marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
3 ure
V pripravljenosti:
150 ur
Tip baterije:
Li-Ion (580 mAh)
Dimenzije:
87,5х44,9x20,7 mm
Teža:
98 g

Tip zaslona:
128 х 160 pik, 4096 barv
Zunanji zaslon:
monokromatski, 96 x 64 pik

Stopnja sevanja SAR:
0,94 W/kg
Za

Telefon je kakovostno izdelan in ne deluje plastično, ima dober in kontrasten barvni zaslon, ter zelo dobro polifonijo.

Proti

Počasnost odzivanja tipk pri hitrem pritiskanju, uporaba IR samo za sinhronizacijo z računalnikom, slaba kakovost slik, posnetih z digitalno kamero.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
BenQ

Grški bog

BenQ Athena S830c


BenQ Athena S830c

01.11.2003
Objavil: Dare Gliha

Na testu smo prvič imeli telefon podjetja BenQ, to je model Athena s830c. Gre za preklopni telefon z zunanjo anteno (kar zna za nekatere biti malenkost moteče), ki na prvi pogled deluje zelo moderno, pa tudi dokaj všečno, kot dodatek pa so priložili še najmanjšo zunanjo digitalno kamero (6 x 2 x 1,4 cm), ki jo pri uporabi preprosto pritrdimo na vrh telefona. Telefon deluje v dveh frekvenčnih območjih in sicer v 900 MHz in 1800 MHz.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 160 x 120 pik
Povečava: 2x
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
ne podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Splošen izgled (prvi vtis o telefonu, zaslon, osvetlitev, tipkovnica...)

Kvaliteta ohišja je na dokaj visokem nivoju, saj se nam ob uporabi niso pojavljali “črički”, pa tudi sam občutek je dober, saj se nam ne zdi, da bo telefon razpadel v naših rokah. Telefon ima dva zaslona, manjši monokromatski je na zunanji strani in ima modro osvetlitev ter ločljivost 96 х 64 pik, na notranji pa nas pričaka večji barvni zaslon, ki zmore prikazati 4096 barv v ločljivosti 128 х 160 pik. Treba je še omeniti, da je okoli notranjega zaslona svetlečo srebrna plastika, na kateri se v trenutku pozna vsa umazanija.

Tudi tipke so kvalitetno izdelane, modro osvetljene, ter dovolj velike, da jih brez problema uporabljajo tudi tisti, ki imajo večje prste. Sama uporaba je preprosta, saj meniji delujejo po principu DA/NE, kar smo navajeni iz nekaterih drugih telefonov. Vse funkcije dosežemo preko smernih tipk, ter preko potrdilne tipke OK.

V kompletu z telefonom dobimo Li-Ion baterijo s kapaciteto 580 MAh, polnilec, digitalno kamero ter navodila, vse skupaj pa je zaprto v lično aluminijasto embalažo.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

BenQ Athena ima možnost shranjevanja 400 imen v lasten pomnilnik, vsakemu kontaktu pa lahko dodamo tri telefonske številke, elektronski naslov, lahko pa tudi uporabimo glasovno klicanje, ter ga uvrstimo v določeno skupino. Kontaktom lahko tudi priredimo lastne slike, posnete z digitalno kamero.

Telefon omogoča kopiranje iz kartice SIM v lastni pomnilnik ter nazaj, za okoli 200 kontaktov pa je potrebno počakati več kot 5 minut, kar ni ravno najhitreje. Zelo uporabna pa je opcija črni/beli, ki nam omogoča, da se izognemo nezaželenim klicem, saj lahko na ta seznam uvrstimo vse številke, za katere želimo, da nas ne kličejo, ter vse, za katere želimo biti dosegljivi. Zelo uporabno v primeru nujnih klicev.

Omogočena nam je tudi sinhronizacija podatkov (kontaktov ter koledarja) z računalnikom (Microsoft Outlook), vendar pa moramo za to imeti nameščeno programsko opremo SyncQ. Določimo lahko tudi, od katerega do katerega dne naj se podatki sinhronizirajo.

Sporočila

Telefon omogoča pošiljanje tako SMS, EMS kot tudi MMS sporočil. SMS sporočilo lahko pošljemo poljubno dolgo, saj ga telefon samodejno razdeli na več krajših sporočil, kar pa seveda poveča ceno poslanega sporočila. Pošiljamo lahko enemi sami osebi, ali pa določeni skupini. Samo pisanje sporočil pa ni primerno za hitre prste, saj telefon ne dohaja hitrega tipkanja, pač pa za to potrebuje določen čas (ki pa je še vedno v mejah sprejemljivega). Seveda telefon podpira tudi predvidevanje vnosa T9 z imenom itap, žal pa vmes ni slovenskega jezika. Prejeta SMS sporočila se shranijo na SIM kartico.

Pošiljamo in sprejemamo lahko tudi MMS sporočila, ta so lahko velikosti največ 30 Kb (v telefon jih lahko shranimo največ 30 oz. do 100 KB prostora), pošljemo pa jih lahko ali drugemu uporabniku na telefon ali pa na naslov elektronske pošte. Nastavimo lahko tudi pomembnost sporočila, saj imamo na voljo tri stopnje in sicer nizka, srednja ter visoka.

Seznami klicev, števci...

Telefon zabeleži po 10 sprejetih, klicanih in neodgovorjenih klicev, te pa opremi z ikono, ki nam pove, za katero vrsto klica je šlo. Vsak zapis je zabeležen tudi z datumom ter uro klica, iste številke pa se podvajajo, kar v bistvu pomeni, da lahko za 10 klicev iz iste številke dobimo 10 informacij, kdaj so nas klicali. Telefon tudi beleži informacije o trajanju vseh klicev, zadnjega klica, ter vseh odhodnih klicev. Naj omenimo, da telefon ne beleži časa ter količine prenesenih podatkov preko GPRS.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

Na voljo imamo pet profilov, ki jih lahko po lastnih željah urejamo. Telefon podpira večglasne melodije, uporabimo pa lahko tudi do 16 glasov, kar trenutno pomeni nalaganje skoraj vseh melodij, ki jih najdemo na našem portalu, imamo pa tudi urejevalnik melodij. Naj omenimo, da smo bili s predvajanjem melodij pozitivno presenečeni. Melodije se lahko na telefon naložijo preko WAP-a ali preko infrardečega vmesnika (IR) ter serijskega kabla (seveda moramo za to prej obiskati uvoznika za pridobitev programske opreme).

Na voljo je tudi tipka za hiter dostop do osnovnih funkcij, ki nam precej olajšajo delo predvsem z nastavljanjem budilke ter dostopom do prejetih SMS sporočil. Athena nam omogoča kar štiri budilke, vsaki izmed njih pa lahko priredimo lastno melodijo, določimo razmak med dremanjem, ter ali bo alarm deloval enkratno ali vsakodnevno.

Ozadja na telefon lahko prav tako nalagamo preko WAP-a, ali preko IR in serijskega kabla, največja velikost slike pa je 120 x 160 pik. Lažji način je vsekakor WAP, saj nam nalaganje preko IR zaradi ne ravno bleščeče programske opreme vzame več časa.

Telefon podpira tudi javo, na voljo imamo 188 KB pomnilnika, največja velikost aplikacije pa je lahko 60 KB. Aplikacije lahko tudi razvrstimo po mapah, ki smo si jih sami ustvarili.

Na telefonu sta prednaloženi 2 igrin (Last Gunner in Champion Soccer), več pa si jih lahko naložimo preko jave.

Fotografiranje

Digitalna kamera je k telefonu priložen kot zunanja enota, ki se jo priključi na vrh telefona in je trenutno najmanjša zunanja digitalna kamera, možen pa je tudi nagib do kota 30 stopinj. Da je to najmanjša kamera se seveda pozna tudi pri kvaliteti slike, saj so posnetki veliki okoli 7 KB ter velikosti 120 x 160 pik, kar je edina možna velikost.

Slike se shranijo na telefon v album, poimenuje pa jih z DSCxx.jpg, kjer je “xx” zaporedna številka slike. Na računalnik jih lahko prenesemo preko IR ali serijskega kabla, lahko pa jih pošljemo preko MMS na elektronsko pošto ali drug telefon. Možna pa je tudi uporaba slike kot ozadja notranjega zaslona.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

WAP povezovanje nam je omogočeno preko GPRSin CSD. GPRS je dokaj hiter, saj je razreda 10 (4+2). Za sinhronizacijo z računalnikom lahko uporabimo tako IR kot tudi serijski kabel, ki pa ga je potrebno dokupiti. Tudi za sam program za sinhronizacijo je potreben obisk pri uvozniku, je pa pozitivno to, da ga dobimo brezplačno. Edina stvar, ki nas moti je dejstvo, da je z vgrajenim IR mogoče opraviti samo sinhronizacijo, za dostop do interneta pa je potrebno dokupiti serijski kabel. Navodila za vzpostavitev povezave pa zopet dobimo brezplačno pri uvozniku.

Prodajalec/Uvoznik:
Avto-phone d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
Ni povezane dodatne opreme.
povezane vsebine
oprema: BenQ
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki