marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure (do 2,5 ur WCDMA)
V pripravljenosti:
do 250 ur (do 200 ur WCDMA)
Tip baterije:
Li-Ion (970 mAh)
Dimenzije:
99,9 x 46 x 21 mm
Teža:
115 g

Tip zaslona:
TFT, 262.144 barv, 320 × 240 pik

Notranji pomnilnik:
do 10 MB
Stopnja sevanja SAR:
0.80 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nova nokia 6280 več kot navduši. Uporabniški vmesnik serije 40 tretje generacije je hiter, odziven in ponuja veliko opcij prilagoditve telefona. Vgrajena kamera tudi ni slaba, vendar obstajajo boljše 2 MP kamere konkurenčnih proizvajalcev. Telefon ima tudi nov tip pomnilniške kartice. Nokia je opustila standard RS-DV-MMC in vgradila podporo za MiniSD kartico. Kar se tiče novega zaslona v ločljivosti 320 × 240 pik, pa same pohvale. Na sploh pa telefon praktično nima nekih velikih slabosti, sem pa tja zna kakšna malenkost pokvariti splošni vtis in pa ne pozabimo na kvaliteto izdelave, ki bi lahko bila boljša. Prav tako bi zelo prav prišle manjše mere samega aparata.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Hitra, vznemirljiva in sodobna

Nokia 6280


Nokia 6280

27.03.2006
Objavil: Mitja Zupančič

Sedaj je, kot vse kaže, trend drsnih telefonov minimalističnih linij. Nokia 6280 ima vse to in pa še gomilo funkcij, ki jih poslovneži in napredni uporabniki potrebujejo vsak dan. Vse to pa Fincem ni bilo dovolj. Dodali so še 2 MP kamero, UMTS, EDGE, novo miniSD kartico in pa še obilo drugih bonbončkov.



ne podpira datum miniSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,9 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Prvi vtisi

Ko sem z navdušenjem sprejel novo igračko finskega proizvajalca, sem pričakoval veliko, na srečo me aparat ni razočaral. Prvi vtis, ko sem vzel mobilnik v karbon črni barvi v roko, je bil, da zadeva ni ravno majhna in tanka, pravzaprav je z 21 mm 6280 pravi bajsek. No, pa nič za to, mehanizem se zelo lepo uglajeno in mehko odpira. Za to nam prav pride tudi izbočena črta nad navigacijskimi tipkami. Telefon pa ima na bokih tudi nekaj dodatnih tipk. Na levem boku bomo našli (zaenkrat neuporaben) gumb za funkcijo "pritisni in govori". Na desnem boku pa je spodaj tipka za aktiviranje in snemanje posnetkov s kamero in pa malo višje tipke za nastavitev glasnosti zvočnika. Spodaj na dnu aparata pa bomo opazili zelo majhno luknjico. Tako je, luknjica služi za polnenje telefona.

Rokovanje, tipkovnica

Ko telefon odpremo, se pokaže kvalitetna in zelo mehka tipkovnica. Pisanje SMS-sporočil na njej je prijetno opravilo. Tipke nudije dobre povratne informacije. So v črni barvi in sredinske (2, 5, 8, 0) obdaja kromirana plastika, ki se zliva z dizajnom petsmerne tipke za navigacijo po menijih. Navigacijske tipke so v srebrni barvi, da seveda ne izstopajo iz celotnega dizajna telefona, predvsem ker se srebrna barva razširi še okoli zaslona in zgornjega zvočnika. Finci pa so ubrali novo rešitev petsmerne navigacijske tipke. Sedaj je to kromiran plastičen, okoli 3 mm debel kvadratek s srebrno potrditveno tipko v sredini. Na levi in desni od navigacijskega kvadratka pa prebiva že prej omenjena postavitev štirih tipk za bližnjice, sprejem/zavrnitev klica. Klasika.

Aparat lepo sede v roko, na vrhu je malo zaobljen, tako da ga ne moremo poimenovati po gradbenem materialu (opeki). Šalo na stran. S 115 grami pa mobilnik ne predstavlja težkega, hkrati pa tudi ne lahkega orodja za komunikacijo. Na žalost pa ima telefon nekaj težav s samo kvaliteto izdelave, predvsem ko je zaprt. Zgornji del, kjer je zaslon (pod navigacijskimi tipkami), se precej neuglajeno maje. Drugače pripomb na kvaliteto izdelave niti ni. Ni najboljša, ni pa nikakor slaba.

Zaslon

Zaslon se bohoti z ločljivostjo 320 × 240 pik in z 262.144 barvami. To takoj opazimo, predvsem po ostri in kvalitetni sliki z dobrim vidnim kotom. Ker pa je zaslon višje ločljivosti kot ponavadi, opazimo veliko bolj ostre in majhne črke v imeniku ali pri pisanju SMS-sporočil. Te črke lahko tudi povečamo. Zaupam pa vam še lahko, da se zaslon ponaša z merami 35 x 45 mm, kar nikakor ni malo.

Meni

Tretja generacija uporabniškega vmesnika serije 40 v novejših nokiah je že zelo podobna tistim z operacijskim sistemom Symbian. Lahko si aktiviramo aktivno pripravljenost. Zadeva, ki se je prvič pojavila na nokii 6680. Tako si uredimo poljubno število ikonic že na osnovnem zaslonu. Aktiviramo jih že s prej določeno kombinacijo navigacijske tipke. Da pa bo mera polna, pa si lahko nastavimo tudi predvajalnik glasbe, koledar ali svojo beležko. Vse naenkrat! Seveda si lahko v meniju pod nastavitvami aktivne pripravljenosti nastavimo, kar potrebujemo. Nekdo bo npr. raje uporabil predvajalnik glasbe, nekdo drug pa odštevalnik časa. Vse se da personalizirati. Zelo dobro!

Pri že prej omenjeni tretji generaciji uporabniškega vmesnika pa opazimo tudi nekaj sprememb. Indikatorja za signal in baterijo sta se predstavila na vrh zaslona. Odkrito povedano imam pomisleke na to. Raje bi videl da bi bilo na izbiro oboje – klasična ali nova postavitev.

Ikon v meniju je 12. Opazili bomo dve novi. "Pritisni in govori" (Push to talk) in pa pomenke. Na žalost teh funkcij operaterja še ne omogočata, tako da so te ikonce brezpredmetne.

Imenik, klici in sporočila

Imenik se bistveno ni spremenil od starejših verzij. Telefon si zapomni do 500 vpisov. K vsakemu vpisu lahko dodamo do 16 različni polj. Praktično vsako malenkost lahko dopišemo k vpisu, od e-naslova, beležke, klasičnega naslova.. Poslovneži z večjimi imeniki bodo vsekakor pogrešali več vpisov. Slika v imeniku pa se končno raztegne na celotno veličino zaslona in ni več velika nekaj 10 milimetrov.

Nokia si zapomni do 20 neodgovorjenih, klicanih in prejetih klicev. Klici so že ob prvem pogledu opremljeni z uro in datumom.

Pisanje sporočil pri 6280 olajša vrhunski T9. Vpišemo lahko do 913 znakov, kjer tudi opazimo, na koliko sporočil se bo naš roman razdelil. Mobilnik si zapomni do 150 sporočil, kar bo za večino ljudi dovolj.

E-poštni odjemalec je javanski, kar pomeni da ni ravno biser hitrosti. Žal ni možno avtomatsko pregledovanje pošte, vendar pretakanje sporočil k nam ni težava. Težava nastane pri pošiljanju sporočil, ker ne moremo izbrati prejemnika direktno iz imenika in pa težave nastanejo tudi pri pošiljanju priponk, če so daljše od 100 KB. V primeru pošiljanja preprostih tekstov pa ni bilo težav.

Pri MMS-sporočilih lahko sedaj dodamo besedilo, sliko, zvočni posnetek, video posnetek, beležko, vizitko.. MMS sporočila bo telefon toleriral v velikosti do 300 KB.

Opazimo pa tudi, da telefon lahko pošlje razglednico ali brzojavko. Pri razglednici moramo vpisati fizične podatke, kam naj bi se neka slikica poslala. Brzojavka pa je preprosto rečeno hitro kratko SMS-sporočilce, samo da lahko vpišemo samo 70 znakov.

Namenski programi

Telefon premore vse namenske programe za modernega poslovneža. Organizator lahko zelo dobro upravljamo na velikem in kvalitetnem zaslonu. Pomagamo si pa lahko še z naprednim kalkulatorjem, pretvornikom enot (Converter II) in pa s svetovno uro. Če pa slučajno še kaj pogrešamo, pa imamo pod pripomočki še koledar, budilko, beležko in še raznorazne namenske programe za maksimalno organizacijo našega časa.

Personalizacija telefona

Tako kot vsaka nokia tudi 6280 ni izjema. Prednaloženih je šest profilov, ki jih lahko prilagodimo lastnim željam. Zvok je kvaliteten, za kar skrbi 64-kanalna polifonija. Za maksimalni izkoristek pa si lahko preko grafičnega izenačevalnika še ponastavimo zvok.

Moteča je vibra. Predvsem je zelo močna in če imamo telefon na mizi, skorajda ne slišimo zvoka zvonjenja, ampak samo ropotanje vibre. Sicer smo se že velikokrat pritoževali za slabotne vibre, vendar pretiravati pa spet ni treba.

V pomnilniku telefona so prednaložene štiri teme. Na novi pomnilniški kartici miniSD najdemo še sedem tem. Seveda pa si lahko nove tudi naložimo na kartico ali v pomnilnik telefona, za kar bo poskrbela povezava na Nokiino domačo stran.

Bližnjice pa si lahko nastavimo tudi na petsmerno navigacijsko tipko. Žal pa ne moremo nič nastaviti na levo bočno tipko "pritisni in govori".

Radijski sprejemnik

Radijski sprejemnik lahko shrani do 20 postaj. Vpišemo lahko ime postaje in vključimo stereo način predvajanja. Če stereo način ni možen, radio avtomatsko preklopi na mono način. Radio pa žal ne podpira RDS standarda.

Priložene slušalke še vedno služijo kot antena.

Kamera

Telefon se bohoti z dvema kamerama. Notranja služi za videotelefonijo in je klasična VGA kamera. Zunanja pa premore 2 MP in pa ločljivostjo do velikosti 1600 × 1200 pik. Žal pa ima kamera omejene možnosti. Pogrešal sem avtomatsko ostrenje slike (autofocus). Makro način v kameri je bolj švohoten, saj so posnetki slikani od blizu slabe kvalitete. Bliskavica morda malenkost popravi kvaliteto slike v slabših pogojih.

Posnetke zajemamo tako, da telefon postavimo horizontalno in pritisnemo namensko tipko na desnem boku telefona ali pa uporabimo kar petsmerno navigacijsko tipko za sprožilec.

Video posnetki se lahko zajemajo v ločljivosti 640 × 480 pik. In v treh načinih kvalitete, od najslabše proti najboljši. Pri najboljši kvaliteti in največji ločljivosti pa so video posnetki lahko dolgi samo do nekaj minut na originalno priloženi miniSD pomnilniški kartici 64 MB.

Povezljivost

Na voljo imamo mnogo načinov povezovanja. Od klasične infrardeče povezave, EDGE, UMTS, modrozobe povezave, kabla.

Kot omenjeno, je telefon tretje generacije in podpira UMTS. Naprava dobro deluje, videotelefonija je prav tako lahko zabaven način komunikacije.

Modrozoba povezava pa je v različici 2.0. Napravo sem povezal z osebnim računalnikom, motorolo V3, nokio 8800 in vsepovsod so povezave delovale odlično.

Prav tako mi tudi EDGE ni povzročal preglavic, iskalnik je hitro naložil strani, ki sem jih imel v načrtu pregledati.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(102.000,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki