marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 3,5 ure
V pripravljenosti:
do 210 ur
Tip baterije:
Li-Ion (780 mAh)
Dimenzije:
17,8 x 105 x 45 mm
Teža:
84 g

Tip zaslona:
TFT, 65k barv, 60 x 120 pik

Notranji pomnilnik:
2 MB

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

V Sloveniji edini nepreklopni mobilnik proizvajalca Sharp je, kot sem omenila že v uvodu, zanimiva alternativa za tiste, ki bi želeli “Vodafone live!” mobilnik, pa ne marate preklopnih modelov. Sama oblika tabličnega telefona je klasična, v primerjavi z drugimi modeli Sharpov, ki so na voljo pri nas, pa se mu na zaslonu pozna pomanjkanje pikslov ločljivosti. Po drugi strani pa je “najšvohnejši” Sharp odlično opremljen z več načini povezljivosti - modri zob ne dela težav pri povezovanju z raznimi napravami. Tudi baterija oz. njena vzdržljivost mu je precej dobra stran, saj zdrži kar nekaj dni normalne uporabe. Za hitro slikanje je na voljo vgrajena kamera, posnetki pa spadajo med tiste, ki so boljši. Slaba stran je le to, da je za shranjevanje le-teh na voljo premalo pomnilnika.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Sharp

Nezložljiva ostrina

Sharp GX15


Sharp GX15

19.05.2005
Objavil: Mojca Giacomelli

Po seriji treh preklopnih mobilnikov Vodafone live!, ki jih je Si.mobil predstavil in ponudil uporabnikom v zadnjem letu, so tokrat v Slovenijo pripeljali klasični tablični telefon – Sharpa GX15. Funkcijsko se mladinec pravzprav skorajda ne razlikuje od starejših treh bratov, le malce je opešan pri pomnjenju podatkov.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
podpira EMS
podpira MMS
ne podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) ni podatka
Povečava: -/ni podatka
samosprožilec
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
Snemanje video: brez
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
podpira GSM 900/1800/1900 MHz
ne podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
ne podpira EDGE
ne podpira UMTS
ne podpira HSDPA
ne podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
ne podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
ne podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Vgrajenega pomnilnika (ki ni razširljiv) je namreč le slabih 2 MB (natančneje 1,8 MB). Za današnje čase, ko mobilnike uporabljamo še za vse kaj drugega, kot samo za prenos govora, je 1,8 MB pomnilnika le malce premalo. Zato bi lahko napisala, da že sama oznaka modela oz. številka modela nakazuje, da spada v nižji razred, kot njegovi predhodniki (20, 25 in 30i).

Pa vendarle se Sharp GX15 kljub vsemu lahko prikupi vsem, ki bi želeli imeti omenjeno znamko, pa ne marate preklopnih mobilnikov. Zaslon zavzema dobro polovico mobilnika, velik je 160 x 120 pik, takoj pa opazimo malce bolj grobo zrnato sliko (je le manjša ločljivost). Pod zaslonom je najprej navigacijski del tipkovnice – okrogla petsmerna navigacijska tipka, kjer zunanji rob uporabimo za gor/dol ter levo/desno, notranji okrogel gumb pa za potrjevanje. Takoj pod zaslonom sta ob tej tipki še klasični menijski tipki, pod njima pa zelena tipka za klicanje in rdeča za zavrnitev ali končanje pogovora. Spodnjo tretjino zavzema klasična telefonska tipkovnica – tipke od 0 do 9 ter lojtra in zvezdica. Tipkovnica je enakomerno osvetljena v zeleni barvi, tipkanje nanjo pa ne predstavlja težav. Žal kot vsi njegovi predhodniki tudi petnajstica ne podpira slovenskega jezika, zato je predvidevanje vnosa T9 pri pisanju sporočil neuporabno. Na desnem boku najdemo tipko za vklop kamere, (pokrito) vtičnico za slušalke in že pripravljeno zanko za vrvico, na levem pa klasično tipko za nastavljanje glasnosti med pogovorom. Na vrhu se nahaja še infrardeči vmesnik (IR), spodaj pa pokrita vtičnica za polnilec mobilnika. Vtičnica je pokrita z malo plastiko, ki ima sicer dobrodošlo funkcijo – zaščita pred nesnago, hkrati pa je mimogrede kam založimo ali kje pozabimo.

Splošno gledano se zaradi nalepkice Vodafone tik pod zaslonom model GX15 ne razlikuje veliko od preklopnih modelov. Vodafone live! meni namreč zagotavlja enotno okolje na podobnih modelih. Meni je torej klasičen z že znanimi ikonami, ki so nameščeni na enakih mestih, struktura posameznih menijev pa se tudi ne spreminja.

Priprava na uporabo – imenik, personalizacija telefona

Zapisi imen in številk samo na SIM-kartici nam ne ponujajo veliko dodatnih možnosti, pa tudi urejanje takega imenika je ponavadi mukotrpno delo. Zato je možnost imenika na mobilniku danes že nujnost, hkrati pa si želimo imeti tudi preprosto urejanje le-tega. Testirani model ima v pomnilniku prostora za preko 600 različnih zapisov, katere lahko urejamo s pomočjo priloženega programa na zgoščenki. Urejamo lahko zapise na SIM-kartici ali pa tiste v pomnilniku telefona. Kljub vgrajeneni brezžični tehnologiji (modri zob in IR) pa GX15 ne zna sprejeti celega imenika z nor. drugega telefona, zato je potrebno za prenos le-tega uporabiti program. Sinhronizacija z Outlookom je preprosta (če imamo seveda kontakte že zapisane v njem), kasneje pa lahko kontakte urejamo tudi samo s pomočjo programa. Sinhronizacija je možna tudi za koledar in opravila.

Priložen programček pa nam omogoča tudi nalaganje in urejanje slik ter prenos slik, melodij in videoposnetkov z mobilnika na računalnik in seveda obratno. Malce zoprno je le-to, da je potrebno komunikacijsko pot (modri zob, IR ali USB-kabel) izbrati že ob namestitvi programa, kasnejše spreminjanje pa ni mogoče (potrebna je nova namestitev). Najbolj optimalna in elegantna rešitev je vsekakor modri zob – pri povezovanju preko njega v času testiranja ni bilo težav.

Samih nastavitev mobilnika je precej – od ozadja do varčevanja pri porabi energije, (ne)prikaza ure in datuma na zaslonu, pa tudi zapisom lahko priredimo svojo sliko in melodijo. Okoljski profili so tudi prisotni, in sicer jih je že šest, katerim lahko spreminjamo "klasične" stvari – vrsta in glasnost opozarjanja, vibriranje, vrste opozarjanja na druge dogodke, zvok ob vklopu oz. izklopu mobilnika, ipd.

Sporočanje in zabava

Petnajstica podpira kratka in večpredstavna sporočila, ne pozna pa klasičnega poštnega odjemalca. Ker je Vodafonov "produkt", pa se zna brez dodatnih vpisovanj in nastavitev povezati na naš poštni predal, če ga imamo aktivnega seveda.

Kot sem že omenila prej, je za pisanje sporočil vgrajeno predvidevanje vnosa T9, ki pa zaradi nepodpore slovenskemu jeziku ne deluje. Večpredstavna sporočila so klasika, le da lahko pošiljamo velika do 100 KB.

Za zabavo so poskrbeli s podporo Javi – tako je bilo na mobilniku naloženih kar nekaj igric, nove pa si lahko naložimo preko WAP-a.

Organizacija časa in drugi pripomočki

Vgrajen koledar pripomore k temu, da ne bomo pozabljali na razne sestanke in zmenke, pozabljivim pa pomaga tudi opomnik za opravila. Vse skupaj je še olajšano zaradi sinhronizacije oz. vpisovanja preko osebnega računalnika.

Nastavimo si lahko šest različnih alarmov, ki pa jim, žal, ne moremo določati dnevov, ob katerih naj zvoni (lahko samo označimo dnevno ponavljanje). Če ste pozabljive vrste, vam bo dnevna budilka zvonila tudi ob vikendu...

Poleg koledarja in opomnikov pa imamo še nepogrešljivi kalkulator ter diktafon, kjer pa je snemanje časovno omejeno.

Fotografiranje

Sicer najšvohnejši v seriji GX-ov ima odlično kamero, s katero lahko naredimo precej dobre fotografije (za mobilnik seveda). Fotografirati je možno v treh različnih velikostih (640 x 480, 320 x 240 in 120 x 160 pik) v dveh različnih kakovostih. Pri manjših dveh velikostih lahko uporabljamo še digitalno povečavo, pri vseh treh pa lahko tudi ročno uravnavamo osvetlitev. Vgrajen je tudi samosprožilec za samoportrete.

Snemanje videoposnetkov je omejeno, posname pa se v formatu 3gp.

Slike in videposnetke lahko pošljemo preko večpredstavnih sporočil, pri čemer je velikost le-teh omejena na 100 KB. Mnogo elegantnejši je prenos posnetih zadev z uporabo priloženega programa Handset Manager.

Povezljivost z drugimi napravami

Kljub temu, da je GX15 najmanj zmogljiv član Sharpove družine, ki jih Si.mobil Vodafone ponuja v Sloveniji, ima vgrajene kar tri možne načine povezovanja – modri zob, infrardeči vmesnik ter USB-kabel. No, zadnji pravzaprav ni vgrajen, ga je pa možno dokupiti samostojno (kabel seveda). Modri zob se očitno nezadržno tudi v nižje razrede mobilnikov, kar je dobrodošlo.

Sama sem ga na testu uporabljala pri povezovanju z osebnim računalnikom (Belkinova modrozoba PCMCIA) ter pri uporabi avtoinštalacije. GX15 se namreč čisto dobro razume tudi z bluetooth avtoinšalacijo, in sicer je bila to Parrot CK3100. Sicer funkcijsko ne izkoristi ravno vsega - prenos celotnega imenika naenkrat ni mogoč, ravno tako ne deluje samodejna sinhronizacija, zna pa prikazati, kdo nas kliče (kar je pomembno pri avtoinštalaciji z zaslonom).

Za mobilno wapanje uporabimo vgrajen brskalnik, GPRS je razreda 10, GX15 pa je možno uporabiti tudi kot zunanji modem.

Sharpa je za testiranje posodil Si.mobil Vodafone.

Zaslon Fotoaparat Tipkovnica
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Sharp
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki