marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Ion ()
Dimenzije:
146,7 x 71,5 x 7,8 mm / 160,8 x 78,1 x 7,8 mm (Plus)
Teža:
172 g / 203 g (Max)

Tip zaslona:
Super Retina XDR OLED, HDR10, Dolby Vision, velikost 6,1'' (Plus: 6,7''), 1170 x 2532 pik (Plus: 1284 x 2778 pik), 460 ppi

Procesor:
šestjerdrni (2 x 3,23 GHz Avalanche in 4 x 1,82 GHz Blizzard) - Apple A15 Bionic (5 nm)
Notranji pomnilnik:
128 GB,6 GB RAM ali 256 GB, 6 GB RAM ali 512 GB, 6 GB RAM
Operacijski sistem:
iPhone OS
Zadnji testi mobilnikov
mobilniki
arhiv predstavitev
Apple

Apple iPhone 14 / 14 Plus


Apple iPhone 14 / 14 Plus

07.09.2022
Objavil: Dare Gliha

Apple je napovedal novo generacijo pametnih telefonov iPhone 14 (6,1-palčni) in iPhone 14 Plus (6,7-palčni) z novim sistemom dvojne kamere, funkcijo zaznavanja trka, funkcijo SOS v sili prek satelita in daljšim trajanjem baterije.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 12 Mpix
Povečava: Da (digitalna)
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

iPhone 14 in iPhone 14 Plus ustvarjata osupljive fotografije in videoposnetke z zmogljivim sistemom kamer z novima glavno in sprednjo kamero TrueDepth, Ultra Wide kamero za edinstvene perspektive in Photonic Engine - izboljšanim slikovnim cevovodom. Oba modela vključujeta čip A15 Bionic s petjedrnim grafičnim procesorjem, ki ponuja neverjetno zmogljivost in učinkovitost za zahtevne delovne obremenitve ter je zasnovan z vgrajeno zasebnostjo in varnostjo. iPhone 14 in iPhone 14 Plus uvajata ključne varnostne zmogljivosti, kot sta zaznavanje trka in SOS v sili prek satelita, kar je prvič v industriji. Z neverjetno vzdržljivostjo baterije, vrhunskimi funkcijami za vzdržljivost in izjemno hitrim 5G pa je ta linija iPhonov naprednejša kot kdaj koli prej.

"Naše stranke se vsak dan zanašajo na svoj iPhone, iPhone 14 in iPhone 14 Plus pa prinašata prelomne nove tehnologije in pomembne varnostne zmogljivosti. Z novim, večjim 6,7-palčnim zaslonom iPhona 14 Plus lahko uporabniki pri brskanju po spletu uživajo v več vsebini na zaslonu in še več besedila," je dejal Greg Joswiak, višji podpredsednik za svetovno trženje pri Applu. "Oba telefona imata zmogljivo novo glavno kamero z velikim preskokom pri delovanju pri šibki svetlobi, napredne možnosti povezovanja s 5G in eSIM ter neverjetno zmogljivost tehnologije A15 Bionic, ki omogoča še daljše delovanje baterije. Zaradi vsega tega, ki je tesno povezano z operacijskim sistemom iOS 16, je iPhone še pomembnejši kot kdaj koli prej."

Lepa in vzdržljiva zasnova z izjemno vzdržljivostjo baterije

Na voljo v priljubljeni 6,1-palčni velikosti in osupljivi novi 6,7-palčni velikosti,2 iPhone 14 in iPhone 14 Plus imata trpežno in elegantno obliko iz letalskega aluminija v petih čudovitih obdelavah. Večji zaslon iPhona 14 Plus je odličen za pretakanje filmov in igranje iger, iPhone 14 Plus pa se ponaša z doslej najdaljšo življenjsko dobo baterije v iPhonu.3 Oba modela imata posodobljeno notranjo zasnovo za boljšo toplotno učinkovitost, čudovita zaslona Super Retina XDR s tehnologijo OLED, ki podpira 1200 nitov največje svetlosti HDR, kontrastno razmerje 2.000.000 : 1 in Dolby Vision.

iPhone 14 in iPhone 14 Plus imata tudi trpežen sprednji pokrov Ceramic Shield - ekskluzivno za iPhone in trpežnejši od katerega koli drugega stekla za pametne telefone - ter sta zaščitena pred običajnimi razlitji in nesrečami z odpornostjo na vodo in prah.

Zmogljive nadgradnje fotoaparata, ki jih omogoča Photonic Engine

iPhone 14 in iPhone 14 Plus uvajata nov standard za zajemanje fotografij in videoposnetkov z novo 12 MP glavno kamero z večjim tipalom in večjimi slikovnimi pikami, novo sprednjo kamero TrueDepth, ultraširokokotno kamero za zajemanje več prizora in Photonic Engine za velikanski preskok v zmogljivosti pri šibki svetlobi.

Z globokim povezovanjem strojne in programske opreme Photonic Engine izboljša zmogljivost fotografij pri srednji in šibki svetlobi pri vseh kamerah: do 2-krat pri Ultra Wide kameri, 2-krat pri TrueDepth kameri in impresivno 2,5-krat pri novi glavni kameri. Photonic Engine omogoča to dramatično povečanje kakovosti z uporabo računskih prednosti tehnologije Deep Fusion v zgodnejših fazah postopka slikanja, kar zagotavlja izjemne podrobnosti in ohranja subtilne teksture, zagotavlja boljše barve in ohranja več informacij na fotografiji.

Nadgradnje in funkcije sistema z dvema fotoaparatoma vključujejo:

● Nova glavna kamera z večjo zaslonko ƒ/1,5 in 1,9 µm slikovnih pik, ki omogoča izboljšave fotografij in videoposnetkov v vseh svetlobnih scenarijih za boljše podrobnosti in zamrznitev gibanja, manj šuma, krajše čase osvetlitve in optično stabilizacijo slike s pomikom senzorja.
● Nova sprednja kamera TrueDepth z zaslonko ƒ/1,9, ki omogoča boljšo zmogljivost fotografij in videoposnetkov pri šibki svetlobi. Ker prvič uporablja samodejno ostrenje, lahko pri šibki svetlobi še hitreje izostri in posname skupinske posnetke z večje razdalje.
● Nov način Action za neverjetno gladek videoposnetek, ki se prilagaja precejšnjim tresljajem, gibanju in vibracijam, tudi ko se videoposnetek zajema sredi dogajanja.
● Ultra široki fotoaparat, ki ponuja edinstveno perspektivo za širše posnetke in izboljšave fotografij pri šibki svetlobi s tehnologijo Photonic Engine.
● Izboljšana bliskavica True Tone, ki je za 10 odstotkov svetlejša in ima boljšo enakomernost za doslednejšo osvetlitev.
● Kinematografski način, ki je zdaj na voljo v 4K pri 30 sličicah na sekundo in 4K pri 24 sličicah na sekundo.
● HDR Dolby Vision HDR, ki je na voljo samo v iPhonu.

Zaznavanje trka in SOS v sili prek satelita

Celotna linija iPhone 14 uvaja prelomne varnostne zmogljivosti, ki lahko zagotovijo pomoč v sili, ko je to najbolj pomembno. Z novim dvojedrnim merilnikom pospeška, ki lahko zazna meritve sile G do 256 G, in novim žiroskopom z visokim dinamičnim razponom lahko funkcija Crash Detection v iPhonu zdaj zazna hudo prometno nesrečo in samodejno pokliče službo za pomoč v sili, kadar je uporabnik nezavesten ali ne more doseči svojega iPhona. Te zmogljivosti temeljijo na obstoječih komponentah, kot so barometer, ki lahko zdaj zazna spremembe tlaka v kabini, GPS za dodatne podatke o spremembah hitrosti in mikrofon,5 ki lahko prepozna glasne zvoke, značilne za hude avtomobilske nesreče. Napredni algoritmi gibanja, ki jih je zasnoval Apple in so bili usposobljeni na podlagi več kot milijona ur resničnih podatkov o vožnji in prometnih nesrečah, zagotavljajo še večjo natančnost. V kombinaciji z uro Apple Watch funkcija Crash Detection brezhibno izkorišča edinstvene prednosti obeh naprav, da uporabnikom učinkovito priskrbi pomoč. Ko je zaznana huda nesreča, se na uri Apple Watch prikaže vmesnik za klic v sili, saj je najverjetneje v neposredni bližini uporabnika, medtem ko se klic odda prek telefona iPhone, če je v dosegu za najboljšo možno povezavo.

Linija iPhone 14 uvaja tudi funkcijo SOS v sili prek satelita, ki združuje prilagojene komponente, globoko integrirane s programsko opremo, ki omogoča antenam, da se povežejo neposredno s satelitom, kar omogoča sporočanje s službami v sili, ko so zunaj mobilnega omrežja ali omrežja Wi-Fi. Sateliti so gibljive tarče z majhno pasovno širino, zato lahko traja nekaj minut, da sporočila prispejo do njih. Ker je pomembna vsaka sekunda, iPhone s satelitskim sporočilom SOS v sili vnaprej naloži nekaj pomembnih vprašanj za oceno uporabnikovega položaja in mu pokaže, kam naj usmeri svoj telefon, da se poveže s satelitom. Začetni vprašalnik in nadaljnja sporočila se nato posredujejo centrom, v katerih so zaposleni Applovi usposobljeni strokovnjaki, ki lahko v imenu uporabnika pokličejo na pomoč. Ta prelomna tehnologija uporabnikom omogoča tudi ročno sporočanje svoje lokacije prek satelita z aplikacijo Find My, kadar ni mobilne povezave ali povezave Wi-Fi, kar zagotavlja občutek varnosti pri pohodništvu ali kampiranju zunaj omrežja. SOS v sili prek satelita bo uporabnikom v ZDA in Kanadi na voljo novembra, storitev pa bo dve leti brezplačna.

A15 Bionic: B1515 Bionic: moč s petjedrnim grafičnim procesorjem

A15 Bionic prinaša neverjetno zmogljivost v iPhone 14 in iPhone 14 Plus. Petjedrni grafični procesor, ki je še vedno hitrejši od vseh konkurentov po vseh cenah, omogoča še bolj gladko grafiko za video aplikacije in visokozmogljive igre ter poganja neverjetne funkcije fotoaparata, kot sta Photonic Engine in Cinematic mode, obenem pa zagotavlja impresivno trajanje baterije ter varuje zasebnost in varnost s funkcijo Secure Enclave. Šestjedrni procesor gladko in učinkovito opravlja zahtevna opravila, 16-jedrni procesor Neural Engine pa zmore 15,8 bilijona operacij na sekundo, kar omogoča še hitrejše izračune strojnega učenja za funkcije v iOS 16 in izkušnje z aplikacijami tretjih oseb.

Zmogljivosti povezovanja

iPhone uporabnikom ponuja izjemno hitre prenose in nalaganje, boljše pretakanje in povezljivost v realnem času s tehnologijo 5G, da lahko ostanejo v stiku, delijo in uživajo v vsebinah.8 Podpora za 5G v iPhonu zdaj zajema več kot 250 operaterskih partnerjev na več kot 70 trgih po vsem svetu z razširjeno podporo za samostojna omrežja. eSIM uporabnikom omogoča enostavno digitalno povezavo ali hiter prenos obstoječih načrtov, je varnejša alternativa fizični kartici SIM in omogoča več mobilnih načrtov v eni napravi. iPhone 14 in iPhone 14 Plus za ameriška modela odstranjujeta pladenj za SIM, kar uporabnikom omogoča hitrejšo in enostavnejšo nastavitev naprav.

Apple Fitness+ za vse uporabnike iPhona

Pozneje to jesen bo Apple Fitness+ prvič v zgodovini na voljo vsem uporabnikom iPhona, da se nanjo naročijo in v njej uživajo v 21 državah, kjer je na voljo, tudi če nimajo ure Apple Watch. Uporabniki iPhona bodo imeli dostop do celotne storitve z več kot 3 000 vadbami in meditacijami v studijskem slogu, ki jih vodi raznolika in vključujoča ekipa trenerjev. Uporabniki storitve Fitness+ bodo na zaslonu videli navodila trenerja in intervalno merjenje časa, ocenjene porabljene kalorije pa bodo uporabljene za napredek na obroču Move. Program Fitness+ bo v celoti integriran z aplikacijo Fitness, ki prihaja z operacijskim sistemom iOS 16 in se nahaja v srednjem zavihku, kjer bodo uporabniki lahko ostali motivirani za zapiranje svojega obroča Move z nagradami, deljenjem dejavnosti in drugimi dejavnostmi. Uporabniki za prijavo potrebujejo le iPhone, nato pa lahko Fitness+ uporabljajo v iPhonu, iPadu in Apple TV.

Funkcija iOS 16

iPhone 14 in iPhone 14 Plus imata iOS 16, ki ponuja prenovljen zaklenjeni zaslon ter nove funkcije za komunikacijo, deljenje in inteligenco, ki skupaj spreminjajo način, kako uporabniki uporabljajo iPhone. Zaklenjeni zaslon je bolj oseben, lepši in uporaben kot kdaj koli prej z večplastnim učinkom, ki umetniško postavlja predmete fotografij pred čas, in novo oblikovanimi gradniki, ki ponujajo informacije na prvi pogled. Galerija ozadij za navdih na zaklenjenem zaslonu ponuja številne možnosti, vključno z zbirkami družbe Apple, ozadjem Vreme za prikaz vremenskih razmer v živo, ki se spreminjajo čez dan, ozadjem Astronomija za pogled na Zemljo, Luno in sončni sistem ter številnimi drugimi možnostmi. V sporočilih lahko uporabniki zdaj urejajo ali prikličejo nedavno poslana sporočila ter pogovore označijo kot neprebrane in jih kasneje ponovno obiščejo. iCloud Shared Photo Library omogoča še lažje deljenje zbirke fotografij z družino. Funkcija Live Text postane zmogljivejša z možnostjo prepoznavanja besedila v videoposnetku in hitre pretvorbe valute, prevajanja besedila in še več, funkcija Visual Look Up pa dodaja novo funkcijo, ki uporabnikom omogoča, da tapnejo in pridržijo predmet slike ter ga dvignejo iz ozadja in ga postavijo v aplikacije, kot so sporočila.

iPhone in okolje

iPhone 14 in iPhone 14 Plus sta zasnovana tako, da čim manj vplivata na okolje, vključno z antenskimi linijami, ki uporabljajo reciklirane plastične steklenice za vodo, ki so bile kemično preoblikovane v močnejši in zmogljivejši material. iPhone 14 uporablja tudi 100-odstotno reciklirane redke zemeljske elemente v vseh magnetih, vključno s tistimi v MagSafe, in 100-odstotno recikliran volfram v Taptic Engine. Oba modela vsebujeta tudi 100-odstotno recikliran kositer v spajki več tiskanih vezij in 100-odstotno reciklirano zlato v prevleki več tiskanih vezij in v žici vseh fotoaparatov. Embalaža, ki temelji na vlaknih, ne uporablja zunanje plastične embalaže, s čimer se Apple približuje svojemu cilju, da do leta 2025 popolnoma odstrani plastiko iz vse embalaže.

Apple je danes ogljično nevtralen pri globalnem poslovanju podjetja, do leta 2030 pa namerava biti 100-odstotno ogljično nevtralen v celotni proizvodni dobavni verigi in vseh življenjskih ciklih izdelkov. To pomeni, da bo imela vsaka prodana naprava Apple od proizvodnje sestavnih delov, sestavljanja, prevoza, uporabe pri uporabnikih, polnjenja do recikliranja in predelave materialov ničelni neto vpliv na podnebje.

Cene in razpoložljivost

iPhone 14 in iPhone 14 Plus bosta na voljo v polnočni, modri, zvezdni, vijolični in (PRODUCT)RED barvi s 128 GB, 256 GB in 512 GB prostora za shranjevanje. Cene za naš trg na dan predstavitve še niso znane, v Nemčiji pa bo cena za osnovni model 999 evrov

fotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Apple
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki