marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
Čas uporabe interneta (LTE) (ure) Do 15, Čas predvajanja videoposnetkov (ure) Do 17, Čas uporabe interneta (Wi-Fi) (ure) Do 15 ur
Tip baterije:
Li-Ion (3.500 mAh)
Dimenzije:
151 x 71,8 x 7,9 mm
Teža:
168 g

Tip zaslona:
Super AMOLED, ločljivost 1080 x 2280 pik, 16 M barv, velikost 6,3 palca, 401 ppi, razmerje stranic 18,5:9

Procesor:
Osemjedrni Exynos 9825 (7 nm) (2x 2,73 GHz Mongoose M4, 2x 2,4 GHz Cortex-A75 in 4x 1,95 GHz Cortex-A55). Grafika: Mali-G76 MP12
Notranji pomnilnik:
256 GB, 8 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Premalo napredka napram S10 serijam in prevelika razlika med Note10 in plus različico. Želel bi si podoben sistem, kot pri S10, kjer so razlike samo v fizični velikosti in kapaciteti baterije. A kljub temu je Note10 edinstven. Ima še vedno aktualno top strojno opremo, uporabno pametno pisalo in vse to zapakirano v kompaktne mere.

Priloge
mobilniki
arhiv test
Samsung

Samsung Galaxy Note10 (SM-N970F)


Samsung Galaxy Note10 (SM-N970F)

16.09.2019
Objavil: Mitja Zupančič

Pravijo, da je vse enkrat prvič. In to velja še posebno v svetu mobilnih tehnologij, kjer je velikokrat potrebno orati ledino pri novostih, pa naj bodo te velike ali pa komaj omembe vredne. Pri Samsungovi seriji Note so tako prvič predstavili več različic istega modela. Tako nam ponujajo Note10+, Note10 in Note10 5G. Podobno kot pri letošnji seriji Galaxy? Niti ne, še zdaleč ne.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 12 Mpix
Povečava: 10x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno 12 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno 16 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Za primerjavo: različici Galaxy S10 in 10+ ločuje več ali manj le velikost zaslona, kapaciteta baterije in dvojna selfi kamera. 5G model pa je v svojem razredu (tudi cenovnem) s še večjim zaslonom, še zmogljivejšo baterijo, ima ToF pri kamerah in odsotna je reža za pomnilniško kartico.

Pri Note serijah so vse to zmešali in obrnili na glavo. Všeč mi je opcija dveh različic mobilnika, s praktično identično strojno opremo, a le razliko v velikosti (zaslona in baterije). Pač izbereš različico, ki ti bolj sede v žep. A kompaktni Note10 je prikrajšan za marsikateri bonbonček. Celo napram Galaxyjem.

Tako ima osnovni model 4 GB pomnilnika manj (8GB), zaslon nižje ločljivosti, nima reže za pomnilniško kartico (je pa sicer tu že pri osnovnem modelu radodarnih 256 GB prostora), odsoten je tudi ToF (time of flight oz. poenostavljeno prevedeno – globinsko tipalo pri kamerah).

5G različica za razliko od Galaxyjev ni samosvoja, temveč je identična osnovnemu Note10, le da ima podporo 5G omrežjem (kdo bi si mislil..) in namesto 8 kar 12 GB pomnilnika. Drugih večjih sprememb ni.

In ravno tu moja matematika in logika odpove. Note10 ima napram Galaxy S10 kar nekaj plusov - je fizično skoraj enako velik, le da ima še pametno pisalo, tu je 0,2 palca večji zaslon, osnovnih 256 GB prostora napram 128 GB v S10 in malenkost zmogljivejšo baterijo. Ima pa nepričakovano slabšo ločljivost zaslona, ni že prej omenjene pomnilniške reže, ni 3,5 mm priključka za slušalke, odsoten je tudi merilec srčnega utripa in saturacije kisika v krvi (to velja tudi za plus in 5G verzijo Nota10). Niti ne fascinantno, glede na to, da je mobilnik mlajši pol leta. Govorim sicer malo na pamet, a po pol leta razlike napram Galaxyjem (kar je v mobilni tehnologiji cela večnost) bi pričakoval najnovejši nabor čipovja z Snapdragonom 855+ na čelu (tako je tu samo malo posobljen Exynos v 7 nm litografiji). Tudi pri kamerah bi bil lahko večji skok naprej (večji zoom kot 2x, prosim) in ne samo programski popravki starih verzij. Zaslon, kakor je že vrhunski bi bil lahko svetlejši in še bolj uporaben na soncu. Tako pa smo v tem času dobili le malenkost predrugačenega Galaxyja S10 s pisalom.

Je pa oblika popolnoma nova, namreč oblikovno so Note serije vedno delovale bolj resno, poslovno in tudi pri letošnjih izvedbah ni nič drugače. Galaxyji se gredo neko svojo zgodbo s precej bolj zaobljenimi robovi, Note pa z ostrejšimi in z minimalnimi kotnimi krivinami zaslona. V bistvu mi je ta oblika že od nekje znana, le da je bila glede materialov malce manj "nobel". Izdelana je bila po večini iz plastike... hmm.. hm.. Že vem! Nokiine Lumie 800/900 so imele precej podoben dizajn. Le kamera na hrbtu je bila na drugem mestu pa še kakšne malenkosti, kot so tipke. In ravno tu ne morem mimo tipke za vklop/izklop. Ta je sedaj na levi strani! Ugmmmpphh?? Ja, prestavili so jo na levo stran in ji v meniju dodali možnosti personalizacije (za aktivacijo ali popolni izklop bixbyja). Sam sem levičar, z leti sem se navadil na tipko na desni strani in kljub temu, da bi naj mi bolj odgovarjala ta postavitev, mi je bilo od začetka vse skupaj čudno in tuje. Samsung… ne odkrivajte tople vode.

Pojdimo še na enega izmed večih plusov Notov. Kamere so identične Galaxy S10(+) modeloma, ki sta že bila na našem testu. Pardon, samo S10 je bil testiran. Skratka - tri kamere; 12 MP običajna z F/1.5-2.4, 12 MP telefoto F/2.1 in 16 MP F/2.2 širokokotna kamera, slednja še vedno brez avtomatskega ostrenja. Sicer to ni nič kaj nezaslišnega, še posebej ker ne bo v pogosti uporabi in bo po vsej verjetnosti bolj ali manj le za "afnarije"... pardon – kreativno ustvarjanje panoram.

Primarna 12 MP še vedno spusti več svetlobe k sebi (hvala F/1.5) in posledično so zajete slike precej boljše kvalitete. Telefoto je z 2 x optično približavo tudi precej uporabna reč. S poigravanjem programske opreme pa so korejski inženirji nekaj izboljšav storili pri končnih zajemih digitalnih približav. Slike so pri maksimalni približavi boljše, ostrejše in z manj šuma napram Galaxy S10. V drugih primerih niti nisem opazil kakšnih bistvenih izboljšav.

Naj omenim še, da nočni način v primerjavi z Galaxyjem ni doživel kakšnega zanimivega napredka. Še vedno je soliden, a daleč za Pixlom ali Huaweijem.

Bralnik prstnih odtisov je sicer tehnično (bojda) identičen S10 in deluje, kljub prednameščeni zaščitni foliji (en namig – obdržite jo na zaslonu kolikor časa je le možno. Sam sem na S10 zaščito zamenjal z neko drugo super priznano znamko, a to ni to). Registracija odtisov prstov je preprosta in intuitivna. Pozicija bralnika je napram S10 izboljšana. Je ravno nekje na dometu palca in za moje pojme neprimerljivo boljša rešitev kot na hrbtni strani, kjer je potrebno za odklep vedno telefon dvigovati iz mize, jemati iz avto/moto/kolo nosilcev in konec koncev je tudi očem prijaznejši pogled na hrbtno stran mobilnika, brez nekega nepotrebnega geometrijskega lika.

Sam uporabniški vmesnik je logično prilagojen na uporabo pametnega pisala. Potrebno ga je napolniti in nato je multiuporaben za marsikaj. Od pregledovanja slik, sprožilca fotoaparata, itd. Pač glavna odlika Note serij. Za pravo uporabnost se ga je treba navaditi in uporabljati, šele nato dobimo končno vrednost in uporabnost, ki je preko testa niti ne morem opisat.

Kot vemo, je na Samsunge preko izvirnega Androida nameščen uporabniški vmesnik One. Puristi in razni forumski “eksperti” nad tem seveda dvigajo nosove, češ da je le tisti pravi, izvirni Android, točno tak kot si ga je zamislil Google - tisto pravo. Pa sploh ne oporekam temu, vanilijev Android mora delovati idealno in v večini primerov je tako. Ampak po drugi strani je tudi hudo okleščen in nima raznih bonbončkov, ki jih ponuja Samsungov One. Recimo imamo fantastično dodelano temno temo. Zakon za OLED zaslone. Precej lažje enoročno upravljanje si je tudi možno nastaviti, večokenski način je bil na voljo ohoho pred Googlovo implementacijo. Da ne govorim o nastavitvah personalizacije ikon, tipografije, tem, bixby routines (avtomatsko vklapljanje/izklapanje funkcij ob določenih urah/zagonu aplikacij, kot je recimo izklop/vklop wifija/bluetootha/nfc.. ob odhodu/prihodu na določene kraje in mesta. Ali izklop večine povezav preko noči za ohranjanje baterije, itd..). Tudi marsikatera tovarniška aplikacija je bolj intuitivno izdelana kot Googlova. Brskalnik je recimo naprednejši od Chroma in ima svoj bloker reklam, kot tudi galerija slik ni slaba. In pa razni detajli, kot je glasovno slikanje, avtomatsko javljanje na klice preko modrozobe slušalke. In floskula, da le na Pixlih in ostalih napravah z Android (One) nedotaknjenim operacijskim sistemom deluje boljše in lepše, je postala počasi precej za lase privlečena, posebej ker na mobilnikih teče izjemno zmogljiva strojna oprema in bogato odmerjena količina pomnilnika. Za hecno primerjavo.. kitajski proizvajalec OnePlus prav tako uporablja svoj uporabniški vmesnik Oxygen. Zadeva je tako lepo izpiljena (roko na srce – bolje kot Samsungov One), da celo elegantnejše, hitreje in lepše deluje kot izvirni Android na Pixlih.

Pod črto: ja, izvirni Android deluje odlično, super, optimalno, idealno... A tudi ostali proizvajalci so že toliko dodelal svoje vmesnike in v navezi z zmogljivo strojno opremo delujejo odlično. Edino posodobitve so pa res najhitrejše na Googlovih različicah mobilnikov (pri Samsungu za primerjavo prihajajo 1x mesečno). A po eni strani – brutalno iskreno: posodobitve so same po sebi že OK, lepo in prav. Vendar roko na srce kakšnih omembe vrednih funkcij pa niti ne pridobimo (izključimo kakšne tovarniške mimosunke, kjer so nujni čimprejšnji obliži). Še letne nadgradnje med verzijami operacijskih sistemov imajo vse manj funkcionalnih izboljšav. V večini so prisotne le optimizacije obstoječega sistema ter sem in tja kakšen nov dodatek. Psihološki učinek, imeti najnovejše softver (napravo?) (pa naj bo kakršenkoli že) pa tudi ni zanemarljiv. A to je že druga debata.

Na Note10 je bil v času testa nameščen Android, različice 9.0.
>> Vse o operacijskem sistemu Android

Samsung Note10 je nekako samosvoj mobilnik. V bistvu nima konkurence. Ni mobilnika s 6,3 palčnim OLED zaslonom in za njem trenutno praktično najboljšo možno strojno opremo in pametno pisalo teh dimenzij. Preprosto ga ni. Če ste si od nekdaj želeli kompaktno verzijo Note-a, je to to.

Ima sicer nekaj pomanjkljivosti in (pre)malo napredka napram februarja predstavljenim Galaxyjem, a kljub temu je še vedno dovolj zmogljiv, kompakten in s 168g tudi lahek mobilnik.

Prodajni paket
V paketu boste našli mobilnik Galaxy Note10, hitri omrežni polnilec, USB C kabel, premium AKG slušalke, MicroUSB/USB C in USB/USB C adapterja, pin za namestitev sim kartice in navodila za uporabo.

Prodajalec/Uvoznik:
Samsung
fotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki