marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
180 ur
Tip baterije:
Li-Ion (700 mAh)
Dimenzije:
87,5 x 47 x 22,5 mm
Teža:
95 g

Tip zaslona:
barvni, 176x220 pik, 65.536 barv
Zunanji zaslon:
96 x 28 pik

Notranji pomnilnik:
5 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,57 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Motoroli V600 lahko kot pozitivno štejemo obliko in izgled, hiter GPRS, predvajanje mp3 datotek in možnosti izbire le-teh za zvonjenja.

Proti

Pogrešali smo možnost infrardečega povezovanja ter nekoliko večji pomnilnik.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Zabavno posloven...

Motorola V600


Motorola V600

28.03.2004
Objavil: Aleš Tomšič

Motorola V600 je eden izmed novejših proizvodov Motorole, za katero lahko rečemo, da je pokazala velik napredek. Sama oblika izdaja, da hoče biti V600 resen, posloven telefon, a v nadaljevanju vam razkrijem, da zna biti tudi zelo zabavna. Tudi pri izdelavi in izbiri so se pri Motoroli potrudili, saj sta tako zadnji kot del sprednjega pokrovčka iz lahke kovine in ne plastike, kar že v rokah daje drugačen občutek. Edino tega, koliko se bodo razmajala vratca, ne moremo potrditi, saj se takšne stvari pokažejo šele pri daljši uporabi telefona. Obrobni del pokrovčka je moč sneti in zamenjati ter tako dodati telefonu lastno noto. Seveda so dodatne obrobe na voljo kot dodatna oprema.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Podobno kot Motorola V300 ima tudi model V600 na sprednji strani še en monokromatski zaslon, ki je osvetljen v modri barvi in ponuja osnovne informacije o stanju telefona. Pod njim je očem skrita svetleča obroba Motorolinega logotipa, ki sveti v različnih barvah, zadeva pa precej spominja na efekt keramičnih plošč, ki jih najdemo v današnjih kuhinjah. Vse skupaj izgleda res "fancy". Nad monokromatskim zaslonom se nahaja leča fotoaparata, poleg nje pa majhno zrcalce za slikanje samoportretov. Na levi strani najdemo tipko za spreminjanje glasnosti, hitri dostop do fotoaparata, na desni pa se nahaja tipka za proženje glasovnega klicanja. Edino, kar bo marsikoga v današnjih časih motilo, je verjetno štrleča antena, ki pa na srečo ni predolga, tako da ni nobena težava spraviti telefon v kakšen žep.

Na tipkovnici ne najdemo odvečnih tipk, vse služijo svojemu namenu in so razporejene logično. Navigacijska tipka ima tudi možnost potrjevanja, kar precej olajša sprehajanje po menijih telefona. Tipke so precej plitke, a dovolj velike, da lahko s prstom začutimo, katero izmed njih pritiskamo. Malenkostno so neenakomerno osvetljene, a marsikdo tega sploh ne bo opazil, kar je znak, da se da telefon tudi v temi normalno in brez težav uporabljati.

Uporabniški vmesnik je precej podoben tistemu izmed zadnjih nekaj Motorolinih telefonov. To pomeni, da so se v tem segmentu precej popravili. Nič več ni slepega tavanja po menijih, da bi našel neko funkcijo. Upam le, da ni za to krivo daljše druženje z Motorolami. Že s samo navigacijsko tipko je mogoče priti do štirih funkcij, kar delo precej pohitri. Seveda lahko te funkcije poljubno prilagajam, enako velja tudi za vse stranske tipke.

Edino, kar me je malce razočaralo, je pomanjkanje pomnilnika. Tega je 5398 KB, kar je za koga dovolj, za nekoga pa mnogo premalo. Sploh če povem podatek, da zna V600 predvajati celo mp3 datoteke in jih uporabiti za zvonjenja. Tako bo prej verjetno potrebno glasbo malo skrajšati, saj lahko že ena pesem zapolni pomnilnik in veselja je konec.

Imenik

V telefonski imenik lahko shranimo do 1000 vnosov. Vsakemu izmed teh lahko določimo skupino, katerim pa žal ne moremo spreminjati nobenih lastnosti. Vse skupaj služi le nekoliko večji urejenosti in preglednosti številk. Motorola V600 ima tudi možnost glasovnega klicanja, ki se obnese precej dobro tudi v malenkost manj tihih prostorih oz. okolju.

Posameznim vnosom lahko prilepimo tudi melodijo za značilno zvonjenje, ki je lahko, kot sem že napisal, tudi v mp3 formatu. Po želji lahko vnosu dodamo tudi več dodatnih telefonskih številk ter naslovov elektronske pošte.

Morda sem tudi sam pogrešal možnost prikaza samo enega izmed imenikov, tistega na SIM kartici oz. samo tistega na telefonu, vendar je to že Motorolin "standard", da sta vidna oba imenika hkrati.

Sporočila

Motorola V600 pozna SMS, EMS ter MMS sporočila, tuja pa ji ni niti elektronska pošta. SMS sporočila so lahko dolga do 450 znakov. Pisanje sporočil je podobno kot na ostalih Motorolah, tako da tudi pri V600 pogrešam možnost nekoliko hitrejšega pisanja sporočil. V pomoč pri pisanju je tudi sistem iTAP, ki deluje (presenetljivo) tudi v slovenskem jeziku. Sporočilom lahko dodajamo animacijo, zvok, sliko, kratko beležko in iz tega nastane EMS sporočilo. Pošiljanje so malce olajšali, če primerjam direktno z Motorolo A835, pri kateri je bilo potrebno kar nekaj pritiskanja na tipke, da sem lahko poslal sporočilo. To je pri V600 malce oklesteno in zatorej hitrejše. A je V600 zgubila eno lastnost. Pri vpisovanju, komu bom sporočilo poslal, imam sedaj na voljo le celoten imenik, ne pa tudi seznama prejetih in klicanih številk, tako kot je bilo to rešeno pri modelu A835.

MMS sporočila ne ponujajo nobenih revolucionarnih novosti. Poleg besedila lahko vanje vključujemo sliko, govorno beležko, zvok, video, kratke beležke, podatke o stiku, lahko pa izberemo kar eno izmed že naloženih MMS predlog.

Motorola V600 ima vgrajen tudi odjemalec za elektronsko pošto, ki svoje delo opravlja zadovoljivo in služi osnovnemu namenu.

Seznami klicev

Seznami klicev so kar zgledno urejeni, morda sem našel eno "staro" motorolino pomanjkljivost. Neodgovorjeni klici niso posebej ločeni, ampak se nahajajo v skupini prejetih klicev, ločijo pa jih po tem, da pred številko oz. imenom ni kljukice. Vsi klici so opremljeni z datumom, uro ter trajanjem posameznega klica. Prav tako si telefon zapomni čase klicev, tuji pa mu niso niti podatki o času in obsegu oz. številu prenesenih podatkov. Žal enota še vedno ostaja en bajt.

Nastavitve

Telefon ponuja kar nekaj možnosti prilagajanja in nastavitev. Od izgleda glavnega menija, lahko ga vidimo v obliki seznama ali pa ikon, le-tem lahko poljubno nastavimo vrstni red. Nastavljamo si lahko barvni slog menijev, ozadje zaslona, ohranjevalnik zaslona, pozdravno sporočilo in še marsikaj drugega.

Telefon pozna štiri "klasične" motoroline profile (tiho, vibriraj, zvoni ter vibriraj in glasno). Vsakemu izmed njih lahko nastavljamo v večini primerov opozorila na klice, sporočila ipd. ter seveda glasnost tipk in zvonjenja. Melodije (mimogrede, telefon podpira 24-kanalne in jih ima že kar nekaj vnaprej naloženih), slike, ohranjevalnike zaslona in teme lahko na telefon naložimo s pomočjo WAP brskalnika, bluetooth povezave ali pa USB kabla, ki pa sicer ni priložen kompletu, je pa na voljo kot dodatna oprema. V kompletu je priložena programska oprema mobile Phone Tools, ki zadovolji osnovne potrebe po urejanju telefona preko domačega računalnika.

Pripomočki

Med pripomočki najdemo kalkulator, koledar, diktafon ter budilko. Koledar je dovolj pregleden, ponuja možnost opomnikom in mesečni ali tedenski pregled dogodkov. Za stare vpise lahko nastavimo tudi to, da se po določenem času avtomatično pobrišejo.

Telefon ima vgrajeni dve igri, enaki, kot pri modelu V300, Stuntman ter Monopoly. Dodatne java aplikacije ter igre pa lahko na telefon naložimo kar preko WAP-a.

Fotografiranje

Motorola V600 ima vgrajeno VGA kamero, kar pomeni, da so slike, ki jih posnamemo, velike 640 x 480 pik. Izberemo pa lahko še dve velikosti slike (320 x 240 in 160 x 120). Do kamere lahko najhitreje pridemo tako, da pritisnemo levo stransko tipko. Ko slikamo, se iz telefona zasliši glas fotoaparata, ki pa ga lahko tudi izključimo ali pa zamenjamo, da se nam ob slikanju telefon oglasi kot žaba. Tudi štirikratna digitalna povečava je mogoča ob slikanju, nastavljamo pa lahko tudi svetlost slike. Za slikanje samega sebe lahko uporabimo ogledalo, ki je poleg kamere, ali pa postavimo telefon na neko mesto in vključimo samosprožilec, ki ga lahko omejimo na pet ali deset sekund.

Prenos podatkov

Motorola V600 podpira CSD in GPRS povezavo (4+2). Za povezovanje z osebnim računalnikom nam je na voljo bluetooth povezava ter možnost uporabe USB kabla, ki pa ga je potrebno dokupiti. Žal V600 ne pozna infrardeče povezave. V kompletu je priložena zgoščenka s programsko opremo, ki omogoča sinhronizacijo podatkov in tudi možnost dostopa do svetovnega spleta s pomočjo telefona in osebnega računalnika.

Telefon je za testiranje posodilo podjetje Ram2 d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki