marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 22 ur
V pripravljenosti:
do 74 ur
Tip baterije:
Li-Ion (3300 mAh)
Dimenzije:
162,5 x 74,8 x 8,6 mm
Teža:
195 g

Tip zaslona:
Super AMOLED, 1440 x 2960 pik, 16 M barv, velikost 6,3 palca, 521 ppi

Procesor:
osemjerdrni (4 x 2,3 GHz in 4 x 1,7 GHz)
Notranji pomnilnik:
64/128/256 GB, 6 GB RAM
Operacijski sistem:
Android OS
Za in proti

Samsung z Galaxy Note8 na trg prihaja po dveh letih, saj je lanski model doživel neslavni konec. To pot so naredili raje izdelek, ki ni revolucionaren, pač pa točno tak, kot od njega zahtevajo uporabniki: zelo zmogljiv, hiter in z odličnim, to pot dvojnim fotoaparatom. Note8 je precej podoben njihovemu drugemu vrhunskemu modelu Galaxy S8+, razlike so malenkostne, še največ v dvojni kameri ter pisalu S-Pen. Žal pa to "stane" evrskega stotaka več. Pri Note8 me precej moti bralnik prstnih odtisov na zadnji strani, saj je tablifon velik in je upravljanje z eno roko skorajda nemogoče. Mogoče bo nekatere motilo tudi dejstvo, da Note8 ne predvaja zvoka v stereo načinu.

Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Samsung

Samsung Galaxy Note8


Samsung Galaxy Note8

28.09.2017
Objavil: Dare Gliha

Samsung se je po lanski polomiji z mobilnikom Note7 odločil, da vseeno ponovno poskusi srečo in izda naslednika Note8. Žal se že ob predstavitvi niso mogli otresti vprašanj glede kvalitete novega mobilnika ter ali bo nov model po dobrih dveh letih sploh še nadaljeval uspešnost serije Note.ne podpira datum microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 12 Mpix
Povečava: 2x
nočni način
panorama
samosprožilec
stabilizator slike
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
ne podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
podpira TV-OUT
podpira LTE
podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
ne podpira radio FM

Zanimivo je, da so se vseeno odločili ponuditi serijo Note, čeprav imajo v portfelju že model Galaxy S8+, ki je tudi po specifikacijah precej podoben mobilnik, manjka pa mu ena ključna lastnost serije Note in to je vgrajeno pisalo S-Pen. Očitno so mnenja, da je ravno ta dodatek tisti bombonček, ki bo k nakupu prepričal dovolj kupcev.

Oblika, zunanjost, ...

Kaj povedati o obliki, razen tega, da je telefon velik. Res velik. Njegove mere znašajo 162,5 x 74,8 x 8,6 mm, tudi teža je med višjimi in znaša 195 g. Telefon praktično nisem mogel uporabljati z eno roko, hkrati pa je po daljši uporabi zaradi teže trpela tudi roka. Zaradi velikosti so lahko namestili zaslon velikosti 6,3 palca, le-ta zmore prikazati ločljivost 1440 x 2960 pik, zanimivo pa je razmerje stranic 18,5:9. Očitno ni daleč dan, ko nam bodo proizvajalci za mobilnik prodali praktično tablico. Verjetno še pomnite, da so bile nedolgo nazaj precej popularne sedem palčne različice.

Vseeno pa bom pohvalil zaslon praktično od roba do roba, brez nepotrebnih gumbov, vendar zaradi tega nesmiselno postavljenim bralnikom prstnih odtisov, ki je nameščen na zadnji strani zraven leče kamere. Le-ta je prvič dvojna, a več o tem malenkost kasneje. Pod zaslonim se nahajajo programske tipke, katerih dobra lastnost je ta, da jih lahko »odpnemo« in tako skrijemo, kot smo to vajeni iz Windows okolja in skrivanja opravilne vrstice. S tem lahko za prikaz recimo spletne strani uporabimo celoten zaslon brez motečih elementov. Zaradi velikosti zaslona je tudi preprosto in brez težav uporabljati dve aplikaciji eno ob drugi, kar znajo ceniti poslovneži, ki tudi na telefonu urejajo več dokumentov hkrati.

Mobilnik ima vseeno tri fizične tipke, ki so nameščene na stranicah. Na levi strani je tipka za glasnost in tipka za pomočnico Bixby, na desni strani pa gumb za vklop/izklop. Na spodnji strani so namestili priključek za polnjenje USB tipa C, priključek za slušalke ter zvočnik. Le-ta je samo en, kar pomeni, da Note ne zna predvajati stereo zvoka. Na zgornji strani mobilnika pa je še reža za kartico SIM ter dodatno mesto za razširitev pomnilnika.

Delovanje, uporaba in funkcije...

Samsung Note8 v nobene pogledu ni revolucionaren. Ima vse funkcije in opcije, ki jih od serije Note pričakujejo uporabniki, tudi dvojna kamera danes ni več nekaj revolucionarnega. Očitno so se pri podjetju po težavah z Note7 odločili, da bodo to pot ubrali bolj »konzervativen« pristop.

Kot omenjeno je največja prednost mobilnika pisalo S-Pen, ki precej olajša delo z raznimi zapiski, skicami, preglednicami ipd. S-Pen podpira do 4096 različnih točk pritiska na zaslon, kar se najbolj opazi pri skiciranju. Sam sicer še vedno ne vidim razloga za uporabo raznih pisal na mobilniku, so pa že na predstavitvi pokazali dober primer uporabe, to je za skiciranje in risanje. Tudi zaradi težavnosti uporabe z eno roko je tak pripomoček dobrodošel. No, pisalo je lepo integrirano v sam mobilnik, nahaja se na spodnjem desnem robu, do njega pa pridemo tako, da malenkost pritisnemo na njegov zadnji del ter ga nato povlečemo iz mobilnika. Zanimiva je opcija pisanja po ugasnjenem zaslonu, vse kar napišemo pa se nato shrani kot beležka.

Moti me bralnik prstnih oz. njegovo mesto. Nameščen je namreč na zadnjo stran, kar meni osebno nikakor ne odgovarja. Še vedno sem zagovornik tega senzorja na zaslonski strani mobilnika in pravzaprav čakam dan, ko bodo proizvajalci masovno pričeli uporabljati tehnologijo bralnika prstnih odtisov pod zaslonom. Note8 ima sicer še opcijo odklepa z branjem šarenice ali sliko obraza, ta opcija je med testom pravzaprav delovala precej dobro, moti le to, da je za odklep potrebno oči vedno postaviti v določeno oddaljenost in višino glede na kroge na zaslonu mobilnika.

Pri nas je za ceno evro manj kot tisočaka na voljo 64 GB različica mobilnika, ki ima za hitro delovanje vgrajenega 6 GB delovnega pomnilnika, poganja pa ga osemjedrni procesor Snapdragon 835 (4 x 2,35 GHz Kryo 280 in 4 x 1,9 GHz Kryo 280). Vgrajena je baterija kapacitete 3300 mAh, ki je to pot prestala precej več testov in varnostnih preizkusov, kot pri predhodnjem modelu. Telefon omogoča praktično vse oblike povezovanja, med njimi ne manjka LTE, HSPA, HSDPA, NFC, bluetooth, GPS, WLAN, …

Omeniti velja Samsungovo pomočnico Bixby, ki sedaj tudi govori. Le-ta bi lahko bila precej priročna, če bi seveda delovala v našem jeziku. Tako pa smo obsojeni na uporabo in poslušanje tujega jezika. Do nje dostopamo s pritiskom na namensko tipko, lahko pa jo prosimo da namesto nas opravi določena opravila, lahko odklenemo mobilnik, ali pa jo preprosto povprašamo o vremenu. Žal pa je za njeno uporabo nujno ustvariti račun Samsung. Menim, da bi Bixby morala delovati tudi brez tega.

Note8 ima tudi že znane ploščice na robu, katere si lahko nastavimo po lastnem okusu. Tako imamo hiter dostop do prej nastavljenih kontaktov ali aplikacij, vremena, opomnikov, orodij, ipd. Nastavimo si lahko tudi različno osvetlitev roba. Do ploščic pridemo tako, da s prstom ali pisalom povlečemo z desnega roba v levo (mesto ploščic lahko seveda spremenimo v nastavitvah).

Ostale funkcije, ki so del operacijskega sistema (na mobilniku teče Android različice 7.1.1) ne bom opisoval, lahko pa si v našem članku preberete več o samem operacijskem sistemu Android.

Fotografija...

Kamera. Kameri. Samsung je do sedaj v svoje paradne modele vgrajeval vrhunsko Dual Pixel kamero z 12 MP, ki jo najdemo tudi v Galaxyu S8/S8+. Le-ta se je dokazala kot ena najboljših kamer, ki so danes vgrajene v mobilne telefone. Logično je torej, da je Samsung za Note8 uporabil kar omenjeno kamero, kot »bonus« pa je prvič dodal tudi drugo lečo, ki ima prav tako ločljivost 12 MP, vendar pa zmore zajeti »le« kot 52mm pri svetlobni jakosti f/2.4. Obe kameri ponujata optično stabilizacijo slike, kar je trenutno novost na trgu mobilnikov. Namreč do sedaj je imela stabilizacijo pri konkurentih le ena izmed dveh kamer. Seveda ne manjka niti samodejno ostrenje.

Note8 posname slike velikosti 4032 x 3024 pik pri razmerju 4:3, možno pa je seveda tudi slikanje pri 16:9, vendar v nižji ločljivosti. Glavna prednost uporabe dveh kamer, ki jo bo na prvi pogled videl končni uporabnik je možnost uporabe dvo-kratne optične približave, druga pa je zajetje npr. portreta z zamegljenim ozadjem brez večjega napora. Kameri omogočata tudi zajetje dveh fotografij hkrati, tako da dobite za isti kader dve »različni« sliki. Pri Samsungu so za slikanje v slabih pogojih dodali še dvojno LED bliskavico.

Čeprav ima Note8 zaslon do roba pa ne manjka niti sprednja kamera. Le-ta ima ločljivost 8 MP, tudi tu je opcija samodejnega ostrenja, žal pa ni optične stabilizacije.

Tako sprednja kot zadnja kamera lahko snemata video posnetke v 1080p, zadnji kameri pa še v 4K. Med snemanjem deluje tudi optična stabilizacija za bolj mirne posnetke. Glede na to, da je pri nas na voljo različica s 64 GB pomnilnika vam za snemanje 4K videa toplo priporočam, da si omislite še dodatno pomnilniško kartico.

Slike so pri dnevni svetlobi odlične. Na slikah praktično ni nikakršnega šuma, zajetih je dovolj detajlov, so pa že standardno malenkost bolj »navite« barve. Šele ko postanejo svetlobni pogoji zahtevnejši pa kamera v Note8 popolnoma zablesti. Že res, da je prisotnega nekaj malega šuma, vendar lahko rečem, da kot celota ne razočarajo. Fotoaparat je vsekakor ena močnejših lastnosti tega tablifona.

Kaj vsebuje prodajni komplet?

V prodajnem kompletu poleg mobilnika z vgrajeno 3.500 mAh baterijo dobite še podatkovni kabel (USB-C), slušalke AKG z dodatnimi ušesnimi nastavki, pretvornik mikro USB na USB-C, omrežni polnilec ter navodila za hiter začetek.

Prodajalec/Uvoznik:
Janus Trade d.o.o.
Cena na dan testa:
999,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Samsung
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki