marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 51 ur (2G), do 22 ur (3G)
V pripravljenosti:
do 327ur
Tip baterije:
Li-Po (4000 mAh)
Dimenzije:
159 x 76,5 x 8,2 mm
Teža:
178 g

Tip zaslona:
IPS LCD, ločljivost 720 x 1520 pik, 16 M barv, velikost 6,26 palca, 269 ppi, razmerje stranic 19:9

Procesor:
osemjedrni 2,0 GHz Cortex-A53
Notranji pomnilnik:
64 GB, 3 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Wiko View3 je precej dobro narejen mobilnik, ki za dobro ceno ponuja dolgo avtonomijo baterije ter trojno kamero, ki je kos vsem situacijam, malo več graje je namenjene le nočnim posnetkom. Žal pa mobilnik nima vgrajenega novejšega priključka USB-C ter NFC, kar je glede na trende mobilnega plačevanja morda njegova največja negativna lastnost.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Wiko

Wiko View3


Wiko View3

21.07.2019
Objavil: Dare Gliha

Francoski Wiko je na letošnjem mobilnem kongresu v Barceloni najavil prihod novih, zrelejših modelov, med katerim sta prednjačila View3 in View3 Pro. Specifikacije glede na ceno vsaj na papirju ponujajo precej, zato bo preizkus »manj zmogljivega« modela dober pokazatelj, kaj trenutno zmorejo mobilniki do dvesto evrov.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 13 Mpix
Povečava: Da (digitalna)
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Oblika, zunanjost in strojna zmogljivost

View3 je zgrajen okoli 6,26 palčnega IPS zaslona, ki ponuja le ločljivost 720p oz. 1520 x 720 pik. Je pa boljša novica, da je zaslon narejen od roba do roba, seveda s trenutno obvezno zarezo, kjer se nahaja sprednja kamera. Pri Wiku so uporabniku omogočili, da si sam izbere obliko zareze, lahko pa jo preprosto skrije. Gre sicer za programsko rešitev, vendar le-ta deluje presenetljivo dobro. Ohišje telefona je narejeno iz plastike, vendar je občutek v roki precej dober, zaznati ni nobenega škripanja ali zvijanja. Ker mu končna obdelava daje skorajda videz stekla, je zadnji del zato pravi magnet za prstne odtise. Na zadnji strani je tudi čitalec prstnih odtisov, saj zanj na sprednjem delu ni prostora, da bi ga namestili pod zaslon pa je trenutno v tem cenovnem razredu še "znanstvena fantastika".

Mobilnik poganja osemjedrni Mediatekov procesor MT6762WB Helio P22, ki ni najzmogljivejši, kar pa seveda pri mobilniku za pod dvesto evri niti nisem pričakoval. Preprosta dnevna opravila poganja dovolj tekoče, na njem pa zmogljivejših iger ne boste igrali. Vseeno pa slikanje, brskanje po spletu in objava na družbenih omrežjih ne predstavljata nikakršne ovire. Uporabnik ima na voljo 64 GB prostora za shranjevanje podatkov, seveda pa imamo še opcijo razširitve s karticami microSD.

Precej dolgo avtonomijo so dosegli z vgrajeno baterijo kapacitete 4000 mAh (podjetje oglašuje dvodnevno delo), žal pa pri tem pozabili na hitro polnjenje. Mobilnik tudi nima novejšega USB-C priklopa, ki ga v tem segmentu tudi že najdemo. V tem segmentu smo tudi že vajeni, da ima mobilnik opcijo uporabe dveh kartic SIM in tako dveh telefonskih številk. Zanimivo mi je predvsem dejstvo, da to opcijo danes vgrajujejo praktično vsi, čeprav je večina mobilnih paketov že količinsko neomejenih.

Najnovejši Android

Pohvalno je, da ima View3 nameščen Android različice 9, nameščeni so bili tudi dokaj aktualni varnostni popravki. Programsko tako ne zaostaja za dražjimi mobilniki, omogoča npr. tudi odklepanje s prepoznavo obrazov, ki deluje presenetljivo dobro tudi v temnejšem prostoru. Svojemu zaganjalniku pravijo Wiko Launcher, je pa precej podoben osnovnemu Googlovemu.

Glede na to, da si lahko izgled popolnoma prilagodimo lastnim željam in potrebam, o samem operacijskem sistemu ne bom pisal, več si lahko preberete v našem članku:

>> Več o operacijskem sistemu Android


Več je bolje ali trojna glavna kamera

Poleg dvodnevne baterije pri Wiku za ta model izpostavljajo kar trojno zadnjo kamero. Prva omogoča 13 MP in širokokotno slikanje, druga z ločljivostjo 12 MP ima Sonyev senzor IMX486, kar vsaj na papirju omogoča boljše slike v slabših svetlobnih pogojih, tretja z 2 MP pa skrbi za »bokeh« efekt oz. slikanje z zamegljenim ozadjem. Sprednja kamera je enojna, ločljivost znaša 8 MP, omogoča pa tudi HDR zajem.

Kaj reči o kvaliteti kamere? Posnete slike so dobre za objavo na družbenih omrežjih, v slabših pogojih pa jim malenkost »zmanjka«. Še najbolje se je obnesla kamera z zameglitvijo ozadja. Tudi slike posnete v dobrih svetlobnih pogojih so bile toplo-hladne. Recimo dve sliki posneti ena za drugo v sončnem vremenu, sta na ekranu popolnoma drugačni. Pri eni so slike realne, pri drugi pa popolnoma nerealne, z navitim kontrastom in napačno ocenjeno svetlobo. Sklepam, da bi se dalo to programsko rešiti precej bolje, mogoče bodo uporabniki to prejeli s kako naslednjo nadgradnjo. Vseeno pa se ne morem znebiti občutka, da bi bilo bolje uporabiti kvalitetnejšo enojno lečo, kot pa zaradi trenda v mobilnik »tlačiti« dve, tri, ali ponekod celo več leč.

Seveda zmore mobilnik posneti tudi video, vendar le v največji ločljivosti 1080p. Pri tem je glavna kamera tudi stabilizirana, širokokotna pa ne. Ko pričnemo s snemanjem, izbrane kamere žal ne moremo spremeniti.

Skoraj vse možnosti povezovanja

Wifi, bluetooth (različice 4.2), LTE, GPRS, EDGE, HSPA, GPS, Glonass, Galileo, … Mobilnik ima kar nekaj opcij povezovanja, v oči pa precej bode odsotnost NFC, ki je zelo uporaben v dobi mobilnega plačevanja. Na vrhu mobilnika najdemo tudi standardni 3,5 mm priključek za slušalke (v to kategorijo spada tudi FM radio.), ki ga proizvajalci premium mobilnikov kot po pravilu odstranjujejo.

Kaj dobimo v prodajnem paketu

Wiko View3 je prišel v precej veliki papirnati škatli, ki je kar malo izstopala glede na škatle ostalih proizvajalcev. Zaradi velikosti ni bilo nikakršnega problema zadevo po testu pospraviti. Zanimivo pa je, da niso dodali ničesar, kar ne najdemo pri ostalih proizvajalcih. Torej v škatli so le kabel in adapter za polnjenje, stereo slušalke ter orodje za zamenjavo kartice SIM. Za ta mobilnik sicer proizvajalec kot dodatno opremo ponuja še zaščitni ovitek in steklo ter interaktivno pametno torbico.

Prodajalec/Uvoznik:
Panteh d. o. o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Wiko
povezane novice