marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 5 ur
V pripravljenosti:
do 240 ur
Tip baterije:
Li-ion (960 mAh)
Dimenzije:
113 x 75 x 20 mm
Teža:
136 g

Tip zaslona:
barvni, 65.536 barv, 240 x 160 pik

Notranji pomnilnik:
16 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,6 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Glede na njegovo osnovno poslanstvo (elektronska pošta takoj na "dlani") mu funkcijsko lahko očitam zelo malo. Kot sem omenila že prej, mu EDGE vsekakor ne bi škodoval. Če bi mogla, bi mu dodala tudi malce boljšo osvetlitev zaslona, vendar se potem lahko verjetno poslovimo od daljšega časa delovanja brez polnjenja. Dizajn – preveč smo se razvadili z "oh in sploh" lepo oblikovanimi dlančniki.

Trenutno nekajmesečno promocijsko obdobje ne omogoča klicev ter pošiljanja SMS-sporočil. Ko bodo pri Si.mobilu enkrat to omogočili, pa bi znal biti zaradi "push" tehnologije dobrodošla napravica za vse, ki jim veliko pomeni to, da pošte ni potrebno preverjati, ampak le-ta "pride" kar sama na dlančnik.

Fotografije mobilnika
mobilniki
arhiv test
BlackBerry

Mobilni popotnik

BlackBerry 7230


BlackBerry 7230

05.04.2005
Objavil: Mojca Giacomelli

Ste eden izmed tistih, ki sta nam internet in predvsem e-pošta postala način življenja? Imate naročeno obveščanje o novi pošti preko SMS-ov? Nastavljeno preverjanje pošte na vsakih 5 minut? Nosite s seboj mobilnik in dlančnik ali pa si lastite katerega izmed pametnih telefonov? Če so odgovori pritrdilni, in bi bila naša primarna dejavnost svetovanje, potem bi vam lahko našli rešitev vaših "težav" (ali odvisnosti bo porekel kdo drug). Svetovanja sicer ne izvajamo, pa vendarle bi vam lahko priporočila napravico, ki bi vas delno rešila prej naštetih opravil.



ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj)  
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Si.mobil Vodafone je namreč prvi v Slovenijo pripeljal Blackberryja, napravico, o kateri smo že marsikaj prebrali, nikoli pa natančno vedeli, kaj sploh omogoča. Sama sem napravico podjetja RIM (Research in Motion) prvič prijela v roke na CeBIT-u pred dvema letoma. Nevajena telefona s qwerty tipkovnico se z njim nisem najbolje znašla. "Kr neki ... " bi se izrazila današnja mladina. Po dobrih dveh letih pa mi je Blackberry prišel v roke za namen testiranja. Si.mobil je namreč v začetku marca predstavil nov podatkovni paket, ki je namenjen tako "navadnim smrtnikom", v kombinaciji z BES (BlackBerry Enterprise Server) pa tudi poslovnežem in podjetjem. V promocijskem obdobju ponujajo model 7230, ki je sicer malce starejši, vendar še vedno dobro opravlja svoje osnovno poslanstvo.

Dlančnik, komunikator ali pametni telefon?

Ob pisanju testa se mi je postavilo vprašanje, kako nazivati Blackberryja. Ali je to dlančnik s funkcijo telefona? Komunikator, ker ima qwerty tipkovnico? Ali pametni telefon, torej telefon z dodanimi funkcionalnostmi dlančnika? Meje za uporabo enega izmed nazivov so danes že zelo zabrisane. Dlančniki imajo v večini velik zaslon, občutljiv na dotik, redko pa imajo dodan še GSM-modul. Komunikator ima qwerty tipkovnico in GSM-modul, vendar je brez zaslona, občutljivega na dotik. Pametni telefon pa je telefon s (ponavadi) klasično telefonsko tipkovnico in/ali zaslonom, občutljivim na dotik. Vsem trem pa je vsekakor skupen operacijski sistem. Kam torej uvrstiti blackberryja? Ima velik zaslon, qwerty tipkovnico, GSM-modul, operacijski sistem ... Proizvajalec ga naziva kot "wireless handheld" – naj bo torej dlančnik. , čeprav smo ga uvrstili v rubriko testi mobilnikov.

Kaj dobimo v paketu?

Testirani model 7230 sem dobila v lepi modri embalaži, v kateri sem poleg dlančnika našla še priročno stojalo (vendar brez možnosti napajanja), torbico za pas iz trde plastike, kabel za polnjenje in še enega za povezavo z računalnikom (USB), preko katerega lahko "robidnico" tudi polnimo ter krpico za čiščenje zaslona. Poleg zgoščenke s programsko opremo so bila v škatli še navodila za uporabo, vendar žal samo v nemškem jeziku. V promocijskem obdobju namreč uporabniki dobijo SIM-kartico operaterja A1, saj so želeli pri Si.mobilu slovenskim uporabnikom čimprej ponuditi novost. Iz tega razloga so na voljo samo podatkovne storitve (e-pošta, internet), telefonski del pa naj bi bil predvidoma na voljo po zaključku promocijskega obdobja, ko naj bi v blackberryja lahko vtaknili tudi slovensko SIM-kartico.

Na testih ponavadi zelo neradi zapišemo informacijo o trajanju baterije, vendar jih tokrat bom. Zaradi "višje sile" je namreč testirani blackberry nekaj dni več ali manj počival. Proizvajalec navaja vzdržljivost baterije v stanju pripravljenosti do 10 dni, čemur se v praksi precej približa. Po šestih dneh "na čakanju" je bilo na voljo še cca 20 % baterije. Zelo zadovoljivo! K mali porabi baterije pripomore tudi (po mojem mnenju) malce švohotno osvetljen zaslon. Če bi mogla, bi osvetlitev zagotovo povečala.

Zaslon, tipkovnica in upravljanje telefona

Zaslon ima ločljivost 240 x 160 pik, zmožen pa je prikaza preko 65.000 barv. Prilagoditve zaslona so majhne – nastavimo lahko, po kolikšnem času se ugasne ter vrsto in velikost pisave, kar je dobrodošla funkcija. Pod zaslonom bomo našli skorajda klasično qwerty tipkovnico s 33 tipkami. Osebno sem zelo skeptična do dlančnikov z vgrajeno qwerty tipkovnico, saj so ponavadi tipke preveč skupaj, da bi lahko izkoristili prednost tipkovnice. Blackberryju pa se pozna, da je precej širši od podobnih izdelkov. Primerjam ga lahko npr. s palmovim treom 600, ki ima enako tipkovnico. Razlika v širini cca 1,5 cm pripomore k temu, da je tipkovnica na blackberryju zelo uporabna, tipkanje pa ni muka, ampak prej užitek.

Za navigacijo po menijih uporabljamo navigacijski kolešček (jog-dial), ki se premika v treh smereh – navzdol/navzgor in potrditev, ter tipko oz. gumb ESC. Oba gumba sta na desni strani, kar olajša navigacijo. Vsaj meni osebno se mi je zdela navigacija precej intuitivna. Verjetno zato, ker je jog-dial na desnem boku. Zakaj to poudarjam? Sama sem navajena, da mobilnik, če je le možno, uporabljam z eno roko. In ker sem desničarka, je le-ta desna. Dobro leto sem namreč uporabljala tudi P900, kjer pa je jog-dial na levi strani, in se zato nikakor nisem mogla navadit upravljanja mobilnika samo z eno roko. Pri blackberryju pa je možno tudi e-pošto napisati "enoročno", čeprav je precej širši.

Samemu dizajnu pa bi težko namenili veliko pohvalnih besed. Verjetno je oblikovalcem podjetja RIM funkcionalnost pomembnejša od samega izgleda, čeravno njihovi novejši modeli nakazujejo tudi nasprotno. Model 7230 je namreč malce neugledne črne barve, brez kakršnihkoli lepotnih dodatkov. Velik zaslon, dobra tipkovnica ter povezljivost sta očitno njegova aduta.

Push email – kaj je to?

Glavna prednost blackberryja pred drugimi podobnimi napravicami je tehnologija "push", kar za e-pošto pomeni, da nam ni potrebno vsake toliko časa izbrati ukaza Check email, ampak bo le-ta prispela na dlančnik tisti trenutek, ko jo bomo prejeli. No, tisti trenutek ravno ne pomeni iste sekunde, ko jo dobimo v naš poštni predal, gre pa za "zakasnitev" največ 15 sekund. Pri blackberryju torej odpade tudi npr. intervalna nastavitev e-pošte, ki nam na navadnih dlančnikih in pametnih telefonih tudi kuri dragocene tolarje. E-pošta torej prispe v naš dlančnik brez naših posegov. Poleg tega pa ima še dobrodošlo funkcionalnost – s pomočjo BES (BlackBerry Enterprise Server) ga lahko povežemo tudi s poštnim predalom v podjetju, kjer zna delati z Exchange in Lotus Notesom, poleg pošte pa nam v tem primeru sinhronizira tudi kontakte in koledar. BES z licencami za pet odjemalcev stane cca 700 evrov, poslovnežem, ki veliko potujejo, pa s seboj ne želijo nositi prenosnika, pa prihrani par kilogramov (ali več) odvečne teže.

Poleg klasične pošte ima namreč podporo za prikaz tekstovnih datotek, preglednic, predstavitev in slik. Priponke v obliki wordovih, excelovih in powerpoint dokumentov je prikazal brez težav. Sicer se deloma izgubi oblikovanje, pri predstavitvah pa pokaže samo tekst, vendar je za pregled vsebine dokumenta to dovolj.

Kot uporabnik blackberryja dobimo svoj e-poštni naslov ter možnost pregledovanja in urejanja pošte preko spletnega vmesnika, lahko pa si nastavimo tudi do deset računov, s katerih blackberry pobira pošto. Pri nastavljanju teh računov sem imela malce težav zaradi izbire pravega načina dostopa do pošte, vendar sem na koncu le izbrala pravo.

Pri sporočanju je blackberry tudi malce posebneža, saj lahko poleg e-pošte in kratkih sporočil pošiljamo tudi t.i. PIN-sporočila. PIN je namreč enolična identifikacijska številka dlančnika. Če poznamo še koga, ki ga uporablja, in nam pove svoj PIN, mu lahko namesto e-pošte ali SMS-a pošljemo PIN-sporočilo. Teoretično, kajti v praksi tega nisem mogla preizkusiti.

Imenik, kontakti, koledar in drugi pripomočki

Na priloženi zgoščenki bomo našli programček za povezavo blackberryja z računalnikom (Desktop Manager), ki nam omogoča nalaganje dodatnih aplikacij, varnostno shranjevanje in restavriranje podatkov (Backup & Restore) ter sinhronizacijo pomembnih podatkov (kontakti, koledar, zapiski in opravila). Izbiramo lahko med različnimi PIM-sistemi; sama sem na testu uporabila MS Outlook, kjer je sinhronizacija stekla brez težav.

Ker je blackberry dlančnik, omogoča znane funkcionalnosti organizatorja – različni pogledi na koledar, opravila, urejanje kontaktov, opozarjanje z alarmi, ipd. Pri personalizaciji dlančnika so proizvajalci malce skoparili. Vsaj glede na to, česa smo vajeni z današnjih modernih mobilnikov. Blackberryju sicer lahko zamenjamo temo, dodamo nove zvoke, spreminjamo pisavo, precej možnosti nastavitev pa imamo tudi pri brskalniku. Pri nastavljanju opozarjanja na razne dogodke sicer niso skoparili (izbiramo lahko npr. med nastavitvami "solo" dlančnika in dlančnika v stojalu), zvoki, ki nas opozarjajo na razne dogodke, pa ne spadajo med večkanalne. Zanimiva je tudi nastavitev vklopa in izklopa dlančnika, kjer lahko izbiramo med nastavitvijo, ki velja med tednom in nastavitvijo, ki velja za vikend.

Ker ima svoj operacijski sistem in kar nekaj MB velik pomnilnik (natančneje 16 MB), so proizvajalci in razvijalci poskrbeli, da je na voljo ogromno število dodatnih aplikacij. Na testu sem jih preizkusila nekaj, vendar so vse zahtevale drugačne nastavitve povezave (WorldMate, IM+, ipd).

Povezljivost

Trenutna edina možnost povezave računalnika z blackberryjem je preko USB-kabla, ki je hkrati lahko tudi napajalnik.

Za mobilni internet je opremljen z GPRS, ne podpira pa hitrejšega EDGE. Kar bi mu prineslo precej dodatnih točk. Vgrajen brskalnik je tako WAP kot tudi WML in HTML brskalnik, zato hitrejša povezava ne bi škodila. Navadne spletne strani zna prikazati precej dobro, vendar traja, da jih naloži. Izklopimo lahko sicer prikaz slik, brskalnik pa ima vgrajene tudi različne načine emulacije (Openwave WAP, Microsoft IE, Mobile IE, Netscape ...).

BlackBerryja 7230 je na test posodil Si.mobil Vodafone d.d.

Prodajalec/Uvoznik:
Si.mobil d.d.
albumfotografije
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: BlackBerry
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki