marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
150 ur
Tip baterije:
Li-Ion (800 mAh)
Dimenzije:
45 x 49 x 23 mm
Teža:
108 g

Tip zaslona:
barvni, 9-vrstični, 65 K barv, 176 x 220 pik

Notranji pomnilnik:
6,5 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,54 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Lep izgled telefona in drugačno odpiranje V80 naredita svojevrstnega posebneža, s katerim bomo zagotovo kdaj pa kdaj vzbudili pozornost. Dovolj zmogljiv imenik, koledar z organizatorjem ter bluetooth povezava in priložena bluetooth slušalka ga uvrščajo med telefone višjega (poslovnega) razreda. Skoraj popolna personalizacija pripomore k temu, da si telefon "oblikujemo" po svojih željah.

Proti

Premajhne in preplitke tipke ne nudijo dovolj povratnega odziva, poleg tega pa se moramo navaditi visoke krmilne paličice oz. doseganja funkcijskih tipk okrog nje. Tudi teža (čez 100 gramov) Motoroli V80 ni ravno v ponos.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Vrti se mu v glavi...

Motorola V80


Motorola V80

18.08.2004
Objavil: Mojca Giacomelli

V80 je motorolin že drugi telefon z drugačnim načinom odpiranja. Pred slabim letom dni testirani model V70 je bil namreč prvi, kjer se je pokrov telefona zavrtel okrog svoje osi in tako "odkril" drobovje. Pri V80 vrtenja za 360 stopinj sicer ni več, zato pa so ji dodali odpiranje "na klik", zna pa se tudi zaskočiti pri 90 stopinjah. Zaradi enega leta razlike med obema modeloma je sicer težko primerjati telefona oz. trditi, da je V80 naslednica modela V70. Čas v hitro razvijajoči industriji, kot so mobilne tehnologije, vendarle naredi svoje.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
samosprožilec
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled

V splošnem je V80 na prvi pogled precej bolj privlačen telefon kot V70. Sredinsko polovico zgornjega dela krasi velik barvni zaslon (176 x 220 pik), ki zasveti v 65 tisoč barvah. Nad zaslonom se nahaja krmilna paličica, okrog nje pa štiri tipke, od katerih so aktivne samo tri. In da, prav ste prebrali – nad zaslonom. Ko telefon namreč "odpremo", se spremeni orientacija zaslona za 180 stopinj, in tako se navigacijske tipke znajdejo pod zaslonom – tam, kamor spadajo. Pri Motorolo V80 sicer težko govorimo o "klasično" odprtem ali zaprtem telefonu, saj le obračamo zgornji del telefona, kjer je tudi zaslon. Še posebej, ker lahko telefon uporabljamo tudi, ko je "zaprt". Onemogočeno nam je seveda pisanje, pa tudi za klic je obvezno potrebno odpreti "rotator", kot so dali ime zgornji polovici telefona, ki se obrača. Ob straneh se na levi strani nahajata še tipki za spreminjanje glasnosti, na desni pa najdemo tipko za aktiviranje govornega klica. Ozek rob ohišja telefona se zna "zasvetiti" v različnih barvah, ki si jih nastavimo za različne dogodke, led diodice pa najdemo tudi okrog krmilne paličice, ki v stanju pripravljenosto utripa zeleno, v primeru dogodka pa se pojavi še oranžna barva.

Pri upravljanju s telefonom se je potrebno navaditi plitkih tipk, ki so (pre)majhne in enakomerno osvetljene. Krmilna paličica je precej visoka v primerjavi z drugimi telefoni, ki jo imajo, lahko pa pohvalim, da odlično opravlja svoje delo. Za navigacijo uporabljamo še tri tipke ob njej – z desno potrjujemo, z levo prekličemo/brišemo/se vračamo nazaj, spodnja pa je namenjena vstopom v izbire, ki so na voljo pri posameznih opravilih. Pod zaslonom sta klasični tipki za sprejem in zavrnitev klica ter tipkovnica telefona (0 do 9 ter * in #).

Danes redko srečamo mobilni telefon višjega razreda (kamor V80 zagotovo spada) brez vsaj enega načina brezžičnega povezovanja (IR ali bluetooth). V80 so tako dodali modri zob, v prodajnem paketu pa se najde še simpatična bluetooth slušalka HS820 (test v rubriki Dodatna oprema), težka 16 gramov, kar jo uvršča med lažje slušalke. Da ne bomo v dilemi, katero izmed obeh naprav polniti, saj je polnilec le eden, je proizvajalec v prodajni paket dodal "razdelilnik", s katerim lahko polnimo hkrati telefon in slušalko.

Imenik

V imenik telefona lahko po navedbah proizvajalca shranimo do 2000 vnosov, ki jih lahko dodamo različne podrobnosti (telefonske številke, e-poštne naslove, idr.), posameznim podrobnostim pa lahko priredimo sliko, ki se pokaže ob klicu, značilno zvonjenje ter utripanje obroča okrog telefona. Tako imamo lahko npr. za posamezno osebo različno sliko, melodijo zvonjena in utripanje telefona za razlikovanje domače in službene številke. V80 je tako prvi telefon, pri katerem lahko eni osebi dodamo različne slike in melodije zvonjenja. Osebe lahko razporejamo tudi v skupine, ki jim določimo značilno zvonjenje in način utripanja telefona. Žal pa ne moremo izbrati prikaza med imenikom v telefonu in SIM kartici. Tako imamo podvojene vpise v primeru, da uporabljamo oba imenika. Prodajnemu paketu ni priložene nobene programske opreme za urejanje imenika oz. sinhronizacijo le-tega z namiznimi programi za upravljanje kontaktov (npr. Outlook).

Sporočila

Z V80 lahko komuniciramo preko različnih načinov sporočanja – kratka (SMS), obogatena (EMS) in večpredstavna (MMS) sporočila so klasika, ne manjka niti odjemalec elektronske pošte (POP3 in IMAP, vendar imamo lahko nastavljen samo en poštni predal), poleg tega pa lahko za klepet uporabimo t.i. Chat preko SMS sporočil, proizvajalec pa je ponudil tudi takojšnje sporočanje (Instant Messaging), ki pa ga naši operaterji še ne podpirajo.

Kratka sporočila se shranjujejo na SIM kartico, kar je danes že malce redek pojav, saj nam pri večji količini komuniciranja preko sporočil hitro zmanjka prostora. Precej moteče pa je tudi to, da nas V80 v primeru, da prejetega kratkega sporočila ne preberemo takoj, na le-tega še naprej opozarja s kratkimi piski.

Pri uporabi odjemalca elektronske pošte lahko nastavimo velikost sporočila, ki ga še želimo sprejeti na telefon (zna odpreti tudi priponke), pri pošiljanju e-pošte pa je toliko "pameten", da nam kot prejemnike iz imenika ponudi samo tiste, kjer imamo vpisan e-poštni naslov. Pošiljanje na več e-poštnih naslovov mi na testu nikakor ni uspelo, pa tudi velikost e-pošte s priponkami, ki jo lahko še pošljemo, je omejena.

Seznami klicev, števci...

Seznami klicev in števci so pregledno razvršeni v svojem meniju. Tako dobimo podatke za vse čase skupaj ali pa samo dohodne/odhodne. Enako velja za količino prenesenih podatkov, kjer za V80 ločiti podatke, ki smo jih prenašali preko vrgajenega WAP brskalnika, ter podatke, ki smo jih uporabljali pri povezavi z drugo napravo za dostop do interneta.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Marsikdo izmed nas se načelno brani motorol, saj so bile včasih znane po (menda) obupnih menijih, ki pa so se zamenjali že pred časom. Glede na to, da večini motorolinih telefonov lahko nastavimo precej več stvari kot jih običajno nastavljamo, je razumljivo, da bodo meniji ne sicer zapletenejši, temveč podrobnejši in daljši. Za popolno prilagoditev telefona si moramo tako vzeti kar precej časa in se sprehoditi čez vse možnosti, ki nam jih nudi.

Profili oz. slogi so prednastavljeni, lahko pa si jih prilagodimo (način in glasnost zvonjenja ter utripanje telefona za klice in dogodke).

Popolna prerazporeditev prikaza glavnega menija je le ena izmed prednosti motorol. Poleg že znanega določanja funkcij krmilne paličice (levo/desno, navzgor/navzdol) imamo ogromno izbire pri slikah za ozadje, barvnih slogih in temah ter pri nastavljanju načina (ritmično ali v ritmu melodije npr.) in barvne kombinacije utripanja telefona. Zaradi načina odpiranja telefona lahko določamo še zvok pri odpiranju ter animacijo zaslona. Na klic lahko odgovorimo z odprtjem rotatorja, z zaprtjem pa le-tega prekinemo. Način prevzema klica lahko tudi izklopimo in nanj odgovorimo "klasično" – s pritiskom na tipko za prevzem klica. Za varčevanje z baterijo so prisotni različni načini – od ugašanja osvetlitve do popolnega izklopa zaslona. Izbiramo lahko tudi med analognim in digitalnim načinom prikaza ure na zaslonu, zanimiva pa je možnost prikaza napisa operaterja in datuma, ki jo lahko postavimo na sredino ali pa na levo stran zaslona, kar nam pride prav pri kakšni simpatični sliki za ozadje, kjer bi nam sredinski prikaz "motil" sliko.

Za dobrote, ki jih zna prikazati, predvajati oz. uporabiti V80 je na voljo 6,5 MB pomnilnika. Vanj lahko spravimo slike, videoposnetke (samo predvajanje), glasbene datoteke (midi in mp3) in dodatne teme ter seveda Java aplikacije.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi...)

Zame osebno najelegantnejša motorola je odlično založena s pripomočki. Za večpredstavne datoteke je na voljo pregledovalnik slik ter Java aplikacija Slide Show, s katero bomo lahko predvajali slike, predvajalnik glasbenih in videodatotek ter že znana aplikacija iz prejšnjih modelov motorol Motomixer.

Z organiziranje časa so poskrbeli s koledarjem, kamor si bomo vpisovali pomembnejše dogodke in opomnike, poleg tega pa so na voljo tudi kalkulator, diktafon in budilka, ki nas bo zbudila tudi ob izklopljenem telefonu.

Poleg že prej omenjenga SlideShowa je na voljo še Digital World Clock (prikaz svetovnih časov) ter dve igri (Skipping Stones ter HungryFish).

Fotografiranje

Z vgrajenim fotoaparatom lahko slikamo v treh velikostih – visoka (640 x 480), srednja (320 x 240) ter MMS (160 x 120), omogočeno pa nam je tudi popravljanje osvetlitve slike ter do štirikratna digitalna povečava. Zelo dobrodošla prednost za razne "paparazze" z mobilnimi telefoni je popoln izklop zvoka ob slikanju :) Posnete slike lahko pošljemo preko e-pošte ali z uporabo MMS-ov, možno pa je pošiljanje slike tudi preko modrega zoba. Slike zavzamejo malo prostora (okrog 30 KB), temu primerna pa je tudi kvaliteta posnetih fotografij, ki je seveda odvisna pogojev, v katerih slikamo.

Fotografiramo lahko s popolnoma odprtim telefonom, ali pa le-tega preklopimo nazaj za 90 stopinj, in tako slikamo v t.i. ležečem položaju (landscape mode). Tako posneto sliko zna telefon pravilno prikazati v normalnem, odprtem načinu.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Vgrajen WAP brskalnik je različice 2.0, GPRS povezava pa je razreda 4 + 2. Za povezovanje z drugimi napravami je vgrajen modri zob, telefon pa je možno na računalnik priključiti tudi preko USB kabla, ki pa ni priložen paketu. Uporabe telefona kot zunanjega modema na testu nisem preizkusila, saj prodajnemu paketu ni priložene nobene programske opreme.

Telefon je za testiranje posodil Mobitel d.d.

Način slikanja je zanimiv
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki