marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 5 ur
V pripravljenosti:
do 300 ur
Tip baterije:
Li-ion (750 mAh)
Dimenzije:
110,5 x 51,5 x 20,8 mm
Teža:
110 gramov

Tip zaslona:
132 x 176 pik, 262.144 barv

Notranji pomnilnik:
8,2 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,44 W/kg

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Mobilnik vsekakor preseneti z dobrim prijemom v roku in daje dober občutek. Zaslon je svetel in kontrasten, meniji so klasični Siemensovi. Pohvalno je, da so v ta segment svojih mobilnikov dodali še modri zob, ki se je z vsemi napravami na testu povezoval brez težav.

Zaščiten z gumo in alu-ohišjem bo preživel vlago in prah ter kak padec na tla.

Proti

Navigacijske tipke se moramo navaditi uporabljati, saj odreagira šele na močnejši pritisk. Vgrajena kamera je možno razočaranje glede na kvaliteto, ki jo nudijo primerljivi mobilniki.

Še vedno pa v seriji 75 Siemensovi mobilniki ne premorejo predvidevanja vnosa T9 v slovenskem jeziku.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Siemens

Lahkotni robustnež

Siemens M75


Siemens M75

14.09.2005
Objavil: Mojca Giacomelli

Če bi morala test siemensa M75 napisati v nekaj stavkih, bi to izgledalo nekako takole: "Vzemite M65 ter mu dodajte pet gramov teže in nekaj milimetrov, bluetooth, mp3-player, režo za pomnilniško kartico, zmogljivejšo kamero in še 200 tisoč barv na zaslon, oblecite pa ga v druge barve ohišja."ne podpira datum rsMMC
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 1,3 Mpix
Povečava: 4x
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Slabo leto po tistem, ko je v prodajo prišel M65, odporen na udarce, vlago in prah, se je v prodaji pri nas pojavil tudi njegov naslednik, model M75. Kot sem že ugotovila v uvodu, nekih revolucionarnih sprememb ni. Zato bom na tem mestu naredila le temeljitejšo primerjavo med modeloma.

Kako so oblekli M75?

Največja in takoj opazna razlika je pri izgledu. Medtem ko je bil M65 oblečen v oranžno-sivo kombinacijo, so M75 oblekli v safari zeleno barvo s kombinacijo temno-sive gume in delov aluminija. Opremljen je s Siemensovim sistemom Protection System™, ki omogoča telefonu zaščito pred udarci, prahov in vlago. Mobilnika seveda ne bomo mogli očistiti pod tekočo vodo, kakšno rahlo pršenje dežja pa bi moral preživeti. Pred vplivi ga namreč ščiti gumirana obroba na levem in desnem boku, okvir pa je aluminijast. Z ustreznimi gumiranimi snemljivimi deli so zaščitene tudi vse odprtine. Tako je reža za polnjenje/priklop kabla in reža pomnilniške kartice zaščitena s svojim delom, zaščitena pa je tudi leča kamere in vtič za zunanjo anteno. Potrebno je priznati, da je bila zaščita predhodnika v določenem delu temeljitejša, saj je bila pokrovu baterija dodana še dodatna tenka guma za zaščito notranjih delov, pa tudi kamero je bilo možno zaščiti v dveh delih. Kljub velikosti in teži pa M75 dobro sede v roko in daje občutek, da je lažji, kot je v resnici. Verjetno to lahko pripišemo že prej omenjeni gumirani obrobi.

Zaslon

Zaslonu so dodali par sto tisoč barv – tako jih je sedaj zmožen prikazati 262 tisoč, kar se precej pozna v primerjavi s predhodnikom. Tipkovnica je majhna in dobro odzivna, morda so tipke malce trde. Navigacijska paličica pa je poglavje zase. Je sicer idealne oblike za lahkotno upravljanje, vendar je potrebno uporabiti kar precej močan pritisk navzdol, da se telefon odzove. Predpostavljam, da zato, ker je robustnejši mobilnik. Tipkovnica je drugače "Siemensova klasika" – ob navigacijski tipki za dve podmenijski tipki, katerima lahko določimo različni funkciji v stanju pripravljenosti, pod njima tipki za prevzem in zavrnitev klica, pod navigacijsko paličico pa se nahaja še tipka za hiter dostop do spleta. Na levem boku spodaj najdemo infrardeči vmesnik, na desni pa so poleg tipke za vklop kamere dodali še tipko za hiter dostop do seznama neodgovorjenih klicev. Na spodnjem delu sta dve reži – ena za priklop omrežnega napajanja ali kabla, druga za pomnilniško kartico tipa rsMMC. Na zadnji strani najdemo obvezno kamero z ogledalcem za lažje slikanje samoportretov, nad njo pa še priklop za zunanjo anteno. Pokrov baterije moramo na telefon privijačiti z gumiranim vijakom, kar zagotavlja, da se ob padcu na tla telefon ne razleti na kose.

Imenik in sporočanje

Imenik je že znanega tipa, kot ga najdemo v Siemensovih mobilnikih že precej časa (še iz serije 45), le da so mu sčasoma dodali še možnost dodajanja slike. V imenik lahko shranimo do 1000 zapisov, kjer je precej možnosti za podrobnosti. Kontakte lahko razvrščamo v skupine, še vedno pa ne moremo posameznemu kontaktu dodeliti svoje melodije.

Urejanje imenika je možno tudi s pomočjo računalnika in programske opreme Mobile Phone Manager, izvedljiva pa je tudi sinhronizacija z Outlookom in Lotus Notesom.

Pri sporočanju nič novega – dolgi SMS-i, več e-poštnih predalov in obvezni MMS-i. Sporočila se shranjujejo v pomnilnik telefona.

Nastavitve po meri uporabnika

Tudi v tem delu Siemens ni izumljal tople vode, zato bomo vse, kar najdemo pri predhodniku, modelu M65, našli tudi pri M75. Za začetek si lahko nastavimo bližnjice za navigacijsko tipko (štiri smeri) ter za dve podmenijski tipki. Pohvale vredna posebnost Siemensa pa je, da je na njegovih mobilnikih možno tipkam od 2 do 9 ter 0 prirediti različne bližnjice, ki niso nujno samo telefonske številke. Lastnost, ki jo osebno pogrešam pri drugih znamkah mobilnika.

Seveda lahko izberemo med nekaj že pripravljenimi temami, spremenimo samo ozadje, nastavljamo osvetlitev zaslona in način varčevanja z energijo.

Slike in melodije je možno na mobilnik naložiti preko spleta ali pa s pomočjo programa Mobile Phone Manager. Pri povezavi z računalnikom se pojavi kot samostojna ikona, kjer lahko preko raziskovalca pregledujemo in urejamo vsebino telefona. Še posebej je priporočljivo, da za nalaganje WAV in MP3 melodij uporabimo program, saj nam le-ta našo glasbo pretvori v format, ki je mobilniku "všečen". Vse te vrste datotek lahko seveda uporabimo tudi za zvonjenje.

Pripomočki

Tudi v tem delu ni bistvenih razlik, razen tega, da so mu dodali še t.i. mp3-player (ki je sicer zelo omejen pri funkcionalnostih), saj M75 za razliko od predhodnika zna predvajati tudi mp3 datoteke. Poleg koledarja oz. zmogljivega organizatorja, kjer lahko določimo tudi ponovljivost dogodkov, najdemo še kalkulator, budilko, snemalnik zvoka/narekofon, menjalne tečaje in štoparico ter odštevalnik časa. Prednaloženih je že kar nekaj iger, nove pa lahko dodajamo zaradi podpore Javi.

Fotografiranje

V tem delu pa, ne glede na to, da ima M75 kamero z 1,3 MP ločljivosti, pa se je Siemens kar precej pokvaril glede na predhodnika. Model M65 je za tisti čas "proizvajal" precej dobre fotografije, čeravno v manjši ločljivosti. Fotografije, posnete z M75, pa so očitno slabe kakovosti. Ne glede na nastavitve in pogoje slikanja je bila dobra fotografija posneta zelo izjemoma.

Slikamo lahko v ločljivosti do 1280 x 1024 pik (in seveda manjših), uporabimo pa lahko še sivine in sephia barvni način, popravljamo svetlobo ter uporabljamo digitalno povečavo. Možna je tudi izbira beline (WB), vendar so samo tri možnosti – samodejno, v prostoru in zunaj.

Slike in videoposnetke enostavno prenesemo na računalnik preko kabla ali modrega zoba, tudi s pomočjo priloženega programa. Uporabimo pa lahko seveda tudi e-pošto ali MMS sporočila.

Povezovanje z drugimi napravami ...

... je svetla točka primerjave, kjer je M75 boljši od svojega predhodnika. IR in kablu so namreč dodali še modri zob. Le-ta je bil preizkušen v povezavi z drugim telefonom, USB-donglom na osebnem računalniku ter vgrajenemu BT-modulu na prenosniku. V avtu pa sem ga uporabljala z modrozobo avtoinštalacijo Parrot CK3100. Kjer se je obnesel odlično, kar pomeni, da izkoristi vse funkcije, ki jih ponuja avtoinštalacija. Najpomembnejša med njimi je (zame osebno) vsekakor samodejna sinhronizacija imena mobilnika z avtoinštalacijo.

Seveda je M75 možno uporabiti tudi kot modem za povezavo v svetovni splet. Na tem področju so bili včasih Siemensovi mobilniki med tistimi hitrejšimi.

Telefon je za test posodil Mobitel d.d..

Prodajalec/Uvoznik:
Siemens d.o.o.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Siemens
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki