marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 4 ure
V pripravljenosti:
do 9 dni
Dimenzije:
113 x 74,5 x 22 mm
Teža:
129 gramov

Tip zaslona:
240 x 160 pik, barvni, 65 tisoč barv

Notranji pomnilnik:
32 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

RIM-ovi modeli blackberryjev so v tujini pogosto uporabljani križanci, posebej zaradi funkcije "push-email". Simobil – Vodafone je tokrat (predvsem za poslovne uporabnike) predstavil malce izboljšani model (glede na 7230), ki odpravlja slabosti predhodnika. Izboljšana osvetlitev zaslona z dvema stopnjama, modri zob (sicer z malce omejeno funkcionalnostjo) ter seveda možnost uporabe slovenske SIM-kartice za polno telefonsko funkcionalnost so vse lastnosti, ki smo jih pogrešali pri predhodniku. Osnovno poslanstvo, torej biti "v stiku s pisarno", več kot odlično izpolnjuje, še posebej t.i. Enterprise različica. Zasebnim uporabnikom je namenjena Internet različica, kjer je glavni poudarek na elektronski pošti oz. sporočanju nasploh. Že vgrajene pregledovalnike priponk lahko dopolnimo z dodatnimi programi.

Proti

Danes, ko prenos podatkov GPRS spada med "počasnele", bi bil hitrejši EDGE dobrodošel, vendar se da blacbkerryja tudi brez njega čisto zadovoljivo uporabljati.

Modri zob je prisoten zgolj za uporabo s slušalkami in določenimi avtoinštalacijami. Proizvajalec bi moral podpreti oz. dodelati protokol, da se ne bi seznam bluetooth slušalk, s katerimi preverjeno deluje, zaključil z zaporedno številko 6.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
BlackBerry

Mobilni popotnik – 2. del

BlackBerry 7290


BlackBerry 7290

07.11.2005
Objavil: Mojca Giacomelli

Zakaj drugi del? Ker smo v "prvem delu" blackberryja lahko uporabljali le za prenos podatkov, tokratni model pa je uporaben tudi kot telefon z nekaterimi priboljški. Dodali so mu namreč še modri zob ter povečali pomnilniške kapacitete. In seveda deluje s slovensko SIM-kartico.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Oblikovno in funkcijsko se od prehodnika – modela 7230, ki ga je marca letos v Slovenijo "pripeljal" Simobil – Vodafone, ne razlikuje skorajda v ničemer. Pri nas je bilo namreč predhodnika (7230) možno uporabljati le z avstrijsko SIM-kartico, posledično pa so bile zato onemogočene funkcije telefona. Uporaben je bil le za e-pošto, mobilno surfanje ter seveda za organizacijo časa. Model 7290 se tako skorajda ne razlikuje od 7230, zato se bom v testu osredotočila le na dodane "priboljške", za vse že znane funkcionalnosti pa si le preberite test predhodnika – blackberryja 7230.

Sama teža in oblika sta ostali enaki, ravno tako ločljivost zaslona, ki pa so mu dodali še eno stopnjo osvetlitve. Tako imamo sedaj na voljo poleg "brez osvetlitve" še normalno in močno. Edina in hkrati zelo moteča lastnost je, da se zaslon in tipkovnica po tistem, ko se osvetlitev ugasne (varčevanje z energijo), ne osvetlita samodejno ob pritisku na katerokoli tipko. Tako je potrebno ročno aktiviranje osvetlitve.

Dvakrat večji pa je sedaj pomnilnik, ki so ga iz 16 povečali na 32 MB t.i. flash pomnilnika (ter iz 2 na 4 MB SRAM), od tega je približno 16 MB na voljo uporabniku (za imenik, sporočila, organizator in dodatne aplikacije).

Tretji "priboljšek", ki so mu ga dodali, je modri zob. Ki je sicer uporaben samo v navezi s slušalkami in drugimi prostoročnimi napravami. Na testu sem preizkusila delovanje blackberryja z modrozobo avtoinštalacijo Parrot CK3100 in slušalko Cellink BTHS 6023 FC. Precej klicev opravim v avtu, zato mi je pri vsakem telefonu, ki ga imam na testiranju, pomembno, kako se razume z avtoinštalacijo. Po tistem, ko sem zvedela, da s Parrot CK3000 Evolution ne deluje (oz. se poveže, ne zna pa poslati klica na inštalacijo), sem se precej skeptična spravila k preizkusu. "Robidnica" se je brez težav sparila z avtoinštalacijo, le ob koncu povezovanja je avtoinštalacija javila napako pri sinhronizaciji. Kar pomeni, da je blackberryja prepoznala kot napravo, s katero bi lahko delovala tudi samodejna sinhronizacija, pa očitno le-ta še ni podprta. Kar pa za uporabnika (žal) pomeni to, da v imenik avtoinštalacije ne more prenesti nobenega kontakta (ročni prenos namreč ni deloval). Pozitivno pa me je presenetilo, da je klicanje delovalo normalno. Klic se je namreč lepo prenesel na avtoništalacijo, prikazal je tudi številko klicočega (imena ne more, ker ga ni v imeniku), in pogovor je stekel normalno. Sicer delno uporabno – delno zato, ker lahko brez težav sprejmemo klic, za klicanje pa moramo uporabiti oz. vzeti v roke blackberryja (opcija – montaža stojala).

Manj sreče sem imela pri poskusu uporabe BT slušalke. Telefon ni in ni znal prevezati klica na slušalko. Razlog je preprost (kot sem ugotovila kasneje) – uradno podpira le nekaj modelov BT slušalk, med njimi pa moje seveda ni bilo. Celotna lista združljive bluetooh opreme je na voljo kar na spletni strani podjetja RIM.

Četrti (in zadnji) "priboljšek" je uporaba telefonskega dela blackberryja. Prodajnemu paketu so priložene slušalke, s katerim si olajšamo telefoniranje, pa tudi brez njih še nekako gre, saj je blackberry le "malce" širši telefon. Možno je klicanje direktno s SIM-kartice, imenik telefona pa lahko s pomočjo priložene programske opreme sinhorniziramo tudi recimo z MS Outlookom. Podatkov, ki jih lahko dodelimo posameznemu kontaktu, je "malo" morje. Naj ob tem opozorim še na možnosti nastavitev, ki jih je ogromno. Med njimi se najde tudi ta, da izberemo privzeto predpono, ki jo telefon uporabi za klicanje. Privzeto je nastavljena predpona +43, kar pomeni, da bo telefon na številke, ki jim boste npr. vrniti neodgovorjen klic, klical na +43...... Potrebno se je sprehoditi po nastavitvah telefonskega dela in vklopiti predpono za Slovenijo (+386).

Sporočanje pa še vedno ostaja glavni adut blackberryja. Push e-mail je odlična zadeva, nad katero sem bila navdušena že pri predhodniku. Internet različica lahko pregleduje do 10 poštnih predalov, ki si jih lahko nastavimo tudi preko spletne strani (www.mobileemail.vodafone.si), enterprise različica pa je seveda vezana na e-poštni sistem podjetja (deluje z MS Exchange in Lotus Notes sistemi). Pisanje e-pošte (ter seveda tudi SMS-sporočil) je z uporabo qwerty tipkovnice "mala malica", dobrodošlo pa je, da že v osnovi podpira najpogostejše formate priponk.

Dodatne funkcionalnosti pa si lahko pridobimo z uporabo dodatnih programov, ki jih je na spletu tudi za blackberryja precej. Programe namestimo z uporabo programa Desktop Manager, ki poleg nameščanja programske opreme omogoča še sinhronizacijo ter arhiviranje.

Še vedno pa podpira le GPRS prenos podatkov. Za uporabo e-pošte je to dovolj, za surfanje pa bi se spodobilo kaj hitrejšega.

Blackberryja je za testiranje posodil Si.mobil d.d..

Prodajalec/Uvoznik:
Si.mobil d.d.
albumfotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: BlackBerry
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki