marketing
povzetek
tehnične lastnosti
Čas pogovora:
GSM: 11 ur 30 minut, WCDMA: 6 ur
V pripravljenosti:
GSM: 420 ur, WCDMA: 450 ur
Tip baterije:
Li-Ion BL-5J (1320 mAh)
Dimenzije:
111,0 x 51,0 x 13,8 mm
Teža:
122 g

Tip zaslona:
Kapacitivni, 3.2", ločljivosti 640 x 360 točk

Notranji pomnilnik:
16 GB
Stopnja sevanja SAR:
1.11 W/kg
Operacijski sistem:
Symbian

zunanja povezavaTehnična specifikacija mobilnika na strani proizvajalca
Za in proti

Nokia X6 je top zadeva iz XpressMusic serije. Tako cenovno, kot funkcijsko, ki je zelo podobna zastavonoši N97. Pomnilnika je veliko, kvaliteta izdelave je popolnoma korektna, Symbian 9.4 pa stari znanec. V primeru, da Vam operacijski sistem odgovarja je mobilnik odlična zadeva, opremljena z veliko bonbončki in konec koncev tudi ni ogromna zadeva. Priročna, zmogljiva in lepa.

Priloge
Fotografije mobilnika
Fotografirano z mobilnikom
mobilniki
arhiv test
Nokia

Neznanka 6

Nokia X6 16GB


Nokia X6 16GB

24.03.2010
Objavil: Mitja Zupančič

X je v matematiki neznanka, vendar tudi drugje se poimenuje z omenjeno črko. Mobilniki, avtomobilizem.. Pravzaprav sem celo nekje prebral, da so izdelki poimenovani s črko X prodajno uspešnejši. Mogoče so Finci ciljali na to, a bolj bo prav, da X pri njih označuje serijo mobilnikov XpressMusic.ne podpira datum  
ne podpira ura
ne podpira slovenski jezik
ne podpira vibriranje
ne podpira ALS
ne podpira razširitveno mesto za kartico
ne podpira zunanja antena
ne podpira zaslon občutljiv na dotik
ne podpira prog. oprema za povezavo s PC
ne podpira Accelerometer (orientacijski senzor)
podpira SMS  
ne podpira EMS
podpira MMS
podpira e-pošta (IMAP/POP3)
ne podpira push-email
ne podpira Push To Talk
ne podpira lastne melodije (skladatelj) 5 Mpix
Povečava: 4x
nočni način
panorama
samosprožilec
efekti
okvirji
nastavljanje beline
nastavljanje osvetlitve
makro način slikanja
dve kameri
vgrajena bliskavica
Snemanje video: neomejeno
ne podpira predvajalnik MIDI melodij
ne podpira predvajalnik MP3 melodij
ne podpira predvajalnik WAV melodij
ne podpira MIDI za zvonjenje
ne podpira WAV za zvonjenje
ne podpira MP3 za zvonjenje
ne podpira lastno ozadje
ne podpira teme
ne podpira vgrajen fotoaparat
ne podpira GSM 900/1800 MHz  
ne podpira GSM 900/1800/1900 MHz
podpira GSM 850/900/1800/1900 MHz
ne podpira 5G
podpira GPRS
podpira HSCSD
podpira EDGE
podpira UMTS
podpira HSDPA
podpira Wi-Fi
podpira bluetooth
ne podpira infrardeči vmesnik
podpira kabel (USB, ...)
podpira HTTP (spletne strani)
podpira WAP
podpira GPS (satelitska navigacija)
ne podpira TV-OUT
ne podpira LTE
ne podpira NFC
podpira koledar  
podpira budilka
podpira opomniki
podpira kalkulator
podpira snemalnik zvoka/diktafon
podpira igre
podpira java
podpira radio FM

Izgled, zaslon in tipkovnica

X6 je glasbeno orientiran mobilnik. Z dobro kamero, zaslonom, velikim pomnilnikom je praktično "glasbena N97". Drobovje je pravzaprav identično, razlike so v glavnem le v obliki, kapacitivnim zaslonom in kakopak fizični tipkovnici. Če seštejmo suma summarum je X6 zastavonoša glasbene serije. 16 GB različica spada v nižji cenovni razred, kot N97, 32 GB pa v enak razred.

Na test smo prejeli popolnoma črno Nokio. Naj vas opomnim, da sta na voljo črno-rdeča in belo modra različici samo za 32 GB različico. Testna 16 GB se lahko izbere v popolnoma nevtralni elegantno črni barvi, belo-roza in belo-rumeni kombinaciji. Kaj je sploh razlike med X6 32 GB in X6 16 GB? Predvsem v pomnilniku, barvni kombinaciji in X6 ima priložene glasbene Nokia WH-500 stereo slušalke, posledično je 16 GB različica nekaj cenejša.

Mobilnik je za moj okus lep, osebno imam rad bolj ostre in "škatlaste" linije. X6 je v celoti plastična vendar ne deluje ceneno, sicer pa v tem cenovnem rangu to tudi ne sme. Več ali manj je solidno izdelana in kakšnih večjih napak nisem odkril.

Zaslon se ponaša z ločljivostjo 360x640 točk in s premerom 3.2 inča ter s kapacitivno tehnologijo. N97 ali 5800 XpressMusic ima za primerjavo rezistivno. Kaj je sploh razlike? Z zgradbo in tehničnimi detajli vas ne bom moril, po domače pa: kapacitivna tehnologija je bistveno bolj občutljiva na dotik in zaradi človeške električne prevodnosti ne deluje v primeru nošenja rokavic. Rezistivna pa ravno obratno.

Tipkovnice na X6 ne bomo našli. Fizične namreč. Seveda je prisotna običajna virtualna tipkovnica z alfanumeričnimi ali qwerty znaki. Uporabljamo jo praktično pri vseh besedilnih vnosih in je po zaslugi kapacitivnega zaslona lepo odzivna. Kljub temu pa bo ob pisanju še vedno potrebno spremljati mobilnik, tako da slepo pisanje odpade.

Začetni zaslon

Začetni zaslon si je možno spersonalizirati na tri načine. Prvi je popolnoma klasičen in nam lepo služi, če imamo kakšno lepo sliko v ozadju, kakšnih resnejših bližnjic ni prisotnih. Drugi nam prikaže na spodnji strani zaslona bližnjici do tipkovnice in imenika ter zgoraj 4 poljubne bližnjice do aplikacij, ki jih redno potrebujete. Na voljo je še tretji način, ki nam kar na zaslon nalepi imenik. Levo/desno vrtimo med osebami in jih s klikom pokličemo. Na dnu so še vedno prisotne 4 poljubne bližnjice.

Ne pozabimo na uporabne stvari še. Klik na uro nam odpre nastavitve alarma, klik na datum - koledar.

Operacijski sistem

Nokio X6 poganja operacijski sistem Symbian pete izdaje (S60 5th Edition). Več o tem operacijskem sistemu pa si lahko preberete v posebnem članku >> Vse o Symbian operacijskem sistemu.

Telefoniranje in sporočanje

Telefonirati je možno neposredno preko začetnega zaslona. Pri določeni temi si, kot že omenjeno lahko nastavimo prikaz kontaktov na zaslonu. Potreben je le klik in že smo na vezi z želenim osebkom.

SMS pisanje ni tako preprosto, kot na N97, ko samo odpremo fizično tipkovnico. Tukaj se sicer odpre virtualna, vendar je potrebno malce previdnosti pri hitrem tipkanju QWERTY ali alfanumerične tipkovnice. Motilo me je tudi malce (pre)majhno okno za pisanje teksta. Polovico celotnega zaslona zasede tipkovnica, nekaj tipke za urejanje teksta in na koncu je okence s tekstom precej majhno in nepregledno.

Kamera in večpredstavnost

Vgrajena je standardna kamera z 5 MP, autofocusom, dvojno LED bliskavico in z možnostjo zajemanja filmov v VGA ločljivosti z 30 sličicami na sekundo. Okoli leče se baha napis Carl Zeiss. Slike se zajemajo v najvišji ločljivosti 2592 x 1944 točk. Kamera ima mnogo nastavitev in, če ste malo fotografa se da ob primerni svetlobi narediti simpatične slike, le v notranjosti zaprtih prostorov ni treba kaj veliko eksperimentirati :).

Mobilnik za razliko od Korejske konkurence nima nikjer oglaševanega DivX predvajalnika, ker... ga preprosto nima. Potrebno bo malo pobrskati po spletu in kupiti primeren predvajalnik.. če bi sploh radi kdaj pa kdaj ob dolgočasnem dnevu, kje na letalu ali vlaku pogledali kakšen del neke nadaljevanke.

Glasbeni predvajalnik ni nič kaj posebno novega. Pravzaprav mi je osebno precej "lesen", nič kaj pregleden ali intuitiven. Potrebno se ga je navaditi.

Nameščena programska oprema

Symbian operacijski sistem je zmožen prebaviti marsikatere aplikacije. Prav tako jih je ogromno na spletu, prednaložnih je pač le nekaj in še to so ponavadi predstavitvene različice. V našem primeru je prednaloženih nekaj iger (Spore, D-Mix Tour, Asphalt 4), tem.. Za kaj več bo potrebno odpreti ovistore, se registrirati in potem po mili volji nalagati morje aplikacij.

Povezovanje, navigacija in pomnilnik

X6, kot se za ta rang mobilnika spodobi ponuja uporabniku (skoraj) vse načine povezovanja. Pohvali se z HSDPA, GPRS, EDGE, WLAN (žal še vedno brez "n" standarda), Bluetooth 2.0 A2DP. Manjka edino najnovejši WiFi in že zdavnaj odsluženo infrardeče očesce.

Pri določenih Nokijinih mobilnikih imate po novem na voljo brezplačno Ovi navigacijo. Zadeva bazira na bivših Nokia Maps, le da je sedaj brezplačna in je popolnoma solidna zadeva, če pri roki ni druge opcije. Potrebno si jo je le preko spleta naložiti na mobilnik, da ne bomo preplačali (pre)drag prenos podatkov.

Vgrajenega je 16 GB pomnilnika, a nikjer ne bomo našli režo za pomnilniško kartico, ker je mobilnik preprosto nima.

Prodajni paket

V modrem prodajni škatli se je znašla črna X6, baterija, polnilec in in-ear slušalke. Kako Finci niso priložili pomnilniške kartice mi še danes ni jasno! Hec, hec...

Posodil na test:
Teleray d.o.o.
Prodajalec/Uvoznik:
Teleray d.o.o.
Cena na dan testa:
389,00
Ni dodatnih fotografij.
Opomba: Podatki in funkcije mobilnika se lahko razlikujejo in ni nujno, da so 100% pravilni.
komentarji
povezane vsebine
dodatna oprema
povezane vsebine
oprema: Nokia
povezani članki
povezane novice
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki