marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
70 ur
Tip baterije:
Li-Ion (850 mAh)
Dimenzije:
48 x 88 x 27 mm
Teža:
113 g

Tip zaslona:
zunanji mono in notranji barvni
Zunanji zaslon:
monokromatski

Za

MPx200 me je, kot pametni telefon z operacijskim sistemom Windows Mobile, precej presenetila. V pozitivnem smislu seveda. Dober zaslon, dokaj stabilno delovanje, hitra odzivnost (če ni odprtih preveč programov), velika prilagodljivost, za povrhu pa je še majhnih mer. Operacijski sistem je lahko tudi dobra stran, saj so možnosti za prilagajanje precejšnje, prav tako pa je možno nameščanje novih programov.

Proti

Nekako bi v ta razred telefona spadala še tehnologija bluetooth, predvsem za uporabo raznih prostoročnih kompletov za telefoniranje (slušalk) kot tudi za povezavo z računalnikom. Drugih "zamer" (izjema je nedelovanje budilke ob ugasnjenem telefonu) ji nekako ne morem pripisati. No, vsaj glede na to, da uporablja Windows Mobile.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
Motorola

Motorolina okna

Motorola MPx200

Deli z ostalimi
Motorola MPx200

20.06.2004
Objavil: Mojca Giacomelli

Motorolin pametni telefon MPx200 z Microsoftovim operacijskim sistemom je pri nas že precej časa v prodaji, pa tudi eden izmed operaterjev ga je že ponudil v svoji akcijski prodaji. V naše, pravzaprav moje roke je prišel šele pred kratkim. Nekako nismo prišli skupaj z uvoznikom, predvsem zato, ker smo smatrali, da si je potrebno za telefon z operacijskim sistemom Windows Smartphone vzeti čas. Precej časa! Saj veste, zakaj... ne? :) Microsoft je pač... khmm... sinonim za večne težave uporabnikov z njihovimi računalniki, pa čeprav se na koncu koncev ponavadi izkaže, da so za svoje težave le-ti krivi sami. In zakaj tak uvod v pisanje? Berite dalje, pa bo marsikaj jasno.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled

MPx200 prihaja v kompletu, kjer poleg telefona najdemo še obvezen polnilec, navodila za uporabo ter kabel za povezavo z računalnikom in torbico. Preklopni telefon črne barve namreč nima druge brezžične povezave kot infrardečega vmesnika (IR). Ohišje, v katerega je odet, je enako svetleče črno kot recimo ohišje SE T610, kar pomeni, da se na njem pozna prav vsak prstni odtis. Na zgornjem delu telefona je manjši zunanji, monokromatksi zaslon, nahaja pa se v temno modrem pravokotniku, ki je obrobljen s srebrno, kromasto barvo. Pod njim najdemo precej velik zunanji zvočnik, ki pride prav pri poslušanje glasbe ali prostoročnemu telefoniranju. Na leveme boku spodnjega dela najdemo IR, gumb za vklop telefona ter gumb za uravnavanje glasnosti. Na desni strani je vtič za slušalke ter reža za SD/MMC kartico. Vtič za napajanje ni klasičen motorolin, ampak je t.i. miniUSB, in ima zato dvojno funkcijo – samo napajanje ali pa priklop na računalo, hkrati pa se tudi polni. Ob tem je na mestu opozorilo, da ne boste mogli za povezavo z računalnikom uporabljati recimo USB kabla z enakimi vtiči katerega drugega proizvajalca (npr. od kakega fotoaparata), saj le-ta z motorolo ne bo delal (preverjeno).

Ko telefon prižgemo, traja kar precej dolgo časa, da se le-ta naloži. No, Windowsi pač... :). Čakanje pa se poplača z dobrim in velikim barvnim zaslonom, ki zmore prikazati do 65 tisoč barv. Telefon je v odprtem stanju kar precej velik, kar pa velja za večino preklopnih telefonov z velikim barvnim zaslonom. Na spodnjem delu se nahajajo tipkovnica in tipke za upravljanje. Na sredini je dovolj velika petsmerna tipka (levo/desno, navzgor/navzdol in potrditev), ob njej pa sta na levi in desni najprej t.i. soft tipki, ki spreminjata svojo fukncijo v odvisnosti od menija, pod njima sta na eni strani tipka za prevzem, na drugi pa za zavrnitev klica. Še nižje najdemo tipko "home" in "back". Obe sta precej uporabni, še posebej tipka "home", s katero se z enim pritiskom vračamo na osnovni zaslon. Numerični del tipkovnice ni nič posebnega – tipke so v ravnini ohišja, kar pomeni, da niso izbočene. Tipkanje kljub temu ne dela težav. No, meni je rahle težave delala tipkovnica na začetku, saj so se ji poznali "kilometri", ki jih naredi testni telefon. Kar pa me je najbolj prijetno presenetilo, pa je, da sem si lahko sama nastavila hitrost premikanja pri tipkanju – torej koliko časa me telefon čaka, preden se utripač (kurzor) premakne naprej. Precej zanimiva in dobrodošla funkcija, ki sem jo videla prvič. Izbiramo pa lahko med štirimi hitrostmi (pol sekunde, ena sekunda, 1,5 sekunde in dve sekundi ter brez nastavljanja). Kot se za preklopne telefone spodobi, je pokrovček telefona lahko seveda aktiven, kar pa lahko tudi izklopimo.

Nasploh je MPx200 eden izmed manjših pametnih telefonov, kar je lastnost, ki zagotovo marsikoga pritegne. Vsi, ki jih poznamo pri nas, so večji in zato precej bolj nerodni. Zaradi majhnosti tudi baterija nima "prevelikih" zmogljivosti. Tako zna priložena baterija ob veliki uporabi telefona, WAP-a in podobnih dobrot po dobrem dnevu uporabe že precej sopihati. Za boljše spremljanje porabe in stanja baterije si lahko namestimo razne dodatne programčke, ki dokaj natančno pokažejo stanje le-te. Tako sem sama namestila Smart Batt, s katerim sem imela lep pregled nad trajanjem baterije, hkrati pa me je prijazen ženski glas tudi zvočno opozoril, da je "batery low".

Imenik

Prva pomanjkljivost (in nasploh zamera pri motorolah) se pokaže pri uporabi imenika. V telefonu se nikakor ne da nastaviti, da pokaže ali samo kontakte v telefonu ali tiste na SIM kartici. Obsojeni smo na prikaz vseh kontaktov, ki so med seboj ločeni po ikoni. Dobra stran je, da prikaže najprej kontakte v pomnilniku telefona, šele nato tiste iz SIM kartice. V kontakt, ki je zapisan v pomnilnik telefona, lahko vpišemo "malo morje" podatkov – nekaj telefonskih številk (mobilne, domače 2x, službene 2x), številke faksov in pagerjev, nekaj e-poštnih naslovov, itd... Vpišemo lahko do 1000 kontaktov.

Kontakte lahko razporedimo v skupine, možno pa jim je tudi dodati sliko, ki se prikaže, ko nas ta oseba kliče ali jo kličemo. Glede prilagodljivosti položaja slike imamo precej možnosti in svobode, saj lahko sliko nastavimo na različne velikosti ter na različne položaje na zaslonu. Za ozadje ob klicu s prikazom slike lahko še dodatno uporabimo prednaložene predloge, ki še popestrijo sliko na zaslonu. Vse to je seveda uporabno ob predpostavki, da izklopimo aktivnost pokrovčka, saj v nasprotnem primeru klic z odpiranjem le-tega že sprejmemo. Na zunanjem zaslonu seveda lahko vedno vidimo, kdo nas kliče – po imenu. Zapise, ki smo jih dodali t.i. Caller ID, lahko urejamo v skupine in jim dodajamo lastne melodije. Pri urejanju slik pa (zanimivo) lahko izbiramo med prikazom kontaktov samo na SIM kartici ali v pomnilniku telefona ali oboje.

Vidi se, da je v ozadju Microsotfov operacijski sistem, ki seveda omogoča sinhronizacijo imenika (in drugi stvari) z namiznim Outlookom ali direktno s strežnikom (ki pa mora seveda to podpirati). Povezava je možna preko USB kabla ali IR vmesnika. Microsoftov ActiveSync je brezplačen in ga najdemo na spletni strani proizvajalca OS-a.

Sporočila

"Pametna" motorola podpira večino vrst sporočanja – klasična kratka sporočila, večpredstavna (MMS) ter seveda elektronsko pošto, hkrati pa ima zaradi operacijskega sistema že integriran MSN Messenger . Kratka sporočila in e-pošta se nahajajo v skupni mapi (Inbox), žal pa ne moremo imeti definiranega več kot enega računa za e-pošto. Kar pomeni, da kakršnokoli preklapljanje med računi odpade. Lahko pa seveda vsebino elektronskega predala sinhroniziramo z Outlookom. Število shranjenih sporočil je odvisno od prostega pomnilnika na telefonu (Flash).

Seznami klicev, števci

V seznamu vseh klicev (Call History) najdemo vso zgodovino klicanja, tudi števce - med njimi ne manjka števec prenesenih podatkov preko GPRS. Neznane številke brez posebnih problemov shranimov med kontakte (kot novo ali pa številko samo dodamo obstoječemu kontaktu).

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

MPx200 je seveda skorajda popolnoma prilagodljiva, kar omogoča operacijski sistem Windows Mobile. Moj nasvet je, da si (če si jo boste lastili) vzamete čas, in se temeljito sprehodite skozi vse menije. Le-teh je namreč "malo morje", v osnovi pa niso prav logično razporejeni. Na srečo si lahko tako osnovni Start meni kot tudi znotraj teh brez problema prilagodimo. Le ustvarimo novo mapo in tja prenesemo bližnjice do programov. Vse to delamo kar z vgrajenim programom za upravljanje datotek (File manager), ne boste pa našli te možnosti nikjer v nastavitvah telefona. Dobrot je kar precej, še posebej zaradi možnosti namestitve novih programov, kar opravljamo s pomočjo ActiveSynca. Izbrani program prenesemo na računalnik in zaženemo namestitev. Če motorola še ni priklopljena na računalo, se bo program namestil nanjo ob prvem priklopu. Nujno potrebna programska orpema, ki je "must have", je kakšen program za zapiranje opravil. Žal tudi na motoroli ostaja problem zapiranja programov – podobno kot pri vseh mobilnikih ali dlančnikih, ki uporabljajo operacijski sistem Windows Mobile ali Pocket PC. Tako lahko po nekaj odpiranjih kar precej upočasnimo delovanje telefona. Sama sem na testu uporabila program SP Task Manager, zraven katerega se namesti še SP TM Free Mem. Prvega ni potrebno predstavljati, funkcija zadnjega omenjenega pa je hitro zapiranje vseh nesistemskih aplikacij, s čimer v nekaj sekundah zapremo vse programe in sprostimo pomnilnik.

Klasične nastavitve, kot jih poznamo, so razne prilagoditve zaslona (sheme, ozadje, ugašanje zaslona), nastavljanje zvokov in profili, podatkovne in brezžične povezave, ipd. Melodije in slike lahko na mobilnik enostavno prenesemo s pomočjo kabla in programa ActiveSync, ki omogoči, da se naša motorola računalniku predstavi kot samostojni pogon. Tako je prenos datotek (predvsem melodij in slik) hiter in enostaven. Seveda lahko uporabimo tudi vmesnik IR. Melodije, ki smo jih prenesli na telefon, ne moremo kar iz prve uporabiti za melodijo zvonjenja. Najprej jo moramo shraniti (shrani se v eno izmed sistemskih map), nato jo šele lahko uporabimo za opozarjanje na klic. Poslušamo lahko različne vrste glasbenih datotek – midi, wav in mp3, za zvonjenje pa lahko nastavimo le prvi dve.

MPx200 ima vgrajenega kar precej pomnilnika. Tako je na telefonu skupaj 28,4 MB RAM-a, od tega je glavnina (24,9 MB) namenjenega programom, manjši del pa shranjevanju (3,5 MB). Uporabnikovi podatki (slike, melodije, SMS-i in e-pošta) pa se shranjujejo v t.i. Flash pomnilnik, ki ga je na voljo 11 MB. Le-tega si lahko "povečamo" z uporabo zunanjega pomnila, torej SD ali MMC kartice.

Pripomočki

Pripomočkov je lahko na tem telefonu precej, v osnovi pa imamo seveda koledar, opravila in beležnico ter budilko (pozor – ob ugasnjenem telefonu ne zvoni!). Koledar, opravila in beležnico lahko sinhroniziramo z Outlookom. Seznam pripomočkov in iger si razširimo z nameščanjem novih – na tržišču obstaja lepa zbirka programov, namenjenih pametnim telefonom.

Prenos podatkov

Hiter paketni prenos podatkov je motorolina posebnost. Ki pa pri MPx200 "pade" na testu. Predvidevam, da sta operacijski sistem in seveda mobilni brskalnik Internet Explorer "krivca" za počasno nalaganje strani, tako WAP kot tudi tistih, ki niso namenjene mobilnikom.

Za povezavo z računalnikom je telefon seveda uporaben tudi kot modem (preko kabla ali vmesnika IR).

Telefon je za testiranje posodilo podjetje RAM2 d.o.o.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki