marketing
povzetek
tehnične lastnosti
V pripravljenosti:
do 887 ur
Tip baterije:
Li-Ion (6000 mAh)
Dimenzije:
173,8 x 78,6 x 9,45 mm
Teža:
214 g

Tip zaslona:
IPS LCD, ločljivost 720 x 1640 pik, 16 M barv, velikost 6,82 palca, 270 ppi, razmerje stranic 20,5:9

Procesor:
osemjedrni MediaTek G35 2,3GHz
Notranji pomnilnik:
64 GB, 4 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Mobilnik ponuja odlično avtonomijo z normalno uporabo bo deloval do štiri dni. Pohvalno je, da so končno vgradili priključek USB-C. Čeprav gre za vstopni mobilnik pa vseeno precej bode v oči odsotnost NFC, kar v današnjem času pomeni odsotnost mobilnega plačevanja.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Wiko

Wiko Power U30


Wiko Power U30

21.08.2021
Objavil: Dare Gliha

Že kar nekaj časa je, kar sem na testu imel mobilnik francoskega proizvajalca Wiko, pravzaprav je od takrat minilo že dobri dve leti. V tem času se je razvoj mobilnikov prestavil v višjo raven, boljši so fotoaparati, boljše so osnovne zmogljivosti. Novi model Power U30, katerega smo dobili na test, pa od vsega še najbolj izpostavlja dolgo trajanje baterije.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 13 Mpix
Povečava: Da (digitalna)
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
podpira radio FM

Pri podjetju zagotavljajo, da baterija v novem modelu, kapaciteta katere znaša kar 6000 mAh, zmore poganjati mobilnik brez vmesnega polnjenja kar do štiri dni. Da ne gre zgolj za besede na papirju potrjuje tudi test DXOMARK, ki je omenjenemu modelu za avtonomijo podelil oceno 98. To seveda ne pomeni, da bo mobilnik zdržal toliko časa ob priganjanju do roba zmogljivosti, čemur pa konec koncev niti ni namenjen.

Gre namreč za precej vstopni model z zelo ugodno priporočeno ceno, ki znaša 179 evrov, nagovarja pa tiste uporabnike, ki od mobilnika ne pričakujejo vrhunskih zmogljivosti. Vseeno pa ob tem dobijo dokaj soliden telefon, z zaslonom velikosti 6,8 palca in ločljivostjo 1600 x 720 pik (HD+). Gre za preverjeno zasnovo, kjer zaslon ni potisnjen popolnoma do roba, uporabnik pa na vrhu opazi še zarezo za kamero v obliki kapljice, ki se lahko programsko skrije. Pravzaprav gre za enak koncept, kot so ga uporabili že pri seriji View.

Na zadnji strani mobilnika najdemo čitalec prstnih odtisov (omogočeno je tudi odklepanje s prepoznavo obraza) ter trojno kamero, kateri je v pomoč tudi nekaj umetne inteligence. Testni primerek je bil odet v modro barvo poimenovano mint, je v celoti izdelan iz plastike, vseeno pa občutek v roku ni cenen, kot bi morebiti za ta razred pričakoval.

V jedru mobilnika se nahaja osemjedrni Mediatekov procesor Helio G35, ki tiktaka pri 2,3 GHz. V pomoč mu je vgrajenih 4 GB delovnega pomnilnika (Wiko je pri mobilniku vgradil še funkcijo imenovano DuraSpeed, cilj pa je, da imajo aplikacije v ospredju na voljo več procesorske zmogljivosti, kot tiste v ozadju), za shranjevanje pa ponuja 64 GB. To je moč seveda nadgraditi z uporabo micro SD kartice. Mobilnik že v osnovi prihaja z Android 11, ob prvi uporabi se je tudi nadgradil na dokaj aktualne varnostne popravke. Omeniti velja še prisotnost Googlovega asistenta, do katerega pridemo s preprostim pritiskom na namensko tipko.

Glede na to, da si lahko izgled mobilnika popolnoma prilagodimo lastnim željam in potrebam, o samem operacijskem sistemu ne bom pisal, več si lahko preberete v našem članku:

>> Več o operacijskem sistemu Android


Pri vstopnih telefonih že nekaj časa velja, da omogočajo uporabo dveh kartic SIM, tako da Power U30 tu ni izjema. Mobilnik podpira LTE, starejši WiFi 4 ter bluetooth 4.2, precej dobra novica pa je, da so končno prešli na priključek USB-C. Priloženi polnilnik omogoča hitro polnjenje z močjo 15 W, vseeno pa bo za polno baterijo potrebno mobilnik polniti več kot tri ure. Osebno me precej moti odsotnost NFC, saj so s tem precej okrnili uporabo mobilnika tudi za plačevanje v trgovinah, restavracijah, ipd.

Čeprav pri Wiku navajajo, da so vgradili trojno kamero s podporo umetne inteligence, ter da je kamera prilagojena za delo v slabih svetlobnih razmerah, seveda temu ni tako. Glavni objektiv kamere zmore za današnje dni "zgolj" 13 MP, za zamegljene posnetke pa mu družbo dela 2 MP objektiv, tretja "leča" pa je namenjena za AI. Vendar pa moramo vseeno biti realni. Posnetki niso vrhunski oz. tako dobri kot pri najdražjih mobilnikih, vseeno pa dovolj dobri za vsakodnevno uporabo, oz. da se bo babica lahko pohvalila, kako ima lepe vnuke, ali pa da vam mama pokaže svoje lepe rože. Konec koncev so dovolj dobre tudi za izpis na papir in uporabo v družinskem foto albumu.

Če si slučajno zaželite od kamere malenkost več, imate možnost samostojno nastaviti nekaj parametrov, med katere spada hitrost zaslonke, ISO ter izravnava beline, omogočena pa je tudi ročna izbira ostrine. Zelo verjetno pa je, da bo te funkcije kdorkoli redko uporabljal.

Zanimivo mi je, da v mobilniku še vedno najdemo FM radio ter standardni 3,5 mm priključek za slušalke, vsaj glede na trend, ki se pojavlja pri vseh vodilnih proizvajalcih. Sam ne pomnim, kdaj sem preko mobilnika nazadnje poslušal FM radio, prej bi si za glasbo namestil katero izmed namenskih aplikacij, ali pa uporabil kar Youtube. Wiko za ta mobilnik ponuja tudi dodatek v obliki pametnega ovitka imenovanega Smart Folio, ki je namenjen zaščiti mobilnika ter prikazu informacij na zaslonu tudi v zaprtem načinu. Žal ga testnemu primerku niso priložili, gre pa vsekakor za uporaben kos dodatne opreme, ki ga večina proizvajalcev niti ne ponuja več.

Kaj o mobilniku reči na koncu? Gre za zanimiv izdelek, ki primarno stavi na dolgo avtonomijo, kar bo predvsem privlačno za tiste, ki ne želijo mobilnika polniti vsak dan, ob tem pa brez težav spregledajo druge zmogljivosti. Osnovno uporabo zmore "predelati" brez težav, je pa res, da sem ob uporabi večkrat naleten na manjše zatikanje, kar pa pripisujem bolj optimizaciji operacijskega sistema, kot pa zmogljivosti vgrajenega procesorja. Mogoče bi bil lahko malo bolj bogat tudi prodajni paket (priložen je 15 W polnilnik in kabel), recimo želel bi si vsaj osnovnega ovitka za zaščito mobilnika. Precej težavno je namreč najdi primeren namenski ovitek pri prodajalcih le-teh. Vseeno pa za 179 evrov ne moremo pričakovati preveč.

Posodil na test:
Panteh d. o. o.
Prodajalec/Uvoznik:
Panteh d. o. o.
Cena na dan testa:
179,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Wiko
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki