marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
49 x 44 x 14,4 mm
Teža:
61,3 g
Zadnji testi dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv predstavitev
Apple

Apple Watch Ultra


Apple Watch Ultra

07.09.2022
Objavil: Dare Gliha

Apple je predstavil novo robustno pametno uro Apple Watch Ultra, ki ima večji zaslon in različne izboljšave za športnike in pustolovce. Apple Watch Ultra ima 49-milimetrsko ohišje iz titana in ravno safirno steklo, ki razkriva največji in najsvetlejši zaslon Apple Watch doslej.
Prilagodljiv gumb Action omogoča takojšen dostop do številnih uporabnih funkcij. Apple Watch Ultra ima najboljšo življenjsko dobo baterije med vsemi urami Apple Watch, saj pri običajni uporabi traja do 36 ur. Poleg tega lahko z novo nastavitvijo nizke porabe energije, ki je idealna za večdnevna doživetja, podaljšate življenjsko dobo baterije do 60 ur. Številka ure Wayfinder je zasnovana posebej za večji zaslon Apple Watch Ultra in vključuje kompas, vgrajen v številčnico, s prostorom za do osem zapletov. Apple Watch Ultra prinaša tudi tri nove trakove - Trail Loop, Alpine Loop in Ocean Band -, ki ponujajo edinstvene oblikovne značilnosti, ki zagotavljajo varno in udobno prileganje za vsako pustolovščino.

"Po navdihu raziskovalcev in športnikov z vsega sveta smo ustvarili povsem novo kategorijo ure Apple Watch, namenjeno novim in ekstremnim okoljem - to je najbolj robustna in zmogljiva ura Apple Watch doslej," je dejal Jeff Williams, operativni direktor družbe Apple. "Apple Watch Ultra je vsestransko orodje, ki uporabnikom omogoča, da premikajo svoje meje pri pustolovščinah, vzdržljivosti in raziskovanju."

Večja, svetlejša in močnejša

Ura Apple Watch Ultra je izdelana iz titana letalske kakovosti in zagotavlja popolno ravnovesje med težo, vzdržljivostjo in odpornostjo proti koroziji. Ohišje se dvigne in obkroža vse robove ploščatega safirnega kristala na sprednji strani ter tako ščiti zaslon Retina, ki ima do 2000 nitov - dvakrat svetlejši kot katerikoli zaslon Apple Watch doslej. Nov gumb Action v visokokontrastni mednarodni oranžni barvi je enostavno prilagodljiv za takojšen dostop do različnih funkcij, vključno z vadbo, točkami poti po kompasu, povratno potjo in drugimi funkcijami.

Apple Watch Ultra ima vgrajene tri mikrofone, ki znatno izboljšajo kakovost zvoka pri glasovnih klicih v vseh razmerah. Prilagodljivi algoritem oblikovanja snopa uporablja mikrofone za zajemanje glasu, hkrati pa zmanjšuje zvoke iz okolice, kar zagotavlja izjemno jasnost. V zahtevnih vetrovnih okoljih Apple Watch Ultra uporablja napredne algoritme za zmanjševanje hrupa vetra, vključno s strojnim učenjem, da zagotovi jasen in razumljiv zvok za klice.

Novi trakovi, zasnovani za gibanje na prostem

Trail Loop trak je zasnovan posebej za vzdržljivostne športnike in tekače in je najtanjši trak Apple Watch do zdaj. Lahkoten tkan tekstil je hkrati mehak in prožen, zato se lahko optimalno prilega, priročen jeziček pa je zasnovan za hitro in enostavno prilagajanje.

Obroček Alpine Loop, ki je namenjen raziskovalcem, ima dve integrirani plasti, izdelani iz enega neprekinjenega postopka tkanja, zaradi česar ni treba šivati. Zgornje zanke, prepletene z visoko trdno prejo, omogočajo nastavljivost in varno pritrditev za titanovo zaponko G-hook.

Ocean Band je zasnovan posebej za ekstremne vodne športe in rekreativno potapljanje s titanovo zaponko in ustrezno vzmetno zanko. Oblikovan je iz prožnega fluoroelastomera, se razteza in izkorišča cevasto geometrijo za varno prileganje. Ocean Band ima tudi izbirni izjemno dolg rep, ki uporabnikom omogoča udobno nošenje čez neoprensko obleko.

Vzdržljivostni športi in elitni športniki

Apple Watch Ultra je neverjetno orodje za vzdržljivostne športnike ali tiste, ki si prizadevajo preseči svoje meje. Natančen dvofrekvenčni GPS prvič v uri Apple Watch vključuje tako frekvenco L1 kot najnovejšo frekvenco L5 ter nove algoritme za določanje položaja. Apple Watch Ultra zagotavlja najnatančnejši GPS med vsemi urami Apple Watch doslej, kar uporabnikom zagotavlja najnatančnejše podatke o razdalji, tempu in poti za treninge in tekmovanja.

Apple Watch Ultra poganja operacijski sistem watchOS 9, ki vključuje nove napredne tekaške metrike za merjenje zmogljivosti, kot so dolžina koraka, čas stika s tlemi, vertikalna oscilacija in moč teka. Novi pogledi na vadbo, kot so odseki, razmiki in višina, zagotavljajo pomembne metrike na prvi pogled, zaradi večjega zaslona pa je Apple Watch Ultra edina ura Apple Watch, ki lahko prikaže šest metrik hkrati. S funkcijami, kot so območja srčnega utripa, vadbe po meri, Pacer in, ki bodo na voljo pozneje letos, Race Route, lahko uporabniki svoje treninge dvignejo na višjo raven. Za triatlone, duatlone ali dejavnosti s poljubnim zaporedjem plavanja, kolesarjenja ali teka nova vadba Multisport vključuje samodejno zaznavanje za enostavno preklapljanje med vadbami. Apple Watch Ultra ima dovolj dolgo baterijo, da lahko večina uporabnikov opravi triatlon na dolgi progi, sestavljen iz 2,4 milje dolgega plavanja, 112 milj dolgega kolesarjenja in polnega maratona na 26,2 milje.

Z gumbom Action lahko uporabniki takoj začnejo vadbo in se premaknejo na naslednji interval vadbe po meri ali naslednji odsek večšportne vadbe. Uporablja se lahko tudi za označevanje odsekov, kar dopolnjuje novo tekaško izkušnjo Track, ki tekačem na stezi samodejno zagotavlja najboljše ocene tempa in razdalje.

Raziskovalci

Apple Watch Ultra je z večjim, svetlejšim zaslonom in robustno zasnovo popolno tehnično orodje za pustolovce in raziskovalce v različnih okoljih, od vsakodnevnih do ekstremnih. Popolnoma prenovljena aplikacija Kompas v sistemu watchOS 9 prinaša bolj poglobljene informacije in tri različne poglede. Aplikacija prikazuje nov hibridni pogled, ki hkrati prikazuje analogno številčnico kompasa in digitalni pogled. Z obračanjem digitalne krone se prikaže dodaten pogled, ki vključuje zemljepisno širino, dolžino, nadmorsko višino in naklon ter orientacijski pogled, ki prikazuje točke kompasa in pot nazaj.

Kompasne točke poti so hiter in priročen način za označevanje lokacije ali zanimive točke neposredno v aplikaciji. S pritiskom na gumb za akcijo ali s tapom na ikono Compass Waypoint se spusti točka poti, ki jo lahko urejate s tapom na ikono, ki se prikaže. Komplicirana točka poti Compass Waypoint se dinamično posodablja v realnem času s smerjo točke poti in tudi s približno razdaljo.

Backtrack uporablja podatke GPS za ustvarjanje poti, ki prikazuje, kje je bil uporabnik, kar je uporabno, če se izgubi ali dezorientira in potrebuje pomoč pri ponovnem sledenju svojih korakov. Lahko se tudi samodejno vklopi v ozadju, ko ste zunaj omrežja. Z enim samim pritiskom na gumb za akcijo lahko uporabniki hitro spustijo kompasno točko poti ali začnejo ali si ogledajo pot za nazaj. Sirena z jakostjo 86 decibelov je namenjena za nujne primere, če se uporabniki izgubijo ali poškodujejo, in lahko pomaga opozoriti na lokacijo. Edinstvena zvočna signatura vključuje dva različna izmenična vzorca, ki se lahko ponavljata do več ur. Prvi vzorec nakazuje stisko, drugi pa posnema splošno priznan vzorec SOS. Pri večdnevnih potovanjih z nahrbtnikom lahko z načinom nizke porabe energije in dodatno nastavitvijo nizke porabe energije, ki zmanjša pogostost odčitavanja GPS in srčnega utripa, podaljšate življenjsko dobo baterije do 60 ur.

Delovna temperatura na zapestju je bila zasnovana tako, da omogoča raziskovanje najbolj ekstremnih in oddaljenih lokacij, od mraza v gorah pri -20 °C do vročine v puščavi pri 55 °C.4 Apple Watch Ultra je certificirana po ustreznih vidikih standarda MIL-STD-810H, ki se uporablja za vojaško opremo in je priljubljen med proizvajalci robustne opreme. Preizkušanje vključuje teste nizkega tlaka (nadmorska višina), visoke temperature, nizke temperature, temperaturnega šoka, onesnaženja s tekočinami, dežja, vlage, potopitve, peska in prahu, zmrzovanja/raztaljevanja, ledu/mrzlega dežja, udarcev, vibracij in drugih. Za optimizacijo za večerne razmere obračanje digitalne krone spremeni vmesnik v rdečo barvo za boljšo vidljivost v temi, ko uporabljate obraz Wayfinder.

Navdušenci nad oceani in vodnimi športi

Apple Watch Ultra je zasnovana za vodne športe, vključno z ekstremnimi dejavnostmi, kot sta kajtanje in wakeboarding, ter rekreativnim potapljanjem do 40 metrov z novo aplikacijo Oceanic+. Apple Watch Ultra ima certifikat WR100, ki podpira te podvodne dogodivščine. Apple Watch Ultra ima tudi certifikat EN 13319, ki je mednarodno priznan standard za potapljaško opremo, vključno z merilniki globine, na katere se zanašajo rekreativni potapljači po vsem svetu.

Apple Watch Ultra ima aplikacijo za globino z novim merilnikom globine, ki je zasnovana z intuitivnim uporabniškim vmesnikom. Aplikacija za globino z enim samim pogledom prikaže čas, trenutno globino, temperaturo vode, trajanje pod vodo in največjo doseženo globino. Uporabniki lahko sprogramirajo akcijski gumb za takojšen zagon aplikacije za globino.

V sodelovanju z družbo Huish Outdoors, ki je znana po zagotavljanju inovativne in zanesljive opreme za rekreativno potapljanje, nova aplikacija Oceanic+ uro Apple Watch Ultra spremeni v zmogljiv potapljaški računalnik. Aplikacija, ki bo v trgovini App Store na voljo še to jesen, uporablja Bühlmannov dekompresijski algoritem in vključuje načrtovanje potopa, enostavno berljive metrike potopa, vizualna in haptična opozorila, omejitev brez dekompresije, hitrost vzpenjanja in navodila za varnostno ustavitev. Oceanic+ ponuja tudi osebni profil uporabnika, poročila o trenutnih in lokalnih pogojih za potapljanje ter dnevnik potapljanja, ki ga lahko delite z družino in prijatelji ter se samodejno sinhronizira z iPhonom.

"Navdušeni smo nad sodelovanjem z družbo Apple, ki združuje naše svetovno znano strokovno znanje na področju potapljanja z edinstveno zmožnostjo ure Apple Watch Ultra, s katero lahko enako vsakdanjo uro spremenimo v inovativni potapljaški računalnik," je dejal Mike Huish, izvršni direktor družbe Huish Outdoors. "S funkcijo Oceanic+ lahko uporabniki ure Apple Watch Ultra med potapljanjem uživajo v novi in obogateni izkušnji."

Dodatne funkcije

Apple Watch Ultra vključuje vse funkcije povezljivosti, dejavnosti in zdravja, zaradi katerih je Apple Watch postala najbolje prodajana pametna ura na svetu - od spremljanja srčnega utripa ter aplikacij EKG in Kisik v krvi do obročev dejavnosti in Mindfulness ter dodatnih funkcij za zdravje, varnost in navigacijo.

Apple Watch Ultra ima inovativne nove možnosti zaznavanja temperature, ki omogočajo dodaten vpogled v zdravje žensk. Edinstvena zasnova z dvema senzorjema zmanjšuje pristranskost zunanjega okolja in samega telesa. Z uporabo novih zmožnosti lahko uporabniki dobijo retrospektivne ocene ovulacije, kar je lahko koristno pri načrtovanju družine.6 Zaznavanje temperature omogoča tudi boljše napovedovanje menstruacije za uporabnice, ki menstruirajo.7 Z iOS 16 in watchOS 9 lahko uporabniki sistema Cycle Tracking zdaj prejmejo obvestilo, če njihova zabeležena zgodovina ciklov kaže morebitno odstopanje, ki je lahko simptom osnovnih zdravstvenih težav.

S pomočjo dveh novih senzorjev gibanja in naprednega algoritma za zlivanje senzorjev lahko ura Apple Watch s funkcijo Crash Detection zazna hudo prometno nesrečo. Ko ura Apple Watch zazna hudo prometno nesrečo, se naprava oglasi pri uporabniku in pokliče reševalno službo, če se ta po 10-sekundnem odštevanju ne odziva. Reševalci v sili bodo prejeli lokacijo naprave uporabnika, ki jo bodo delili tudi s stiki za nujne primere.

Apple Watch Ultra in okolje

Ura Apple Watch Ultra je zasnovana tako, da je njen vpliv na okolje čim manjši. V njej je reciklirano zlato v prevleki več tiskanih vezij - prvič za Apple Watch - ter 100-odstotno reciklirani redki zemeljski elementi v vseh magnetih in 100-odstotno reciklirani volfram v Taptic Engine. Steklo zaslona ne vsebuje arzena, Apple Watch Ultra pa ne vsebuje živega srebra, BFR, PVC in berilija. V nobeni embalaži ure Apple Watch se ne uporablja zunanji plastični ovoj, 98 odstotkov ali več embalaže pa je na osnovi vlaken, s čimer se je Apple približal svojemu cilju, da do leta 2025 popolnoma odstrani plastiko iz svoje embalaže.

Apple je danes ogljično nevtralen pri globalnem poslovanju podjetja, do leta 2030 pa namerava biti 100-odstotno ogljično nevtralen v celotni proizvodni dobavni verigi in vseh življenjskih ciklih izdelkov. To pomeni, da bo imela vsaka prodana naprava Apple od proizvodnje sestavnih delov, sestavljanja, prevoza, uporabe pri uporabnikih, polnjenja do recikliranja in predelave materialov ničelni neto vpliv na podnebje.

Zasebnost

Zasebnost je temeljnega pomena pri oblikovanju in razvoju vseh Applovih funkcij. Ko je uporabnikov iPhone zaklenjen z geslom, Touch ID ali Face ID, so vsi njegovi podatki o zdravju in telesni pripravljenosti v aplikaciji Zdravje - razen Medical ID - šifrirani. Vsi podatki iz aplikacije Health, ki so varnostno kopirani v iCloud, so šifrirani med prenosom in v strežnikih Apple. Če uporabljate iOS in watchOS s privzeto dvostopenjsko avtentikacijo in geslom, so podatki aplikacije Health, sinhronizirani v iCloud, šifrirani od konca do konca, kar pomeni, da Apple nima ključa za dešifriranje podatkov in jih zato ne more prebrati.

Cene in razpoložljivost

Apple Watch Ultra bo v trgovinah na voljo od petka, 23. septembra, v Nemčiji pa bo začetna cena 999 evrov.

fotografije
komentarji