marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
5 ur
V pripravljenosti:
250 ur
Tip baterije:
Li-Ion (750 mAh)
Dimenzije:
109 x 48 x 18 mm
Teža:
98 g

Tip zaslona:
barvni, 132 x 176 pik, 65.536 barv

Notranji pomnilnik:
10 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,48 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Za pozitivno mu štejem velik nabor funkcij, velik zaslon, režo za dodatne spominske kartice (MMC) ter možnosti povezovanja z drugimi napravami.

Proti

Pograjal bi avtonomijo baterije (na testu je zdržala največ dva dni uporabe), cenen občutek plastike ter odsotnost govornega klicanja.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Siemens

Eden boljših...

Siemens S65


Siemens S65

12.09.2004
Objavil: Aleš Tomšič

Siemens je, kot je že v navadi, kot zadnjega izmed modelov svojih serijah, tokrat serije 65, na tržišče poslal Siemensa S65, ki sodi v višji razred mobilnih telefonov. To seveda pomeni obilo več ali manj uporabnih funkcij, ki jih bodo verjetno znali ceniti zahtevnejši uporabniki mobilne telefonije.ne podpira datum rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
samosprožilec
efekti
nastavljanje beline
Snemanje video: omejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Najprej me je zmotila (vsaj po mojem občutku) cenena plastika ohišja, kar se mi zdi, da so že stari grehi siemensovih mojstrov. Za telefon višjega cenovnega razreda bi pričakoval malce boljšo kvaliteto uporabljenih materialov, čeprav je telefon izdelan dovolj kompaktno, le pokrovček baterije zna čez čas pridobiti nekaj zračnosti.

Telefon ima velik barvni zaslon, ki zna prikazati 65.563 barv, katerega po kakovosti prekaša kakšen izmed zaslonov konkurenčnih telefonov drugih proizvajalcev, a to so že podrobnosti, ki se komu ne zdijo toliko pomembne. Na levi strani telefona se nahaja infrardeče oko, na desni pa dva gumba, s katerima uravnavamo glasnost v slušalki, dostopamo do nekaterih funkcij ter sprožimo delovanje narekofona. Pod zaslonom se nahajata dve funkcijski tipki ter krmilna paličica, ki prav tako lahko nosi štiri bližnjice do najpogosteje uporabljenih funkcij telefona. Tipke so v celoti osvetljene v beli barvi, zdele pa so se mi rahlo premajhne. So pa dobro odzivne, kar se pozna recimo pri pisanju SMS sporočil, saj tovrstno opravilo poteka hitro in tekoče.

Siemens S65 v sebi skriva še dve dobroti. In sicer režo za dodatno razširitveno pomnilniško kartico, ki je tipa MMC (priložena je 32 MB kartica) ter fotoaparat z 1,3 milijoni točk. Za vse melodije, slike, teme in podobne zadeve je v samem telefonu na voljo 10,32 MB notranjega pomnilnika.

Avtonomija baterija ni bila ravno prepričljiva, saj mi je na testu baterija zdržala nekje do dva dni uporabe, z vključenim bluetoothom ter povprečnim številom klicev.

Imenik (št. zapisov, posebnosti, govorno klicanje...)

V telefonski imenik lahko shranimo do 1000 vnosov. Vsakemu izmed njih lahko dodamo več različnih podrobnosti, kot so na primer dodatne telefonske številke, naslovi, naslov elektronske pošte, faks številke, rojstni datum, sliko…. Celoten telefonski imenik je možno tudi sinhronizirati s pomočjo priložene programske opreme, ki jo lahko dobimo tudi na siemensovi spletni strani. Posamezne vpise je možno razvrščati v skupine, katerim lahko spremenimo ime ter logotip.

Malce bi še pograjal siemensove inženirje, ki so v telefon pozabili oz. jo namensko niso vgradili, in sicer funkcijo glasovnega klicanja. Marsikdo te funkcije ne uporablja, a telefon ponuja možnost brezžičnega povezovanja z uporabo modrega zoba. Odsotnost glasovnega izbiranja je zame velik minus pri uporabi telefona z bluetooth slušalko. Tako je klicanje prek bluetooth slušalke v avtomobilu recimo precej oteženo.

Sporočila

Siemens S65 pozna SMS, EMS ter MMS sporočila, ima pa vgrajen tudi odjemalec za elektronsko pošto (POP3, IMAP4, SMTP).

SMS sporočila so lahko dolga do 760 znakov, seveda jih telefon razbije na več sporočil po 160 znakov. Navadnim SMS sporočilom lahko dodajamo slike ter zvočne datoteke in tako dobimo obogatena sporočila, imenovana EMS sporočila. MMS sporočila ne prinašajo nekih novosti. V vsakega izmed njih dodamo sliko, zvok ter besedilo, v kolikor pa imamo več priponk, pa lahko v MMS sporočilo dodamo novo stran s temi elementi.

Odjemalec za elektronsko pošto služi osnovnemu namenu, to je komuniciranje z zunanjim svetom preko te vrste storitev. Telefon lahko operira z največ petimi različnimi poštnimi računi. Možno je tudi pošiljanje priponk iz telefona.

Seznami klicev, števci...

Telefon vse klice lepo razdeli v tri skupine, neodzvani klici (malce lepši slovenski izraz ne bi škodoval prevajalcem), sprejete ter izbrane (klicane) številke. Vse klice opremi z datumom in uro klica ter samim trajanjem posameznega klica. Zanimivo je, da si telefon zapomni kar zajetno število teh številk. V navadi pri siemensih je včasih bilo, da si zapomni do deset vsakih številk, na testu pa je bila številka krepko čez 50. Torej zna S65 hraniti kar zajeten seznam klicev.

Števci so prav tako zgledno urejeni, saj si telefon zapomni trajanje zadnjega klica, vseh odhodnih ter vseh dohodnih klicev. Edino števec prenesenih podatkov je nekoliko bolj skrit, zapomni pa si samo skupno število prenesenih podatkov.

Nastavitve (profili, melodije, slike...)

V telefonu je že prednastavljenih šest profilov, ki jih lahko popolnoma prilagajamo lastnim potrebam. Na voljo sta še dodatna dva, ki sta prazna in ju moramo sami prilagoditi pred prvo uporabo. Telefon omogoča tudi funkcijo izločanja klicev ter možnost večje pisave na zaslonu za ljudi s slabšim vidom. Vse slike ter melodije lahko prenesemo iz telefona preko podatkovnega kabla, infrardeče povezave, bluetootha ali WAP-a.

Telefon podpira mid, amr ter wav zvočne datoteke. Večglasne melodije so lahko največ 40-kanalne. Škoda, da se pri siemensu niso odločili še za podporo mp3 formatu, sploh glede na to, da je ta format vedno bolj popularen tudi v mobilni telefoniji, in še posebej zato, ker ima S65 režo za dodatno pomnilniško kartico.

Aparat ima vgrajen program Raziskovalec, ki omogoča brskanje po pomnilniku telefona ter kartici in pregledovanje datotek, ki se tam nahajajo. Če je komu to zamudno, si lahko omisli tudi programsko opremo, ki omogoča, da brskamo po telefonu kar preko domačega računalnika. Ker so danes v modi grafično dodelani grafični vmesniki, tudi S65 tu ne zaostaja za konkurenco. Tako si je moč na novo naložiti tudi dodatne teme, ki precej spremenijo videz grafičnega vmesnika; nekaj jih je že v naprej naloženih na telefon.

Fotografiranje

Na zadnji strani telefona najdemo lečo digitalnega fotoaparata, okoli nje pa se bohoti napis "1.3 megapixel". Slike so seveda boljše kvalitete kot pri pionirjih tovrstnih naprav, a še vedno precej zaostajajo za digitalnimi fotoaparati, ki služijo samo funkciji fotografiranja. Vgrajena VGA kamera nudi pet različnih ločljivosti slik, najvišja pa znaša kar spodobnih 1280 x 960 pik. Ravno veliko nastavitev kamera ne omogoča. Pet vrst ločljivosti, slikanje v sivinskem ali sephia načinu, izzenačitev beline, samosprožilec ter izbira mesta hranjenja posnetkov, so možnosti, ki jih ponujajo nastavitve.

Telefon omogoča tudi zajem video posnetkov, vsak izmed njih je lahko dolg do 30 sekund. Video posnetke telefon zajema v formatu 3 GPP ter v ločljivosti 176 x 144 pik.

Pripomočki (koledar, igre, alarmi)

Siemens S65 v sebi skriva kar velik zalogaj različnih pripomočkov, ki pridejo včasih še kako prav. Tako najdemo koledar z opomniki, seznam sestankov z alarmi, naloge, možnost ustvarjanja zapiskov, narekofon, časovne pasove, kalkulator, budilko (zvoni lahko poljubne dni v tednu), pretvornik valut in enot, štoparico ter odštevalnik časa. Koledar omogoča mesečni prikaz, s klikom na posamezni datum pa se nam odpre seznam opravil za tisti dan. Snemalnik zvokov nam omogoča snemanje zvoka v skupni dolžini preko 100 minut.

Igre so naložene tri (SeaBattle, Siemens 3D rally ter Worms), dodatne pa si lahko naložimo s pomočjo jave, ki jo telefon podpira. Prav tako si lahko na telefon naložimo dodatne java aplikacije.

Prenos podatkov (WAP, GPRS, BT...)

Telefon podpira CSD ter GPRS povezavo. Slednja je razreda 10 (4+1), kar pomeni največjo hitrost prenosa podatkov 53,6 KB/s. V telefon je vgrajen tudi WAP brskalnik različice 2.0. Za ostalo komunikacijo z drugimi napravami skrbita še infrardeče oko ter bluetooth, telefon pa je možno uporabiti tudi kot modem s pomočjo programske opreme.

Prodajalec/Uvoznik:
Siemens d.o.o.
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki