marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3 ure
V pripravljenosti:
do 223 ur
Tip baterije:
Li-Ion (820 mAh)
Dimenzije:
92,4 x 48,2 x 20,7 mm
Teža:
106 gramov

Zunanji zaslon:
240 x 320 pik, do 262.144 barv

Notranji pomnilnik:
5 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,80 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Pohvalno je, da mobilnik omogoča uporabo menijev in večine funkcij tudi brez prisotnosti SIM kartice. S kvalitetnim prikazom, dobro ločljivostjo in barvami se lahko pohvali tudi zaslon. S strani povezovanja pa je uporaben predvsem zaradi vgrajenega mini USB vhoda, ki lahko uporablja standardni kabel. Tipke za upravljanje predvajalnika glasbe so nekoliko trše, vendar izrazite, kar omogoča dobro neposredno upravljanje predvajalnika.

Proti

Slabša stran mobilnika se pokaže pri funkciji zaklepanja tipkovnice, ki onemogoči tudi tipke za upravljanje glasbenega predvajalnika. Sam izgled in mere mobilnika kazi pretvornik za slušalke, čemur bi se lahko izognili z vgradnjo standardne 3,5 mm vtičnice za slušalke. Mobilnik ne omogoča polnjenja preko USB kabla.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Xpress Music

Nokia 5300


Nokia 5300

03.04.2007
Objavil: Gregor Grošelj

Nokia 5300 se od njenega sorodnega modela 5200 loči po kvalitetnejšem zaslonu, boljšem fotoaparatu in priloženi pomnilniški kartici. Manj pozorno oko bistvenih razlik med omenjenima modeloma ne bo ujelo.



ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,3 Mpix
Povečava: 8x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Vsebina paketa

Paket poleg mobilnika, baterije, omrežnega polnilnika in slovenskih navodil vsebuje še slušalke za prostoročno telefoniranje in poslušanje glasbe (HS-47), MicroSD pomnilniško kartico (256 MB), pretvornik za priklop navadnih slušalk in USB podatkovni kabel (DKE-2).

Izgled in rokovanje

Po obliki in načinu drsnega mehanizma sta mobilnika Nokia 5200 in 5300 skoraj enaka, le da ima slednji nekoliko večji in tudi kvalitetnejši zaslon. Mobilnik na prvi pogled izgleda kot mešanec med igračko-presenečenjem in gumijasto ragbi žogo, torej kakšne pretirane elegance na njem ne bomo našli. Je pa res, da je telefon namenjen mlajši generaciji, oziroma tistim, ki želijo poleg mobilnega telefona še glasbeno skrinjico in se ne ozirajo na eleganco, temveč izvirnost in funkcionalnost.

Opazna razlika se pojavlja pri zaslonu, ki je od sorodnega modela kvalitetnejši tako s strani vidljivosti (vsebina na zaslonu je dobro razločna tudi na močnem soncu), kot tudi ločljivosti, ki znaša 320 x 240 pik in zmožnosti prikaza 262.144 barvnih odtenkov. Kvaliteta drsnega mehanizma je videti dobra, ohišje pa deluje dokaj kompaktno, čeprav je kvaliteta drsnika na daljši rok vprašljiva. Odpiranje in zapiranje drsnega pokrova spremljajo zvočni efekti, ki bodo za marsikoga postali moteči, možno pa jih je izklopiti tako, da telefon nastavimo na tihi profil. Numerična tipkovnica je kvalitetna in udobna tudi za tipkanje sporočil, poleg tipk za prevzem in prekinitev klica, pa ob straneh najdemo tipke za uravnavanje glasnosti in usmerjanje glasbenega predvajalnika. Tipke so že na otip trše in nekoliko manj odzivne, vendar dovolj izrazite, da predvajalnik glasbe lahko učinkovito upravljamo tudi skozi hlačni žep.

Uporabnost mobilnika pred, med in po pogovoru ...

Nokia 5300 omogoča uporabo menijev in predvajalnika glasbe tudi brez vstavljene SIM kartice.

Slišnost in kvaliteta zvoka sta med pogovorom povsem zadovoljivi, svojo funkcijo pa solidno opravlja tudi zvočnik za prostoročno telefoniranje. Nokia je dodala tudi programsko izboljšavo, imenovano »kvaliteta pogovora«. Gre za nekakšen izenačevalnik zvoka, ki odstrani motnje tudi pri glasnejši okolici in tako izboljša kvaliteto glasu med pogovorom.

Ker je osnovni pomnilnik dokaj skromen (5 MB), za razširitev kapacitet skrbi reža za pomnilniške kartice Micro SD (kompletu je priložena kartica s kapaciteto 256 MB). Pri menjavi kartice uporabnikom priporočam nekaj previdnosti. Reža namreč vsebuje zelo močno vzmet, ki že tako majhno kartico lahko dobesedno »izstreli« v neznano.

Z vgrajeno 820 mAh Li-Ion baterijo mobilnik pred ponovnim polnjenjem in pri povprečni uporabi zdrži dobre tri dni. Mobilnik vsebuje priložen USB kabel, vendar beterije preko njega žal ni možno polniti. Če mobilnik uporabimo izključno kot predvajalnik, bo ta zdržal dobrih 11 ur neprekinjenega predvanja glasbe.

Kaj skriva notranjost …

Mobilnik vsebuje vse klasične načine sporočanja, vključno z elektronsko pošto. Omeniti pa velja dodatek k večpredstavnostnim sporočilom, ki se imenuje MMS plus. Gre za manjšo obogatitev MMS sporočil, kar omogoča dodajanje priponk, kot so vizitke, dogodki iz koledarja, teme in povezave za pretakanje. Zanimivo je, da mobilnik lastne kreacije pri prejemanju ni prepoznal v veljavni obliki, pošiljanje MMS plus sporočil na elektronski naslov pa je delovalo brezhibno. Program za elektronsko pošto tokrat vsebuje tudi filtriranje nezaželene pošte. Ideja v osnovi ni slaba, vendar jo je glede na trike, ki jih uporabljajo današnji »zasipovalci z e-sporočili« že povozil čas, saj omogoča le preprosto dodajanje naslovov na črno ali belo listo.

Predvajalnik glasbe deluje neodvisno od ostalih funkcij mobilnika (med pisanjem sporočil, prehajanjem po menijih, itd.). Ima pa ta s programske plati kar nekaj hib. Moteče je namreč to, da pri ustvarjanju predvajalnega seznama mobilnik pobere vse zvoke in skladbe, ki se nahajao na pomnilniški kartici in tako v seznam doda tudi datoteke za zvonjenje. Za predvajalnik glasbe je zelo nepraktična tudi funkcija zaklepanja tipkovnice. Ta namreč brezpogojno zaklene vse tipke, vključno s predvajalnikom zvoka, kar se izkaže za zelo nadležno kadar želimo predvajalnik upravljati neposredno, brez gledanja na zaslon.

Sam predvajalnik glasbe s strani kvalitete zvoka pa se izkaže za zelo kvalitetnega in brezhibnega. Priložene slušalke bodo za večino nezahtevnih uporabnikov zadovoljive. Za vse, ki želijo potegniti iz predvajalnika še nekaj več kvalitete, pa je v kompletu priložen manjši pretvornik v obliki črke L, ki omogoča priklop lastnih stereo slušalk s 3,5 mm konektorjem. Nokia 5300 na levem boku ohišja namreč vsebuje dokaj nestandardno 2,5 mm vtičnico. Rešitev s priloženim konektorjem ni najbolj elegantna, vendar ta pri nošenju v žepu ne povzroča prevelike gneče. Kvaliteto zvoka lahko obogatimo tudi programsko, saj to omogoča izenačevalnik glasbe, kjer lahko izbiramo med prednastavljenimi vzorci (pop,rock,jazz,klasika), na voljo pa sta tudi dva poljubna niza 5-stopenjskega izenačevalnika.

Poleg glasbenega predvajalnika ima za popestritev mobilnik vgrajen tudi radio sprejemnik.

Za namen fotografiranja je v mobilniku vgrajena 1,3 MP kamera, s katero je možno zajemati fotografije v največji ločljivosti 1280 x 1024 pik in videoposnetke v ločljivosti 176 x 144 pik. Kvaliteta posnetkov je dokaj povprečna, ker je pri fotografijah prisotnega kar nekaj barvnega šuma. Zvočni efekt zaklopa lahko onemogočimo v nastavitvah.

Snemalnik zvoka poleg funkcije običajnega diktafona omogoča tudi neprekinjeno snemanje pogovorov do 30 minut. Med snemanjem pogovora nas in sogovornika opozarja piskajoči signal, ki pa kasneje na posnetku ni slišen.

Poleg ostalih dodatkov, ki danes predstavljajo standardni repertoar skoraj vsakega mobilnika najdemo še podporo storitvi Pritisni in Govori (Push to talk) in aplikacijo Sensor. Njen namen je sklepanje novih poznanstev preko modrozobega vmesnika. V nastavitvah vpišemo želene podatke, priložimo sliko in se tako predstavimo okolici. V kolikor je na dosegu uporabnik mobilnika, ki tudi vsebuje Sensor aplikacijo, nas bo ta zaznal v seznamu stikov in s tem pridobil možnost nadaljnje komunikacije in izmenjave sporočil z besedilom, posnetki in slikami.

Povezljivost

Nokia 5300 ponuja skoraj vse konvencionalne načine povezave. Tako za povezavo z drugimi napravami uporabimo IR ali bluetooth vmesnik, priložen pa je tudi podatkovni kabel za PC. Mobilnik namreč vsebuje klasični mini USB vhod, tako da za povezovanje lahko uporabimo tudi kable, ki so priloženi večini digitalnih fotoaparatov. Za izmenjavo paketnih podatkov mobilnik omogoča tako GPRS, kot tudi EDGE povezavo.

Za primerjavo med mobilnikoma je na voljo tudi test Nokie 5200

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
240,00 € (57,51 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki