marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 300 minut
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-Ion (750 mAh)
Dimenzije:
92 x 48 x 23 mm
Teža:
99 gramov

Zunanji zaslon:
TFT, 262.144 barv, 132 × 176 pik

Notranji pomnilnik:
58 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,50 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Eden izmed zadnjih izdelkov nemškega koncerna bo zadovoljil uporabnike, ki ne uporabljajo na telefonu veliko multimedije. Če vam je dovolj nekaj svojih zvonjenj v formatu mp3, wav ali aac, nekaj dodatnih aplikacij, vam bo telefon služil odlično. Predvsem je tu odličen odpiralni mehanizem, dobre tipke z udobna navigacijsko tipko. Slabih stvari ni veliko, mogoče pomanjkanje pomnilniške kartice in pa moteče zna biti neprestano brisanje prstnih odtisov z mobilnika. Mislim pa, da telefon, ki je namenjen pretežno ženskim uporabnicam, ne bo razočaral.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Siemens

Eleganca v vsakem detajlu

Siemens SL75


Siemens SL75

22.04.2006
Objavil: Mitja Zupančič

Z novo elegantno zaobljeno obliko, kromiranimi detajli in odličnim odpiralnim mehanizmom je SL75 zelo kvaliteten mobilnik. Prav tako pa ne zaostaja pri naboru funkcij. Teh je za normalno (povprečno) uporabo več kot dovolj.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,3 Mpix
Povečava: 5x
nočni način
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
vgrajena bliskavica
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
ne podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Prvi vtisi

Eden izmed zadnjih mobilnikov podjetja Siemens Mobile je majhen, lahek in elegantne oblike. Testni mobilnik je bil v črni barvi. Zelo lepa kombinacija, na kateri pa se hitro opazijo prstni odtisi. Krom prebiva tudi na tipkah in ne samo na robovih drsnega ohišja. In sicer na desnem boku, kjer s tipkama nastavljamo glasnost slušalke, na levi strani pa aktiviramo kamero ali predvajalnik glasbe. Na zadnji strani telefona pa bomo našli 1,3 MP kamero z bliskavico, pod njo pa je ogledalce, ki nam služi tudi za slikanje avtoportreta.

Rokovanje, tipkovnica

Tipkovnica je srebrne barve z belo osvetlitvijo. Tipke, ki so dobro odzivne, so dokaj blizu postavljene, vendar so tudi zelo lepo izbočene, tako da večjih težav pri pisanju SMS-sporočil ne bo. Mogoče sem od začetka (moj prvi Siemens) imel nekaj težav z navigacijskimi tipkami. Predvsem me je motila desna rdeča tipka za zavrnitev klica. Tipka ni najnižje postavljena, kakor sem bil do sedaj vajen, pod njo prebiva še tipka, ki nas poveže na splet. Levo od nje pa še ena tipka za predvajalnik glasbe, posnetkov, skratka za predvajalnik medijev.

Zaslon

Zadeva nikakor ni slaba. Zmore ločljivost 132 × 176 pik. Končno dober zaslon proti prejšnjim SL serijam, vendar še vedno ne vrhunski. Pogrešali bi mogoče višjo ločljivosti in večjo barvno globino, kot je 256.144 tisoč barv.

Meni

V meniju bomo opazili 12 ikonic v mreži 3 x 4. Pod nastavitvami profilov si lahko izberemo tudi večje črke. Posledica pa bo, da meni ne bo imel več ikonic, ampak spisek. Tako bomo s posameznim pritiskom na navigacijsko tipko prestavljali med izbiro v meniju. Kot recimo pri starejših nokiah.

Imenik, klici in sporočila

V SL75 lahko shranite do 1000 vpisov. Vsakemu pa lahko dodate še 31 dodatnih podrobnosti. Kot zanimivost lahko posameznemu vpisu dodate tudi svojo melodijo zvonjenja ali opozorilni zvok za SMS-sporočila. Možnosti je res veliko, od spletnega naslova, e-pošte, online stanja...

Telefon zabeleži do 100 prejetih, klicanih in neodgovorjenih klicev. Že ob prvem pogledu na klic opazimo številko klica, ime in pa datum. Če pa hočemo še več podrobnosti, pa pritisnemo sredinsko potrditveno navigacijsko tipko in lahko pogledamo še čas trajanja klica, datum in pa uro.

Sporočil bo pomnilnik sprejel do številke 100. Telefon podpira tudi slovenski T9 standard, tako da, kdor je navajen na ta standard, ga bo z veseljem sprejel. MMS sporočila so omejena na nekje 300 KB. Prav tako pa telefonu ni tuj e-poštni odjemalec standarda POP3.

Namenski programi

Namenskih programov ima telefon ogromno, tako da boste dobro organizirani in vam ne bo nikoli dolgčas.

V rokovniku si tako organiziramo sestanke, naloge, zapiske. Na voljo imamo tudi narekofon. Zadeva deluje popolnoma enako kot diktafon. Na voljo imamo tako 99,59 minut za naše tonske posnetke.

Mogoče zna biti malenkost nepregledno, vendar imamo v meniju pod dodatno še ostale aplikacije, ki bi jih morda iskali drugje. Tu nam je na voljo kalkulator, menjalni tečaj, štoparica, odštevanje časa itd.

Pod rozasto mapo "moje zadeve" pa imamo na voljo mape z raznoraznimi vsebinami, kot so slike, zvoki, aplikacije..

Personalizacija telefona

Kar se tiče personalizacije, telefon nikakor ne zaostaja. Tako si lahko pripnemo bližnjice kar na numerične tipke. Seveda si lahko personaliziramo tudi navigacijske tipke. Na petsmerno kromirano navigacijsko tipko in na tipki nad sprejetjem in prekinitvijo klica lahko pripnemo bližnjice, katere najbolj potrebujemo.

Na telefonu pa bomo našli tudi teme. Teme, ki nam spremenijo ozadje in pa izgled samega menija.

Telefon podpira tudi profile. Na voljo jih imamo osem. Vsakega lahko posebej uredimo, nastavimo ton zvonjenja, izklopimo ali vklopimo vibracije in pa nastavimo lahko tudi katere klice (iz katere skupine iz imenika) bo telefon sprejel.

V meniju pod nastavitvami pa si lahko ponastavimo tudi način vibriranja. Na voljo imamo sedem načinov.

Personalizacijo pa mogoče malo omejuje odsotnost pomnilniške kartice. Na voljo imamo 58 MB deljenega pomnilnika. Kaj pomeni deljenega? To, da je na voljo za vse, za sporočila, vpise v imenik, slike, aplikacije, se pravi za popolnoma vse zadeve, ki jih uporabljamo na mobilniku.

Povezljivost

SL75 podpira modrozobo povezavo verzije 1.2. Parjenje z modrozobim vmesnik na osebnem računalniku ni povzročalo nobenih težav. Prav tako ni bilo težav s parjenjem mobilnika z drugim mobilnikom (nokia 8800, samsung E860v).

Mobilnik ne podpira UMTS standarda, ima pa zato na voljo EDGE, ki nam olajša surfanje in iskanje podatkov po spletu.

Povezovanje z osebnim računalnikom pa mobilniku tudi ni tuje. Kot že omenjeno, se lahko povežemo preko modrega zoba ali kabla. Uporabna je pa predvsem programska oprema, ki si jo pretočimo preko spleta – Mobile Phone Manager. Obstaja tudi različica, ki je narejena za Linux. Tako da zvesti "linuxaši" ne boste ostali dolgega nosu.

Preko spleta pa si lahko pretočimo tudi samo programsko opremo telefona (firmware). Nadgradnja je zelo preprosta, za več informacij pa odsurfajte do najbližje benq-siemens spletne strani.

Kamera

Telefon se bohoti z 1,3 MP kamero in z bliskavico. Nastavitev pa ni ravno ogromno. Tako si nastavimo pet ločljvosti slik. Od najmanjše 132 x 176 do največje 1280 x 1024. Na voljo imamo še barvni način, nastavitev svetlobe in pa nočni način. Seveda pa ne gre brez samosprožilca.

Kamera ponuja tudi 5-kratno digitalno povečavo, vendar je zelo neuporabna. Že tako slike niso neke visoke kvalitete, povečava pa jih še poslabša.

Že prej omenjeni pomnilnik pa nam omejuje časovno število videoposnetkov. Kakšna minuta ali dve še gre, kaj več je pa že kriza. Če pa imamo bolj malo pomnilnika na voljo, pa se posnetki spremenijo v sekundne.

Posodil na test:
BenQ Mobile CEE
Prodajalec/Uvoznik:
BenQ Mobile CEE
Cena na dan testa:
(99.900,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki