marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Dimenzije:
45 x 38 x 10,7 mm
Teža:
42.3 g (41mm), 51.5 g (45mm), 33 g (SE)
Zadnji testi dodatne opreme
dodatna oprema
arhiv predstavitev
Apple

Apple Watch Series 8 / SE


Apple Watch Series 8 / SE

07.09.2022
Objavil: Dare Gliha

Apple je predstavil naslednjo generacijo pametnih ur Apple Watch Series 8 z novim temperaturnim senzorjem, naprednim sledenjem kolesarskemu ciklu za ženske, zaznavanjem trkov in drugimi funkcijami.
Apple Watch Series 8 ima priljubljeno zasnovo ure Apple Watch, vključno z velikim zaslonom Always-On Retina in močnim sprednjim kristalom, odpornim proti razpokam. Apple Watch Series 8 s celodnevnim 18-urnim delovanjem baterije nadgrajuje najboljše zdravstvene in varnostne funkcije v svojem razredu, kot sta aplikacija EKG in zaznavanje padcev, ter uvaja možnost zaznavanja temperature, retrospektivno oceno ovulacije, zaznavanje trka in mednarodno gostovanje. Nova ura Apple Watch SE prinaša osnovno izkušnjo Apple Watch, vključno s sledenjem dejavnosti, obvestili o visokem in nizkem srčnem utripu ter funkcijo SOS v sili, pa tudi novo funkcijo Crash Detection in popolnoma prenovljeno zadnje ohišje, ki se popolnoma ujema s tremi klasičnimi zaključki ohišja, vse po dostopnejši ceni 249 USD (ZDA). Oba modela poganja operacijski sistem watchOS 9, ki uvaja nove in bolj prilagodljive številčnice, kot sta Lunar in Metropolitan, izboljšano aplikacijo Workout, stopnje spanja, prvo tovrstno funkcijo AFib History in povsem novo aplikacijo Medications.

"Kupci nam povedo, kako jim Apple Watch pomaga ostati v stiku z bližnjimi, biti bolj aktivni in živeti bolj zdravo," je dejal Jeff Williams, Applov operativni direktor. "Apple Watch Series 8 krepi našo zavezanost na teh področjih z dodajanjem pionirske tehnologije, Apple Watch SE pa prinaša napredne osnovne funkcije po novi začetni ceni. Najboljše pametne ure, ki jih poganja operacijski sistem watchOS 9, prinašajo več zmogljivosti kot kdaj koli prej."

Zaznavanje temperature na zapestju za zdravje žensk

Menstrualni cikel je pomemben pokazatelj zdravja in številni zdravniki ga štejejo za življenjsko pomemben znak. Apple Watch Series 8 ima inovativne nove zmogljivosti za zaznavanje temperature, ki ženskam omogočajo dodaten vpogled v njihovo zdravje in so zasnovane z enako zaščito zasebnosti kot pri vseh drugih zdravstvenih podatkih.

Apple Watch Series 8 uporablja edinstven pristop k zaznavanju temperature z zasnovo z dvema senzorjema - en senzor je na zadnji strani ure, najbližje koži, drugi pa tik pod zaslonom, kar zmanjšuje pristranskost zaradi zunanjega okolja.

Nočna temperatura zapestja je lahko dober pokazatelj splošne telesne temperature. Senzorji v uri Apple Watch Series 8 vzorčijo temperaturo zapestja med spanjem vsakih pet sekund in merijo spremembe, majhne do 0,1 °C. V aplikaciji Zdravje lahko uporabniki vidijo nočne spremembe osnovne temperature, ki so lahko posledica vadbe, jet laga ali celo bolezni.

Z uporabo novih zmogljivosti za zaznavanje temperature v uri Apple Watch Series 8 lahko uporabniki dobijo retrospektivne ocene ovulacije. Vedeti, kdaj je prišlo do ovulacije, je lahko koristno pri načrtovanju družine, Apple Watch Series 8 pa omogoča enostavno in priročno uporabo teh ocen v aplikaciji Zdravje. Zaznavanje temperature omogoča tudi boljše napovedovanje menstruacije.

Poleg tega lahko z operacijskima sistemoma iOS 16 in watchOS 9 vsi uporabniki sistema Cycle Tracking zdaj prejmejo obvestilo, če zgodovina njihovega zabeleženega cikla kaže morebitno odstopanje, kot so neredne, redke ali dolgotrajne menstruacije in vztrajno špricanje, ki so lahko simptomi osnovnih zdravstvenih stanj.

Zaznavanje trka

Apple je za zaznavanje trka razvil napreden algoritem zlitja senzorjev, ki uporablja nov, zmogljivejši žiroskop in merilnik pospeška v uri Apple Watch, ki ima zdaj največji dinamični razpon merilnika pospeška v katerikoli pametni uri. Za oblikovanje algoritma so bili podatki s teh novih senzorjev gibanja zbrani v profesionalnih laboratorijih za testiranje trkov z običajnimi osebnimi avtomobili v simuliranih resničnih nesrečah, vključno s čelnim trkom, trkom od zadaj, bočnim trkom in prevračanjem. Poleg podatkov o gibanju funkcija Crash Detection kot vhodne podatke uporablja barometer, GPS in mikrofon v telefonu iPhone, da zazna edinstvene vzorce, ki lahko kažejo, ali je prišlo do hude nesreče.

Ko ura Apple Watch zazna hudo prometno nesrečo, se naprava oglasi pri uporabniku in pokliče reševalno službo, če se ta po 10 sekundah odštevanja ne odziva. Reševalci v sili bodo prejeli lokacijo naprave uporabnika, ki jo bodo delili tudi z njegovimi stiki za nujne primere. V kombinaciji z napravo Apple Watch in iPhonom zaznavanje trka deluje brezhibno in uporabnikom učinkovito priskrbi pomoč. Ob zaznavi hude prometne nesreče se na uri Apple Watch prikaže vmesnik za klic v sili, saj je najverjetneje v neposredni bližini uporabnika, medtem ko se klic odda prek telefona iPhone, če je v dosegu za najboljšo možno povezavo.

Način nizke porabe energije

Da bodo uporabniki še dlje časa povezani, lahko nov način nizke porabe energije podaljša trajanje baterije do 36 ur za Apple Watch Series 8 s prisotnim iPhonom.3 Ta novi način začasno onemogoči ali omeji izbrane senzorje in funkcije, vključno z zaslonom Always-On Retina, samodejnim zagonom vadbe, obvestili o stanju srca in drugimi.

watchOS 9

Najnovejša programska oprema prinaša nove funkcije in izboljšane izkušnje v vodilni operacijski sistem za nosljive naprave na svetu:
● Z mednarodnim gostovanjem, ki bo na voljo pozneje to jesen, lahko uporabniki ostanejo povezani z mobilnim omrežjem tudi na potovanjih v tujini. Načrte je mogoče z iPhona razširiti na uro Apple Watch brez dodatnih stroškov ali z majhnim doplačilom, na voljo pa bodo pri več kot 30 operaterjih po vsem svetu.4
● Uporabniki z diagnozo AFib lahko vklopijo funkcijo Zgodovina AFib5 , ki jo je odobrila FDA, in dostopajo do pomembnih informacij, vključno z oceno, kako pogosto njihov srčni ritem kaže znake AFib, kar omogoča globlji vpogled v njihovo stanje. Uporabniki bodo prejeli obvestila z oceno za prejšnji teden, poleg tega pa bodo imeli dostop do podrobne zgodovine v aplikaciji Zdravje v telefonu iPhone, vključno z dejavniki življenjskega sloga, ki lahko vplivajo na AFib, kot so spanje, uživanje alkohola in vadba. Poleg tega lahko uporabniki iz aplikacije Zdravje v telefonu iPhone prenesejo PDF, ki podrobno opisuje zgodovino njihovega AFib in dejavnike življenjskega sloga, ki ga lahko enostavno delijo z zdravniki in izvajalci oskrbe za bolj informirane pogovore. Prva tovrstna funkcija Zgodovina AFib v operacijskem sistemu watchOS 9 je prejela številna lokalna dovoljenja in odobritve zdravstvenih organov po vsem svetu ter bo na voljo v več kot 100 državah in ozemljih, vključno z ZDA, Avstralijo, Kanado, Evropo, Hongkongom, Mehiko, Južno Afriko, Združenim kraljestvom in drugimi.
● Popolnoma prenovljena aplikacija Kompas v sistemu watchOS 9 ponuja bolj poglobljene informacije in tri različne poglede. Aplikacija prikazuje nov hibridni pogled, ki hkrati prikazuje analogno številčnico kompasa in digitalni pogled. Z obračanjem digitalne krone se prikaže dodaten pogled, ki vključuje zemljepisno širino, dolžino, nadmorsko višino in naklon ter pogled za orientacijo, ki prikazuje točke kompasa in pot nazaj. Funkcija Backtrack uporablja podatke GPS za ustvarjanje poti, ki prikazuje, kje je bil uporabnik, kar je uporabno, če se izgubi ali dezorientira in potrebuje pomoč pri ponovnem sledenju svojih korakov. Ko ste zunaj omrežja, se lahko samodejno vklopi v ozadju. Kompasove točke poti so hiter in priročen način za označevanje lokacije ali zanimive točke neposredno v aplikaciji. Če tapnete ikono Compass Waypoint (Kompasova točka poti), spustite točko poti. Če jo izberete, se prikaže usmerjen pogled na smer točke poti in približek, kako daleč je od nje.
● Aplikacija Vadba v operacijskem sistemu watchOS 9 vključuje nove poglede med vadbo, kot so odseki, razmiki in nadmorska višina, ki ponujajo natančnejše podatke o vadbi. Uporabniki lahko izboljšajo svojo vadbo tudi z naprednimi vadbenimi izkušnjami, vključno z območji srčnega utripa, vadbo po meri, Pacerjem in, ki bo na voljo pozneje letos, Race Route. Za triatlone ali dejavnosti s poljubnim zaporedjem plavanja, kolesarjenja ali teka nova vadba Multisport uporablja samodejno zaznavanje za enostavno preklapljanje med vadbami in beleži čase prehodov. watchOS 9 prinaša tudi več podatkov in funkcij, ki pomagajo spremljati, kako učinkovito uporabniki tečejo. Nove metrike tekaške oblike, vključno z dolžino koraka, časom stika s tlemi in vertikalno oscilacijo, je mogoče dodati kot metrike v poglede vadbe.
● Sledenje spanju v sistemu watchOS 9 omogoča še več vpogleda z uvedbo stopenj spanja. Apple Watch uporablja signale iz merilnika pospeška in senzorja srčnega utripa, da oceni, kdaj so uporabniki v fazi REM, osnovnega ali globokega spanja. Podatke o fazah spanja si lahko ogledate neposredno na uri Apple Watch v aplikaciji Sleep, podrobnejše informacije pa si lahko uporabniki ogledajo v aplikaciji Health v iPhonu, vključno z interaktivnimi grafikoni faz spanja ter časom spanja ob srčnem utripu ali frekvenci dihanja v primerjalnih grafikonih spanja.
● Nova izkušnja z zdravili v uri Apple Watch in telefonu iPhone pomaga uporabnikom upravljati in spremljati svoja zdravila, vitamine in dodatke, saj jim omogoča ustvarjanje seznama zdravil, nastavljanje urnikov in opomnikov ter pregledovanje informacij o zdravilih v aplikaciji Zdravje.

Linija Apple Watch Series 8

Apple Watch Series 8 bo na voljo v različnih izvedbah ohišij, barvah in vrstah trakov, da bo ustrezala različnim osebnim slogom. Apple Watch Series 8 je na voljo v ohišjih iz aluminija in nerjavečega jekla v dveh velikostih, 41 mm in 45 mm, in je združljiva z vsemi trakovi. Barve aluminijastega ohišja za Apple Watch Series 8 so zvezdnata, polnočna, srebrna in (PRODUCT)RED, medtem ko ohišje iz nerjavečega jekla ponuja srebrno, grafitno in zlato. Z aplikacijo Apple Watch Studio lahko Apple Watch Series 8 povežete s katerim koli razpoložljivim pasom iz iste kolekcije.

Apple Watch Nike in Apple Watch Hermès prav tako debitirata z novimi trakovi in številčnicami to jesen. Nike ima živahne nove barve športnih trakov in novo športno zanko z logotipom "Just Do It", ki je vtkan neposredno v trak. Od letošnje jeseni bodo lahko vsi uporabniki ure Apple Watch s sistemom watchOS 9 - tudi tisti, ki nimajo modela Nike - dostopali do vseh številčnic ure Nike, vključno s svežimi barvami, ki prihajajo na številčnico Bounce.

Apple Watch Hermès predstavlja dva nova trakova: H Diagonal, ki s stotinami mikroperforacij ustvarja športni vzorec črke Hermès H, in Gourmette Metal, ki ima verižico iz poliranega nerjavnega jekla in usnje noir, ki dvakrat ovije zapestje. Čudoviti novi Hermèsov številčnik z imenom Lucky Horse lepo dopolnjuje nove trakove in slavi konjeniške korenine hiše z animiranim konjem, ki spi, ko je zapestje spuščeno, in oživi, ko ga dvignemo.

Apple Watch SE

Nova ura Apple Watch SE prinaša napredne funkcije po novi nizki ceni in je odličen način, da uporabniki začnejo svojo pot z uro Apple Watch, jo uporabljajo z družinsko nastavitvijo ali jo podarijo svojim bližnjim. Zmogljive nadgradnje vključujejo napredni dvojedrni procesor S8 SiP, enak procesor, ki je v urah Apple Watch Series 8 in Apple Watch Ultra, zaradi česar je za 20 odstotkov hitrejša od prejšnje generacije, skupaj z zaznavanjem trka in mednarodnim gostovanjem.

Apple Watch SE ohranja enako obliko ohišja, vendar ima preoblikovano ujemajoče se zadnje ohišje iz najlonskega kompozitnega materiala, zaradi česar je lažja kot kdaj koli prej. S sistemom watchOS 9 lahko uporabniki Apple Watch SE poleg izboljšanih funkcij za fitnes in dobro počutje uživajo tudi v prednostih nove aplikacije Kompas. Apple Watch SE je na voljo v 40- in 44-milimetrskem aluminijastem ohišju, v polnočni, zvezdni in srebrni izvedbi ter je združljiva z vsemi pasovi.

Apple Watch in okolje

Apple Watch Series 8 in Apple Watch SE sta zasnovani tako, da je njun vpliv na okolje čim manjši. Oba modela sta izdelana iz 100-odstotno recikliranega aluminija v ohišju, 100-odstotno recikliranega volframa v Taptic Engine in 100-odstotno recikliranih redkih zemeljskih elementov v vseh magnetih. Prvič za Apple Watch je v obeh modelih uporabljeno 100-odstotno reciklirano zlato - v prevleki več tiskanih vezij pri Apple Watch Series 8 in v prevleki SiP pri novi Apple Watch SE. Oba modela ne vsebujeta živega srebra, BFR, PVC in berilija. V nobeni embalaži ure Apple Watch se ne uporablja zunanji plastični ovoj, 94 odstotkov ali več embalaže pa je na osnovi vlaken, s čimer se je Apple približal svojemu cilju, da do leta 2025 popolnoma odstrani plastiko iz svoje embalaže.

Apple je danes ogljično nevtralen pri globalnem poslovanju podjetja, do leta 2030 pa namerava biti 100-odstotno ogljično nevtralen v celotni proizvodni dobavni verigi in vseh življenjskih ciklih izdelkov. To pomeni, da bo imela vsaka prodana Applova naprava, od proizvodnje sestavnih delov, sestavljanja, prevoza, uporabe pri uporabnikih, polnjenja, pa vse do recikliranja in predelave materialov, ničelni neto vpliv na podnebje.

Zasebnost

Zasebnost je temeljnega pomena pri oblikovanju in razvoju vseh Applovih funkcij. Ko je uporabnikov iPhone zaklenjen z geslom, Touch ID ali Face ID, so vsi njegovi podatki o zdravju in telesni pripravljenosti v aplikaciji Zdravje - razen Medical ID - šifrirani. Vsi podatki iz aplikacije Health, ki so varnostno kopirani v iCloud, so šifrirani med prenosom in v strežnikih Apple. Če uporabljate iOS in watchOS s privzeto dvostopenjsko avtentikacijo in geslom, so podatki aplikacije Health, sinhronizirani v iCloud, šifrirani od konca do konca, kar pomeni, da Apple nima ključa za dešifriranje podatkov in jih zato ne more prebrati.

Cene in razpoložljivost

Apple Watch Series 8 in Apple Watch SE bo v trgovinah na voljo od petka, 16. septembra. Osnovna cena v Nemčiji za Series 8 znaša 399 evrov, za Watch SE pa 299 evrov.

fotografije
komentarji