marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 12 ur (2G), do 5 ur (3G)
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (1150 mAh)
Dimenzije:
115,5 x 62,1 x 12,3 mm
Teža:
135 g

Tip zaslona:
Multitouch, 16 mio barv, 320 x 480 pik, 3,5"

Notranji pomnilnik:
16 GB / 32 GB
Stopnja sevanja SAR:
0,79 W/kg
Operacijski sistem:
iPhone OS

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

iPhone 3GS ima tako kot tudi že prejšnji modeli, kar nekaj pozitivnih lastnosti. Uporabniška izkušnja je tisto, kar bi lahko dali na prvo mesto. Telefon si morate sami ogledati, ga vzeti v roke in šele takrat si lahko ustvarite svoje mnenje o njem. Zaslon ima odlično vidlivost in se tudi na močni svetlobi obnese zelo dobro. Poleg tega pa je vsekakor ena izmed boljših lastnosti prav multitouch zaslon občutljiv na dotik, pri katerem za uporabo ne potrebujete nobene dodatne palčke (stylus) ampak se vse upravlja s pomočjo prstov. Na splošno je Applov uporabniški vmesik eden izmed boljših, če ne celo najboljši v mobilnih napravicah. To mnenje je sicer lahko različno, saj nekdo ceni to, da ima čimveč možnosti za nastavitve, drugi pa ceni enostavnost - na koncu je važno le to, kakšen je končni rezultat določene operacije.

Proti

Na prvem mestu slabosti lahko omenim baterijo. Ta vsekakor ni ena izmed svetlih točko iPhona 3GS, sploh če imamo vključen tudi 3G način delovanja, potisno pošto (push mail), WiFi,... . Vendar je to problem večine novejših mobilnih napravic, ki imajo velik zaslon in so v uporabi za precej več opravil, kot le govorno komuniciranje. Pri moji uporabi iPhone 3GS z vključenim 3G, WiFi, Bluetooth, potisno pošto,... zdrži približno en dan uporabe - čez vikende, ko ga manj uporabljam, pa lahko tudi do dva dni. Nekaterim tudi ni všeč, da si preko modorozobe povezave ne morejo izmenjavati datotek, melodij,... vendar sem prpričan, da bomo uporabniki iPhone-ov tudi to dobili slej ko prej ... Pustimo času čas.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Apple

"S" pomeni hitrost (angleško: speed)

Apple iPhone 3GS


Apple iPhone 3GS

18.07.2009
Objavil: Thomas Bergant

Nekateri smo težko čakali 19. junij, ko naj bi se v prvih državah začela prodaja novega modela kalifornijskega proizvajalca Apple z oznako iPhone 3GS. Poleg Združenih držav, Kanade, Francije, Nemčije, Španije, Švice in Velike Britanije je bila tudi Italija, kjer nam najbližje prodajajo iPhone 3GS brez pogodbene vezave z operaterjem.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: -/ni podatka
nočni način
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
ne podpira java
ne podpira radio FM

Seveda sem se tisti petek z nekaj kolegi odpravil proti Trstu, vendar smo bili malce prepozni, kajti nekaj minut pred nami je skupina slovencev "pobrala" zadnjih pet kosov. Naslednji dan, v soboto sem preklicaril kar nekaj italijanskih trgovcev in naposled mi je uspelo v italijanskem Tržiču (Monfalcone) rezervirati dva iPhone-a, ki sem ju tudi takoj odšel iskat. Vmes je bil še dopust, zato je test prišel na vrsto šele sedaj, ko sem že dodobra spoznal novega iPhone-a.

Medtem so 26. junija začeli s prodajo tudi v Avstriji, Avtraliji, Belgiji, na Irskem, na Japonskem in na Nizozemskem, 9. julija pa je prišla na vrsto cela vrsta držav, v katerih se je uradno začel prodajati iPhone 3GS. Te so: Bolgarija, Hrvaška, Češka, Črna Gora, Danska, Dominikanska Republika, El Salvador, Estonija, Filipini, Finska, Grčija, Gvatemala, Hong Kong, Južna Afrika, Kolumbija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Madžarska, Makedonija, Malezija, Malta, Mehika, Moldavija, Nova Zelandija Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Singapur, Slovaška, Švedska in Urugvaj. Zadnji paket držav pride na vrsto 9. avgusta in te so: Argentina, Botswana, Brazilija, Centralna Afrika, Čile, Ekvador, Egipt, Gvineja, Honduras, Indija, Indonezija, Jamajka, Jordanija, Kamerun, Kenija, Madgaskar, Mali, Mavricius, Nikaragva, Nigerija, Panama, Peru, Rusija, Savdska Arabija, Senegal, Slonokoščena obala, Tajvan, Tajska, Turčija, Venezuela in Združeni Arabski Emirati,... Seznam držav je dolg in obsega 80 držav. Čeprav je med njimi kar precej eksotičnih imen, žal med njimi ne najdemo Slovenije. Kaj je vzrok temu je zaenkrat zgolj ugibanje. Nekateri pravijo, da zato, ker je Slovenija majhna, čeprav je kar nekaj držav na seznamu, manjših - če ne po številu prebivalcev ali velikosti države, pa vsaj po tehnološki razvitosti ali kupni moči državljanov. Drugi spet pravijo, da je vzrok združenje SAZAS. Mogoče se boste vprašali, kaj ima SAZAS pri vsem tem? Apple je naredil iPhone predvsem zato, da bi lahko preko svoje trgovine iTunes in AppStore prodajal poleg aplikacij tudi avtorske vsebine, kot so glasba in filmi. Združenje SAZAS pa je povezano ravno s tem področjem. Ali je res kaj na tem, bom prepustil vaši domišljiji in se bom raje posvetil opisu Applovega novinca - iPhone 3GS.

Primerjava s prejšnjim modelom
Pri iPhone 3G smo lahko zapisali, da je navzen kar nekaj razlik, predvsem bolj zaobljen zadnji del, drugačni materiali (prej alimunij, potem plastika), ... pri modelu iPhone 3GS tega ne moremo zapisati. Na zunaj izgleda popolnoma enak modelu iPhone 3G. Edina razlika, ki se jo da opaziti je, da so napisi na zadnji strani pri iPhone 3GS bolj svetli in tako bolj opazni. Tudi če pogledamo tehnične lastnosti se prav veliko ni spremenilo. Večina novosti je prišlo z novim operacijskim sistemom, ki nosi oznako iPhone OS 3.0. Te novosti so na voljo tudi za oba predhodnika - seveda z nekaj omejitvami oz. pri starih dveh modelih ni na voljo vseh funkcij. Vendar več v nadaljevanju.
Drobovina je še vedno zelo podobna. Procesor, ki poganja celoten operacijski sistem, je tokrat nov in sicer naj bi to bil AMR Cortex A8 (pri prejšnjih dveh modelih je bil ARM 11) z delovnim taktom 600 MHz. Delovni pomnilnik so podvojili in sedaj z 256 MB RAM-a aplikacije delujejo veliko bolje in se zaganjajo hitreje. Prav zato tudi oznaka 3GS, kjer naj bi "S" pomenil hitrost (angleško: speed).
Pri hitrosti pa lahko omenimo tudi to, da se sedaj iPhone 3GS zna povezovati preko HSDPA omrežji s hitrostjo 7,2 Mbps (prej le 36 Mbps), vendar pa žal še vedno ne pozna standarda HSUPA, ki bi precej pripomogel k temu, da bi bilo tudi nalaganje vsebin na spletne strani veliko hitrejše. To bomo verjetno dočakali naslednje leto, ko bo verjetno spet na voljo nov model :).
Razlika, ki jo lahko omenimo v primerjavi z modelom iPhone 3G je tudi ta, da je novinec na voljo v dveh različicah - s 16 gigabajti ali 32 gigabajti pomnilnika (prej 8GB in 16GB) in da je sedaj na voljo v obeh barvah (črna in bela) v vseh različicah (prej je bil bel na voljo le pri 16 GB različici).

Rokovanje, uporaba,...
Sama uporaba vmesnika na iPhone-u je več ali manj izključno preko zaslona, občutljivega na dotik. Ker marsikdo pomisli v tem primeru na stylus ali po domače palčko za vnos, moram tukaj poudariti, da je iPhone-ov vmesnik narejen tako, da se ga upravlja izključno s prsti. Če poskusimo s kakšnim drugim predmetom, bomo opazili, da se sploh ne da drugače, kot s prsti. To zna biti mogoče problem pozimi, ko imamo rokavice. Sem pa v neki spletni trgovini zasledil tudi posebne rokavice, ki imajo na konicah prstov prevodni material in se lahko z njimi upravlja iPhone. Ko smo omenili na dotik občutljivi zaslon - ta je pri iPhonu ti. "multitouch" kar pomeni, da je zmožen zaznati več dotikov hkrati in operacijski sistem iPhone OS to zna to tudi s pridom izkoristiti. Predvsem pri opravilih, kot je povečava slike (zoom), kjer to počnemo z dvema prstoma. Takemu zaslonu rečemo kapacitivni zaslon.

Zaslon
Glede zaslona sem že nekaj napisal v prejšnjem odstavku. Zaslon je velikosti 320 x 480 pik, zna prikazati do 16 milijonov barv in se ga tudi pri dnevni svetlobi dobro vidi. Če ga primerjamo s prejšnjim modelom, se zdijo prikazane barve spet malce toplejše in mogoče zato malce potegne na rumenkasto. Pri prvem modelu je recimo bela barva bolj hladna, modrikasta, pri naslednjem iPhone 3G bolj rumenkasta, sedaj pa je odtenek malce drugačen. Ali se to kaj razlikuje med posameznimi serijami je težko reči, razliko pa boste opazili predvsem, če boste imeli na voljo vse tri modele, ki jih boste postavili enega poleg drugega.

Uporabniška izkušnja
Pri modelu iPhone 3G sem zapisal tole:
Dosedaj nisem imel mobilnika, ki bi bil tako uporabniku prijazen in pri katerem je uporabniška izkušnja res enkratna. Res da bomo na iPhonu nekatere zadeve zaman iskali, za nekatere druge pa si bomo morali namestiti dodatne programe, vendar sama hitrost uporabniškega vmesnika in enostavnost uporabe odtehta tudi to. Je pa iPhone mobilnik, ki ga je potrebno vzeti v roke in preizkusiti, ker samo branje testov in tehničnih zmogljivosti ne prinese tistega pravega učinka. Težko je opisati določene stvari in zato je tudi precej takih ljudi, ki v iPhone-u vidijo neko igračo, ki zna zgolj pol toliko, kot kateri drugi mobilnik. Se pa to mnenje lahko hitro spremeni, ko dobijo iPhone v roke.
Po enem letu od tega, še vedno trdim enako. Razlika pri iPhone 3GS je le ta, da je uporabniška izkušnja še boljša, saj je zaradi hitrejšega procesorja in podvojeno količino delovnega pomnilnika iPhone 3GS še veliko bolj odziven in hitrejši.

Večpredstavnost, personalizacija, kamera, GPS...
Apple ima precej izkušenj s projektiranjem in izdelavo predvajalnikov večpredstavnostnih vsebin, in to so s pridom uporabili pri izdelavi iPhone-a. Z iPhone-om lahko tako predvajamo glasbo v formatu mp3, videoposnetke v formatu mp4, lahko poslušamo in gledamo pododdaje (podcaste), ...
Vgrajena kamera ima sedaj malce ozboljšano ločljivost in ta znaša še vedno "samo" 3 milijone pik in skoraj nobenih nastavitev, vendar so sedaj dodali samodejno ostrenje, kar poveča uporabnost. Slikanje je zelo enostavno, saj samo odpremo program za zajemanje fotografij in pritisnemo na gumb za slikanje. Če želimo, da ostri na neki drugi točki, ki ni centralno postavljena v motiv, enostavno s prstom označimo točko, kjer naj ostri, tako nato izmeri svetlobo in mi slikamo. Rezultati so precej boljši kot pri prejšnjem modelu brez samodejnega ostrenja. Poleg tega lahko sedaj tudi snemamo videoposnetke z 30 okvirji na sekundo (FPS - Frames Per Seconds) in vidoposnetke tudi takoj, ko zajemo naložimo na spletni servis kot je recimo YouTube ali MobileMe. Še vedno sicer mogoče včasih pogrešam bliskavico, vendar po dosedanjih izkušnjah malo kateri mobilnik z vgrajenim fotoaparatom dela dobre slike v slabih svetlobnih pogojih. Če pa je dovolj svetlobe, pa so posnete slike dovolj kakovostne, da jih damo lahko tudi razviti v fotostudio.
Vgrajenemu GPS sprejemniku so sedaj dodali še funkcijo kompasa. Prednost tega je, da tudi ko se ne premikamo, iPhone ve, v katero smer smo obrnjeni in tako lahko obrne zemljevid v smer, kamor gledamo. To pride prav predvsem takrat, ko smo v vlogi pešca, saj brez digitalnega kompasa programska oprema ne more vedeti, kam smo obrnjeni, oziroma to lahko šele izračuna, ko se začnemo premikati. Z izidom iPhone OS 3.0 je Apple omogočil razvijalcem tudi uporabo GPS sprejemnika in tako je na voljo že nekaj navigacijskih rešitev (Navigon in Sygic Mobile Maps), ostali "ta veliki" pa so tudi že napovedali svoje izdelke (TomTom, iGo,... ). GPS sprejemnik pa ni uporaben zgolj za navigacijo, temveč tudi recimo za označevanje fotografij (geo tagging), ki tako v EXIF informacijah vsebujejo tudi informacijo o kraju zajema. Preko Applove trgovine (AppStore) pa je na voljo tudi še nekaj dodatnih programov, ki izkoriščajo GPS sprejemnik (merjenje hitrosti, prikaz informacij glede na trenutni položaj, ...).

Povezljivost
Apple Phone 3GS lahko povezujemo z računalnikom preko priloženega USB kabla. Druga možnost je še preko WiFi povezave, če za to uporabimo dodatne programe, ki so na voljo preko AppStore-a. Sicer premore iPhone tudi bluetooth povezavo, vendar ta tudi v tej različici še ni popolnoma uporabna. Če sem pri prejšnjem modelu zapisal, da pozna zgolj "Handsfree" in "Headset" profil, kar pomeni, da bomo iPhone preko Bluetootha lahko uporabljali zgolj z zvočno opremo, kot so razne bluetooth slušalke ali bluetooth avtoinstalacije, lahko sedaj zapišem, da so čisto malo razširili nabor servisov in se sedaj z iPhone 3GS lahko povežemo tudi z računalnikom, vendar le za to, da bomo recimo na prenosnem računalniku uporabili iPhone kot brezžični modem. Temu se v strokovnih krogih po angleško reče "tethering". Poleg tega pa naj bi bilo v bližnji prihodnosti možno bluetooth uporabiti tudi za povezavo dveh (ali več) iPhone-ov za recimo skupinsko igranje igric ali skupno rabo določenih informacij. Dosedaj še nisem naletel na noben tak program ali igrico, ki bi to izkoriščala, ne izključujem pa možnosti, da je kaj takega že na voljo.
Naj omenim še, da se zna iPhone 3GS povezati z več ali manj vsemi bluetooth slušalkami in nikakor ne drži to, kar se da prebrati, da naj bi deloval le z Applovimi bluetooth slušalkami. Ko ravno omenjam slušalke. iPhone 3GS oz. iPhone OS 3.0 je pridobil tudi AD2P profil, kar pomeni, da bomo lahko povezali tudi stereo bluetooth slušalke in jih uporabili tudi za poslušanje glasbe ali gledanje filmov. Prej je bilo možno bluetooth slušalko uporabiti zgolj za potrebe prostoročnega telefoniranja.

Za konec ...
Za konec bom zapisal podobno kot sem že pri testu iPhone 3G - Apple iPhone 3GS je mobilnik, ki bo nekaterim všeč, drugim pa ne. Tako je sicer z več ali manj vsako napravo, vendar se mi zdi, da je pri iPhone-u to veliko bolj izrazito. Nekatere od nakupa odvrača mogoče samo to, da so slišali da ne deluje v Sloveniji, da je kompliciran,... Uradno se res zaenkrat ne prodaja v Sloveniji in za boljše delovanje je potrebno naložiti nekaj popravkov, vendar potem deluje brez večjih problemov. Sam precej pogosto menjam mobilnike. Apple iPhone 3G sem uporabljal skoraj eno leto, prej pa prvi model in lahko rečem, da sem praktično že več kot dve leti "jabolčnik" in sem še vedno navdušen nad njim ...

Še informacija za tiste, ki bi sa ga radi omislili. Cena v Italiji se giblje od 599€ do 719€ (odvisno od modela: 16 GB ali 32 GB) in od tega, kje vam ga uspe kupiti. V prodaji ga imajo trije italijanski operaterji: TIM, Vodafone in od nedavnega tudi 3 (Tre), naj bi se ga pa dalo dobiti tudi pri kakšnem pooblaščenem Apple prodajalcu (vsaj tako piše Jonas na svojem blogu). iPhone 3GS je tako kot tudi že iPhone 3G v Italiji na voljo nezaklenjen, kar pomeni, da ga lahko takoj, ko ga prinesemo domov, le priključimo na iTunes, da se aktivira in tako že začnemo uporabljati. V nekaterih trgovinah ga aktivirajo že kar na prodajnem mestu.
Opažam, da se za sedaj za iPhone odločajo tudi tisti najbolj zagrizeni nasprotniki iPhone-a. En razlog je verjetno ta, da z vsako novo različico operacijskega sistema pridobi kakšno funkcijo, za katero so prej rekli, da jih ima že vsak najcenejši mobilnik... drug razlog pa verjetno tudi ta, da je že toliko razširjen in se krog uporabnikov iz dneva v dan veča in imajo tako tudi največji "skeptiki" možnost, da ga preskusijo pri kakšnem prijatelju. Še vedno pa bo ostalo precej takih, ki jim ni všeč, da nima fizične tipkovnice, da še ni možno pošiljati datotek preko modrozobe povezave,... in prav je tako. Če bi vsem bile všeč enake stvari, bi bilo življenje dolgočasno ...

Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Apple
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki