marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
45,9 x 45,9 x 10,7 mm (46 mm)
Teža:
41 g (46 mm)
Čas uporabe:
do 14 dni

zunanja povezavaTehnična specifikacija dodatne opreme na strani proizvajalca
Za

• avtonomija
• preprosta uporaba
• natančno merjenje srčnega utripa
• možnost uporabe brezžičnih slušalk

Proti

• ni opcije prenosa podatkov na zunanje ponudnike (Strava,...)
• ni opcije lastnih »obrazov« ure
• ni opcije povezave zunanjih senzorjev (HR, footpod,...)
• cena glede na predhodnico
• omeneja uporaba v iOS ekosistemu

Fotografije dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv test
Huawei

Huawei Watch GT2


Huawei Watch GT2

18.11.2019
Objavil: Dare Gliha

Huawei je z uro Watch GT dosegel precej velik uspeh, na krilih teh rezultatov pa so pred kratkim predstavili naslednico Watch GT2. Med obema različicama pravzaprav ni ogromnih razlik, če primerjam med testnima primerkoma bi na prvi pogled stežka rekel, da gre pri zadnji uri za novi model. A vendar ima GT2 več ravno toliko zadev, da so jo lahko ponudili kot nov model.
Naj sprva omenim, da bom uporabo ure opisoval kot uporabnik jabolčnih telefonov, saj se mi zdi, da je večina testov narejena z androidnimi mobilniki (kjer se ura pravzaprav najbolje znajde). Pri uporabi z iPhoni se namreč zadeve malenkost spremenijo, saj aplikacija Huawei Zdravje za iOS ne omogoča toliko opcij, kot njena androidna različica.

Če na začetku kar povzamem besede, ki sem jih zapisal pri testu predhodnice: »Huawei Watch GT2 roko na srce ni ravno tipičen primer pametne ure. Gre bolj za športno uro, ki ima opcijo povezljivosti in prikaza obvestil, kar ji nekako doda naziv pametna (oz. bolj pol-pametna). Pa vendar ji to vsekakor ne gre v slabost, saj ima ura precej prednosti, ki bodo pritegnile predvsem tiste, ki si želijo dolgo avtonomijo baterije in dobre zmogljivosti športnega sledenja.«

Za razliko od predhodnice pa ima Watch GT2 na voljo 4 GB pomnilnika, kamor lahko naložite glasbo, dodatno pa so vgradili možnost prostoročnega telefoniranja, seveda zgolj, če je ura povezana z mobilnikom. In ravno to sta zadevi, kjer je izkušnja uporabe z iPhonom toplo/hladna. Medtem, ko sprejemanje in klicanje deluje perfektno, pa je več težav z glasbo, saj le-te na uro ne moreš prenesti. Prenos namreč poteka preko aplikacije, žal pa različica za iOS te opcije (zaenkrat?) še ne omogoča. Ravno tako ura na iOS ne omogoča testa stresa, saj je odsotna tudi ta opcija. Težava je še pri prikazu vremena, saj občasno vremensko stanje z ure izgine, pojavi pa se šele ob odprtju aplikacije. Ravno tako ne moremo na uro nalagati dodatne številčnice, uporabljamo lahko zgolj tiste, ki so že naložene. Za upravljanje ure še vedno skrbita dva fizična gumba ter krmarjenje po OLED zaslonu, poganja pa jo še vedno hišni Lite OS.

Testno sem uro seveda povezal tudi na androidno napravo. Tam sem lahko brez težav uporabljal vse zgoraj naštete funkcije, ki jih ura omogoča. Torej po tem sklepam, da mora Huawei le posodobiti svojo aplikacijo za iOS in omogočiti te opcije. Če ste na uro namestili glasbo toplo priporočam uporabo modrozobih slušalk, saj je zvok, ki prihaja iz vgrajenega zvočnika precej osnoven.

Kar me je najbolj zanimalo pa je uporaba ure med športom, saj sem še vedno mnenja, da gre pri tej uri bolj za uro namenjeno aktivnim ljudem, ki imajo radi zabeležene svoje športne aktivnosti. Žal sem imel uro na testu med najbolj deževnim obdobjem leta, tako da sem naredil le dva primerjalna testa in sicer kratek sprehod ter tek na deset kilometrski razdalji.

Pri trikilometrskem sprehodu sem uro primerjal s Suuntojevo 9 Baro in pri obeh uporabljal vgrajen čitalec srčnega utripa. S samo razdaljo ni bilo nikakršnega odstopanja, obe uri sta namerili točno 3 km. Tudi povprečen srčni utrip je bil na koncu pri obeh enak, čeprav sem na urah med sprehodom opazoval, da pojavljajo precejšnje razlike pri prikazu trenutnega utripa. Še največja razlika je bila pri porabljenih kalorijah, kjer je GT2 prikazala skoraj 100 kalorij manj kot Suunto 9 Baro.

Bolj »resen« športni test pa je bil pri primerjavi Watch GT2 in Suunto 9 z dodatnim pasom za srčni utrip. Tu pa moram priznati, da sem še vedno navdušen, kako podobne vrednosti prikazuje Huaweijeva ura. Na začetku je trajalo nekaj 100 m, da je GT2 dodobra ujela »ritem« srca (no ja, tudi GPS signal je Suunto ujel praktično takoj, GT2 pa je potrebovala slabo minuto), po tem pa sta uri prikazovali precej podobne vrednosti. Tudi na koncu je bil povprečni pulz skorajda enak, odstopal je za dva utripa. Precej dober podatek če vemo, da so senzorji nameščeni na prsa že pregovorno precej bolj natančni kot zapestne različice. Ostali podatki, katere sta zabeležili uri so bili ravno tako precej podobni, ogromna razlika pa je nastala pri izračunu porabljenih kalori. Watch GT2 je namreč pri 10 km teku »izračunala«, da sem porabil 543 kalorij, Suunto 9 Baro pa 1025. Glede na to, da me moja tekaška ura precej bolje pozna, bi se za pravilnost rezultata pri tem raje obrnil na njene vrednosti. Vseeno pa je končen rezultat izjemno pozitiven. GPS ni izgubljal signala, razdalja je bila pravilna, vrednosti srčnega utripa kot omenjeno pravilne, odličen rezultat za uro tega cenovnega razreda. Ura ima vgrajenega tudi virtualnega partnerja, kateremu določite tempo ter se tako primerjate glede na vaše zmožnosti. Dobra funkcija za doseganje napredka. Bi pa toplo priporočal izklop vseh glasovnih obvestil med aktivnostjo, saj so vsaj meni bolj moteča kot koristna.

Huawei v aplikaciji Zdravje še vedno ne omogoča prenos podatkov v druge storitve, kot je npr. Strava. Sicer so podatki tu lepo prikazani, vseeno pa bi verjetno marsikdo rad s temi vrednostmi storil še nekaj več.

Watch GT2 je tako kot predhodnica odlična dnevna ura klasičnega izgleda za aktivne uporabnike. Ura vseskozi meri srčni utrip in vas tudi opomni, če predolgo mirujete. Odlično se obnese tudi med beleženjem športnih aktivnosti, le porabljenih kalorij ne vzemite preveč resno. Baterija je pri novi različici malenkost izboljšana, sedaj zmore 455 mAh, zdrži pa do 14 dni uporabe. Seveda se ta čas zmanjša z uporabo GPS, osebno sem jo polnil po desetih dneh pri 20 % preostanka baterije. Za konec pa še ena malenkost. Kitajska različica ure ima vgrajen tudi NFC, ki pa je pri mednarodni različici onemogočen. S tem torej odpade tudi opcija mobilnega plačevanja. Ura je na voljo v dveh velikostih, 46 mm in 42 mm, na testu sem imel večjo različico.

Cena na dan testa:
249,99
albumfotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji