marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Tip baterije:
Li-Ion (2630 mAh)
Dimenzije:
143,4 x 71,4 x 8,5 mm
Teža:
140 g

Tip zaslona:
IPS LCD, 720 x 1280 pik, 16 M barv, velikost pet palcev, 294 ppi

Procesor:
štirijedrni 1,4 GHz Cortex-A53
Notranji pomnilnik:
16 GB, 2 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia 3 za nizko ceno ponuja kar precej bombončkov, žal pa tudi nekaj čisto osnovnih napak. Med slednjo štejem neosvetljene smerne tipke zaslona. Pogrešam tudi odsotnost bralnika prstnih odtisov, čeprav je v tem razredu pri nekaterih proizvajalcih že prisoten. V plus mobilniku štejem dobro kakovost izdelave ter precej dober občutek med rokovanjem. Pozdravljam tudi zadnje varnostne popravke in nadgradnje, HMD Global tudi obljublja, da bo Nokia 3 do konca leta prejela Android Oreo.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia 3

08.10.2017
Objavil: Dare Gliha

Finski HMD Global je po februarski maniji in predstavitvi prenovljene Nokie 3310 sedaj končno pokazal še svoje androidne telefone. Nokia 3, 5 in 6 so modeli, ki so kot prvi prišli na trg in z njimi bodo pri podjetju poizkusili vrniti ime Nokia na pota stare slave.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 8 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Nokia 3 je najcenejši izmed trojice. Gre za vstopni mobilnik, ki pa za svojo ceno ponuja presenetljivo veliko. Pet palčni IPS zaslon, več opcij povezljivosti, kamera s samodejnim ostrenjem in kovinski rob so le nekatere značilnosti novega modela in ki vsaj na papirju ponujajo precej atraktiven komplet.

Oblika, zunanjost, ...

Nokia 3 je narejena iz polikarbonata, na robu pa ima aluminijasti rob. Velikost zaslona je pet palcev, prikazati zna 720 x 1280 pik, torej polovična HD ločljivost. Sam zaslon je zaščiten z Gorilla Glass, čeprav na prvi otip temu nebi mogel pritrditi, saj je občutek precej plastičen. Med testom na ekranu ni bilo nobene praske, tako da očitno zaščita deluje. Zadnja stran mobilnika je plastična in malo spominja na stare Nokiine modele, žal pa ni opcije izmenjave pokrovčka, kot smo vajeni iz preteklosti. Tam se nahaja tudi kamera, okoli nje pa se nahaja malenkost izbočen rob. Končna oblika je precej posrečena, mobilnik na prvi pogled sili v višji razred.

Na levi strani se nahaja reža za kartico SIM, zanimivo pa je, da je zraven tudi reža za kartico microSD. Zanimivo predvsem iz vidika dejstva, da vse več proizvajalcev uporablja t.i. hibridne reže. Na desni strani se nahaja tipka za vklop/izklop ter tipka za glasnost, na vrhu mobilnika je priključek za slušalke, na spodnji strani pa priključek mikro USB za polnjenje naprave.

Tipke za upravljanje mobilnika oz. programov navadno ne opisujem dodatno. Pa vendar moram tu podatki večjo grajo. Tri tipke so nameščene pod zaslon, žal pa niso osvetljene, tako da jih je za uporabo v temi potrebno pritisniti precej »na slepo«.

Pet palčni mobilnik lepo sede v roko in ni prevelik. Njegove mere znašajo 143,4 x 71,4 x 8,5 mm, težak pa je 140 g. Malenkost pogrešam edino bralnik prstnih odtisov, saj sem se na njegovo uporabo že dodobra navadil.

Delovanje, uporaba in funkcije...

Nokia in Android. Nova kombinacija, ki se je deset let nazaj nismo nadejali. V vmesnem času se je zgodilo marsikaj, končno pa so se uresničile tudi sanje tistih navdušencev, ki so to kombinacijo dolgo pričakovali.

HMD Global se je odločil, da bo na mobilnik namestil praktično nespremenjen Googlov operacijski sistem, najboljša novica pa je, da ima Nokia 3 vse treutne varnostne popravke (kar ne morem reči niti za precej dražje mobilnike). Ob prvem vklopu sem tako kar nekaj časa nameščal nadgradnje operacijskega sistema in njegove popravke.

Nokia 3 ima vgrajenega 2 GB delovnega pomnilnika, med uporabo pa sem vseeno naletel na začasna zatikanja. Vgrajeni procesor ima sicer štiri jedra, vendar gre za Mediatekov MT6737, ki ga najdemo tudi v nekaterih drugih nizkocenovnih mobilnikih. Uporabnik ima na voljo še 16 GB pomnilnika za podatke, vendar ga lahko razširi s kartico microSD do velikosti 256 GB.

Ostale funkcije, ki so del operacijskega sistema (na mobilniku teče Android različice 7.1.1) ne bom opisoval, lahko pa si v našem članku preberete več o samem operacijskem sistemu Android.

Presenetljivo veliko pa mobilnik ponuja opcij za povezovanje. Tako ne manjka WiFi, Bluetooth, HSPA, LTE, NFC, GPS, vgradili pa so tudi FM radio, ki ga v dražjih mobilnik praktično ne najdemo več. Vgrajena baterija ni med največjimi. Njena kapaciteta znaša 2630 mAh, mobilnik pa ne omogoča hitrega polnjenja.

Fotografija...

Nokia 3 ima vgrajeni dve kameri, zanimivo pa je, da imata obe ločljivost 8 MP in samodejno ostrenje. Žal ne gre za različico z dvema zadnjima kamerama, pač pa le za sprednjo in zadnjo. Obe imata zaslonko f/2.0, zadnja pa še dodatno LED bliskavico. Na papirju precej impresivno, žal pa je realni test pokazal, da so slike dokaj povprečne. Samodejno ostrenje pri obeh kamerah deluje povprečno, precejkrat namreč zgreši in ostri ponovno. Še bolj se to pokaže v slabših svetlobnih pogojih.

Zanimiva mi je opcija panoramskega posnetka. Zanimiva predvsem zato, ker očitno vgrajeni procesor ni dovolj zmogljiv, da bi panoramo videl v realnem času med snemanjem. Tako pa imamo pri tem le vrstico s sivim kvadratom, ki nam kaže približno pozicijo posnetka (to je že pri Nokii 5 precej drugače).

Video posnetki se snemajo s polovično HD ločljivostjo 720p pri 30 sličicah na sekundo. Precej pod današnjim 4K standardom.

Kaj vsebuje prodajni komplet?

V ličnem prodajnem kompletu (zanimivo je, da imajo škatlo identične velikosti vsi trije mobilniki) je poleg samega mobilnika še 220 V polnilec, USB kabel, slušalke, sponka za odpiranje reže SIM in microSD ter hitra navodila.

Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
139,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki