marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 22 ur (3G)
V pripravljenosti:
do 495 ur (3G)
Tip baterije:
Li-Ion (3260 mAh)
Dimenzije:
140,9 x 73 x 7,5 mm
Teža:
177 g

Tip zaslona:
P-OLED, ločljivost 1440 x 2560 pik, 16 M barv, velikost 5,5 palca, 534 ppi, razmerje stranic 16:9

Procesor:
osemjedrni (4 x 2,5 GHz Kryo in 4 x 1,8 GHz Kryo)
Notranji pomnilnik:
128 GB, 6 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia 8 Sirocco ima čisti Googlov Android in zadnje varnostne popravke, tudi izdelava je zelo dobra. Mogoče je zaradi uporabe jekla malenkost težja, vendar se to med uporabo ne pozna. Ker gre za premijski mobilnik bi lahko uporabili novejši procesor, mogoče malo v oči bode tudi odsotnost razširitve pomnilnika. Kamera še ni na nivoju izdelkov konkurence, manjka tudi optična stabilizacija slike.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Nokia 8 Sirocco


Nokia 8 Sirocco

21.07.2018
Objavil: Dare Gliha

Marsikdo ob omembi imena Sirocco najprej pomisli na dokaj športni avtomobil nemškega ljudskega proizvajalca, vendar šele malo bolj natančen pogled na besedo razkrije, da se beseda imena razlikuje v eni črki. In ta razlika je tistak, ki pove, da ne gre za avtomobil, pač pa najnovejši Nokijin mobilnik iz vrha ponudbe, model 8 Sirocco.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 12 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Gre pravzaprav za nadgradnjo že obstoječe osmice, ki pa se razlikuje v nekaj pomembnih detajlih. Zaslon je sedaj velikosti 5,5 palcev, ločljivost znaša 1440×2560 pik, je zaobljen na obeh robovih, »poganja« pa ga tehnologija P-OLED. Slaba stran zaobljenosti je zoprna modra črta na beli podlagi, ki se vidi, če na zaslon gledamo naravnost pravokotno. Mobilnik je pridobil tudi malo boljši certifikat odpornosti IP67, celotno ohišje je sedaj iz kombinacije stekla in jekla, na zadnji strani pa je tudi nova dual pixel dvojna kamera, pod njo pa še čitalec prstnih odtisov. Malo močnejša je tudi baterija, žal pa ni več mogoče razširiti pomnilnika s karticami microSD. Torej imate na voljo le vgrajen pomnilnik. Mobilnik nima standardnega 3,5 mm priključka za slušalke. Prednost nove Nokie 8 Sirocco je tudi celotna oblika, saj dejansko izstopa iz množice mobilnikov ostalih proizvajalcev.

Android One

Glavna prednost mobilnika pred ostalimi izdelki je operacijski sistem, točneje Android Google One. Gre pravzaprav za sistem, ki je popolnoma tovarniški, kot ga na svoje mobilnike namešča Google. Mobilniki z Android One vedno prvi dobijo najnovejše različice operacijskega sistema, hkrati pa so vseskozi deležni zadnjih varnostnih popravkov za vsaj dve leti. Na mobilniku tako ne boste našli nikakršne programske navlake, vse je točno tako, kot si je zamislil Google. Edina modificirana aplikacija na mobilniku je aplikacija za kamero. Uporabnik ima seveda na izbiro, da si namesti katerega izmed ostalih zagonskih preoblek, hkrati pa ohrani vse prednosti nadgradenj Andoida One. V času testa je bila na mobilniku nameščena različica Androida 8.1.0 z varnostnimi popravki 1. julij.

>> Več o operacijskem sistemu Android


Strojna oprema ni najnovejša

Srce nove osmice je Snapdragon 835. Gre za osemjedrni procesor, ki so ga konkurenti vgrajevali v svoje mobilnike lani, vendar pa je še vedno izredno zmogljiv, hkrati pa omogoča nižjo končno prodajno ceno. Hitremu procesorju so dodali še šest gigabajtov delovnega pomnilnika, uporabniku pa je na voljo zajetnih 128 GB prostora. Če vam bo to premalo, bo potrebno preveriti izdelke konkurence. Razširitvenega mesta namreč niso vgradili, ravno tako boste zaman iskali mesto za drugo kartico SIM (bojda obstaja tudi različica s podporo dveh kartic, a na testu je nisem imel). Vgrajena baterija ima kapaciteto 3260 mAh (resno, kje so našli točno to številko za kapaciteto), poleg polnjenja preko priloženega polnilnika (mobilnik se v pol ure z njim napolne do polovice) pa je podprto tudi brezžično polnjenje, na kar je nakazovala že izbira stekla za zadnji del mobilnika.

Zeiss dual pixel kamera

Na glavni kameri se med dvema lečama blešči napis Zeiss. Osnovna dual pixel zmore ločljivost 12 MP, druga pa ima ločljivost 13 MP in z njo pridobimo še dvakratno optično povečavo. Posnete slike imajo v dobrih svetlobnih pogojih dovolj podrobnosti, zajete slike so povečini pravilno osvetljene, za še boljše slike v kontrastnih pogojih pa svoje delo dobro opravi tudi način HDR. Žal pa se malo slabše obnese v slabih svetlobnih pogojih, predvsem na račun odsotnosti optične stabilizacije. Slike so sicer še vedno uporabne, a vseeno končni rezultat malo zaostaja za izdelki konkurence. Govorimo seveda o izdelkih iz primerljivega cenovnega razreda.

Sprednja kamera ima malenkost nižjo ločljivost 5 MP, vendar pa so posnetki vseeno solidno zajeti, tudi v slabših pogojih. Ne manjka niti trenutno popularni bokeh efekt, ki poskrbi za zamegljeno ozadje.

Seveda vse kamere zmorejo posneti tudi video. Glavna kamera omogoča snemanje v ločljivosti 4K pri 30 sličicah na sekundo, sprednja pa v 1080p, tudi tu pri isti hitrosti. Med snemanjem videa z zadnjo kamero lahko uporabimo tudi dvakratno približavo, vendar je preskok v enem koraku in ne lepo tekoče, zvezno. Uporabo digitalnega zuma ne priporočam, saj opazno pade kvaliteta videa. Pri videu je uporabljen tudi zvok OZO, ki snema avdio s tremi mikrofoni.

Vsa možna povezljivost

Wifi, bluetooth (različice 5.0), LTE, GPRS, EDGE, HSPA, GPS, GLONASS, USB-C, NFC… Mobilnik ima vse opcije povezljivosti, ki jih v praksi potrebujemo. Manjka le IR, ki pa za prenos podatkov danes ne pride več v poštev, mogoče bi ga lahko z dodatno aplikacijo uporabili le kot namenski daljinski upravljalnik. Tudi FM radio je tu odsoten, kar pa je v zadnjem času pravzaprav nepomembno, saj obstaja precej drugih rešitev za poslušanje radijskega signala

Kaj dobimo v prodajnem paketu

Poleg samega mobilnika ob nakupu dobimo omenjeni hitri polnilnik (Quickcharge 4) in kabel usb tipa C, kratka navodila, slušalke (s priključkom USB-C), adapter za priklop standardnih slušalk s 3,5 mm priključkom ter pripomoček za odpiranje ležišča kartice SIM. Na našem tržišču je mobilniku priložen še prozoren zaščitni pokrovček zadnjega dela.

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki