marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (760 mAh)
Dimenzije:
105,4 x 44,3 x 18,6 mm
Teža:
88 g

Tip zaslona:
CSTN, 65.536 barv, 128 x 160 pik

Notranji pomnilnik:
16 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,84 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Testirani model vsekakor ni za tiste, ki od telefona veliko pričakujejo. K temu pripomore že sam zaslon in njegova (ne)zmožnost prikazovanje dobre slike ter kamera, sploh pa sam pomnilnik telefona, ki ga ni mogoče razširiti in je fiksiran na 16 MB, od tega je na voljo uporabniku le 3, 2 MB, kar vse skupaj ni nič.
Telefon bodo izbrali tisti, ki jim je všeč preprostost, priročnost in učinkovitost, ter osnovne aplikacije, s katerimi lahko komunicirajo z drugimi (telefoniranje in pošiljanje sporočil, brskanje po spletu, kakšna slika ali posnetek ter igrica).

Pohvaliti gre prenos EDGE, vendar je bolj kot ne uporaben le pri enem operaterju. Slušalka je sicer kvalitetna, vendar je dosti bolj priročna za daljše telefoniranje kot pa za daljše poslušanje radia. Telefon je tudi privlačen na pogled z lepo oblikovano in ergonomsko tipkovnico, zato ne dvomim, da bo marsikdo posegel po njem tudi zaradi izgleda.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Praktično in enostavno

Nokia 6070


Nokia 6070

29.08.2006
Objavil: Klemen Sterle

"Mobilnik Nokia 6070 je telefon, na katerega se lahko vedno zanesete. Poleg klasične oblike ponuja velik zaslon, ki omogoča enostavno pregledovanje, in ergonomično razporeditev tipk, da bo tipkanje sporočil povsem enostavno.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: -/ni podatka
nočni način
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Vse to pa ne pomeni, da boste zamudili zabavo - posnemite fotografije ali video posnetke z vgrajeno kamero VGA, poslušajte radio, se kratkočasite z javanskimi igrami, pregledujte e-pošto ali brskajte po spletu," pravijo na Nokii.
Poglejmo, ali je to res…

Na prvi pogled …

… je nokia 6070 lepa. Odeta je v srebrno-sivo barvo, kar jo lepo poudari. Njene mere so 105,4 x 44,3 x 18,6 mm, težka pa je 88 gramov. Na hrbtni strani imamo malce nad sredino kamero, na levi strani sta gumbka za uravnavanje glasnosti, na desni pa infrardeči sprejemnik. Pod zaslonom imamo tudi petsmerno tipko, ki se lepo prilega sami obliki telefona in nam omogoča lažje upravljanje in brskanje po telefonu in aplikacijah. Na spodnji strani je Pop-Port, ki omogoča priklop slušalk, ki jih dobimo priložene v paketu.

Poleg samega telefona in slušalk dobimo v paketu še polnilec ter baterijo BL-5B, ki temelji na Li-Ion tehnologiji, in pa polnilec novejše oblike, z občutno tanjšim delom, ki ga vtaknemo v telefon, kot pa smo bili vajeni prej. Dajanje pokrovčka na baterijo zna biti na začetku nadležno, vendar se tega hitro navadimo. Nokia nam obljublja vsaj tri ure čistega pogovarjanja in 300 ur pripravljenosti telefona s priloženo baterijo, samo polnjenje pa ne bi smelo vzeti več kot dve uri. Sam sem uporabljal telefon pri polni prižganosti, sorazmernem pogovarjanju in pisanju SMS-ov ter brskanjem po telefonu polnih pet dni, pa še kako uro ali dve bi lahko zdržal. Baterija sama pa se res hitro napolni.

Tipkovnica, zaslon in meni

Tipkovnica je lepo oblikovana, s petsmerno tipko na sredini in štirimi sprejemnimi gumbi ob njej. Tipke se lepo odzivajo, pa tudi številke so lepo vidne. Tipkanje nanjo ni težko, pa tudi črke in številke so zadosti velike. Na tipke si lahko nastavimo tudi dovolj bližnjic. Leva tipka ni nastavljiva, kar me je zmotilo (imamo lahko nastavljeno le na "pojdi na"), desno pa si lahko nastavimo na poljubno aplikacijo. Petsmerna tipka služi tudi za bližnjice do aplikacij, in sicer s tipkami gor, dol levo in desno, pritisk navzdol pa je rezerviran za vhod v meni. Zaslon tipa CSTN prikaze do 65.536 barv, ter ima ločljivost 128 x 160 pik. Mislim, da gre tukaj predvsem za poudarek, da prikaže do 65 tisoč barv, ker sam občutka takega števila barv nisem dobil. Menu je klasičen in kot ponavadi pregleden, možnost pa imamo preklapljati med pogledoma seznamom in mrežo. Na meniju samem nas razveseli še krajša animacija posamezne ikone, za tiste, ki pa ne vedo, kaj določen meni vsebuje, pa se po krajšem času prikaže pomoč, ki pove, kaj lahko najdemo z izbiro določene ikone. Nadvse priročno, predvsem za tiste, ki niso najbolj vajeni rokovanja z mobilnimi telefoni, ali pa so zamenjali znamko.

Imenik, klici in sporočila

Glede na to, da je pomnilnika bolj malo, tudi imenika ne moremo širiti v nedogled. Ko zmanjka prostora na SIM-kartici, le-tega ne ostane kaj dosti. Število klicev, ki jih telefon beleži, je 10, in sicer prejete, klicane in neodgovorjene številke ter imena, ki jih že imamo v imeniku. Seveda jih ustrezno opremi tudi z uro in datumom klica.

Z nokio 6070 lahko pošljemo več vrst sporocil, in sicer navadno kratko sporocilo ter MMS-sporočilo. Imamo možnost pregledovanja in pošiljanja e-pošte preko protokolov POP3, IMAP4 in SMTP, pogledamo si lahko tudi, kaj je v našem glasovnem predalu, všeč pa mi je bi tudi števec poslanih in prejetih sporočil. Seveda smo zaradi omejenega pomnilnika na telefonu omejeni tudi s številom prejetih, poslanih in shranjenih sporočil.

Dobrote in povezava s svetom

Poglavitna stvar, ki bi jo sam štel telefonu kot najboljšo "dobroto", je zagotovo FM-radio, funkcija "Pitisni in govori" in pa možnost prenosa podatkov preko protokola EDGE razreda 6 - do 177,6 kb/s (telefon ima na voljo še GPRS razreda 10 ter HSCSD).

Kamere na telefonu ne bi označil ravno za vrhunec tehnike, saj je zmožna posneti slike v maksimalni velikosti 640 x 480 pik. Prav tako tudi ni bilo nikjer zaslediti niti najmanjše možnosti povečave slike ali videa.

Manjka tudi bluetooth povezava, ki bi olajšala marsikatero izmenjavo slik, posnetkov ali melodij - namesto tega imamo le infrardečo povezavo.

Radio, ki je vgrajen v sam telefon, deluje zelo v redu in tudi dobro lovi postaje. Nastavimo si lahko do 20 nam najljubših postaj, med katerimi se nato premikamo s petsmerno tipko, seveda pa se lahko sprehodimo tudi izven teh in si poiščemo frekvenco, ki nam bo všeč. Malce nerazumljiva pa je poteza Nokie, ki je v ta namen priložila paketu le slušalko za eno uho (namesto, da bi dodali "klasične" slušalke za v obe ušesi). Slušalka je mogoče priročna za telefoniranje, kjer se obnese zelo dobro, za nemoteno poslušanje radia pa nikakor ne, ker je stalen dotok zvoka v eno uho kaj hitro nadležen in tudi po malem boleč, če želimo radio poslušati dlje časa.

Pripomočki

Telefon je opremljen tudi s standardnimi pripomočki, kot so budilka, štoparica, odštevalnik časa, orodja za nastavljanje zaslona, telefona, nastavitvami klicev, spreminjamo lahko barvo pisave, ne manjkajo niti igrice (na voljo imamo tri, med drugim tudi legendarno kačo), snemalnik, opravila in beležke, orodje za sinhronizacijo, pretvornik in pokazatelj koliko je ura na štirih svetovnih krajih.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
(37.920,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki