marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3,9 ure (UMTS 3,3 ure)
V pripravljenosti:
do 11,8 dni (UMTS 9,4 dni)
Tip baterije:
Li-Ion (950 mAh)
Dimenzije:
108 x 58 x 25 mm
Teža:
163 g

Tip zaslona:
TFT, 16 milijonov barv, 240 × 320 pik
Zunanji zaslon:
128 x 36 pik OLED

Notranji pomnilnik:
50 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,84 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Mobilnik je napram N93 doživel nekaj izboljšav, predvsem kar se tiče velikosti in teže, vendar pa še vedno ni simpatičen in priročen mali računalnik, ampak še vedno okoren in težak multimedijski kamkorder s funkcijo telefona. Kaj kupiti, N93i ali N93. Slednja je nekaj večja in težja, vendar ob zelo podobnem drobovju zmogljivejša. Če so pa vam pomembnejše mere in boljši zaslon, potem pa hitro v nakup ne ravno poceni N93i.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Popravljanje odličnega mogočneža

Nokia N93i


Nokia N93i

26.04.2007
Objavil: Mitja Zupančič

V mobilnem svetu skorajda ni dneva, da ne vidimo kakšnega novega mobilnika. Najsi bo to popolnoma nov mobilnik, enak mobilnik, kot prejšnje generacije, le da je odet v »novo oblekico«, nekatere serije pa dobijo samo oznako »i«.ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Tako smo pri Nokii vajeni kar nekaj »i« različic mobilnikov, ki v večini izboljšujejo obstoječ model. Vsaj tako naj bi bilo, vendar vedno le ni tako.. ali pač?

Rokovanje, tipkovnica

Ob prvem pogledu na tipkovnico se mi je kolcnilo. Takoj sem dobil ne preveč dobro asociacijo na Motorolo V3, ki sem si jo lastil nekaj tednov. Tudi na N93i tipk praktično ni, vse skupaj je ena velika kromirana plošča z zarezanimi tipkami. Optimistično sem prijel telefon v roke misleč, da bodo tipke boljše kot na V3, saj to je namreč Nokia, finski ponos, če njim ne bo uspelo narediti kvalitetne tipkovnice, je nobenemu ne bo. Optimizem se je hitro ohladil. Tipke so nerodne, nudijo zelo malo povratnih informacij in pisanje mi je predstavljalo težavo. Niti ne težavo, bolj me je jezilo, da tipka ni prijela, če je nisi pritisnil pod nekim čudnim kotom..

Mobilnik je napram prejšnji seriji izgubil nekaj milimetrov in gramov. Še vedno pa je to zajeten telefon, ki se ne bo počutil dobro v žepih hlač ali srajc. Potrebno bo nabaviti kakšen etui, ga obesiti okoli pasu in tja pospraviti našo malo videokamero. Ali pa si za vroče poletne dni omisliti sekundarni - precej manjši mobilnik. Izbira je vaša.

Zaslon

Pri večini današnjih modernih mobilnikih je zaslon z ločljivostjo 240×320 točk postal že stalnica. Prav tako ima večina mobilnikov vsaj 262.144 barvno globino, sem pa tja kakšen ima 16 milijonov, tako kot ima N93i. Nekaj razlik je, predvsem slika naj bi bila bolj kontrastna in ostra.

Seveda to govorim o notranjem zaslonu. Pri zunanjem zaslonu je tudi nekaj sprememb, ločljivost je sicer enaka, vendar pri različici »i« je tu sedaj OLED zaslon. Zunanji del zgornjega preklopa je namreč ogledalo. Pod ogledalom pa prebiva omenjeni zaslon, ki je še vedno zelo težko berljiv na soncu. Najlepše se seveda vidi v temi, ob dnevni svetlobi pa nastane kriza. Ob zaslonu pa je tudi lučka, ki sveti rdeče ali zeleno. Tako lahko ob zgrešenemu klicu ali prejetemu SMS sporočilu nastavimo kakšne barve lučka naj sveti.

Uporabniški vmesnik

Tako, kot vse N9x serije se tudi testiranka lahko pohvali s Symbian operacijskim sistemom. Razlike med OS med N93 in N93i pa praktično ni. Oba mobilnika imata S60 tretje generacije, kar pomeni, da določene aplikacije iz starejših mobilnikov ne bodo delale. Glede na to, da pa je tretja generacija na voljo že skorajda eno leto, pa mislim, da je večina programov že dodelana in prirejena na novejši operacijski sistem, tako da s tem ne bi smelo biti težav.

Imenik, multimedija, personalizacija

O imeniku mislim, da ni potrebno izgubljati besed, predvsem zato, ker ima mobilnik že omenjeni Symbian operacijski sistem. To pomeni, da je število vpisov v imenik praktično nešteto, omejeni smo le s pomnilnikom.

Mobilnik ima vgrajeno 3,2 MP kamero, tako kot N93. Kameri sta iz strojnega stališča gledano enaki. Razlika je v programski opremi. Pri N93i tako posnete slike zavzamejo nekaj manj prostora po zaslugi novega algoritma procesiranja. Nekateri pravijo, da so zaradi tega slke pri N93i manj ostre in ponujajo slabšo kakovost barv. Podobno naj bi bilo pri videoposnetkih. Kot ponosni lastnik K800i pa lahko zatrdim, da so mi osebno iz švedskega tabora slike bolj po godu.

Kamera seveda logično nudi veliko nastavitev. Pohvali se seveda tudi z avtomatskim ostrenjem slike. Makro posnetke pa boste morali snemati z 10 cm ali večje oddaljenosti. Če se preveč približate se porazgubi ostrina slike.

Video posnetki se shranjujejo v standard MPEG-4 VGA in omogočajo do 30 sličic na sekundo. Proizvajalec trdi, da so video posnetki že zelo podobnim pravi DVD kvaliteti. Osebno se bom zadržal pri tej trditvi in si ustvaril svoje mnenje. Da pa ne bo nesporazumov, posnetki so zelo dobri. Če pa so na ravni DVDjev pa boste morali presoditi sami.

TV izhod na mobilniku? Čemu? Igračkanju? Niti ne, recimo da ste na morju, ste posneli lepo število filmčkov in slikic in bi jih radi delili s prijazno taščo, ki se kar noče premakniti iz stanovanja na obali. Tako potrebujete samo priložen kabel, zadevo priklopite na TV in že kažete svoje vrhunske posnetke kar na TVju. Tašča se bo verjetno razjezila, ker bo hotela na vsak način gledati kakšne telenovele, vendar brez skrbi. N93i vas ne bo pustila žejne čez vodo. Ob priklopu slušalk boste lahko poslušali do 20 radijskih postaj ali pa ob zmogljivostih operacijskega sistema in ob priloženi 1 GB pomnilniški kartici si naložili zmogljiv MP3 predvajalnik, lepo število skladb in se relaksirali na terasi ob sončnem zahodu ob poslušanju prljubljene skladbe.

Dovolj filozofiranja in se posvetimo še personalizaciji. Kot že pri vseh Symbian operacijskih sistemih smo vajeni, da ni veliko omejitev. Prav tako je pri personalizaciji, z neta si lahko pretočimo drugačne teme, zvonenja, slike itd. Seveda si vse to lahko ustvarimo tudi s programsko opremo, ki jo najdemo na www.nokia.com .

Namenski programi

Mobilnik ima za resne poslovneže že prednaložene programe. Vendar pri Symbian mobilnikih je tako, kot pri osebnih računalnikih. Svoje čare začne dobivati s časom, ko si naložimo svoje aplikacije, igre, skladbe, slike in kaj še vem kaj vse. Za nezahtevnega uporabnika pa je dovolj kar je že prednaloženo. V večini pa nezahtevni uporabniki niti ne posegajo po mobilnikih s Symbian OS.

Povezljivost

Kar se tiče povezovanja pri N93i ni novosti napram predhodnici N93. Oba mobilnika sta UMTS, posledično imata GPRS razreda 32, razred 32 pa je tudi vgrajeni standard EDGE. Oba mobilnika se tudi pohvalita z modrozobim načinom povezovanja, ki se bohoti z različico 2.0. To pomeni, da bomo lahko preko modrozobe slušalke poslušali glasbo in obenem pošiljali še slike na osebni računalni, prav tako preko modrozobega standarda.

Prav tako ima mobilnik vgrajen WLAN, se pravi brezvrvično LAN povezavo. Kar pomeni, da nam bo olajšalo nadgrajevanje razno raznih programov in pa ob brezvrvičnih točkah po mestu olajšalo surfanje po spletu. Tudi vsi standardi WEP, WPA, WPA 2 so podprti. Prav tako mobilnik podpira uPNP, ki je naslednik PNPja, se pravi bomo lahko pošiljali vso multimedijo iz mobilnika na napravo, ki tudi podpira omenjeni standard.

Ne smemo pa pozabiti niti na infrardeče očesce, ki prebiva na mobilniku.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
795,00 € (190.514,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki