marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
4 ure
V pripravljenosti:
160 ur
Tip baterije:
Li-Ion (650 mAh)
Dimenzije:
89 x 49 x 24,8 mm
Teža:
123 g

Tip zaslona:
barvni, 176 x 220 pik , 65.536 barv
Zunanji zaslon:
96 x 28 pik

Notranji pomnilnik:
5 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,9 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefonu kot pozitivno štejem obliko, funkcije, uporabnost, mp3 datoteke za melodije in odsotnost kakšnih resnih pomanjkljivosti.

Proti

Morda bi mu lahko odmerili nekoliko več pomnilnika, lasten pomnilnik za SMS sporočila ter infrardečo povezavo.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Motorolin korak naprej...

Motorola V525


Motorola V525

14.06.2004
Objavil: Aleš Tomšič

Motorola je s svojo zadnjo paleto mobilnih telefonov serije V verjetno marsikoga navdušila. Vem, da sem se tudi sam včasih zmrdoval nad motorolami, a moram priznati, da sem bil precej prijetno presenečen nad napredkom. Tokrat mi je pod prste prišla Motorola V525. Telefon je Vodafone produkt, kar pomeni, da ga boste zaman iskali pri uvozniku, zato pa ga lahko dobite pri Vodafonovem partnerskem operaterju, Simobilu. Vodafone je poskrbel za nekoliko drugačno različico programske opreme, tako da je možno uporabljati storitve Vodafone Live!, kar je precej podobno mobitelovemu Planetu. Po videzu pa bi telefon uvrstil ravno nekje med V300 in V600.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Telefon zgleda resno, elegantno in poslovno. Testni primerek je bil praktično v celoti srebrne barve. Na levi strani telefona najdemo dve tipki. Prva je za spreminjanje glasnosti zvonjenja telefona, med pogovorom pa služi za uravnavanje glasnosti slušalke. Poleg nje je tipka za hitri dostop do kamere, na desni strani telefona pa tipka za proženje glasovnega klicanja. Na zgornji strani pokrova se nahaja leča fotoaparata, majhno ogledalce za slikanje samoportretov, monokromatski zaslon, osvetljen v modri barvi in je praktično identičen tistemu pri modelu V600. V stanju pripravljenosti nam prikazuje uro oz. izbran profil, ob klicu pa se na njem izpiše številka klicočega.

Tipke so dovolj velike in dobro odzivne, tako da ni nobenih težav pri uporabi telefona, niti pri ljudeh z nekoliko močnejšimi prsti. Pograjal bi edino navigacijsko tipko oz. njen osrednji del, ki služi za potrjevanje izbire. Ta je nekoliko preplitek in premajhen, kar bi znalo povzročati težave ljudem z močnejšimi prsti. Na srečo je izbiro možno potrditi tudi na eni izmed funkcijskih tipk pod zaslonom, a vseeno, lahko bi malce drugače rešili zadevo.

Kot že rečeno, je uporabniški vmesnik rahlo spremenjen in podrejen Live! storitvam, ki jih trži Simobil Vodafone. Nekoliko drugačne so ikone, dodatno se v telefonu znajde Live! meni. Ostalo pa je načeloma popolnoma identično tistemu, kar ima Motorola V600. Meniji so tudi tu dovolj logično razporejeni, da se je telefona in menijev moč zelo hitro privaditi.

Podobno kot pri V600 me je tudi pri V525 razočaral, za moje pojme, skromno odmerjen pomnilnik. Na voljo ga je le 5489 KB, kar je recimo malo glede na dejstvo, da zna tudi V525 za melodije uporabljati datoteke tipa mp3.

Imenik

Telefonski imenika ima, podobno kot Motorola V600, prostora za do 1000 vpisov. Še vedno nista med seboj ločena imenika na SIM kartici ter imenik v telefonu. Edini način razločevanja je ikona, iz katere je razvidno ali je nek vnos na SIM kartici oz. v telefonu.

Vsakemu izmed vnosov lahko dodamo slikico, ki se prikaže ob klicu, posnamemo oznako za govorno klicanje, ki deluje povsem zadovoljivo v normalnem okolju, podobno kot večina drugih mobilnih telefonov, značilno zvonjenje, dodajamo pa lahko tudi več dodatnih telefonskih številk oz. naslove elektronske pošte.

Kot že rečeno, so prava poslastica mp3 melodije. Precej "cool" funkcija bi rekli mladi, in sam bi se popolnoma strinjal, sploh glede na dejstvo, da je na tržišču samo še kakšen t.i. smartphone, ki to obvlada.

Sporočila

Pri sporočilih prav tako ni kakšnih bistvenih sprememb. Motoroli V525 niso tuja sporočila SMS, EMS, MMS ter elektronska pošta. SMS sporočila so lahko dolga največ 450 znakov, seveda se sporočilo razbije na več kratkih sporočil. SMS sporočilom lahko dodajamo kratke beležke, slike, animacije, zvoke ali pa podatke o kontaktu iz telefonskega imenika in tako dobimo EMS sporočila.

Precej me je razočaralo dejstvo, da telefon nima lastnega pomnilnika za SMS sporočila. Tako sem bil na testu obsojen na 20 SMS sporočil, ki so se shranila na SIM kartico. To se mi zdi kar velika pomanjkljivost za marsikoga in samo upam, da bo morda s prihodnjo različico programske opreme ta pomanjkljivost odpravljena. Tako moramo sporočila redno brisati ali pa izbrati funkcijo, ki nam jo ponuja telefon, in sicer čiščenje starih sporočil po toliko in toliko dnevih.

MMS sporočila so klasična. Vsakemu MMS sporočilu lahko dodamo zvok, sliko, govorno beležko, podatke o kontaktu iz imenika ali pa kratko beležko. Pohvalno je to, da nam telefon pri sestavljanju MMS sporočila sproti kaže kako veliko je naše MMS sporočilo. Sicer je vse skupaj prikazano zelo majhno, a vseeno pohvalno. Tako vsaj približno vemo, kolikšno količino podatkov bomo prenesli pri pošiljanju sporočila.

Motorola V525 ima vgrajen tudi POP3/IMAP4 odjemalec elektronske pošte. Svoje delo opravlja povsem zadovoljivo, podobno kot pri sporočilih pa je tudi tu možno dodajati priponke, telefon pa sproti prikazuje velikost sporočila oz. elektronske pošte.

Seznami klicev

Seznami klicev so praktično ostali nespremenjeni. Vsi klici so ločeni v dve skupini, prejeti in pa klicane številke. Ja, še vedno manjkajo neodgovorjeni klici, ki se pomešajo direktno med prejete klice, razločimo pa jih po tem ali imajo spredaj kljukico ali ne. So pa vsi klici opremljeni z datumom in uro ter časom trajanja klica.

Tudi časi klicev imajo svoje mesto. Tako nam telefon prikazuje dolžino zadnjega klica, vseh klicanih in prejetih klicev, skupno dolžino vseh skupaj ter življenjsko dobo aparata. Nekaj podobnega velja tudi za prenesene podatke. Telefon beleži čase podatkovnih povezav ter količino prenesenih podatkov v obe smeri ter skupno število le-teh.

Nastavitve

Motorola V525 ponuja kar lepo število nastavitev, a v končni fazi je vse skoraj tako kot na Motoroli V600. Tako si lahko s pomočjo WAP-a, bluetootha ali pa podatkovnega kabla USB na telefon prenesemo java aplikacije, večglasne (telefon podpira do 22-kanalne melodije) melodije, slike za ozadja, ohranjevalnike zaslona ipd.. V prodajnem paketu je tudi zgoščenka s programsko opremo Mobile Phone Tools, ki je sicer 30-dnevna preizkusna različica. Sicer na zgoščenki zagledamo napis V500, a naj vas to ne zavede, saj so na zgoščenki podprti tudi nekateri drugi modeli motorolinih telefonov, med njimi tudi V525.

Telefonu lahko spreminjamo teme, barvne sheme ter pozdravno sporočilo. Spreminjamo pa mu lahko tudi izgled glavnega menija ter bližnjice za navigacijsko tipko. Prav tako si lahko nastavimo ali bomo klic sprejeli ob dvigu pokrova ali ne. Motorola V525 pa še vedno pozna zgolj štiri profile (tiho, vibriraj, zvoni ter vibriraj in glasno), ki so znani sopotnik motorolinih mobilnih telefonov že kar nekaj časa.

Pripomočki

Med pripomočki na Motoroli V525 najdemo kalkulator, budilko, diktafon ter seveda koledar. Slednji dobro služi svojemu namenu, izbiramo pa lahko med mesečnim ali tedenskim pregledom. Nastavljamo si lahko tudi avtomatično brisanje starih opomnikov, ko ti zastarajo po določenem času, ki ga lahko sami določimo. Vsak opomnik pa nas lahko tudi zvočno opozarja na opravilo oz. dogodek ki nas čaka. Škoda, ker budilka ne omogoča bujenja recimo samo ob delovnih dneh, tako da si moramo pomagati kar z opomniki ali pa vedno znova nastavljati budilko.

Za zabavo bodo poleg dveh že naloženih iger (Stuntman, Monopoly) poskrbeli še Vodafone Live! dodatki v obliki java iger, slik melodij ipd.. Nalaganje java aplikacij je možno preko bluetootha ali preko vgrajenega WAP brskalnika.

Fotografiranje

Telefon ima vgrajeno VGA kamero, ki nam omogoča slikanje pri ločljivostih 640 x 480, 320 x 240 ter 160 x 120 pik. Fotoaparatu lahko nastavljamo zvok sprožilca (klik, opica, kvak, flix, boing), ekspozicijo (od +2 do -2), pogoje osvetljevanja (samodejno, sončno, oblačno, v prostoru ter nočno slikanje). Fotoaparat ponuja tudi samodejni sprožilec, njegov čas pa lahko nastavimo na 5 ali 10 sekund. Fotoaparat ima še štirikratno digitalno povečavo slike.

Slike lahko s telefona prenesemo s pomočjo USB podatkovnega kabla (ni priložen), bluetootha, večpredstavnostnih sporočil ali elektronske pošte.

Prenos podatkov

Motorola V525 podpira CSD ter GPRS (razreda 10) podatkovno povezovanje. Povezovanje z osebnim računalnikom je možno s pomočjo podatkovnega kabla USB ali preko bluetooth povezave. Žal sem tudi pri V525 pogrešal možnost infrardečega povezovanja, ki je sicer počasi v opuščanju ob prihodu novih tehnologij brezžičnega povezovanja, a kljub temu se še vedno najde precej veliko število naprav, ki to omogočajo. Drug način povezovanja pa je vgrajen WAP brskalnik.

Telefon je na test posodilo podjetje Simobil d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Si.mobil d.d.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki