marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Po (4000 mAh)
Dimenzije:
158,7 x 74,6 x 8,5 mm
Teža:
165 g

Tip zaslona:
IPS LCD, ločljivost 720 x 1520 pik, 16 M barv, velikost 6,22 palca, 270 ppi, razmerje stranic 19:9

Procesor:
osemjedrni (2,0 GHz Cortex-A53) Mediatek Helio P22
Notranji pomnilnik:
64 GB, 4 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Alcatel 3L za svojo ceno ponuja veliko, vendar se je potrebno zavedati, da gre za vstopni mobilnik, ki bo pritegnil tiste, ki šele vstopajo v svet pametnih mobilnikov. Ima velik zaslon, osemjedrni procesor, trojno kamero ter kar 4 GB delovnega pomnilnika RAM, v oči pa precej bode odsotnost priključka USB-C ter NFC. Resnično ne razumem odločitev podjetja, da na Evropskem trgu, kjer je mobilno plačevanje v velikem porastu, ne ponudijo te opcije.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Alcatel

Alcatel 3L (2020)


Alcatel 3L (2020)

13.06.2020
Objavil: Dare Gliha

Pri TCL Communications so že lani napovedali pohod mobilnikov, ki za nizek vložek ponujajo več. Letos jim je predstavitve odnesel pohod korona virusa, vseeno pa niso opustili lanskih napovedi. Tako smo pred kratkim dobili na test novo različico njihovega ugodnega mobilnika Alcatel 3L.



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 48 Mpix
Povečava: Da (digitalna)
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
podpira radio FM

Gre za mobilnik, ki se giblje v cenovnem razredu do 150 €, za ta denar pa prinaša kar nekaj zadev iz višjega cenovnega razreda. Med te spada trojna kamera, kar 4 GB delovnega pomnilnika RAM, ter baterija kapacitete 4000 mAh.

Oblika, zunanjost in strojna zmogljivost

Alcatel 3L (2020) je mobilnik zgrajen okoli 6,22 palčnega zaslona IPS LCD, ki zmore prikazati ločljivost 720 x 1520 pik, njegovo razmerje stranic pa je 19:9. Pri Alcatelu so ga poimenovali HD+ Vast Display. Seveda na vrhu ne manjka obvezna zareza za kamero, ki pa jo je moč programsko skriti. Zaslon ni čisto od roba do roba, kot smo vajeni pri dražjih mobilnikih, vendar mu tega ne moremo šteti v minus, če vemo, za kak cenovni razred gre.

Mobilnik na izgled ne deluje ceneno, tudi ne plastično. Naša preizkusna različica je bila v črno modri barvni kombinaciji (TCL pravi tej obliki Chameleon Design), ki izgleda precej dobro. Na zadnji strani so namestili trojno kamero (o njej več kasneje), desno od nje pa se nahaja čitalec prstnih odtisov. Seveda bi tu zaman iskali čitalec vgrajen pod zaslon, so pa poskrbeli za odklepanjem s prepoznavo obrazov, ki deluje več kot dobro. Mobilnik me je tako prepoznal tudi pod kotom, ko je ležal na mizi, kot tudi v slabših svetlobnih pogojih.

Alcatel 3L deluje precej hitro, se ne zatika, kar pripisujem vgradnji kar 4 GB delovnega pomnilnika RAM ter osemjedrni procesor Mediatek Helio P22. Obstajata dve različici in sicer različica s 64 GB prostora za podatke in tista s 128 GB. Na testu smo imeli 64 GB različico. Možna je tudi uporaba dveh kartic SIM, mobilnik ima hibridno ležišče kartice, kjer si eno mesto delita kartica za razširitev podatkovnega prostora ter kartica SIM. Uporabnik tako sam izbere, katera opcija mu je bolj uporabna. Glede na ceno mobilnika vsekakor predlagam, da ob nakupu izberete 128 GB.

Precej dolgo avtonomijo so dosegli z vgrajeno baterijo kapacitete 4000 mAh, mobilnik pa omogoča polnjenje z 10 W. Polnjenje poteka preko priklopa micro USB, mobilnik nima novejšega USB-C priklopa, ki ga v tem segmentu tudi že najdemo. TCL navaja, da z mobilnikom brez težav pridemo čez dan, sam pa menim, da bi ob normalni uporabi lahko zdržal še dlje.

Najnovejši Android

Pohvalno je, da ima Alcatel 3L že nameščen Android različice 10, nameščeni so bili tudi dokaj aktualni varnostni popravki. Programsko tako ne zaostaja za dražjimi mobilniki, potrebno bo le počakati, kako bodo nadgradnje potekale v bodoče. Omeniti velja, da je TCL pri tem mobilniku namestil namenski gumb za hiter dostop do Googlovega pomočnika.

Sam uporabniški vmesnik je precej pregleden, programski vmesnih omogoča izbiro prikaza vseh aplikacij na zaslonu, kot smo vajeni iz jabolčnega sveta, ali pa preko predala za aplikacije. Pohvalno je, da mobilnik omogoča že v osnovi uporabo temnega načina. Glede na to, da si lahko izgled popolnoma prilagodimo lastnim željam in potrebam, o samem operacijskem sistemu ne bom pisal preveč, več si lahko preberete v našem članku:

>> Več o operacijskem sistemu Android


Trojna glavna kamera je trend

Pri TCL za ta model izpostavljajo trojno glavno kamero s pridihom umetne inteligence. Najvišja ločljivost tako znaša kar 48 MP, dodatno pa najdemo še 5 MP ultra široko in 2 MP makro lečo. Potrebno je povedati, da je potrebno najvišjo ločljivost vedno izbrati preko menija, pri tem pa je na voljo zgolj samodejno ostrenje brez ostalih “bombončkov”. Kamera naj bi imela tudi umetno inteligenco AI, ki se izraža predvsem v prepoznavanju različnih pogojev, kjer uporabnik želi zajeti sliko. Alcate 3L tako zmore prepoznati 22 različnih pogojev, od sončnega vzhoda, pa vse do noči.

Kaj reči o kvaliteti kamere oz posnetih slik? Te so dobre za objavo na družbenih omrežjih, v slabših pogojih pa jim malenkost »zmanjka«, čeprav v brošurah navajajo, da mobilnik posname odlične nočne slike. Glede na to, da gre za cenovno izredno dostopen mobilnik se s kvaliteto slike ne bom preveč obremenjeval. Za tiste, ki vstopajo v svet pametnih mobilnikov bo kvaliteta zadovoljiva, sploh slike posnete čez dan so čisto primerne za tisk družinskih fotografij ali objavo na družbenih omrežjih.

Seveda zmore mobilnik posneti tudi video, vendar le v največji ločljivosti 1080p pri 30 sličicah na sekundo. Pa da ne pozabim, sprednja kamera ima ločljivost 8 MP, z njo boste brez težav objavili avtoportrete na različnih straneh.

Pri kameri oz. pri pregledovanju slik imam tu le eno zamero. In sicer med pregledovanjem posnetih slik se prikaže malenkostna zakasnitev od pregleda slike do njene izostritve. To je še posebej vidno pri slikah z največjo ločljivostjo. Glede na to, da ima mobilnik 4 GB delovnega pomnilnika, bi lahko to delovanje bolje optimizirali.

Skoraj vse možnosti povezovanja

Wifi, bluetooth (različice 5.0), LTE, GPRS, EDGE, HSPA, GPS, … Mobilnik ima kar nekaj opcij povezovanja, v oči pa precej bode odsotnost NFC, ki je zelo uporaben v dobi mobilnega plačevanja. Resnično ne razumem odločitev podjetja, da na Evropskem trgu, kjer je mobilno plačevanje v velikem porastu, ne ponudijo te opcije. Na vrhu mobilnika najdemo tudi standardni 3,5 mm priključek za slušalke (v to kategorijo spada tudi FM radio), ki ga proizvajalci premium mobilnikov kot po pravilu odstranjujejo.

Kaj dobimo v prodajnem paketu

Alcatel 3L (2020) je prišel v lični papirnati škatli. V škatli poleg mobilnika najdemo le še kabel za polnjenje ali priklop na računalnik ter 220 V polnilnik. Aha, pa seveda obvezno orodje za vstavitev kartice SIM ali micro SD.

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Alcatel
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki