marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 560 minut
V pripravljenosti:
do 230 ur
Tip baterije:
Li-Ion (700 mAh)
Dimenzije:
108 x 46 x 20,5 mm
Teža:
110 gramov

Tip zaslona:
TFT, 65.536 barv, 176 x 220 pik

Notranji pomnilnik:
5 MB
Stopnja sevanja SAR:
1,01 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Telefonu v prid govori velik zaslon, dobra tipkovnica in izvrsten zvok s podporo basov. Ogromno možnosti personalizacije in zabavne funkcije, kot so Rythem Lights in java, so tudi velik plus, prav tako luč za podporo pri slikanju v temi.

Proti

Odsotnost vibriranja in zvonjenja istočasno, pomanjkljivosti imenika, nekatere bo verjetno motilo, da nima IR-a in mogoče tudi to, da s kamero ni možno snemati video posnetkov.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Motorola

Diskoteka v žepu

Motorola E398


Motorola E398

16.09.2005
Objavil: Marko Likar

Na trgu hitro razvijajoče mobilne telefonije stopajo v ospredje t.i. glasbeni telefoni in če je že več velikih proizvajalcev predstavilo vsaj en takšen model, seveda Motorola ne sme zaostajati za njimi.ne podpira datum TransFlash
microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 0,3 Mpix VGA
Povečava: 4x
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Vsi, ki mogoče niste imeli najboljšega mnenje o Motorolah, boste prav gotovo spremenili svoje mnenje, saj tokrat testirani aparat dobro poskrbi za resno, zabavno in osnovno plat telefona.

Izgled in rokovanje

Aparat deluje zelo robustno, ohišje je kombinacija plastike, gume in kroma, kar mu doda eleganco in prestiž. S svojimi merami 108 x 46 x 21 mm ni ne velik ne majhen, je pa v rangu velikosti sony ericssona T610, vendar pa ne po teži, saj je težak 108 gramov. Kar bo nekatere motilo, vendar pa tudi to pripomore k robustnemu občutku. Na sprednji strani aparata poleg 176 x 220 pik velikega zaslona, ki premore prikazati 65.000 barv, izstopa še velika pregledna tipkovnica z dobro odzivno navigacijsko paličico (joystickom) ter kromiran Motorolin ''m'' pri slušalki. Na spodnji strani so mesto našle vtičnice za polnilec in dodatno opremo. Levo in desno stran telefona krasi v krom vgraviran napis ''Motorola'', ter reža za zvočnik. Da, prav ste prebrali - na vsaki strani je ena reža, kar pomeni, da ta telefon podpira stereo zvok, vendar pa več o tem malo kasneje. Na levi strani najdemo še tri tipke - ena pametna, drugi par tipk pa za nastavljanje glasnosti. Na desni strani pa je tipka za fotoaparat. Na zgornjem delu je mesto, kamor lahko priključimo slušalke, ki nas ne ovirajo pri delu s telefonom, tako kot pri nekaterih drugih proizvajalcih, kjer so slušalke priključene na dnu aparata. Zadnji del aparata pa ima kamero s pripadajočim ogledalcem ter lučko. Poleg tega je tam še priključek za priklop na zunanjo anteno v avtomobilu ter trden pokrov za baterijo.

Notranjost

V meni lahko dostopamo na dva načina, z menijsko tipko ali s pritiskom na joystick. Meniji so lepi in pregledni, a šele, ko se navadite na njih. Na prvi pogled je vse na mestu, vendar pa boste nekatere stvari našli na kakšnih povsem nepričakovanih mestih, vendar pa se hitro navadite. Meni imate lahko v mreži 3 x 3 ikon ali pa kot seznam, oboje pa si lahko razvrstite po poljubnem vrstnem redu. Nastavite si lahko tudi bližnjice za premik navigacijske paličice gor, dol, levo, desno, kombinacije menijske tipke in ene številke ter tri preostale tipke, torej leva in desna tipka ob menijski tipki in že prej omenjena pametna tipka na levi strani. K dodatni personalizaciji doprinesejo tudi teme in skini. Kakšna je razlika med njima? Teme so skupek ozadja, ohranjevalnika zaslona in melodije za zvonenje , skini pa so v bistvu barvna paleta in oblika menija. 5 MB spomina premore aparat sam, dodatnih 64 MB pa v paketu s priloženo TransFlash kartico, ki se jo seveda da brez problema zamenjati za večjo. Drugo ime za podobno kartico, ki je tudi združljiva s TransFlash, je tudi microSD in mikro je kar primerna beseda za ta pomnilniški medij, saj je njegova velikost oz. majhnost izjemna, saj je manjši kot noht na vaši roki. V paketu dobite tudi adapter za vstavljanje te miniaturne kartice v standardno SD-režo, kar omogoča branje podatkov v klasičnih čitalcih.

Aparat poganja Li-Ion baterija z 830 mAh, kar prinese od 3 do 4 dni normalne uporabe in kakšen dan ali dva manj ob bolj intenzivni uporabi bogate zabavne strani aparata.

Resna stran

V pripravljenosti nam aparat nudi vse potrebne informacije, saj se po ohranjevalniku zaslona pojavi velika digitalna ura in na vsaki strani še informacija o jakosti omrežja ter stanju baterije. Dodatne možnosti za prilaganje nam omogočajo tudi profili, izbiramo pa lahko med glasnim, manj glasnim, vibriranjem, vibriranjem in nato zvonjenjem ter tihim. Prva pomanjkljivost je, da ni možno nastavit zvonjenja in vibriranja istočasno, le najprej vibriranje, in ko se vibriranje izklopi, šele začne zvoniti. Sicer mi ni jasno, zakaj pri Motoroli tega še niso omogočili, vendar pa to pomanjkljivost malo odtehta bass, ki je tako močan, da deluje skoraj tako kot vibra.

Imenik nam omogoča do 1000 vpisov, vendar pa naletimo na neljubo težavo. Imenik namreč prikazuje vse vnose, ki so na telefonu in na kartici, kar pomeni, da jih podvaja in naenkrat imamo v imeniku dva vnosa z enakim imenom in številko. Če ne želite dodajati h kontaktom slike in še ostalih podatkov, potem ni potrebno kopirat vsega v telefon. V kolikor pa jih kopirate, boste imeli dvojne podatke, prikazane v imeniku. Motorola E398 omogoča tudi prikaz slik kličočega, katerega slika je lepo prikazana v imeniku in kadar vas kliče.

V mapi organizator se najde vse potrebno, od preglednega koledarja, do uporabnega kalkulatorja, budilke, instant messengerja ter klepeta.

Kot sem že omenil, je tipkovnica dovolj velika, lepo berljiva, ter dobro odzivna, kar nam lajša pisanje sporočil SMS in MMS. Sporočila so lepo razporejena od prejetih do poslanih, prisoten pa je tudi zajeten nabor lepih in v določenih primernih ustreznih MMS-ov, kot so npr. Vse najboljše za rojstni dan, Greva na kavico itd.

Poleg GPRS-a ki je razreda 10, je še možna povezava z USB kablom, ki je v paketu priložen, ter bluetoothom, IR pa je odsoten, na katerega je očitno Motorola že čisto pozabila. Bluetooth lahko koristimo za prenos podatkov z računalnika na telefon in obratno, kar ne povzroča nikakršnih težav, lahko pa tudi za brezžično bluetooth slušalko ali avtoinštalacijo, za katero ima telefon tudi možnosti prilagoditve. Lahko si nastavite, ali naj telefon sam sprejme klic, možnosti glasovnih ukazov oz. poziv na glasovni ukaz ter avtomatsko prostoročno uporabo.

Seznam klicev je razporejen v sprejete in klicane številke. Za nedogovorjene ali neuspele klice ni lastnega seznama, so pa zato razporejeni v zgoraj omenjenih seznamih klicev. Ločujemo jih tako, da npr. klic, ki je uspel in smo se pogovarjali dobi kljukico, tisti, ki pa ni uspel, pa nima kljukice. Enako velja pri odgovorjenih in nedogovorjenih klicih. Telefon tudi zelo dobro razčleni klice po času pogovora, od zadnjega klica do vseh klicanih in vseh sprejetih, prav tako je z razčlenitvijo prenesenih podatkov, ki so sortirani po času prenosa in velikosti prenosa, tako da boste vedno vedeli, koliko ste zapravili za surfanje po preko WAP-a.

Zabavna stran

''Diskoteka v žepu'' ni brez razloga naslov tega testa, saj aparat poskrbi za dobro zvočno in vizualno spremljavo, torej kot v diskoteki. Prvo, kar opazimo, sta že omenjena zvočnika, ki sta na vsaki strani zaslona. S skupnimi močmi proizvajata pravi 3D-stereo zvok, ki je res izvrsten. V podporo so mu basi, ki so tako močni, da jih čutite po površini, pa naj bo to miza ali vaša dlan. Predvaja seveda mp3 datoteke, ki jih lahko nastavite tudi za zvonjenje, seveda poleg polifoničnih melodij. Za predvajanje teh datotek je že vgrajen predvajalnik, ki ga lahko pustite teči v ozadju in med poslušanjem glasbe lahko pišete ali pa berete vaša sporočila. Druga alternativa pa je java mp3 predvajalnik, ki je bolj pregleden in ima več funkcij, vendar pa ga ne morete pustiti v delovati ozadju, saj je to java aplikacija. Torej, če ne nameravate uporabljati telefona, potem je ta java aplikacija kot nalašč za nemoteno predvajanje glasbe, v kolikor pa ga boste uporabljali, bo primeren kar integriran predvajalnik.

V telefon lahko nalagate igre in aplikacije java, saj podpira Java MIDP 2.0, pa naj bo to s pomočjo bluetootha ali pa kabla.

Integrirana kamera je ločljivosti VGA in posname slike maksimalne velikosti 640 x 480. Vmesnik je že znan iz drugih Motorol, na prvi pogled imamo možnosti nastavitve povečave, svetlosti ter informacijo o tem, koliko prostora še imamo v pomnilniku. Kamera ima do 4-kratno digitalno povečavo, z vklopom lučke pa si olajšamo tudi slikanje v temi. S kamero žal ne moremo snemati video posnetkov, lahko pa jih zato predvajamo in to mp4 in 3gp format, in sicer tako, da jih prenesemo na telefon s pomočjo katere od povezav.

Za dodatno razvedrilo najdemo še MotoMixer, s pomočjo katerega si lahko naredimo lastna zvonjenja ali pa preprosto kaj zmiksamo. Pomemben faktor pri tem telefonu so tudi večbarvne lučke, ki se imenujejo Rythem Lights. Te lučke opozarjajo na dohodne klice, sporočila, alarme ali pa kakšne dogodke, ki jih imate shranjene v koledarju. Nahajajo se pod režo od zvočnikov in imajo možnost spreminjanja barv, k temu pa se pridružita še utripajoča tipkovnica in ekran – tako je pred vami pravi light show. Te ritmične lučke imajo še eno, ne preveč uporabno, vendar pa zabavno funkcijo. Če jih vključite in jim določite čas delovanja recimo 5 minut in telefon postavite na mizo poleg zvočnika ali pa v kakšni bolj hrupni diskoteki, bo telefon za določen čas, v tem primeru 5 minut, bliskal in utripal v ritmu glasbe, kar je zelo zabavno in vpadljivo. Primer delovanja teh lučk si lahko ogledate v albumu.

Komu je namenjen

Aparat je predvsem namenjen mlajši populaciji, vendar pa se ga ne bi branili tudi poslovneži, saj izgleda elegantno, poleg tega pa omogoča brezžično povezavo bluetooth ter razširitveno mesto za spominske kartice. Ima nekaj napak, vendar se jih da hitro odpraviti ali pa na njih pozabiti, saj zabavni del odtehta vse hibe. Navdušenci nad glasbo bodo več kot zadovoljni z njim, prav tako tisti, ki radi zaigrajo kakšno java igro, saj je igranje na odzivni in primerno veliki tipkovnici udobno. Odločitev zanj je vaša!

Telefon za test posodil: Mobiservis Čriček.

Prodajalec/Uvoznik:
Ram 2 d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Motorola
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki