marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
190 ur
Tip baterije:
Li-Ion, BL-5C (900 mAh)
Dimenzije:
113,1 x 55,2 x 22 mm
Teža:
160 gramov

Zunanji zaslon:
TFT 262.000 barv, 176 x 208 pik

Notranji pomnilnik:
30 MB + 4 GB
Stopnja sevanja SAR:
0.5 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pohvaliti velja kompaktno izdelavo ohišja, drsnega pokrova in tipkovnice, ter veliko prostora za shranjevanje datotek, kar omogoča 4 GB trdi disk. Dobro se je izkazal tudi vgrajeni sintetizator zvoka, ki je uspešno nadomestil snemanje glasovnih oznak. Vgrajeni 3,5 mm stereo izhod omogoča priklop različnih audio pripomočkov, kar bo nedvomno prišlo prav zahtevnejšim uporabnikom, ki uporabljajo slušalke in zvočnike drugih proizvajalcev.

Proti

Teža in velikost mobilniku nista ravno v ponos. Moteča je tudi dokaj slaba zdržljivost baterije glede na energijsko zahtevno tehnologijo, ki se skriva v mobilniku, tipka za predvajanje na drsnem pokrovu pa je postavljena previsoko, kar povzroča nenamerno vklapljanje predvajalnika. Marsikdo se bo spotaknil ob dejstvo, da izmenjava podatkov med računalnikom in mobilnikom poteka počasneje, kot naj bi to omogočal vmesnik USB 2.0. Nastavitve ne omogočajo izklopa zvoka ob fotografiranju.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Sodobna glasbena skrinjica

Nokia N91


Nokia N91

28.04.2006
Objavil: Gregor Grošelj

Po enoletnem čakanju od uradne predstavitve svoj pompozni prihod na prodajne police najavlja še eden izmed Nokiinih mobilnikov multimedijske serije - tokrat z oznako N91. Prvi vtis: korpolenten, vendar prostoren in zmogljiv.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Kaj se skriva v originalni embalaži …

V nekoliko večji kartonski embalaži nam je proizvajalec priložil kar nekaj dobrot. Med njimi poleg mobilnega telefona z baterijo in slovenskih navodil najdemo še: stojalo za polnjenje mobilnika (cradle), USB kabel za povezavo z računalnikom, omrežni polnilnik z oznako AC-4E, pretvorni kabel za ostale nokiine polnilnike, kvalitetne stereo slušalke z mikrofonom in daljincem, ter CD z vso ustrezno programsko opremo.

Izgled in rokovanje

Že ob lanski predstavitvi mobilnikov serije N mi je od treh najavljenih modelov v oči padla predvsem nokia N91, ki je tudi z vizualne strani prikazovala izjemne lastnosti – zanimiva oblika metalnega ohišja, za drsnim pokrovom elegantno skrita tipkovnica in poleg trdega diska vgrajena zmogljiva kamera . Po dejanskem srečanju z mobilnikom "iz oči v oči" pa sem ugotovil, da realnost le ni tako "skromna", kot se je sprva zdela na fotografijah – tako v dobrem, kot tudi v slabem smislu.

V slabem predvsem zaradi svojih obsežnih mer (113 x 55 x 22 mm) in ne ravno peresno lahke kilaže (160 gramov). Vendar lahko pri tem zamižimo na eno oko, saj mobilnik v sebi skriva veliko kompleksne tehnologije (UMTS,Wi-Fi, trdi disk in kamera), ki je enostavno ni bilo možno stlačiti v drobno ohišje. Mobilnik vsekakor privlači poglede, vendar so bili komentarji tako z moške, kot ženske strani opazovalcev skrčeni na besede: velika, težka, okorna in celo kičasta. Kičasta verjetno zato, ker zgornji del ohišja prekriva svetleč kromiran material, ki nase kar lepi prstne odtise in prah. Drugače pa je ohišje v celoti zelo kompaktno in kvalitetno izdelano, tako da mobilnik od sebe ne daje cenenih in škripajočih zvokov. Kot posebnost velja omeniti zadnji del ohišja, ki vsebuje kovinski kontakt, ki napravi omogoča, da nas ob poskusu odstranjevanja pokrova baterije pri vklopljenem mobilniku opozori, naj tega prej izklopimo. Na kompaktno izdelavo kaže tudi drsni pokrov, ki prekriva tipkovnico. Na njem se nahajajo tipke za upravljanje glasbenega predvajalnika in hitri prehod med funkcijo telefonskega menija in glasbenega predvajalnika. Nekoliko bi pograjal lego zgornje tipke, ki je namenjena vklopu predvajanja. Ta je nekoliko preblizu zgornjega dela pokrova in kar nekajkrat se mi je zgodilo, da sem ob odpiranju drsnega pokrova nehote vklopil tudi predvajanje glasbe. Pod drsnim pokrovom se nahaja dobro odzivna, modro osvetljena numerična tipkovnica, ki tako po osvetlitvi kot tudi obliki kaže podobnost s starejšim nokiinim mobilnikom 8850. Dobro odzivnost je pokazala tudi večsmerna krmilna tipka.

Zaslon ne prinaša posebnih novosti, omogoča pa prikaz barvne palete v 262.000 barvnih odtenkih in ločljivosti 176 x 208 pik. Mobilnik vsebuje operacijski sistem tretje generacije Symbiana, ki omogoča preklop med večimi osnovnimi meniji. Tako imamo za osnovni meni na izbiro hitri dostop do aplikacij in prikaz aktualnih zapisov v koledarju, poleg osnovnega menija pa lahko s pritiskom stranske tipke pogled preklapljamo v meni, ki je tipičen tudi za ostale nokiine Symbian mobilnike.

Kaj se skriva v notranjosti

Ena pomembnejših lastnosti, po kateri se N91 bistveno razlikuje od ostalih nokiinih modelov, je vgrajeni Microdrive trdi disk s kapaciteto 4 GB. Mobilnik vsebuje še 28 MB pomnilnika za delovanje operacijskega sistema in shranjevanje kontaktov, drugih možnosti razširitve pomnilnika pa ni na voljo, vendar jih ob takšni kapaciteti mobilnik verjetno tudi ne potrebuje. Marsikdo se bo vprašal, kako je z zaščito diska, saj ta v nasprotju s pomnilniškimi karticami vsebuje gibljive dele in kaj se z njim zgodi, če nam mobilnik pade iz rok. Po navedbah nekaterih spletnih virov naj bi bil disk več kot dobro zaščiten proti takšnim in drugačnim nevšečnostim, saj je vstavljen v posebno ohišje, ki absorbira energijo udarca. Poleg tega naj bi bil v disku vgrajen tudi senzor pospeška, ki disk samodejno izklopi v primeru padca le-tega z višine več kot enega metra. Podobne naprave s prenosnimi trdimi diski so že kar nekaj časa prisotne predvsem na trgu mp3 predvajalnikov, ki se tudi pri zaščitnih elementih na dolgi rok kažejo kot zanesljiva in odporna rešitev. Nokia N91 ima za vzdrževanje diska v menijih dodana še programska orodja, s katerimi lahko trdi disk formatiramo, pregledamo za napakami ali pa izvedemo defragmentacijo za optimalno delovanje.

Naslednje presenečenje predstavlja Li-Ion baterija z oznako BL-5C in kapaciteto 900 mAh. Morda se zdi nekoliko čudno, da je Nokia tako energijsko "požrešni" napravi namenila standardno baterijo, vendar je razlog take odločitve tudi teža mobilnika, ki bi se ob bateriji večjih kapacitet še dodatno povečala. Ob uporabi (cca 42 minut pogovorov, igranja z USB povezavo, pošiljanju SMS-jev in slikanju cca 72 posnetkov) je mobilnik zdržal slaba dva dneva. Seveda se ob intenzivnejši rabi Wi-Fi ali GPRS povezave in poslušanju glasbe ta čas še dodatno zmanjša. Ker je N91 namenjena predvsem poslušanju glasbe, sem testiral tudi, kako dobro se baterija obdrži pri takem opravilu in bil pri tem prijetno presenečen. Če mobilnik uporabimo izključno za poslušanje glasbe (profil Brez povezave), se bomo pri tem opravilu lahko zabavali neprekinjenih 11 ur, kar je dejansko zelo blizu podatku, ki ga proizvajalec navaja pri specifikaciji (12 ur).

Uporabnost mobilnika pred, med in po pogovoru ...

Začnemo lahko pri kvaliteti notranje slušalke, ki je povsem zadovoljiva, le maksimalna glasnost, bi lahko bila nekoliko višja. Podobno lahko rečemo o zvočniku za prostoročno telefoniranje, ki se ga ob hrupni okolici sliši preslabo in tako ostane sogovornik praktično nerazumljiv.

Kljub obsežnim meram in teži ne smemo pozabiti dejstva, da je osnovna funkcija testiranega modela predvajanje glasbe. Prijetna novost, ki ni tipična za ostale mobilnike, je vgrajen klasičen 3,5 mm vhod za stereo slušalke. S takšno rešitvijo je proizvajalec omogočil možnost priklopa kvalitetnejših audio izdelkov, ki vključujejo praktično neomejen repertoar slušalk in računalniških zvočnikov različnih proizvajalcev. Poleg tega je mobilniku priložen daljinski upravljalnik, na katerega lahko priklopimo lastne slušalke in odgovarjamo na klice, izbiramo skladbe in nadziramo glasnost brez neposrednega kontakta z mobilnikom.

Nokia svojo uporabnost pri poslušanju glasbe pokaže predvsem s tipkami za predvajanje in menjavo skladb, ki se nahajajo na pokrovu tipkovnice. Tipke so popolnoma neodvisne od ostalih funkcij in delujejo ne glede na trenutno izbiro menija. Tako lahko s tipko za predvajanje in naloženim seznamom skladb vklapljamo ali izklapljamo predvajanje brez preskoka v meni glasbenega predvajalnika.

Podpora glasbenim formatom je izjemno pestra, seznam pa vključuje datoteke AAC, AAC+, AMR, eAAC+, M4A, MIDI (64 kanalna polifonija), MP3, RealAudio, WAV in WMA.

Drsni pokrov tipkovnice med že omenjenimi tipkami vsebuje tudi tipko za hitri preklop do glasbenega predvajalnika. Ta omogoča kreiranje, dodajanje in spreminjanje glasbenega seznama. Meni glasbenega predvajalnika ob predvajanju izbrane pesmi prikaže sliko albuma (če je ta predhodno naložena), ime izvajalca, naslov skladbe in čas predvajanja pesmi. Izenačevalnik glasbe ponuja možnost izbire obogatitve zvoka z različnimi profili in stereo razširjanje. Iskanje po skladbah za lažje iskanje vključuje več kriterijev. Tako lahko iščemo po seznamu vseh pesmi, izvajalcev, albuma, zvrsti ali imenu skladatelja.

Tudi pri zaklepanju tipkovnice je Nokia uvedla nov pristop. Na zgornjem delu mobilnika se namreč poleg tipke za vklop mobilnika in konektorja za slušalke nahaja še preklopni gumb, ki omogoča hitri zaklep tipk in tipkovnice.

Imenik in sporočanje …

Imenik vsebuje vse lastnosti, ki jih najdemo tudi na nokii N90. Ker gre za operacijski sistem Symbian, je ob prvi uporabi potrebno kopirati vse kontakte s SIM kartice v pomnilnik telefona, kjer nato lahko določamo in spreminjamo različne nastavitve. Tudi model N91 vsebuje dopolnjeno rešitev govornega klicanja in govornih ukazov, ki vsebujejo glasovni sintetizator. To pomeni, da ob kreiranju ali prenosu kontakta v mobilnik, ta samodejno pridobi govorno oznako, ki jo lahko tudi predvajamo. Lastnih govornih oznak tako ni več možno posneti, kljub temu pa je tovrstna rešitev zelo dobra, saj je mobilnik s pomočjo sintetizatorja zvokov brez težav prepoznal in predvajal vsa testirana imena in ukaze, vključno z znaki š,č in ž. Ob dohodnih klicih je tako možno vklopiti tudi funkcijo izgovorjave imena, kar pomeni, da poleg melodije mobilnik s pomočjo sintetizatorja dvakrat zaporedoma izgovori ime klicočega. Omenjena funkcija ni namenjena resni uporabi, saj je zvok izgovorjave pretih.

Uporabno novost predstavlja tudi možnost pošiljanja predhodno nastavljenega SMS sporočila v primeru zavrnitve klica. Tako lahko v nekaj trenutkih ob večkratnem pritisku desne izbirne tipke klic zavrnemo in pošljemo že napisano sporočilo, ki ga določimo v nastavitvenem meniju.

Sporočanje vključuje že poznane elemente kot so podpora za SMS in MMS sporočila, na voljo pa je tudi uporaba več e-poštnih predalov preko POP3, IMAP in SMTP protokolov.

Programska oprema mobilnika

Poleg že omenjenega predvajalnika glasbe najdemo v mobilniku kar nekaj že znanih, a uporabnih aplikacij kot so:
- snemalnik zvokov (dolžina snemanja je omejena na minuto za posamezni posnetek),
- radio,
- lifeblog (vodenje lastnega dnevnika dogodkov in prenos na posebno spletno stran),
- Pritisni in Govori (storitev je pri nas že v fazi testiranja pri nekaterih mobilnih operaterjih),
- vadnica (animirano vodenje po osnovnih funkcijah mobilnika),
- pisarna nam ponuja izbiro budilke, beležk, opravil, pretvornik valut, kalkulator in koledar in dnevnik, s
katerim je na voljo ogled seznama klicev in opravljenih povezav,
- predvajalnika Real player in Flash (predvajanje formata flash za mobilne naprave).

Iger na mobilniku ne bomo našli, vendar to ne sme predstavljati ovire, saj nam podpora raznolikim formatom omogoča poljubno namestitev programske opreme za operacijski sistem Symbian in J2ME aplikacij.

Fotoaparat in kamera

Tudi N91 ima vgrajeno 2MP kamero, s katero je možno zajemati fotografije z ločljivostjo 1600 x 1200, ali 640 x 480 pik in videoposnetke v ločljivosti 352 x 288, 176 x 144 ali 128 x 96 pik, kjer je dolžina posameznega posnetka omejena na 1 uro. Težko rečem, da se N91 lahko pohvali s kvaliteto kamere, ker so rezultati posnetkov zelo različni. Težava tiči predvsem v tem, da kamera ne vsebuje logike samodejnega ostrenja in večina fotografij (še posebej v slabih svetlobnih razmerah) je motnih in neostrih. Paziti moramo, da se med fotografiranjem ne premikamo, ker s tem tvegamo zelo slabo ostrene posnetke. Če odmislimo težave z ostrino, je pri kameri zelo impresivna zmogljivost približevanja, ki omogoča kar 20-kratno povečavo motivov. Sicer gre zgolj za digitalno povečavo, vendar je pozitivna lastnost ta, da se ločljivost posnetkov tudi ob maksimalni povečavi ne zmanjša. Nekoliko frustrirajoče je dejstvo, da v nastavitvah ni možnosti za izklop zvoka (tudi od izbiri tihega profila nastavitev ostane vključena) ob zajemanju fotografij. Upamo lahko samo na to, da bodo novejše verzije softvera omogočale izklop tega motečega dodatka.

Ker nokia N91 podpira UMTS omrežje, imamo na izbiro tudi možnost videoklica. Pri tem smo omejeni na eno kamero, posnetkov zaradi zaščite ni možno snemati, pohvalno pa je, da ob videotelefoniranju lahko uporabimo digitalno približevanje prikazanega motiva.

Povezovanje

Na omenjeni nokii bomo glede povezovanja našli praktično vse razen IR sprejemnika. Za povezovanje z računalnikom lahko izbiramo med priloženim USB-kablom, Bluetooth vmesnikom in celo WLAN povezavo, ki je do sedaj veljala kot privilegij nokiinih naprav serije 9000. Povezovanje preko USB-kabla omogoča izmenjavo datotek na tri načine: preko aplikacije Pc Suite, kot USB-ključ, ali v navezi s predvajalnikom Windows Media Player. To pomeni, da za izmenjavo datotek med računalnikom in mobilnikom ni pogoj nameščena aplikacija Pc Suite, saj računalnik mobilnik zazna kot kot dodatni pogon. Seveda je pri omenjenem načinu potrebno paziti, da mobilnika ne pozabimo priklopljenega na kabel, ker je ta med priklopom na osebni računalnik nedosegljiv za mobilno omrežje (samodejno se vklopi profil Brez povezave). Omenil bi tudi malenkost, ki za večino pri prenašanju glasbe najbrž ne bo moteča, zna pa motiti pri prenosu obsežnejših datotek. Mobilnik naj bi namreč vseboval vmesnik USB 2.0, vendar testni model ni hotel pokazati kakšne navdušujoče hitrosti pri pretoku podatkov. Tako je testiranje hitrosti na več računalnikih pokazalo rezultat cca. 800 KB/s kar je bolj podobno standardu USB 1.1, kot pa njegovemu nasledniku. Priloženo stojalo za polnjenje ne vsebuje dodatnega vhoda za USB, kar zna biti nekoliko nerodno, ker moramo kabel priklapljati ročno na bočni del mobilnika, ko je ta zasidran v stojalo.

Marsikdo se bo na začetku nekoliko lovil pri nastavitvah WLAN povezave, ker so te kar dobro skrite v menijih, vendar mobilnik resnično vsebuje vse potrebne elemente za brezhibno povezavo na internet preko dostopne točke, oziroma brezžičnega usmerjevalnika. Tako imamo na voljo vse aktualne načine enkripcije (WEP,WPA,WPA2) in seveda DHCP ali ročno nastavitev omrežne povezave (IPv4 in IPv6). Vgrajeni vmesnik podpira standard Wi-Fi 802.11b/g (55 Mb/s), v nastavitve pa lahko sami določamo stopnjo moči oddajanja (100 mW, 10 mW ali 4 mW).

Brskalnik podpira povezovanje preko protkolov WAP 2.0, ter xHTML in tudi HTML preko TCP/IP. Tako imamo omogočeno tudi nalaganje običajnih spletnih strani, čeprav zaslon ni dovolj velik za udobno brskanje po spletu.

Nastavitve omogočajo samodejno in tudi ročno izbiro med UMTS ali GSM omrežjem, podatke pa lahko prenašamo preko CSD, GPRS in EDGE standarda.

Za zaključek

Mobilnik Nokia N91 je svojevrsten posebnež, ki ni namenjen prav vsakomur. V sebi namreč skriva veliko zanimive tehnologije in dobro funkcionalnost, vendar se zdi, da je Nokia predolgo odlašala z dobavljivostjo telefona na mobilnem trgu. N91 predstavlja nekoliko zajetno, vendar kvalitetno glasbeno skrinjico, a se kljub temu mobilnik ne more izogniti dejstvu, da se je na mobilnem trgu v času od predstavitve pojavilo že nekaj konkurenčnih multimedjskih naprav z manjšimi dimenzijami in podobnimi rešitvami, ki ponujajo enako, če ne celo večjo zmogljivost. Nedvomno bo končno oceno priljubljenosti krojila tudi cena, ki pa po dosedanjih izkušnjah verjetno ne bo ravno skromna.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(159.600,00 SIT)
N91 - pogled od zgoraj primerjava - 6610i,6230i,N91 in 6310i N91, slušalke + daljinec N91 v roki Naloženi - N91,Qtek S100,FS Loox 420bt Pogled od zadaj
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki