marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
do 5 ur
V pripravljenosti:
do 14 dni
Tip baterije:
Li-Polimer (BP-4L) (1500 mAh)
Dimenzije:
132 x 57 x 20 mm
Teža:
210 g

Tip zaslona:
barvni zaslon z aktivno matriko, 16 mio. barv, 800 x 352 pik
Zunanji zaslon:
barvni zaslon z aktivno matriko, 16 mio. barv, 240 x 320 pik

Notranji pomnilnik:
do 128 MB
Stopnja sevanja SAR:
0,65 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za

Dokaj zmogljiva batgerija, ogromen notranji zaslon, hitro delovanje, kamera s samodejnim ostrenjem ločljivosti 3.2 milijona točk, možnost nalaganja dodatnih aplikacij, ki razširijo funkcionalnost.

Proti

Velikost, teža, nekatere zadeve bi lahko bile narejene bolje (npr. odtisi tipkovnice na zaslonu), uporabnikom prejšnjih komunikatorjev ne bodo všeč nekatere nove funkcionalnosti, ki so bile prej drugače narejene, vendar se da na to navaditi.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Ni za vsakega ...

Nokia E90


Nokia E90

13.09.2007
Objavil: Klemen Sterle

Pričakovano novo Nokiino all-in-one čudo je med nami. Sliši na ime E90 in kot vse prejšnje različice komunikatorjev je tudi ta mobilnik malce večji (in seveda zmogljivejši) od ostalih.ne podpira datum TransFlash
microSD
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
podpira push-email
podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 3,15 Mpix
Povečava: 20x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
ne podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
ne podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Vsekakor se je Nokia precej potrudila z njim, saj je telefon narejen za mnogo uporabnih stvari, poleg tega pa ga je še dodatno izboljšala v primerjavi s prejšnjim modelom. Ali je vreden slinjenja pa si poglejmo v pričujočem testu.

Izgled
V škatli dobimo, kot običajno, vse potrebno za delo: telefon, baterijo, polnilec, miniUSB kabel, priročnik za uporabo, aplikacijo PC Suite za sinhronizacijo z osebnim računalnikom, priložena pa je še microSD kartica velikosti 512 megabajtov, ki je dovolj za začetek ter slušalke.
Sama naprava meri za nekatere pošastnih 132 x 57 x 20 mm, tehta pa 210g. Vsekakor zrelo za oznako “cegu” s strani večine prebivalstva tega planeta.
V E90 vstavimo baterijo na zadnji strani, prav tako tudi sim kartico, ter vse skupaj zapremo s pokrovom. Baterija je jasno večja kot pri ostalih mobilnikih, in sicer je to Litij Polimerska s kapaciteto 1500 mAh, nosi pa oznako BP-4L. V pripravljenosti naj bi po Nokiinih podatkih zdržala 14 dni v GSM načinu, ter naj bi se z njo lahko pogovarjali do 5 ur, seveda tudi v GSM načinu. Ker pa vemo, da se signal ponekod veselo menjuje, je tudi stanje pripravljenosti in časa pogovora precej nižje, ko enkrat mobilnik menjuje pogosto med GSM in UMTS omrežjem, ter se pogovarjamo preko videoklica. Meni osebno baterija brez problema zdrži pri zmerni uporabi vsaj 4 dni, v pripravljenosti pa več kot dober teden.
Najlepša novost pri novem komunikatorju je vsekakor prednji zaslon, ki je prav tako funkcionalen kot tisti, ko E90 dejansko odpremo in se pred nami pokaže tisti večji zaslon. Oba imata barvno globino do 16 miljonov, razlikujeta se samo v velikosti: zunanji meri 240 x 320 pik, notranji pa 800 x 352 pik. Prav tako nas razveselita tudi 2 kameri. Notranja za video klice (najdete jo na levi strani zgoraj, ko telefon odprete) in zunanja (na hrbtni strani). Obe tipkovnici sta zelo uporabni, pregledni, tipke so dovolj velike, mehke in odzivne. Zunanja je klasična, kot pri vseh telefonih, notranja pa je QWERTY, s celotnim naborom znakov. Na notranji tipkovnici imamo na vrhu še bližnjice do različnih aplikacij (brskalnik, beležke, sporočila, koledar, kontakti....), 2 gumba sta namenjena aplikacijam, ki si jih sami izberemo. Tu je tudi petsmerna krmilna tipka.
Gumb za prižiganje in ugašanje je na prednjem delu. Na desni strani imamo še gumb za fotografiranje (z njim ne zaženemo aplikacije : fotoaparat/kamera), nad njim je infrardeče tipalo, nad njim pa je še gumb za snemanje zvoka. Spominsko kartico vstavimo na spodnjem delu, prav tako kot tam tudi priključimo slušalke (preko 2,5mm vtikača), polnilec in miniUSB kabel.
Telefon ima tudi lepo narejen mehanizem za odpiranje telefona, ki ga na skrajnih koncih lepo dopolnjujeta 2 kovinska tečaja, ki se brez problemov premikata. Telefon deluje v omrežjih HSDPA / UMTS 2100 / GSM 850 / 900 / 1800 / 1900.

Komunikacija s svetom
Telefon ima podporo brezžičnim omrežjim 802.11b (do 11 MB) in 802.11g (do 54 MB), ter njim ustrezno zaščito, protokolom HSDPA (do 3,6 Mb/s), WCDMA, EDGE, GPRS, infrardečemu žarku in bluetoothu, povezavi preko USB ter vhodom za slušalke. Ne manjka niti GPS (seveda ni na ravni npr. Garmina) ter VoIP. Ima lasten brskalnik, po katerem je užitek brskati in si urejati spletne strani, sploh ko imate pred sabo velik zaslon z super ločljivostjo.

Programska oprema
Tudi če bi se komu zazdela programska oprema za tak telefon preslaba, oziroma bolje rečeno, da je je premalo, temu ni tako. Seveda kakšnih posebnih aplikacij ne gre pričakovati, imamo pa na voljo že omenjeni VoIP, Quickoffice za urejanje razpredelnic, dokumentov in predstavitev, GPS mape in aplikacijo, zmogljiv in pregleden urejevalnik datotek vseh vrst, Adobe reader, program za stiskanje datotek , predvajalnik glasbe, videa, podpora Flashu in Javi, radio, iskalnik, kalkulator, program za instantno sporočanje (kot npr. MSN), vso potrebno podporo, da lahko E90 povežemo s tiskalnikom ali brezžično tipkovnico, orodje za nadzor pretakanja datotek k nam, glasovno pomoč, bralnik črtne kode, podrobne nastavitve telefona, Push to Talk (Pritisni in govori) podporo, koledar, beležke...
Komur bo premalo ali ni zadovoljen s tem kar je ponujeno v osnovi, pa se lahko v vsakem trenutku obrne na kak forum ali stran, kjer imajo, razpečujejo, podarjajo razne aplikacije za ta mobilnik in ga s tem nadgradi, preuredi ali pa popolnoma predrugači.

Foto in video
Imamo 2 kameri. Zunanjo z ločljivostjo 3,2 miljona pik in notranjo QCIF za opravljanje video klicev ali video konferenc. Notranja kamera je dostopna samo v tem primeru. Za zunanjo pa je potrebno imeti zaprt telefon in kamero pognati iz menija ali pa preko bližnjice na tipkovnici. Gumb, ki je na desni strani je za fotografiranje in snemanje, žal pa se z njim ne da zagnati kamere.
Nerodno se mi zdi, da je potrebno za posnetek fotografije precej dolgo držati zgoraj omenjeni gumb, namesto da bi bilo to bolj instantno narejeno. E90 sicer zna samodejno izostriti (autofocus), vendar to ni izgovor. Ima tudi kar konkretno bliskavico, ter običajen nabor nastavitev, barve, ostrine, beline... Slike lahko posnamemo v ločljivostih od 0,3 - 3 miljone pik, videoposnetke pa zajemamo v ločljivvosti 640 x 480 pik (VGA) z do 30 sličicami na sekundo (30 fps). Dolžina videoposnetka je omejen samo s prostim pomnilnikom.

Da ne pozabimo...
Tu so seveda še sporočila vseh nam znanih vrst, torej SMS, MMS, e-pošta. Komuniciramo lahko tudi preko aplikacije za instantno sporočanje (ali pa si namestimo eno izmed njih). Mobilnik nam omogoča, da lahko pregledujemo pošto tudi na njem samem. Lahko namestimo tudi podporo za potisno pošto Blackberry in Mail for Exchange.
Imenik praktično nima meja za vnose (zgolj pomnilnik, ki ga pa za tovrstne stvari ne zmanjka prav hitro), ozaljšamo pa lahko svoje kontakte z raznovrstnimi podrobnostmi, od e-poštnega naslova, poštnega naslova do imen ljubic in njihovih slik.
Telefon sam ima internega spomina bore malo - le 128 Mb, kar je za tak telefon odločno premalo. Sicer Nokia priloži 512 Mb microSD kartico, vendar tudi to ni nevemkako veliko, zato je nakup 1GB ali večje pomnilniške kartice pravzaprav že kar nuja. PPreverjeno deluje tudi 4 GB microSD kartica, čeprav v Nokiinih specifikacijah piše, da podpira le do 2 GB.

Za konec
Mobilnik je kljub velikosti vreden svojega denarja, saj ponuja veliko. Seveda bo marsikoga odvrnila cena in velikost, kajti oba podatka nista majhna. Po drugi strani pa je telefon opremljen z vsem kar potrebujemo za poslovno in domačo rabo, posebej zato, ker to lahko počnete kjerkoli boste to želeli, pa še baterije vam ne bo prehitro zmanjkalo. Nokia E90 je vsekakor vreden nakupa, če potrebujete telefon za kaj več kot klice in smse, saj ponuja širok nabor povezljivosti, prenosa podatkov, urejanja dokumentov, satelitsko navigacijo (GPS), zabavo..., hkrati pa je velik korak v napredku komunikatorjev.

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
899,00 € (215.436,00 SIT)
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki