marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
GSM 5 ur 30 minut, UMTS 3 ure 30 minut
V pripravljenosti:
GSM 372 ur, UMTS 406 ur, WLAN 172 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1200 mAh)
Dimenzije:
110 x 49 x 15 mm
Teža:
97 g

Tip zaslona:
320 x 240 pik (QVGA), 2.4"

Notranji pomnilnik:
Do 50 MB
Stopnja sevanja SAR:
1.40 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia N79 je seveda dober mobilnik, a vendar napram N78 ne ponuja nič kaj pretresljivo novega, razen pametnih pokrovčkov, ki jih je mimogrede zelo nerodno menjati ter boljšo kamero. Mogoče privlačno za ženski del populacije, a nekomu to ne bo odtehtalo, čeprav je N79 bolje izdelana, kot N78. Skratka novo ohišje – skoraj enaka programska oprema, ki nikakor ni slaba, a kljub temu bi si človek zaželel še kakšno noviteto.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Čar preoblačenja

Nokia N79


Nokia N79

02.12.2008
Objavil: Mitja Zupančič

Kaj ima veze preoblačenje z mobilnikom? Hja, verjetno bo na to temo potrebno vprašati kakšno modno ozaveščeno dekle, namreč ob rdečih škornjcih in rdeči usnjeni jakni spada zraven tudi rdeč mobilnik, kajneda? Kriza pa nastane, ko naše dekle zamenja barvno kombinacijo, mobilnik pa ostane še vedno v rdeči barvi.ne podpira datum microSD
TransFlash
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

No, temu pri Nokiji N79 ni tako, namreč tudi »njo« lahko preoblečemo po mili volji, tako na zunaj, kot na vznoter.

Prvi vtisi, kvaliteta izdelave

Huh, kaj? Nekateri bi si celo drznili izustiti znano ameriško frazo WTF? No no, pomirite se, in potrpite, da razložim. Nokia N79 je mogoče po svoje celo malo retro model in sicer se spomnite nekoč Nokie 8310, ko smo ji menjali »Xpress-On« ploščice oz. ohišja?

Recimo spomnim se pink telefona in rjave tipkovnice, potem si lahko dokupil popolnoma belo, modro-sivo, modro-srebrno, in tako naprej ohišje. Nastale so razne kombinacije menjanja prve in zadnje ploščice, skratka, skoraj kot igranje z barbikami. Poanta tega je, da ima tudi N79 t.i. »Xpress-On« ploščice, a vendar se izmenjujejo le na hrbtni strani. A Finci so šli še korak dalje, ploščice so postale pametne in imajo vgrajen čipek na notranji strani. Ta čipek ob stiku s telefonom zamenja temo v mobilniku. V prodajnem paketu so priloženene tri ploščice, rdeča (zamenja temo v – rdečo), bela (tema se spremeni v neko belo-sivo kombinacijo) in pa rjavo (kakopak rjavkasta tema). Spreminjaje tem je seveda možno tudi izklopiti, a le zakaj bi kakšna brhka gospodična to želela početi, mobilnik mora pač biti barvno usklajen.

A kako naj bo telefon barvno usklajen, če se menja samo hrbtna ploščica? Nič hudega, prednja stran N79 je obdana z nevtralno krom-sivo kombinacijo, tako da bo šminka N-serij vedno izgledala chic in fancey.

Sama kvaliteta izdelave je nekaj srednjega. Mobilnik tudi pod razno ni tako kvalitetno izdelan, kot poslovne Enterprise (E) serije iz istega koncerna, a kljub temu niti ni spet slabo izdelan, neko povprečje.

Malo pokvari občutek precej neudobna in trda tipkovnica ter navigacijske tipke. Sama tipkovnica je že tako popolnoma gladka in brez vertikalnih robov, sama trdota tako še dodatno pokvari neko pričakovanje prijetnega tipkanja, kajti tipke same so dovolj velike tudi za malo večje prste.

Ampak »večjeprstniki« bodo sedaj začeli mrmrati v brk, ko bodo prebrali sledeč stavek: Navigacijski tipki za meni in brisanje (C) sta postavljeni izredno štorasto, namreč med štiri druge tipke. Nekje polovica ljudi, ki sem jim pokazal telefon v prvo sploh pomislili niso, da bi lahko kdo med štiri navigacijske tipke postavil še dodatne tipke, nekako nobeden od njih ni bil navdušen nad to postavitvijo. Malo je vtis popravil navi kolešček. Ne ne, nikjer ni nobenega pravega koleščka, kot pri kakšnem Sony Ericssonu P800i ali P900i. Finci pravijo »navi-wheel« osrednji petsmerni tipki zato, ker lahko s krožnim drsanjem po navi tipki navigiramo v meniju.

Zelo uporabna je tudi tipka na vrhu mobilnika. Namenjena je zaklepanju tipkovnice. Tako končno odpade kombinacija pritiska dveh tipk in le potisnemo omenjeno tipko v desno stran.

Zaslon

Hja, modri možje pravijo, da sta N85 in N79 pravzaprav enaka mobilnika, le da se N85 pohvali z OLED zaslonom, N79 pa klasičnim zaslonom in izmenljivimi pokrovčki. Med primerjanjem zaslonov sem ugotovil, da ima N85 bistveno boljši kontrast in boljše odtenke črne barve.. Nato sem v rokel prijel N79 in se zgrozil ob spranih in pustih barvah, a tako je. OLED zasloni so prihodnost, tako v mobilni telefoniji, kot drugje. Na splošno je kljub slabši matriki zaslon Nokie N79 za današnje standarde še vedno dober, ima klasično ločljivost 240×320 točk in 16 milijonov barv ob 2.4 inčih premera. Če ravno ne boste gledali filme na mobilniku bo zaslon dovolj velik in uporaben. Hm, saj ne morem verjeti kaj sem napisal, predvsem zato, ker sem mnenja, da zaslon ni nikoli prevelik . No, če na zadevo pogledamo realno je zaslon za večino opravil vseeno dovolj velik in pregleden.

Uporabniški vmesnik, personalizacija

Hm, kje sem že opisoval uporabniški vmesnik. Aha.. točno, pri testu Nokie N96. Torej Symbian S60, 9.3 FP2, oziroma za nepoznavalce: operacijski sistem Symbian S60, različice 9.3 in z dodatnim feature pack 2, pardon po slovensko vzdrževalni paket 2. Le-ta doda nekaj hitrost in olepševanja med prehodi v uporabniškem vmesniku. Ostali del vmesnika je praktično enak, kot pri N96. Več si lahko preberete tukaj.

Kamera, GPS

Ja.. na papirju so podatki zelo podobni kameri pri N95-1 in N95 8 GB, a temu ni tako. Kljub večini enakih podatkov je kamera pri N79 slabša, kot pri starejših sestricah. Slike prikazujejo več šuma, sama barve so mi delovale dovolj podobno, problem je le šum. A verjetno se bo tako, kot pri dobri stari N95-1 vse to z novo programsko opremo popravilo. Spomnimo se, da je tudi N95 od začetka delala slabe slike, tudi ob optimalni svetlobi je zaostajala za Sony Ericssonovimi K800i/K790i, vendar se je s kasnejšim softwarom vse spremenilo. Slike so postale boljše, a vseeno smo pogrešali xenonsko bliskavico, ki smo jo ugledali le na N82.

Pri N79 ni dosti drugače, bliskavica je izdelana iz dveh LED diod, tako da upanje na dobre slike ob slabših svetlobnih pogojih malo upade.

Je pa tukaj možnost geotagginga oz. »vpisovanja trenutnega geografskega položaja k podatkom o sliki«. Deluje tako pri slikanju, kot pri video posnetkih. Tako, da se mogoče nadebudnih fotografom splača počakati nekaj trenutkov, da se interni GPS poveže z sateliti in potem zapiše vse te podatke.

Video posnetki so bili dovolj dobri in nisem opazil kakšne bistvene razlike napram N95 8 GB, prijetno je vedeti, da se ob snemanju videoposnetkov da vključiti bliskavico, ki ves čas lepo osvetljuje prostor.

GPS za razliko od ostalih Nokij ni prinesel kakšnih novosti. Še vedno so tu tipični Nokijini oz. Navteqovi zemljevidi, ki si jih je pametno preko Nokia maps loaderja prenesti na mobilnik, da nam le-ta ne uporablja vsakič povezave za prenašanje digitalnih zemljevidov. Ker pa ima telefon kakopak operacijski sistem si je možno dokupiti navigacije tudi drugih proizvajalcev.

Povezljivost

Hm, roko na srce, ima pač večino standardov, več si preberite pri testu N96, N95, N78... Tukaj je praktično vse enako, le da ima N79 še FM UKV oddajnik. Tako lahko na frekvenco, ki jo sami določite na radiu »pošiljate« svojo glasbo. Precej uporabno v kakšnem starejšem avtu, kjer je na voljo samo kasetar ali v najljubšem bifeju, kjer je pokvarjen CD predvajalnik, radio pa nima nobenega pametnega audio vhoda. Pod črto: - zelo podoben mobilnik, kot N78, le da ima izboljšano kamero, pametne pokrovčke, drugačen dizajn.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
435,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki