marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
8 ur
V pripravljenosti:
240 ur
Tip baterije:
Li-ION (970 mAh)
Dimenzije:
113 x 43,5 x 15,5 mm
Teža:
104 g

Tip zaslona:
barvni, 16 mio. barv, 240 x 320 pik

Notranji pomnilnik:
70 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,97 W/Kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Nokia E50 me je navdušila že na prvi pogled. Odlična izdelava brez "čričkov", velik nabor funkcij ter odličen zaslon so merila k uspehu. E50 je polna uporabnih aplikacij tako s poslovnega, kot tudi zabavnega vidika. Če katerokoli aplikacijo pogrešate, si jo preprosto naložite, saj ima mobilnik operacijski sistem Symbian. Vsekakor je to prava zamenjava za zdaj že legendarni model 6310i.

Proti

Glede na to, da je E50 namenjena poslovni rabi, mogoče moti odsotnost UMTS. Čeprav mobilnik podpira EDGE, pa je za končnega uporabnika vseeno bolje, da ima na izbiro vse vrste povezovanja.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Za resnost ali zabavo?

Nokia E50


Nokia E50

22.11.2006
Objavil: Dare Gliha

Nokia E50 me je dodobra navdušila že pri sami predstavitvi, saj sem se končno zamislil, da je to lahko nadomestek sedaj že legendarnega modela 6310i. Vitka, dovolj velika, ter ozka, vse to so atributi, ki so le še nakazovali na to, da pri Nokii mislijo resno z izdajo naslednika.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

In končno sem dočakal dan, ko sem E50 dobil na test. Telefon je vse to, kar so pri Nokii obljubljali ter tudi precej več, saj ga poganja operacijski sistem Symbian OS 9.1, S60 3rd edition (tretja izdaja), kar pomeni, da lahko na mobilnik namestimo praktično katerokoli aplikacijo, ki si jo zaželimo.

Vitka, ozka, ter dovolj velika

Nokia E50 je po dolgem času telefon, pri katerem nisem imel občutka plastičnosti ali tega, da mi bo razpadel ob prvem pritisku. Tudi motečih čričkov tu ni prisotnih. Kombinacija črno srebrne barve da telefonu posloven izgled, predvsem alumunijast pokrovček baterije pa občutek žlahtnosti. Že na začetku moram povedati, da E50 prihaja v dveh različicah in sicer z ali brez digitalne kamere. Prvi bo verjetno našel dom pri poslovnih uporabnikih, drugi pa tudi pri ostalih, ki poleg resnih aplikacij kdaj pa kdaj posnamejo tudi kako sliko.

Mere telefona so pri obeh enake in sicer znašajo 113 x 43,5 x 15,5 mm, težka pa je 104 g (samo za primerjavo, mere Nokia 6310i so 129 x 47 x 17-21 mm in 111 g). Deluje v frekvenčnem območju GSM 850/900/1800/1900 MHz, kar pomeni, da jo boste lahko uporabljali na vseh kontinentih. Napaja se preko standardne BL-5C baterije s kapaciteto 970 mAh, pri normalni uporabi vam bo ta zadostovala za od dva do tri dni uporabe. Po podatkih proizvajalca pa naj bi baterija zdržala do 9 dni v stanju pripravljenosti, ter do 6,8 ure pogovora. Polnilni priključek je enak kot pri vseh ostalih mobilnikih v seriji E in sicer manjši AC-4E (pretvornik, ki omogoča uporabo starejših polnilcev, je ravno tako priložen). V mobilniku naj bi lahko uporabljali tudi močnejšo BL-6C baterijo, vendar je v tem primeru potrebno dokupiti tudi posebni pokrovček baterije. Poleg omenjenega dobimo v kompletu še 128 MB MicroSD kartico, sam telefon pa že vsebuje 70 MB pomnilnika. Za prostoročno uporabo so dodali še mono slušalko z dodatnim gumbom HS-5. USB-kabel je ravno tako priložen.

Izgled in rokovanje

Zunanji izgled sem že omenil, sedaj je čas, da pogledamo tipkovnico ter zaslon. Pa začnimo pri slednjem. Njegova ločljivost znaša 240 x 320 pik, fizična velikost zaslona je 31 x 42 mm, prikazati pa zna 16 milijonov barv. Sicer je zaslon malenkost manjši kot pri recimo Nokii N70, vendar je sama ločljivost dovolj velika, da so informacije jasno prikazane.

Pri tipkovnici imam mešane občutke. Medtem, ko je numerični del tipkovnice dovolj velik in ne predstavlja težav pri tipkanju, pa so menijske tipke precej majhne in "zbite" skupaj. Tako recimo ni težava pritisniti menijske ali rdeče/zelene tipke, je pa težje zadeti tipko za meni ali brisanje. Na tipkovnici se nahaja še petsmerna navigacijska tipka, okoli katere se nahaja lučka, ki sporoča stanje telefona z utripanjem ob spremenjenem stanju telefona, bodisi je to zgrešen klic, dohodni SMS, ipd. Zanimiva rešitev, vendar pa jo lahko tisti, ki jih to moti, izklopijo v nastavitvah telefona. Na stranicah telefona se nahajajo še štiri tipke, na levi strani so tipke za glasnost, na desni pa tipka za glasovno klicanje ter svinčnika, ki omogoča kopiranje besedila ter spreminjanje načina pisanja. Na spodnji strani mobilnika je tako le še priključek za polnjenje ter priključek Pop-port.

Kaj se skriva v notranjosti?

70 MB vgrajenega pomnilnika ter možnost dodatnih MicroSD kartic je že znano, omenil sem tudi dve izvedenki modela in sicer z ali brez kamere. Ker sem imel na testu model s kamero, si poglejmo njene specifikacije. Ločljivost kamere znaša 1,3 MP, posneti zna slike v ločljivosti 1280 x 960 pik. Snemanje video posnetkov poteka pri 15 slikah na sekundo ter ločljivosti 176 x 144 pik. Zvoka kamere se tu ne da izklopiti, ravno tako se le-ta ne izklopi ob izboru tihega profila. Samodejnega ostrenja ni, so pa dodali 4-kratno digitalno povečavo ter nekaj efektov.

Pri sporočanju je tu poskrbljeno za vse oblike, od SMS in MMS do odjemalca elektronske pošte, pri vseh lahko uporabimo slovensko prepoznavanje pisanja T9. Vgrajeni so tudi govorni ukazi ter govorno klicanje, vendar so ukazi že posneti s pomočjo umetnega sintetizatorja, lastnih oznak ni mogoče posneti ali obstoječih spremeniti. Dodali so še "pritisni in govori". Mogoče velja omeniti še glasovno pomoč, ki nam prebere oz. predvaja nekaj standardnih funkcij telefona, kot so sporočila, imenik, zadnji klici, ipd. Vseeno prvotno navdušenje kaj hitro skopni, ko se prvič predvaja zvok, saj je le-ta preveč sintetičen.

Profili so standard, ki se ga drži tudi E50. Novost je mogoče to, da se lahko tihi profil sedaj vklopi z daljšim pritiskom na tipko #.

Imenika ni potrebno posebej predstavljati, saj je enako kot pri vseh ostalih Nokiinih symbian mobilnikih.

Poslovni dodatki

Nokia E50 je precej poslovno naravnan mobilnik. Omogoča Blackberry povezovanje, ActiveSync pošto za Exchange, Visto mobile ter Nokiino rešitev Intellisync Wireless Email. Za pregledovanje dokumentov so dodali pregledovalnik dokumentov, ustvarjenih z Microsoft Word, PowerPoint in Excel (Microsoft Office 2000, XP and 2003), program Adobe Reader ter Zip Manager. Koledar in beležke so ravno tako standard.

Povezovanje poteka preko GPRS, HSCSD ali EDGEa, nekako pa se ne morem otresti občutka, da bi lahko vgradili še UMTS. Za povezovanje E50 uporablja bluetooth ter IR (zanimivo je, da jih lahko uporabljamo istočasno), za navezo z računalnikom lahko uporabimo še USB kabel, ki ga priklopimo na Pop-port. Odsoten je tudi WiFi, vendar telefon vsega pač ne more imeti. Za pregledovanje spletnih vsebin skrbi vgrajeni brskalnik, ki podpira tako WAP kot xHTML in HTML protokol. Podprta je tudi Java.

Kot vedno lahko dodatne aplikacije preprosto sami dodamo.

Kaj pa multimedija?

Nokia E50 predvaja polifonične, MP3 in AAC melodije, za predvajanje pa skrbi vgrajeni predvajalnik glasbe. Namečen je predvajalnik flash datotek Macromedia Flash Lite ter predvajalnik RealPlayer. Dodali so celo nekakšno GPS navigacijsko aplikacijo, vendar za njeno delovanje potrebujete dodaten bluetooth GPS sprejemnik. Če bi želeli navigacijo od točke do točke, boste za to še vedno potrebovali dodaten namenski program, saj nameščena aplikacija omogoča le vnašanje koordinat destinacije, pri aktualnih podatkih pa nam prikazuje poleg koordinat še višino ter hitrost.

Sinhronizacija z računalnikom

Sinhronizacija poteka s pomočjo programa Nokia PC Suite. Novost je uporaba telefona kot USB ključ, vendar le preko USB povezave. V tem primeru telefon ugasne GSM modul in sprejemanje klicev ali klicanje med prenosom podatkov ni možno.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(76.800,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki