marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

iPhone OS 3.0 - pregled novosti ...


17.03.2009
Objavil: Thomas Bergant

Apple je na današnjem dogodku za razvijalce v Cupertinu predstavil iPhone OS 3.0, ki je bodoča različica Applovega operacijskega sistema za iPhone, iPod Touch in karkoli pač še pride. Nove funkcionalnosti, nove aplikacije,...

V nadaljevanju bomo našteli poglavitne novosti nove različice operacijskega sistema, ki bo javnosti na voljo čez nekaj mesecev (predvidoma letos poleti), razvijalcem pa je na voljo že od danes dalje.

Nove fukcionalnosti iPhone OS 3.0

Novi iPhone OS 3.0 naj bi dobil preko 100 novih funkcij. Nekatere od teh so:

Kopiraj in prilepi (Copy & Paste) pri besedilih. Z dvojnim tapom na besedilu, se bo odprl dialog z opcijami za kopiranje, izrezovanje in lepljenje besedila. Na ciljni lokaciji se funkcija spet sproži z dvojnim tapom na ekran, če je na voljo vsebina v medpomnilniku.
Ta funkcija deluje tudi med aplikacijami. S prsti lahko tudi dodatno označite oziroma razširite označeno besedilo za kopiranje. Če opazite, da ste se zmotili, enostavno potresete iPhone in zadnja akcija bo razveljavljena.

Kopiraj in prilepi (Copy & Paste) pri fotografijah. Prav tako kot besedilo, lahko kopirate in prilepite tudi fotografije. Označite lahko več fotografij naenkrat ter jih vse skupaj skopirate in prilepite v drugi aplikaciji - recimo v sporočilo in ga nato pošlejmo prejemniku.

Nov "Spotlight". Uporabniki računalnikov z operacijskim sistemom MAC OS gotovo poznate funkcionalnost z imenom Spotlight. To je iskanje vseh vrst informacij po celem datotečnem sistemu. Recimo osebo v imeniku, besedilo v elektronski pošti, pesem v seznamu predvajanja ali aplikacije na namizju.

Iskanje v elektronski pošti, koledarju in predvajalniku glasbe. Omenjene aplikcije imajo poseben iskalni vmesnik. Iskalnik v elektronski pošti zaenkrat še nima možnosti iskanja po vsebini, omogoča pa iskanje sporočil v IMAP strežnikih.

"3G Tethering". Ta funkcija omogoča uporabo vašega iPhone-a kot modem. Enostavno ga povežete s svojim prenosnim računalnikom in uporabite hitro UMTS povezavo za dostop do interneta.

Vodoravna tipkovnica. Ta fukcija omogoča ležečo sliko in tipkovnico tudi v drugih aplikacijah, ki te opcije do sedaj niso omogočale - e-pošta, beležka,..

MMS. Pri Applu so se končno odločili dodati tudi možnost pošiljanja in prejemanja večpredstavnostnih sporočil. Nova funkcija bo omogočala, da boste sporočilu pripeli skoraj karkoli, kar se nahaja na vašem iPhone-u. S tem so mišljene predvsem slike, zvoki, vizitke,... ni pa potrjeno, če bomo lahko pošiljali tudi videoposnetke.

Podpora novim tipom koledarjev. V novi različici iPhone OS 3.0 se boste sedaj lahko naročili na več različnih "online" koledarjev, ki so dostopni preko dveh protokolov: CalDAV - ki ga poznata Google in Yahoo in naročanje na koledarje v formatu ".ics", katerega uproablja Apple v svoji aplikaciji iCal.

Izboljšana aplikacija Borza (Stocks). Aplikacija "Borza" bo deležna posodobitve z novicami iz borznih vrst.

Stereo Bluetooth audio (AD2P). Končno bomo lahko uporabili stereo bluetooth slušalke za poslušanje glasbe ali prostoročno telefoniranje.

Sinhronizacija beležk s programom iTunes

Pomnjenje prijavnih podatkov (uporabniških imen, gesel,..) v brskalniku Safari.

Shake to shuffle music. Ta funkcionalnost bo najbolje opisana, če ostane kar v angleščini :). Č ste v aplikaciji iPod, samo potresite iPhone in seznam predvajnajna se bo premešal.

Samodejna prijava v Wi-Fi omrežja. Če imate naročnino na plačljiv dostop do brezžičnega omrežja (recimo pri nas Neo WLAN) se boste lahko sedaj samodejno povezovali v taka omrežja.

Anti-phising. Brskalnik Mobile Safari vas bo sedaj lahko opozarjal na zlonamerno kodo pri spletnih straneh.

Razširjen starševski nadzor. Sedaj boste lahko opcije starševskega nadzora omogočili tudi pri filmih, TV oddajah in aplikacijah.

Nove Applove aplikacije

Snemalnik zvoka (Voice memo application). Omogoča snemanje zvoka in zvočnih beležk.

Pošiljanje in prejemanje datotek. Aplikacija za izmenjavo datotek med iPhone-i in iPod Touch-i.

Nove zmogljivosti za razvijalce programske opreme za iPhone/iPod Touch

Nova verzija iPhone OS 3.0 bo vsebovala več kot 1.000 novih API-jev (application programming interface) ki razširjajo zmogjivosti novih aplikacij.

Povezovanje preko WiFi (Peer-to-peer Wi-Fi connectivity). Nova funkcionlanost, ki omogoča direktno povezovanje dveh iPhone-ov preko brezžične (WiFi) povezave brez uporabe dodatne infrastrukturne opreme.

Možno bo raziskovanje in spoznavanje dveh iPhone-ov preko bluetooth povezave in nato konfiguracija in vzpostavitev povezave preko hitrejše WiFi povezave. Ta funkcija odpira mnoge nove možnosti za nove aplikacije - kot primer: Igra, kjer ima vsak iPhone svojega virtualnega ljubljenčka in se lahko na ta način virtualno igrata skupaj... Ta funkcija se lahko kombinira s funkcijo "push notification" (potisna opozorila) in na tak način lahko vaš iPhone dobi povabilo od drugega iPhone-a za skupinsko igro.

Uporaba iPhone-a za nadzor periferne opreme. S pomočjo te funkcije bo omogočen nadzor dodatnih naprav - recimo za nadzor izenačevalnika pri vašem avdio sistemu. Možnosti za razvoj novih aplikacij so skoraj neskončne. Podjetje Johnson and Johnson je predstavilo aplikacijo LifeScan, s katero se lahko iPhone poveže z napravo za nadzor glukoze. Aplikacija zna celo samodejno obvestiti druge ljudi, če je karkoli narobe.

Uporaba zemljevidov znotraj drugih aplikacij. Nove aplikacije bodo lahko direktno dostopale do zemljevidov.

"Turn-by-turn" navigacija. Razvijalci bodo lahko razvijali navigacijske aplikacije z vodenjem ter uporabo informacij, pridobljenimi z vgrajenim GPS sprejemnikom. Lahko bodo končno uproabili tudi lastno kartografijo, kar pomeni, da bomo verjetno končno lahko dobili kakšno uproabno navigacijsko rešitev izpod tipkovnic priznanih razvijalcev (TomTom, Garmin, iGo, Sygic,...)

Končno bomo dočakali tudi potisno obvešanje (Push notifications). Tokrat bo izgleda zares. To funkcionalnost so obljubljali že za različico OS 2.0, pa je potem vse okoli tega potihnilo. Potisno obveščanje pomeni, da aplikacija dobi informacijo o dogodku tudi, če ne teče. iPhone OS je zasnovan tako, da ne dopušča aplikacijam, da bi tekle v ozadju. S to funkcijo pa bodo lahko programi za hipno sporočanje (IM) postali bolj uporabni ker bomo dobili opozorilo o novem sporočilu, četudi aplikacija ne bo zagnana.

Glasovna komunikacija znotraj aplikacij. Aplikacije razvite za iPhone OS 3.0 bodo lahko koristile VoIP servise za govorno komunikacijo preko IP protokola v ozadju. Kar točneje pomeni, da se boste lahko z nekom pogovarjali medtem ko boste recimo igrali igrico.

Snemanje zvoka. Sneamnje zvoka bo omogočeno aplikacijam drugih razvijalcev.

Dostop do glasbe iz drugih aplikacij. Prihajajoče aplikacije bodo lahko uproabljale glasbo iz vaše zbirke.

Novosti v App Store-u.

Nova različica operacijskega sistema bo vsebovala tudi posodobljeno aplikacijo "App Store", ki bo omogočala nove možnosti za razvijalce in potrošnike.

• Naročanje na aplikacije.
• Kupovanje dodatnih vsebin za aplikacije, recimo nova mesta za navigacijski program,...
• Kupovanje dodatnih stopenj za igre.

V osnovi bo omgočeno razvijalcem, da bodo lahko prodajali več dodatkov k osnovni aplikaciji. Obenem pa bo potrošnikom omogočeno modularno kupovanje določene aplikacije.

• To bo delovalo tako, da boste dodatke lahko kupovali direktno iz aplikacije, čeprav se bo sam potek nakupa sprocesiral preko App Store-a.

Cena

iPhone OS 3.0 bo na voljo brezplačno za vse lastnike iPhone-ov, tudi za iPhone prve generacije (za prvo generacijo ne bodo na voljo vse funkcionalnosti - ne bo recimo Stereo bluetooth-a in MMS-a). Uproabniki iPod Touch pa bodo morai za nadgradnjo plačati 9,95 U$D (verjetno bo v Evropi ta znesek enak, le da bo valuta €). Predviden izid iPhone OS 3.0 je planiran za letošnje poletje.

Krožile so govorice, da naj bi danes predstavili tudi nov model iPhone-a, kar pa se žal ni zgodilo. Do poletja, ko bo na voljo nova različica operacijskega sistema, pa je še dovolj časa in če me spomin ne vara, je bilo lani podobno. V začetku leta je bil predstavljen iPhone OS 2.0, tik pred napovedanim izidom pa so predstavili še iPhone 3G. Se bo letos zgodba ponovila?

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki