 48 MP na iPhonu prvič v zgodovini senzor s štirimi pikami, Photonic Engine pa je izboljšan slikovni cevovod, ki občutno izboljša fotografije pri šibki svetlobi. Zaradi teh prelomnih izboljšav je iPhone še bolj nepogrešljiv pri vsakodnevnih opravilih, ustvarjalnih projektih in zdaj celo v nujnih primerih s funkcijami, kot sta SOS v sili prek satelita in zaznavanje trka.

"Naše stranke se vsak dan zanašajo na svoj iPhone, z iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max pa prinašamo več izboljšav kot katerikoli drug iPhone. iPhone 14 Pro uvaja sistem kamere, ki vsakemu uporabniku - od običajnega uporabnika do profesionalca - omogoča, da posname svoje najboljše fotografije in video posnetke, ter inovativne nove tehnologije, kot sta zaslon Always-On in dinamični otok, ki ponuja nove interakcije za obvestila in dejavnosti," je dejal Greg Joswiak, višji podpredsednik Apple Worldwide Marketing. "Prelomne varnostne zmogljivosti uporabnikom zagotavljajo še večjo varnost in jim nudijo pomoč, ko jo najbolj potrebujejo. Z izjemno zmogljivim in učinkovitim čipom A16 Bionic ter celodnevnim trajanjem baterije pa je to najboljši iPhone doslej."

Osupljiv dizajn in najnaprednejši zaslon na pametnem telefonu

iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max imata čudovito zasnovo iz kirurškega nerjavnega jekla in teksturiranega mat stekla v štirih osupljivih barvah. Oba modela sta na voljo v velikosti 6,1 in 6,7 palca ter vključujeta nov zaslon Super Retina XDR s funkcijo ProMotion, ki prvič v zgodovini iPhona omogoča prikaz Always-On, ki ga omogočajo nova frekvenca osveževanja 1 Hz in številne energetsko učinkovite tehnologije. Zaradi tega je novi zaklenjeni zaslon še bolj uporaben, saj so čas, gradniki in dejavnosti v živo na voljo na prvi pogled. Napredni zaslon prinaša tudi enako najvišjo raven svetlosti HDR kot Pro Display XDR in najvišjo najvišjo zunanjo svetlost v pametnem telefonu: do 2000 nitov, kar je dvakrat več kot pri iPhonu 13 Pro.

iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max še naprej ponujata tudi vodilne lastnosti vzdržljivosti s sprednjim pokrovom Ceramic Shield, ki je trši od vseh stekel v pametnih telefonih, ter sta zaščitena pred običajnimi razlitji in nesrečami z odpornostjo na vodo in prah.

Dinamični otok: Interaktivna uporabniška izkušnja

Dinamični otok omogoča nove načine interakcije z iPhonom, saj ima zasnovo, ki združuje mejo med strojno in programsko opremo ter se v realnem času prilagaja in prikazuje pomembna opozorila, obvestila in dejavnosti. Z uvedbo dinamičnega otoka je bila kamera TrueDepth preoblikovana tako, da zavzema manj prostora na zaslonu. Ne da bi oviral vsebino na zaslonu, dinamični otok ohranja aktivno stanje, da bi uporabnikom omogočil lažji dostop do upravljalnih elementov s preprostim dotikom in pridržanjem. Tekoče dejavnosti v ozadju, kot so zemljevidi, glasba ali časovnik, ostanejo vidne in interaktivne, aplikacije tretjih oseb v iOS 16, ki zagotavljajo informacije, kot so športni rezultati in souporaba prevoza z dejavnostmi v živo, pa lahko izkoristijo prednosti dinamičnega otoka.

Nov razred profesionalnega sistema kamer

Sistem profesionalne kamere v iPhonu 14 Pro in iPhonu 14 Pro Max premika meje mogočega v pametnem telefonu in vsakemu uporabniku - običajnemu ali profesionalnemu - omogoča, da posname najboljše fotografije in videoposnetke.

iPhone 14 Pro s tehnologijo Photonic Engine, ki z globokim povezovanjem strojne in programske opreme zagotavlja velikanski preskok pri zmogljivostih fotografij pri srednji in šibki svetlobi v vseh kamerah, še bolj razvija računalniško fotografijo: do 2-krat pri glavni kameri, do 3-krat pri ultraširoki kameri, do 2-krat pri telefoto kameri in do 2-krat pri kameri TrueDepth. Photonic Engine omogoča to dramatično povečanje kakovosti z uporabo tehnologije Deep Fusion v zgodnejših fazah postopka slikanja, ki zagotavlja izjemne podrobnosti in ohranja subtilne teksture, zagotavlja boljše barve in ohranja več informacij na fotografiji.

Prvič v zgodovini je v seriji Pro nova glavna kamera 48 MP s senzorjem s štirimi pikami, ki se prilagaja zajeti fotografiji in ima optično stabilizacijo slike z zamikom senzorja druge generacije. Pri večini fotografij senzor s štirimi slikovnimi pikami združi vsake štiri slikovne pike v eno veliko slikovno piko, ki je enaka 2,44 µm, kar omogoča izjemen zajem pri šibki svetlobi in ohranja velikost fotografije na praktičnih 12 MP. Senzor s štirimi piksli omogoča tudi možnost 2-kratnega telefoto posnetka, ki uporablja srednjih 12 megapikslov senzorja za fotografije polne ločljivosti in videoposnetke 4K brez digitalne povečave. To zagotavlja optično kakovost pri znani goriščni razdalji, kar je odlično za funkcije, kot je portretni način. Senzor s štirimi piksli prinaša prednosti tudi za profesionalne delovne postopke, saj optimizira podrobnosti v programu ProRAW. Z novim modelom strojnega učenja, zasnovanim posebej za senzor s štirimi slikovnimi pikami, pa iPhone zdaj fotografira ProRAW pri 48 MP s podrobnostmi brez primere, kar omogoča nove ustvarjalne delovne postopke za profesionalne uporabnike.

Dodatne nadgradnje in funkcije sistema profesionalnih fotoaparatov vključujejo:

● Nova 12MP ultra široka kamera z 1,4 µm slikovnih pik, ki zagotavlja ostrejše slike z več podrobnostmi in izboljšuje že tako zmogljive možnosti makro fotografije.
● Izboljšana telefoto kamera s 3-kratno optično povečavo.
● Nova sprednja kamera TrueDepth z zaslonko ƒ/1,9, ki omogoča boljšo zmogljivost fotografij in videoposnetkov pri šibki svetlobi. Ker prvič uporablja samodejno ostrenje, lahko pri šibki svetlobi še hitreje izostri in zajame skupinske posnetke z večje razdalje.
● Nova prilagodljiva bliskavica True Tone, ki je bila popolnoma na novo zasnovana z nizom devetih diod LED, ki spreminjajo vzorec glede na izbrano goriščno razdaljo.
● Zmogljive računalniške fotografske prednosti, kot so nočni način, Smart HDR 4, portretni način z osvetlitvijo portreta, portretne fotografije v nočnem načinu, fotografski slogi za prilagajanje videza vsake fotografije in Apple ProRAW.
● Nov način Action za neverjetno gladek videoposnetek, ki se prilagodi velikim tresljajem, gibanju in vibracijam, tudi kadar se videoposnetek snema sredi dogajanja.
● Kinematografski način, ki je zdaj na voljo v ločljivosti 4K pri 30 sličicah na sekundo in 4K pri 24 sličicah na sekundo.
● Delovni postopki na profesionalni ravni za video, vključno s ProRes3 in celovitim Dolby Vision HDR.

Zaznavanje trka in SOS v sili prek satelita

Celotna linija iPhone 14 uvaja prelomne varnostne zmogljivosti, ki lahko zagotovijo pomoč v sili, ko je to najbolj pomembno. Z novim dvojedrnim merilnikom pospeška, ki lahko zazna meritve sile G do 256 G, in novim žiroskopom z visokim dinamičnim razponom lahko funkcija Crash Detection v iPhonu zdaj zazna hudo prometno nesrečo in samodejno pokliče službo za pomoč v sili, kadar je uporabnik nezavesten ali ne more doseči svojega iPhona. Te zmogljivosti temeljijo na obstoječih komponentah, kot so barometer, ki lahko zdaj zazna spremembe tlaka v kabini, GPS za dodatne podatke o spremembah hitrosti in mikrofon,4 ki lahko prepozna glasne zvoke, značilne za hude avtomobilske nesreče. Napredni algoritmi gibanja, ki jih je zasnoval Apple in so bili usposobljeni na podlagi več kot milijona ur resničnih podatkov o vožnji in prometnih nesrečah, zagotavljajo še večjo natančnost. V kombinaciji z uro Apple Watch funkcija Crash Detection brezhibno izkorišča edinstvene prednosti obeh naprav, da uporabnikom učinkovito priskrbi pomoč. Ko je zaznana huda nesreča, se na uri Apple Watch prikaže vmesnik za klic v sili, saj je najverjetneje v neposredni bližini uporabnika, medtem ko se klic odda prek telefona iPhone, če je v dosegu za najboljšo možno povezavo.

Linija iPhone 14 uvaja tudi funkcijo SOS v sili prek satelita, ki združuje prilagojene komponente, globoko integrirane s programsko opremo, ki omogoča antenam, da se povežejo neposredno s satelitom, kar omogoča sporočanje s službami za pomoč v sili, ko so zunaj mobilnega omrežja ali omrežja Wi-Fi. Sateliti so gibljive tarče z majhno pasovno širino, zato lahko traja nekaj minut, da sporočila prispejo do njih. Ker je pomembna vsaka sekunda, iPhone s funkcijo SOS v sili prek satelita vnaprej naloži nekaj pomembnih vprašanj, da oceni položaj uporabnika, in mu pokaže, kam naj usmeri svoj telefon, da se poveže s satelitom. Začetni vprašalnik in nadaljnja sporočila se nato posredujejo centrom, v katerih so zaposleni Applovi usposobljeni strokovnjaki, ki lahko v imenu uporabnika pokličejo na pomoč. Ta prelomna tehnologija uporabnikom omogoča tudi ročno sporočanje svoje lokacije prek satelita z aplikacijo Find My, kadar ni mobilne povezave ali povezave Wi-Fi, kar zagotavlja občutek varnosti pri pohodništvu ali kampiranju zunaj omrežja. SOS v sili prek satelita bo uporabnikom v ZDA in Kanadi na voljo novembra, storitev pa bo dve leti brezplačna.

iPhone in okolje

iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max sta zasnovana tako, da čim manj vplivata na okolje, saj so v vseh magnetih, vključno s tistimi v MagSafe, uporabljeni 100-odstotno reciklirani redki zemeljski elementi, v Taptic Engine pa 100-odstotno recikliran volfram. Oba modela vsebujeta tudi 100-odstotno recikliran kositer v spajki več tiskanih vezij in 100-odstotno reciklirano zlato v prevleki več tiskanih vezij in v žici vseh kamer. Embalaža, ki temelji na vlaknih, ne uporablja zunanje plastične embalaže, s čimer se Apple približuje svojemu cilju, da do leta 2025 popolnoma odstrani plastiko iz vse embalaže.

Apple je danes ogljično nevtralen pri globalnem poslovanju podjetja, do leta 2030 pa namerava biti 100-odstotno ogljično nevtralen v celotni proizvodni dobavni verigi in vseh življenjskih ciklih izdelkov. To pomeni, da bo imela vsaka prodana Applova naprava, od proizvodnje sestavnih delov, sestavljanja, prevoza, uporabe pri uporabnikih, polnjenja, pa vse do recikliranja in predelave materialov, ničelni neto vpliv na podnebje.

Cene in razpoložljivost

iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max bosta na voljo v temno vijolični, srebrni, zlati in vesoljsko črni barvi s 128 GB, 256 GB, 512 GB in 1 TB pomnilnika. Cene za naš trg še niso znane, v Nemčiji pa bo za osnovni model potrebno odšteti 1.299 evrov

fotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Apple
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki