marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
7 ur
V pripravljenosti:
250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (700 mAh)
Dimenzije:
89 x 49 x 25 mm
Teža:
122 g

Tip zaslona:
TFT, 65.536 barv, 176 x 220 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,81 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Mlajšim bo všeč predvsem možnost predvajanja mp3 datotek, mene pa je bolj navdušil dober zaslon ter lahkotno odpiranje ter zapiranje telefona. Tu se pozna, da ima Motorola s tem dolgoletne izkušnje.

Proti

Vgrajeni pomnilnik je premajhen, saj se hitro napolni z raznoraznimi datotekami. Poleg tega pogrešam še infrardeči vmesnik (IR), moteča pa mi je tudi ponekod nerodna prevedba menijev.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Še en preklopnik

Motorola V535


Motorola V535

20.12.2004
Objavil: Dare Gliha

Slovenski operater mobilne telefonije je v svoji zadnji akciji presenetil s kar nekaj novimi mobilnimi telefoni, med katerimi je tudi Motorola V535. Le-ta je na našem tržišču že znana iz ponudbe konkurenčnega Simobila, vendar se telefon v njegovem omrežju imenuje V550. Poleg the dveh imen pa obstajata za ta aparat še dve in sicer Motorola E550 pri operaterju T-Mobile in Motorola V545 pri operaterju Orange. Ker pa smo v našem uredništvu pri testu Motorole V550 naredili le primerjavo z modelom V525 (ki je tudi dobavljiv prine podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
samosprožilec
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
ne podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

(če jo pritisnemo navzdol pridemo do imenika, s pritiskom navzgor vklopimo meni za sporočila, s pritiskom desno zaženemo brskalnik, s pritiskom levo pa vklopimo kamero) s potrditveno tipko, tipki za sprejem in zavrnitev klica, dve funkcijski tipki ter menijsko tipko. Sama tipkovnica je dobro odzivna, dovolj velika, tipke pa so dovolj narazen, da tudi tisti z močnejšimi prsti ne bi smeli imeti težav pri pisanju. Glavni zaslon je zmožen prikazati 65.563 barv, slike pa so lahko velike do velikosti 176 x 220 pik. Osebno sem nad zaslonom zelo zadovoljen, saj slike in fotografije na njem izgledajo odlično.

Motorola V535 je pravi svetovni popotnik, saj zna delovati v kar štirih svetovnih omrežjih (GSM 850 / GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900), tako da nam pri popotovanju na druge kontinente ne bo potrebno menjavati mobilnika. Prostega pomnilnika za slike, video posnetke ter naložene datoteke je 5 MB, kar pa se v praksi kmalu izkaže za premajhno številko, glede na to, da V535 za zvonjenja podpira mp3 datoteke. V prodajnem kompletu pa poleg samega aparata dobimo še Li-ION baterijo, 220V polnilec ter navodila za uporabo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V telefon lahko vpišemo do 1000 kontaktov (števec prostega pomnilnika ne prikaže prostora s številkami), vsakemu izmed njih pa lahko priredimo več vnosov (več telefonskih številk, naslovov ter rojstni dan), dodamo pa lahko še lastno zvonjenje ter sliko. Imenik na SIM kartici še vedno ni fizično ločen od imenika telefona, kar je, vsaj za mene, precej moteče (med seboj so kontakti ločeni le z ikono o lokaciji). Govorno klicanje deluje precej dobro, tako da s prepoznavanjem oznak nisem imel težav niti v avtomobilu pri višjih hitrostih. Najdemo pa tudi skupine, te so štiri (Business, personal, general in VIP), lahko pa jim nastavljamo lastna zvonjenja.

Sporočila

Motorola V535 zna pošiljati kratka sporočila SMS, obogatena sporočila EMS, multimedijska sporočila MMS, prav tako pa ima vgrajen odjemalec elektronske pošte. SMS sporočila so lahko dolga do 450 znakov, telefon pa jih samodejno razdeli na več krajših. Pri MMS sporočilih lahko pošiljamo slike, video posnetke ter govorne beležke, posnete s telefonom, dodajamo pa lahko tudi samo besedilo. Pri Motoroli so vgradili še števec velikosti MMS sporočila, ki nam sproti prikazuje velikost le-tega. Seveda nam pri vpisu pomaga vgrajeno prepoznavanje pisave ITAP, ki pa, žal, ni v slovenskem jeziku.

Vgrajen odjemalec elektronske pošte deluje po protokolu POP3 in IMAP4, pošiljamo pa lahko tako besedilo kot slike, zvok ter video. Posebnost je le-ta, da ne moremo izbrati za vrsto povezave že prednastavljene nastavitve operaterja, pač pa moramo vse podatke o povezavi ročno vpisati. Vgrajeni odjemalec pa deluje povsem solidno.

Seznami klicev, števci...

Telefon si beleži po deset klicanih, prejetih ter zgrešenih klicev, razvrsti pa jih v dve skupini in sicer med prejete ter klicane številke. Tako kot pri predhodnicah tudi tu še niso naredili posebne skupine za neodgovorjene klice, tako da le-te najdemo med prejetimi klici, da pa jih ločimo od ostalih, so prejeti klici označeni s kljukico. Pri klicu si telefon zapomni datum ter čas trajanja klica.

Števec klicev si beleži čas za zadnji klic, za prejete klice ter čas vseh klicev, vse naštete lahko ponastavimo. Zanimiva pa je opcija življenske dobe aparata, ki beleži celotno trajanje klicev, opravljenih s telefonom, tega števca pa se ne da ponastaviti. Imamo še števce količine prenesenih podatkov, le-ti pa beležijo čas ter podatke (vhodne ter izhodne) prenesene ali v zadnji seji ali v vseh sejah skupaj.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Motorola V535 omogoča kar nekaj možnosti personalizacije, začnimo pa seveda s profili. Prednastavljenih imamo šest profilov, spreminjamo pa jim lahko ton zvonjenja, sporočil in alarma, ne moremo pa spreminjati imena profila (prav tako ne moremo spreminjati lastnosti profila Vibriraj). Slike, tako naložene preko spleta kot tiste, ki smo jih posneli z vgrajeno kamero, na zaslonu dobro izgledajo, uporabimo pa jih lahko kot ozadje, ohranjevalnik zaslona ali pa jim priredimo zapisu v imeniku. Seveda pa lahko slike prenašamo tudi preko vgrajenega bluetootha ali podatkovnega kabla (ki pa ga ni v prodajnem kompletu). Ravno tako lahko preko omenjenega protokola prenašamo dodatna zvonjenja, motorola V535 pa podpira do 40 kanalna večglasna zvonjenja kot tudi predvajanje mp3 datotek (te si lahko nastavimo kot ton zvonjenja). Vendar pa zna postati notranji pomnilnik kaj hitro zapolnjen (tu bi prav prišla reža za razširitvene kartice).

Zanimiva rešitev se mi zdi možnost nastavljanja izgleda osnovnega menija, saj lahko le-tega brez posebnih naporov spremenimo po lastnem okusu. Sam sem meni za sporočila že takoj na začetku prestavil na sredino, tako, kot sem tega navajen pri nekaterih drugih proizvajalcih mobilnih telefonov. Da pa to še ni vse, so nam na voljo tudi različne teme, ki spremenijo izgled telefona glede na trenutno razpoloženje.

Fotografiranje

Telefon nam omogoča tako snemanje slik, kot tudi video zapisa. Fotografiramo lahko v treh ločljivostih, na voljo pa imamo 640 x 480, 320 x 240 ter 160 x 120 pik, slednja pa je primerna za pošiljanje preko MMS sporočil. Na voljo imamo do 4-kratno digitalno povečavo, vendar pa nam le-ta zmanjša ločljivost slike (tega sem že vajen iz drugih telefonov). Poleg naštetega lahko spreminjamo še pogoje osvetljevanja (samodejno, sončno, oblačno, v prostoru in noč) ter ekspozicijo. Za zabavno plat fotografiranja so poskrbeli z zvoki sprožilca (opica, kvak, flix, boing, klik), lahko pa zvok tudi izključimo. Seveda najdemo še samosprožilec, nastavimo pa lahko zakasnitev 5 ali 10 sekund.

Video posnetki se shranjujejo v formatu .3gp, dolžino pa lahko nastavimo na dolžino za pošiljanje preko MMS sporočil ali najdaljšo, vendar tudi takrat dolžina zapisa ne preseže 30 sekund. Seveda lahko, tako kot pri slikah, tudi tu spreminjamo pogoje osvetljevanja ter ekspozicijo, nastavljamo pa lahko še ostrino (velika, mala) ter določimo, ali bomo poleg video zapisa posneli še zvok, ali ne.

Tako slike kot video posnetki se na računalnik lahko prenesejo preko MMS sporočil ali elektronske pošte, najlažji način pa je preko vgrajenega bluetooth protokola, pri tem pa ne potrebujemo nobene dodatne programske opreme. Podatkovni kabel, preko katerega bi tudi lahko prenašali podatke, prodajnemu kompletu ni priložen, sam pa tudi ne vidim smisla v nabavi le-tega, saj bluetooth odlično opravlja svojo nalogo.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Motorola V535 ima kar nekaj pripomočkov, med katerimi najdemo kalkulator, diktafon, budilko, igre ter koledar. Le-ta je dokaj pregleden, nastavljamo pa mu lahko pregled (tedenski ali mesečni), čas začetka dneva, način opomnika (ali vedno zvoni ali pa samo tekrat, ko je telefon vklopljen – če je telefon izklopljen, nas opomnik vpraša po vključitvi telefona) ter čas, po katerem se bodo pretečeni opomniki izbrisali (1, 2, 4 ali 8 tednov ter nikoli).

Za zabavo skrbita dve vgrajeni igri in sicer Golf ter Top Gun, dodatno pa najdemo še program za obdelavo slik Foto fun pack 2. Ker pa telefon podpira javo, si dodatnih igric ali programov ni težko namestiti.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT... )

Za prenos podatkov skrbita povezavi CSD ter GPRS, slednji je razreda 10 (4+1/3+2). Za brskanje po spletu je vgrajen WAP 2.0 brskalnik, za povezovanje z računalnikom pa skrbi vgrajeni bluetooth, vseeno pa tu pogrešam še možnost povezave preko IR. Seveda je možno telefon povezati še preko podatkovnega kabla, vendar le-ta prodajnemu kompletu ni priložen in ga je potrebno dokupiti.

Telefon je na test posodilo podjetje Mobitel d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki