marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 6 ur
V pripravljenosti:
do 265 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1000 mAh)
Dimenzije:
105 x 49 x 15,5 mm
Teža:
115 g

Tip zaslona:
TFT, 16 mio. barv, 240 × 320 pik

Notranji pomnilnik:
50 MB
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Vrnimo se na naslov, mobilnik je po zaslugi Symbian operacijskega sistema pameten in nam omogoča veliko razširitev. Je malenkost počasnejši od klasičnih vmesnikov, vendar na to smo se že navadili. Mobilnik je tudi vizuelno zelo lep izdelek, moram pa priznati, da nisem bil zadovoljen s trdoto tipkovnice, neprestanem čiščenju kromirane črte okoli zaslona in navigacijskih tipk, odveč so mi pa bile tudi nove dodatne tipke. Prišel pa sem do zaključka: Finci so izdelali zelo dober in kvaliteten posloven mobilnik, nikakor ni revolucionaren, nikakor pa ni zastarel, obdržal je dobre strani hišnih telefonov, dodanih pa je še nekaj novosti. Ali se bodo obnesle, pa bo pokazal čas.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Med stilom in pametjo

Nokia E65


Nokia E65

28.02.2007
Objavil: Mitja Zupančič

Popolnoma me je presenetil klic, ko sem izvedel da me čaka nova Nokia E65. Nekako je še nisem pričakoval, a vendar me je novinka že pridno čakala. Takoj, ko sem jo vzel v roke sem dobil občutek prestiža, kombinacije usnja in žlahtnih kovin.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Temu nekako ni tako, kajti zadnja ploščica je le imitacija usnja, od spredaj pa tudi ni sledi o kovini. Na prvi pogled pa bomo ugledali tudi nekaj več tipk, kot pri klasičnih Nokijah s Symbian OS...

Rokovanje, tipkovnica

.. Ob že klasičnih navigacijskih tipkah bomo našli še štiri nove. In sicer na levi strani bomo ugledali tipko za konferenčni klic in pa tako imenovano »lastno tipko«. Na tipko si pač pripnemo eno izmed bližnjic. To je to. Na desni strani pa so bližnjice za imenik in pa tipka za izklop mikrofona med pogovorom (mute). Ves čas testa sem razmišljal smiselnost teh tipk. Nekako nisem prišel do zaključka, predvsem zato, ker si itak lahko personaliziramo petsmerno navigacijsko tipko in pa še izbirni tipki.

Mehanizem odpiranja deluje nekako na vzmet. Ni ravno najlažji za odpirati, prav tako sem ob poplavi (ne)uporabnih tipk pogrešal še kakšno zarezo za lažje odpiranje. Tako pa mi je včasih prst nehote zdrsnil in sem pritisnil kakšno tipko. Mobilnik nas ob zapiranju tudi vpraša, če želimo zakleniti tipkovnico na kar sem se zelo hitro navadil. Nezaželenega pritiskanja tipk pač ne maram, kdo pa ga pravzprav? :-).

Že ves čas imam občutek, da so tipkovnice pri Nokijinih poslovnih E serijah trše, kot sem jih vajen še od starejših 66xx Symbian modelov ali N serij. Nikakor nisem bil zadovoljen s trdoto tipk na Nokijah E50, E60 in pa tudi na E65 nisem ravno navdušen. No, govorim seveda zase, nekateri boste z njimi izjemno zadovoljni, drugim bodo mogoče še premehke, tretjim, kamor spadam tudi jaz pa so malo pretrde. Drugače težav s postavitvijo ni, 1-2-3 so dobro dostopne, vse tipke pa so malo izbočene, tako da je občutek pri pisanju malo boljši.

Zaslon

TFT zaslon z ločljvostjo 320×240 točk nikakor ni slab. Ravno obratno - je zelo kvaliteten, ne dosega pa še kvalitete Nokie E60, čeprav ima tudi 16 milijonsko barvno globino. Primerjal sem tudi zaslona Nokie E50 in omenjene testiranke E65. Oba imata enako ločljvost, le da

Uporabniški vmesnik

Pamet mobilnika tvori operacijski sistem Symbian S60 različice 9.1, tretje izdaje. Mobilnik se tako kvalificira med t.i. pametne mobilnike. Operacijski sistem je praktično enak, kot pri večini novejših Nokij. Tako bomo morali starejše programovje počasi nadomestiti z novejšim, ker se z omenjenim operacijskim sistemom ne bodo najbolje razumeli. Pravzaprav se sploh ne bodo, ker zadeve nikakor niso združljive z novejšimi različicami operacijskega sistema.

Imenik, multimedija, personalizacija

Ker mobilnik uporablja Symbian OS praktično ni omejitev pri uporabi imenika. Vse skupaj se ustavi pri 50 megabajtnem pomnilniku telefona. Kar v praksi pomeni, da je mogoče shraniti veliko zapisov. Izjemno veliko. Zato so podobni mobilniki tudi zelo priljubljeni pri malo bolj naprednih poslovnih uporabnikih. O kreiranju skupin in dodajanju članov mislim, da ni potrebno izgubljati veliko elektronskega črnila.

Mobilnik ima vgrajeno 2 MP kamero brez avtomatskega ostrenja slika. Pravzaprav me je kamera izredno spominjala na kamere pri drugih hišnih mobilnikih. (beri N70, 6280, 6270...), vendar s to razliko, da nima vgrajenega fleša, kot njena N sestra. Slike so za dan danes zgolj povprečne, predvsem sem pogrešal avtomatsko ostrenje slike, kakšen uporaben fleš in več nastavitev kamere same. Vendar pa, telefon je namenjen poslovnih osebam, ki jim definitivno ni glavna prioriteta mobilnika vgrajena kamera.

Pri personalizaciji nikakor nismo omejeni. S spleta si je mogoče sneti teme, kjer spremenimo videz menijev in ozadja. Prav tako je možno teme izdelati ročno preko Nokijine CarbideUI programske opreme.

Veliko pomeni tudi personalizacija navigacijskih tipk in pa bližnjic v pripravljenosti mobilnika. V našem primeru pa imamo na voljo še eno, kot že omenjeno »lastno tipko«, kjer je možno pripeti še eno izmed funkcij mobilnika ali bližnjico do bodisi tovarniško ali uporabniško naloženih aplikacij.

Namenski programi

Eden izmed čarov Symbian OS je v nalaganju programovja po svoji meri. Nekateri boste uporabljali tako mobilnik za multimedijski predvajalnik, drugi boste naložili lepo število poslovnih aplikacij, tretjim pa bodo dovolj že prednaloženi namenski programi. In kaj bomo lahko brez dodatnih programov počeli? Pregledovali bomo Word, Excel datoteke, mogoče uporabili vgrajeno GPS programsko opremo (še vedno potrebujete zunanji GPS modul).

Našli pa bomo tudi novitete v obliki ekip. Tako je. Lahko si ustvarite svoje ekipe, kjer potem vse skupaj pokličete preko konferenčnega klica, ali jim pošljete kaksno SMS/MMS sporočilo. Naprava kliče vsakega člana ekipe posebej, zadrži njihove klice, dokler se vsi ne zberejo in potem jih mobilnik poveže v konferenčni klic. Možno je tudi odpiranje njihovih spletnih strani.

Glasbeni predvajalnik podpira formate: AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MP4, M4A, AMR (NB-AMR), Mobile XMF, RealAudio 7,8,10, SP-MIDI in ima vgrajen izenačevalnik, kateri podpira 6 načinov izenačevanja.

Povezljivost

Mobilnik je tretje UMTS generacije, kar pomeni velike hitrosti povezovanja po spletu, ima pa eno veliko napako. Namreč vgrajeno ima samo eno kamero na zadnji strani. »Črna pika« na sprednji strani nikakor ni kamera, temveč senzor za svetlobo.

Podpira pa tudi standard WCDMA, ki deluje na 2100 megaherčnih omrežjih. Standard omogoča hitrosti do 384 kbps, podobno kot UMTS, vendar v naslednjih generacijah naj bi se hitrosti gibale do 10 Mbps.

Ponaša se pa tudi s hitrim GPRS standardom razreda 32 (teoretično naj bi omogočal hitrosti do 296 kbps). Prav tako je prisoten tudi EDGE razreda 32, ki omogoča hitrosti pretoka v smeri proti nam 296 kbps od nas 177,6 kbps. Ima pa mobilnik tudi vgrajen WLAN vmesnik. Povezal sem se preko brezvrvičnega Netgearovega usmerjevalnika, vpisal geslo in surfal, ter s spleta nadgrajeval ali na novo snel kakšne programe. Težav ni bilo, za kakšno večjo poslovno rabo in pri vključevanju raznih certifikatov pa boste morali zadevo stestirati sami.

Klasični načini povezovanja so tudi prisotni. Modrizob se ponaša z različico 1.2, infrardeče očesce je prisotno na dnu mobilnika, kjer je tudi t.i. »Pop-Port« in pa konektor za polnilec. Očesce omogoča hitrosti do 115 kbps.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
475,00 € (113.829,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki